OIkeistohallitus suunnittelee leikkauksia muun muassa työttömyysturvaan, asumistukeen, kuntoutusetuuksiin ja toimeentulotukeen

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
THL:n mukaan sosiaaliturvan leikkaukset lisäävät eriarvoisuutta
Hallituksen kaavailemat sosiaaliturvan leikkaukset ovat monelta osin poikkeuksellisen suuria ja yhdessä hallitusohjelmassa esitettyjen uudistusten kanssa ne muuttavat toteutuessaan suomalaisen sosiaalipolitiikan suuntaa, todetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tuoreessa raportissa.

Hallitus suunnittelee leikkauksia muun muassa työttömyysturvaan, asumistukeen, kuntoutusetuuksiin ja toimeentulotukeen. Lisäksi vuosina 2024–2027 jätettäisiin indeksikorotukset tekemättä merkittävään osaan sosiaaliturvaetuuksia.

Tämä niin sanottu indeksijäädytys tarkoittaa, että etuuksien ostovoima heikkenee, kun esimerkiksi ruoka kallistuu.

Indeksijäädytyksiä on käytetty Suomessa aiemminkin. Nyt niillä on kuitenkin hyvin suuri taloudellinen vaikutus sosiaaliturvaa saaviin ihmisiin ja perheisiin, sillä hintojen nousu on ollut nopeaa.

Suomen perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan sosiaaliturvan leikkaukset eivät saa aiheuttaa samoille ihmisille tai jo valmiiksi heikommassa asemassa oleville kohtuutonta tilannetta.

Hallituksen ehdotukset sosiaaliturvan säästöistä kasautuvat kuitenkin voimakkaasti heikommassa asemassa oleville, mikä lisää eriarvoisuutta, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Jussi Tervola.

Leikkausten yhteisvaikutukset osuvat pahimmin pienituloisimpiin

THL:n laskelmien mukaan hallituksen esittämien sosiaaliturvan leikkausten yhteisvaikutukset kohdistuisivat voimakkaimmin pienituloisimpiin kotitalouksiin.

Ensimmäisessä ja toisessa tulokymmenyksessä yli puolella tulot pienentyisivät, kolmannessa tulokymmenyksessä reilulla kolmanneksella.

Arviossa on huomioitu, että kaikista pienituloisimmille toimeentulotuki korvaisi leikkaukset. Samalla laskennalliseen toimeentulotukeen oikeutettujen määrä kasvaisi arviolta 27 prosenttia eli noin 100 000 hengellä.


Melkoisesti ihmisiä putoaa köyhyyteen ja toimeentulotuelle, koska työllisyyshän ei ole paranemassa, se on päinvaston laskemassa osin nimenomaan Orpon oikeistohallituksen luottamusta ja tulevaisuudenuskoa nakertavan ankeuttavan leikkauspolitiikan seurauksena. Velkaakin Orpon hallitus näyttää ottavan ennätyksellisesti, ensi vuonna jopa yli 12 miljardia euroa ja työllisyyden kyykätessä hallituskauden aikana yli 50 miljardia euroa ja päälle ainakin 4 miljardilla eurolla tuottavan valtion omistuksen myyntiä. Tämä ilman viime hallituskauden vakavia kriisejä.
 
vierailija
Iltalehden jutussa terapeutti Ville kertoo kokevansa henkistä ja fyysistä pahoinvointia leikkausistunnoissa.
Mietin onko demokraattisessa maassa oikeasti pakko toteuttaa hallitusohjelmaa, joka ei aja kenenkään etua. Hallituksella ei vain ole rohkeutta ja kanttia nostaa käsiään ylös ja myöntää olevansa helekutin väärässä. Fiksumpaa se olisi kuin jatkaa Suomi-laivan matkaa kohti jäävuorta.
 
vierailija
Li Andersson: Asumistukien leikkaukset edustavat totuuden jälkeistä politiikkaa
Vasemmistoliiton puheenjohtajan mukaan hallituspuolueet ovat tehneet valiokuntatyöstä farssin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä istuva Andersson pitää hallituksen esittämiä asumistukileikkauksia tuhoisina koko suomalaiselle yhteiskunnalle.

Vasemmistoliitto jätti tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa vastalauseen asumistukileikkauksia koskevaan mietintöön yhdessä SDP:n ja vihreiden kanssa. Andersson katsoo hallituspuolueiden toimineen valiokunnassa vastuuttomasti asian käsittelyssä.

Anderssonin mielestä kohtuuttomat asumistukileikkaukset vievät satoja euroja kuukaudessa monien ihmisten ja perheiden ennestään niukasta toimeentulosta.

– Yli kolmasosa asumistukea saavista työntekijöistä tulee menettämään tuen kokonaan. Asiantuntijat arvioivat tämän sekä lisäävän rajusti köyhyyttä että pahentavan työvoimapulaa etenkin kasvukeskuksissa, Andersson sanoo tiedotteessa.

Anderssonin mukaan hallituksen esityksessä leikkauksien työllisyysvaikutukset on arvioitu vähäisiksi, ja niiden arvioidaan myös heikentävän työnteon kannusteita tietyissä tapauksissa.

