[QUOTE="vierailija, post: 34954708"]
Tämä on nyt juuri tätä. Kokeillaan vielä kerran josko saataisiin ihan keskustelukin aikaiseksi vai nillitetäänkö vain puolin ja toisin. Tai no ei puolin ja toisin koska siinä vaiheessa itse lopetan.
1.) Hyväksytkö premissin, että Teollisuusliiton sopima palkankorotustaso muodosti palkankorotuskaton kautta linjan?
2.) Oletko tietoinen asiasta ja/tai hyväksytkö premissin, että Teollisuusliiton neuvottelujen ollessa kesken, muiden alojen sopimuksia ei suostuttu neuvottelemaan koska "Suomen mallin" mukaan teollisuusliitto toimii päänavaajana?
3.) Hyväksytkö edellä johdetuista seuraavan synteesin: Useamman alan sopimusneuvottelut olivat jäissä siihen asti, että Teollisuusliitto sai oman sopimuksensa valmiiksi. Sen jälkeen parin päivän sisällä muut liitot ilmoittivat saavutetusta neuvottelutuloksesta. Yleisesti ottaen Teollisuusliiton neuvottelemat palkankorotukset siirrettiin sellaisenaan muiden liittojen sopimuksiin.
Tästä seuraa, että käytännössä Teollisuusliitto neuvotteli palkankorotukset muille aloille. Nämä muut alat eivät päässeet hyvässä hengessä neuvottelemaan omassa asiassaan työnantajapuolen koordinaation takia. Lisäksi Valtakunnansovittelijalta ei ole mahdollista saada parempaa sovintoesitystä kuin Teollisuusliiton sopima. Kuitenkin sovitteluprosessi on pakollinen.
No sitten. Miksi sopimuksen voimassa ollessa pitäisi lakkoilla? Ei pitäisi, mutta ei pitäisi myöskään neuvotella palkankorotustasoa muiden toimesta. Pitäisi neuvotella sitä uutta sopimusta, mitä ei nyt tehty koska päänavaajasopimusta ei oltu solmittu, ja sitten loppuviimein pitäisi mennä lakkoon mikäli uutta sopimusta ei saada tehtyä ennen sopimuksen päättymistä. Työntekijällä on aina oltava oikeus lakkoilla omassa asiassaan. Tämä ei toteudu, jos joku muu ala sopii toisen alan puolesta ennen kuin sen toisen alan sopimus lakkaa ja oikeus lakkoon astuu voimaan.
No miksi tukilakkoja? Juuri siksi, että tukilakko on ainut tapa päästä vaikuttamaan niihin omiin asioihin, joista toinen osapuoli sopii, silloin kun oma sopimus on vielä voimassa. Ja juuri tämän takia hallitus rajoitti oikeutta poliittisiin- ja tukilakkoihin voimakkaasti. Ajatuksena on puhtaasti se, että teollisuusliitto joutuu pääasiassa yksin kantamaan neuvotteluvastuun ilman muun järjestökentän apua ja näin saadaan työntekijäpuolen neuvotteluasemaan merkittävästi huononnetuna. Samaan aikaan EK:n koordinaatio on voimakkaampaa kuin koskaan, vaikka virallisesti EK ei edes ole enää vuosikausiin ollut neuvotteluosapuolena laisinkaan.
[/QUOTE]