Onko asianajajia paikalla?

  • Viestiketjun aloittaja -
  • Ensimmäinen viesti
-
Jos ero on vireillä ja tulee perintöä jaettavaksi niin onko puoliso oikeutettu saamaan puolet perinnöstä vaikka ero on vireillä??
Siis perinnön jättäjä on kuollut ennen eron vireille laittoa... Mistä se lasketaan, kuolinpäivästä vai kun vasta perintöä jaetaan että kuuluuko puolet puolisolle...??

Kiitos!
 
ap
Finlexiä lainaten

Omaisuuden ositusta toimitettaessa on omaisuutena, johon toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta, pidettävä:

1) omaisuutta, jonka puoliso on ansainnut taikka saanut perintönä, lahjana tai testamentin nojalla avioliiton purkauduttua toisen puolison kuoleman vuoksi;

2) omaisuutta, jonka puoliso on ansainnut taikka saanut perintönä, lahjana tai testamentin nojalla sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille.

Poiketen siitä, mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, toisella puolisolla on kuitenkin avio-oikeus kohdassa tarkoitettuun omaisuuteen, jos avioeroa koskeva asia on rauennut muusta syystä kuin sen vuoksi, että puoliso on kuollut asian vireillä ollessa.

Mutta että lasketaanko se kuolinpäivästä että kuuluuko ositukseen vai ei... vai vasta siitä ku aletaan perintöä jakamaan??
 
En nyt ole mikään asianajaja, mutta käsittääkseni kuolinhetki on se määräävä tekijä aina. Eihän verottajaakaan kiinnosta minä päivänä pesää jaetaan, vaan pesän sen hetkinen arvo.
Eivätköhän kaikki viranomaiset toimi tämän säännön mukaan.

Esim. jos vainajalla olisi merkittävä osakesalkku, jota kuolinpesä ei halua/voi jostain syystä heti realisoida ja tämän jälkeen osakesalkun arvo romahtaisi. Tällöinkin pesä joutuu maksamaan verot kuitenkin kuolinpäivän kurssin mukaisesti, vaikka niiden määrä olisi jo osakesalkkua enemmän.

Varmasti kaikkeen voi aina anoa kohtuullistamista, mutta sekin on oma prosessinsa. Jos on merkittävästä perinnöstä kyse, niin ota yhteyttä suoraan oikeusaputoimistoon.
 

Yhteistyössä