Onko teistä sopivaa ja fiksua käyttää vuoden 1918 sodasta nimeä vapaussota?

Oonko ihan vähemmistössä, kun minusta se ei oikein ole asiallista? Entä voiko teistä sodan sanoa johtuneen siitä, että valkoiset tahtoivat itsenäisen Suomen ja punaiset halusivat Neuvostoliiton osaksi?
 
Kyllä mäkin sisällissodasta puhuisin. Tosin jos punaiset olisi voittaneet niin todennäköisesti meidät olisi liitetty Neuvostoliittoon. Sota johtui mielestäni siitä, että talonpojat olivat kyllästyneet vallinneisiin oloihin (talollisten hallintaan) ja työväenliike levitti tietoa paremmasta. Työväenliikkeen puitteissa päästiin kokoontumaan ja ryhdyttiin kapinaan talollisia vastaan. Osa talonpojista oli kommunisteja ja punaisten johtajat pyrkivät pakoon rajan taakse, kun tappio varmistui. Vaarini isä ei ollut mukana missään päätöksen teossa vaan hoiti kylän puhelinta ja hänkin lähti pakoon sodan päätyttyä. Eivät kyllä päässeet kovin pitkälle, mutta kuitenkin.
 
"öhöm"
[QUOTE="Gloria Mundi";27657576]Minusta on asiallaista kayttaa vapaussota nimitysta siita syysta etta ennen sotaa ei ollut vapautta, sodan jalkeen oli.[/QUOTE]

Ai miten niin? Suomi itsenäistyi vuonna 1917. Ja mun mielestä kyseessä oli sisällissota.
 
"vieras"
Kiitos vastauksista, lisääkin toki toivon. :)

Vastaisitteko tuohon jälkimmäiseenkin kysymykseen? Siis tuohon sodan syyhyn.
Valkoiset tahtoivat Suomesta kuningaskunnan, kuningaskin oli jo valmiiksi katsottuna ja nimekseen olisi tullut Väinö I. Saksan heikko menestys I maailmansodassa vaikutti siihen ettei saksalaista kuningasta voitu valita. Eli asiat eivät ole ihan niin yksioikoisia.

Lisäksi kyse oli yhteiskuntaluokkien välisestä sodasta, siitä omistajuudesta ja työläisten uskosta siihen että kommunismi tarjoaisi jotain parempaa. Me arvoimme tuon ajan tilannetta myöhemmän kehityksen perusteella.

Vaikka vietän itsenäisyyspäivää ja olen kiitollinen siitä että valtiomme on itsenäinen, ymmärrän silti sen että omat sukulaiseni ovat osin kuuluneet työväenluokkaan ja että heitä taisteli kummallakin puolella sisällissodassa.

Helppoa sanoa että olisi toiminut niin tai näin, todellisuudessa yhteiskuntaluokka hyvin pitkälti vaikutti siihen kumpaan puoleen sodassa ihminen kuului.
 
******
Ja koko itsenäisyyden tuleminen oli ympäröivän maailman mullistuksesta johtuvaa. Suomi joutui ongelmiin, kun Venäjä viereltä kaatui. Suomella oli asiat aika hyvin ennen itsenäisyyttä.

Itsenäisyysjulistuksesta jouduttiin vielä äänestämään.
 
"tii-"
Jatkan kyselyäni. Mitäs tykkäisitte, jos lapsenne opettaja puhuisi oppilaille vapaussodasta ja siitä, miten valkoiset tahtoi itsenäisen Suomen ja punaiset ei?
Haluaisin, että opettaja kertoisi tuosta sodasta eri näkökulmista. Asia ei ole niin mustavalkoinen, että punaiset eivät olisi halunneet itsenäistä Suomea, he halusivat erilaisen Suomen kuin valkoiset.
 
En tiedä miten se nykyään opetetaan, enkä oikeastaan muista miten meillekään sitä on opetettu. Oma käsitys pohjautuu Täällä Pohjantähden alla leffaan sekä vaarin kirjoihin+tarinoihin. Mutta samaamieltä että ei sitä voi ihan yhdeltä kantilta katsoa, ja tärkeää on myös kertoa vaihesta sodan jälkeen, niin että oppii hahmottamaan kokonaisuuden mihin kaikki on johtanut.
 
"vieras"
Jatkan kyselyäni. Mitäs tykkäisitte, jos lapsenne opettaja puhuisi oppilaille vapaussodasta ja siitä, miten valkoiset tahtoi itsenäisen Suomen ja punaiset ei?
En tykkäisi. Itselle opetettiin, että ko. sodasta on käytössä monta eri nimitystä riippuen siitä, miltä kannalta asiaa tarkastellaan, ja sitten käytiin läpi noita näkökulmia. Samanlaista puolueetonta lähestymistapaa asiaan toivon omalle lapsellenikin.
 
Meillä siis yhdessä juhlapuheessa opettaja kertoi lyhyesti vapaussodasta ja kertoi sen johtuneen tuosta erimielisyydestä itsenäisyysasiassa. Minä nykäisin kipollisen herneitä nenääni ja mietin tässä, oonko ihan typerä.

Ja ennen kuin kukaan saa mitään kohtausta, en ole valittanut asiasta minnekään päin. Tähän asti ihan vain itsekseni pohdiskellut ja nyt kysellyt täällä mielipiteitä. Minun omat sukulaiseni ovat sodassa olleet mahdollisimman puolueettomia, joten omaa lehmää ei ole ojassa kummallakaan puolella tietä. :)

Lapselleni kyllä jouduin kertomaan, että olen kovasti eri mieltä asiasta opettajan kanssa. Harmi sinänsä, että joutuu kyseenalaistamaan opettajan juttujen totuusarvoa, mutta minkäs teet. Elin toivossa, että lapsi ei olisi jaksanut kuunella puhetta, mutta olihan se.
 

Yhteistyössä