Oliko tuhkarokko ennen muka harmiton lastentauti?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Kyllä tuhkarokkoon on ennenkin kuoltu. Ei vaan niistä kuolleista ja vammautuneista kuultu muuta kuin lähikylällä/naapurit.
Nyt vaan tietoa tulee joka paikasta netistä, televisiosta ja lehdistä.
Nämä rokot ovat myös sikiövaarallisia eli ei ole hyvä tuhkarokkoa tai vesirokkoa sairastaa raskaana ollessa.
Rokot myös tarttuvat herkästi, joten raskaana olevalla olisi hyvä olla suoja näihin joko rokotusten kautta tai olisi sairastanut mm vesirokon.
Nykyään on rokotusvastaisia ihmisiä paljon, pulpahtelee tuhkarokkoepidemioita aina silloin tällöin mediasta.
Siihen liittyy kuitenkin komplikaatioita. Tavallisimmat lisätaudit ovat itse viruksen tai jälkitautina bakteerin aiheuttamat välikorvatulehdus (7–9 %:lla; ks. «Korvatulehdus lapsella»1) ja keuhkokuume (1–6 %:lla; ks. «Keuhkokuume (pneumonia) aikuisilla»2). Tuhkarokkovirus voi vahingoittaa keskushermostoa. Pelätyin komplikaatio on aivotulehdus, jonka saa noin yksi tuhannesta (ks. «Aivotulehdus (enkefaliitti, ”aivokuume”)»3). Sen oireet alkavat noin viikon kuluttua muiden oireiden alusta. Noin joka tuhannes menehtyy tautiinsa. Suurimmassa vaarassa ovat aivan pienet ja rokottamattomat lapset.
 
vierailija
Ei sitä hakemalla haettu. Ei se itse tuhkarokko pelottanut, vaan mahdolliset vaaralliset jälkitaudit, mitä siitä saattoi saada.

Tuhkarokon sairastin 70-luvun alkupuoliskolla viimeisenä noista lastentaudeista. Aika ikävä tauti oli, teki vaan mieli maata sängyssä pimeässä/hämärässä. Valo kävi silmiin.
 

Yhteistyössä