Onko päiväunet 2 veelle tarpeelliset?

  • Viestiketjun aloittaja n
  • Ensimmäinen viesti
n
Jos nukkuu yössä n. 11 h ja ei päikkäreille nukahda 1,5 tunnissa, niin jättääkö suosiolla päiväunet pois? Ihan hyvin toi tuntuu jaksavan illankin, vaikkei päivällä nuku.
 
Meillä ainakin tua 2 v ei enään joka päivä päikkäreitä nuku. Illalla saattaa olla kyllä väsynneenpi ja kiukkuisenpi mutta meneepä aikaisemmin sitten nukkumaan.
Tänään oli taas päivä että ei päikkäreitä ja hyvin leikkii siskon kanssa edelleen. Viideltä sitten kainalosaa katotaan lasten ohjelmia siinä levähtää sitten hetken.
 
Jätä vaan pois, jos lapsi ei mielestäsi päikkäreitä kaipaa. Tuntuu hulluta, että jokainen päivä tappelisitte puolitoista tuntia tunnin, kahden nukkumisesta.

Meillä esikoinen jätti päikkärit pois noin kaksivuotiaana, saa nukkua aamuisin pidempään, kun on kotihoidossa. =)
 
Harmis
Just tuon aivojen kehityksen kannalta pitäis nukkua päikkärit mahdollisimman pitkään. Meillä on jokainen lapsi jättänyt kahden ja kolmen vuoden välillä pois. Yö unet ei kuulemma ole sama asia kuin nuo päikkärit...
 
Meillä 2v poika nukkuu päikkäreitä vaihtelevalla menestyksellä. Nyt nukahti, kun heräsi aamulla niin aikaisin. Monesti poika nukkuu aamulla pisempään, eikä sitten päivällä enää nukahda. Ei, vaikka kuinka kauan yrittäisi. Meillä on jokainen lapsi jättänyt pikkuhiljaa päikkärit pois 2v täytettyään.
 
Työäiti
Kyllä ainakin rauhoittumisjakso pitää olla. Meillä on 2-3 tunnin jakso, jos ei nuku, niin sille ei voi mitään. Meillä kyllä on heti 13h unet, jos päikkärit jää välistä. Kyllähän ihminen yliväsyneenäkin jaksaa mennä... Jaksaako keskittyä järkevään tekemiseen myös iltapuolella vai meneekö vähän hulinaksi?

Päiväkodin melskeessä toki nukkuu joka arkipäivä.
 
vieras
meillä 3veekin nukkuu vielä päikkärit eikä oo kyllä tarkoitustakaan niitä vielä pois jättää.. jaksaa toki ilmankin iltaan asti, mutta paaaljon enemmän tulee silloin väsynyttä kiukuttelua ym.. meillä menee niin, että tyttö menee sänkyynsä, katselee siellä kirjaa tms. joskus tunninkin ja nukahtaa sinne itsekseen. ei siis tarvitse tapella vaikkei saman tien nukahdakaan. nukkuu sellaisen 1,5-2h päiväunilla ja 11h yöllä.
 
"Päiväunien osalta perheessä on kuitenkin monenlaisia lapsia ja aikuisia. Unen tarve vaihtelee suuresti. Osa unentarpeesta on perinnöllistä, mutta myös päivärytmillä on osuutensa. Kotipäivän virikemäärä on pienempi kuin hoitopäivän. Untakin tarvitaan siis vähemmän, eikä ehkä ole herättykään niin aikaisin. Osa lapsista nukkuukin helposti hoitopäivinä, mutta kotona uni ei tule. Tämä on usein vain hyväksyttävä.

Liian työteliäät päiväuninukutushetket kannattaa kuitenkin unohtaa. Jos lapsi ei ole nukahtanut puolessa tunnissa, hän ei todennäköisesti ole riittävän väsynyt. Vaikka olisi ihanaa saada talo hiljaiseksi edes hetkeksi joka päivä, kaikissa perheissä se ei ole mahdollista. Jos lapsi ei enää nuku, lepo on kuitenkin hyvä asia, joten ainakin päivälepo on hyvä järjestää päivittäin. Se voi olla puolesta tunnista tuntiin oleva lepohetki kirjoja selaillen, satuja lukien tai lastenohjelmia katsellen. Näinkin saadaan päivä katkaistua hyvin. Isommat osaavat katsella videon myös sillä aikaa, että aikuinen voi itsekin nukkua."
 
Kandi
Höpsistä, aivojen kehittymisen kanssa päikkäreillä ei tuossa iässä ole enää mitään tekemistä! Kunhan unta tulee vuorokaudessa riittävästi lapsen oman tarpeen mukaan.

Jättäisin päiväunet pois, jos nukuttaminen vie noin kauan. Jos lapsi jonain päivänä vaikuttaa väsyneemmältä, niin yrittäisin, josko uni taas väliaikaisesti maistuisi. Unentarve on erittäin yksilöllinen asia, meillä 3½v. vetelee edelleen kolme tuntia päikkäreitä, 1v. ei niitä enää nuku kuin satunnaisesti.
 
