Onko kukaan käyttänyt vehnänjyviä ruuanlaitossa?

vieras
Onko ne ihan semmoisia kokonaisia, kuorimattoman näköisiä ne sun jyvät? Miten laitat niitä, kauanko niitä pitää keittää ja pitääkö liottaa tai muuten käsitellä jotenkin ennen keittämistä? Meillä on koulussa joskus noita vehnänjyviä, paljon parempia kuin riisi, mutten tiedä onko ne samoja kuin yhdessä kaupassa myytävät, kun ne näyttävät ihan erilaisilta. Vai vaaleneeko ne jotenkin keitettäessä.

Mulla on vehnärouhetta, oon toistaiseksi käyttänyt sitä vain grahamlihapiirakoiden täytteeseen, lisäksi ajattelin sämpylöihin tai leipään sitä laittaa.
 
-
Muakin kiinnostaa onko sulla niitä sellasia vehnänalkioita, joita suurtalouskeittiöissä käytetään? Kaupassa en ole nähnyt vehnänalkioita muuta kuin sellaisena pienempänä rouheena, mutta noi suurtalouskeittiöiden vehnät ovat sellaisia isompia, riisisuurimoiden kokoisia ja niitä nimenomaan haluaisin. Ne ois hyviä!
 
Helekutti
Meillä kasvatetaan vehnänorasta ja siitä tehdään mehua. Kunnon voimajuomaa ja antaa virtaa tähän kevääseen. Suosittelen. Olettaen siis että ovat ihan itämiskykyisiä jyviä.
 
Núo ovat ihan kokonaisia jyviä. Sellaisia ruskeita, riisin kokoisia. En ole laittanut vielä, siksi kyselenkin. Google kertoi, että pitää ensin liottaa yön yli ja sitten keittää pitkään, 1,5 - 2 h. Aion laittaa niitä huomenna ruuaksi, en vaan vielä tiedä miten. Löysin vinkkejä, että laatikoihin joku käytti, joten ehkä jotai nsellaista tai vaan lisukkeena.

Niin, kaupoissa en ole nähnyt, ostin nuo Iitistä maatilatorilta.
 
vieras
Kerro sitten, minkälaisia niistä tuli! Täällä Tampereella niitä ainakin myydään Punnitse ja Säästä -kaupassa irtotavarana. En vaan ole ostanut, kun en tiedä, ovatko ne samoja kuin nuo suurkeittiöihin myytävät.
 
No niin, kokeilin niitä sitten ja olivat älyttömän hyviä. Liotin yön yli ja keitin reilussa vedessä kaksi tuntia. lisäsin joukkoon voita, fond du chefin ja kasviksia ja tein lisukkeen.

Seuraavalla kerralla keitän imeyttämällä. Mittasin yli jääneen veden, ja sain aikaan seuraavat mittasuhteet: Eli ensin liotus, sitten siivilöinti, 3 dl vehnänjyviä ja 6 dl vettä kattilaan ja kahden tunnin kiehutus pienellä lämmöllä.

Mies tykkäsi myös kovasti, sanoi että kuin riisiä, jossa on maku :D
 

Yhteistyössä