» Muhkea omenapiirakka
Tarvitset:
Taikina:
125 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
11/4 dl tuorejuustoa
1/2 tl hienonnettua
kardemummaa
Täyte:
3-4 kirpeää omenaa
50 g sulatettua voita tai margariinia
2-3 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 rkl kanelia
Päälle:
1 prk (2,5 dl) ranskankermaa
2 munaa
Valmistus:
Sekoita rasva, jauhot ja leivinjauhe. Lisää tuorejuusto ja kardemumma. Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin ja kaaviloi sitten jauhotetun leivinpaperin päällä hieman vuokaa suuremmaksi, pyöreäksi levyksi. Nosta levy pape-reineen vuokaan. Pistele pohja haarukalla. Lohko omenat ja kasta sulatetussa rasvassa. Nosta lohkot piirastaikinalle ja ripottele päälle sokeri-kaneliseos. Sekoita ranskankerma ja munat, kaada seos omenalohkojen väleihin. Ihana tuoksu ja maku syntyvät, kun paistat tortun noin 175 asteessa kolmisen varttia.
» Omenapiirakka
Tarvitset:
250g Voita tai margariinia sulatettuna
2 lasia sokeria
4 lasia vehnäjauoja
2 tl soodaa
1 muna
2dl viiliä tai piimää
omenaviipalieta
Valmistus:
1. voi,sokeri,jauhot,sooda sekoitetaan keskenään
2.ota 1 lasillinen murua talteen
3.sekoita muuhun osaan taikinaa 1muna ja 2dlviiliä tai piimää
4. levitä taikina pellille, omena viipaleita päälle ja muru omenoiden päälle
5. paistetaan 200-asteessa noin 30min
» Mes-omenapiirakka
Tarvitset:
Pohja:
1 muna
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl sulatettua voita
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl maitoa
Täyte:
4-5 hapahkoa omenaa
250 g mesjuustoa
kanelia
sokeria
Valmistus:
Kuori ja leikkaa omenat paksuhkoiksi viipaleiksi. Viipaloi myös juusto melko ohuiksi suikaleiksi. Vatkaa sokeri ja muna vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu ja jäähdytetty voi, vehnäjauhot ja niihin sekoitettu leivinjauhe sekä lopuksi maito. Painele pohja piirakkavuokaan, jonka halkaisija on noin 25 cm. Asettele omenaviipaleet pohjalle kauniiksi ringiksi ja laita joka toiseen tai joka kolmanteen väliin juustosuikale. Ripottele päälle kanelia ja sokeria. Lisää reilummin sokeria, jos omenat ovat kovin happamia. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoile hyvän vaniljajäätelön kera.