Meillä nuo kaksi isompaa ovat jättäneet päikkärit parivuotiaina pois, ovat sitten alkaneet nukkua yöunia kellon ympäri. Minä en usko 1,5 tunnin pakkonukutuksenkaan olevan hyväksi lapsen kehitykselle, joten parempi jättää päikkärit pois.
 
ap
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
meillä 3veekin nukkuu vielä päikkärit eikä oo kyllä tarkoitustakaan niitä vielä pois jättää.. jaksaa toki ilmankin iltaan asti, mutta paaaljon enemmän tulee silloin väsynyttä kiukuttelua ym.. meillä menee niin, että tyttö menee sänkyynsä, katselee siellä kirjaa tms. joskus tunninkin ja nukahtaa sinne itsekseen. ei siis tarvitse tapella vaikkei saman tien nukahdakaan. nukkuu sellaisen 1,5-2h päiväunilla ja 11h yöllä.
Niin, kyllä mäkin mielellään ne päikärit pitäisin, jos toi vaan nukahtais! Sais itselleenkin pienen lepohetken. Mutta millä ihmeellä lapsen voi väkisin nukuttaa. Toi lapsi on kyllä koko ajan sängyssään, lukee kirjaa tai leikkii unilelulla, mutta ei vaan nuku.
 
vieras
Nyt 2,5v ei nuku päivällä, kuin ollessaan kipeä. Päivällä pidetään puolen tunnin lepotauko omassa sängyssä, jolloin ei ole pakko nukkua mutta levätä täytyy. Yöunet kestävät kuitenkin sen 12-12,5 tuntia.
 
Meilläkin taisteltiin päikkäreistä just jossain vähän yli 2 v iässä. Sitkeesti vaan nukutin ja oon tyytyväinen että jaksoin. En siis huudattanut lasta, mut olin huoneessa / kävin huoneessa kun laps niin pyysi. Nyt esikoinen on 4 vuotta ja välillä vieläkin nukkuu viikonloppuisinkin päikkärit. Pienempi 2 v 7 kk nukkuu yleensä aina. Kun meni hoitoon oli muutamana päivänä jättäny väliin. Isompi on huomattavasti rauhallisempi ja iloisempi kun päikkärit on nukuttu. Suosittelen nukuttamaan, toi "kapinointi" voi olla ohimenevä vaihe.
 
mammanen
Meillä nukkuu 3,5v. päikkärit ja tuntuu niitä tarvitsevan, nukkuu 2-3h ja silti yöllä väh. 10h.
2-vuotiaana sillä oli vaihe että se ei halunnut nukkua mutta pakotettiin ja hyvä niin koska selkeästi tarvitsee päikkärit.
Tuntuu että itsekin tarvitsen pienet torkut päikkäriaikaan, miten muka sitten 2v. vauva pärjäisi ilman?

Yhdessä tutussa perheessä on lapset jättäneet jo 1-vuotiaana päikkärit pois ja nyt kouluiässä jokaisella on ADHD.
Kieltämättä olen monesti miettinyt onko ko. asioilla yhteyttä :/
 
Alkuperäinen kirjoittaja mammanen:
Yhdessä tutussa perheessä on lapset jättäneet jo 1-vuotiaana päikkärit pois ja nyt kouluiässä jokaisella on ADHD.
Kieltämättä olen monesti miettinyt onko ko. asioilla yhteyttä :/
Yhteys voi olla, mutta niin päin että se ADHD on aiheuttanut sen ettei lapsi ole pystynyt rauhoittumaan päiväunille, vaikka yksivuotias niitä vielä kiistatta tarvitseekin.

Ei todellakaan niin päin että päiväunien varhainen poisjättäminen olisi aiheuttanut ADHD:n, tai että pakottamalla nukkumaan päiväunia olisi ADHD:n voinut jotenkin ehkäistä :D
 
...
Mä olen aivan vakuuttunut myös tuosta että ADHD:n voi hankkia lapselleen - jos jo 1v. jättää päikkärit pois ja katsoo senkin ajan piirrettyjä telkkarista niin ei se ainakaan auta asiaa, eikä se että jo vauvalla on harrastuksia yms....
 
v
Ikuinen kiista taas. Moni 2v jättää kotihoidossa pois ja nukkuu pitemmät yöunet. Miksi pitäisi lapsen luontaista rytmiä vastustaa ja pakkonukuttaa?? Onhan se eri asia jos joutuu heräämään aikaisin ja on aktiviteettia paljon niin sitten nukkuu kun yöuni jää lyhyemmäksi. lepohetki ok.
 
meillä
2v nukkuu kevyestikkin 11-13h yössä, ja silti tarvitsee päikkärit!!
tuttavani lopetti myös lapseltaan 1.5v päikkärit, perusteluna kun "ei se enään halunnut nukkua", noh,jokainen tyylillään.
 

Yhteistyössä