Anderssonin tiedotteen otsikon mukaan ”oikeistohallituksen tuhoisat asumistukileikkaukset edustavat totuuden jälkeistä politiikkaa ja Andersson sanoo “hallituspuolueiden tehneen valiokuntatyöstä farssin”.

Andersson katsoo, että hallituspuolueiden edustajat ovat pyrkineet siivoamaan ”kaiken hallituksen kannalta kiusallisen asiantuntijatiedon pois valiokunnan mietinnöstä, ja toisaalta sisällyttämään sinne omia tutkimustiedon kanssa ristiriidassa olevia näkemyksiään”.

Toisin sanoen hallituspuolueet rukkasivat enemmistöllään mietintöluonnosta.

– He ovat pyrkineet kirjoittamaan uusiksi valiokunnan virkahenkilöiden tuottamat tekstit ja poistamaan sieltä vaikutusarvioita esimerkiksi siitä, kuinka paljon lapsiperheköyhyys tulee lisääntymään. Jopa asumistuen enimmäismuutoksien määrää kuvaava kappale päädyttiin poistamaan ja lisäksi kuvitteellisia työllisyysvaikutuksia yritettiin sisällyttää mietintöön, Andersson sanoo tiedotteessaan.
 
vierailija
Iltalehden jutussa terapeutti Ville kertoo kokevansa henkistä ja fyysistä pahoinvointia leikkausistunnoissa.
Mietin onko demokraattisessa maassa oikeasti pakko toteuttaa hallitusohjelmaa, joka ei aja kenenkään etua. Hallituksella ei vain ole rohkeutta ja kanttia nostaa käsiään ylös ja myöntää olevansa helekutin väärässä. Fiksumpaa se olisi kuin jatkaa Suomi-laivan matkaa kohti jäävuorta.
Linkki mainitsemaani IL-juttuun:
 
vierailija
Ja lisää leikkaustarvetta tulossa:

HS: Jopa puolen miljardin lisäleikkaukset tulossa ehkä jo keväällä
Vielä syyskuussa hallitus päätti, että mahdollisista uusista valtion menojen sopeutuksista päätetään vasta vuonna 2025. Valtiovarainministeriö on asettanut budjettipäällikkö Mika Niemelän johtaman työryhmän pohtimaan uusia toimia julkisen talouden vahvistamiseksi, uutisoi Helsingin Sanomat.
Se tarkoittaa todennäköisesti lisää leikkauksia ihmisten saamiin tukiin, koska koulutuksesta, puolustuksesta ja terveydenhuollosta on hallituksen omien lupausten takia varsin vaikea leikata.
Keinoina ovat muun muassa säästöt ja muutokset verotukseen sekä niin sanotut ”rakenteelliset toimet” työllisyyden edistämiseksi. Rakenteellisia toimia ovat muun muassa työttömyysturvan heikennykset.

Oikeisto aikoo tuhota Suomen sosiaaliturvan, sopimusyhteiskunnan ja julkiset hyvinvointipalvelut amerikanmallillaan. Ero on vain siinä että Yhdysvalloilla on 33 000 000 000 000 dollaria valtionvelkaa, eikä se haittaa koska kyseessä on reservivaluutta ja maalla on rahanluontioikeus.
 
vierailija
Jostain syystä Tanska, joka verottaa yrityksiä ankarammin, myös kokonaisveroaste on korkeampi kuin Suomessa, on maa rankattu maailman kilpailukykyisimmäksi valtioksi. Ehkä meillä ei vain synny innovaatioita yritysten kevyestä verotuksesta johtuen. Ne passivoivat tuet.
 
vierailija
Nyt on oikea aika peruuttaa puolen miljardin veronkevennykset, joista hyötyvät eniten ne, jotka eivät sitä rahaa tarvitse.
Koska persujen äänestäjät heräävät näkemään, mitä valtiovarainministeri Riikka Purra on äänestäjilleen tekemässä?
Vai ovatko persuäänestäjät niin umpiluusta, että heiltä saa viedä vaikka leivän suusta?
Kokoomukselta on turha odottaa mitään.
 
vierailija
Oikeiston klassisilla talousopeilla kun leikkaat mahdollisimman paljon pienituloisilta, syntyy valtavasti lisää työpaikkoja.

Tätähän oikeisto aina noudattaa "työllisyystoimissaan". Leikkaavat palkansaajilta ja työttömiltä.

Ei ihmekään, ettei taloustiedettä pidetä eksaktina tieteenalana.
 
vierailija
Käsittämätöntä miten tässä taloustilanteessa on varaa veronalennuksiin. Millä laskentakaavalla ne saadaan näyttämään hyviltä. Kun artikkelia lukee niin aikas sysipimeää on tulevaisuuden näkymät. Sanattomaksi vetää. Ja kiinnostaisi "himoverotuksesta" vertaus lukuina esim. Tanskaan.
 
vierailija
Riikka Purra ennen vaaleja: ”Kokoomus haluaa leikata pienituloisten etuuksista – Se ei meille käy”.

Nyt sitten leikkaavat koko Suomen henkihieveriin ja ideologisista syistä velkaantuminen kiihtyy entisestään, kun vvm:n laskelmien mukaan kokonaisveroaste tipahtaa vuoteen 2027 mennessä 2,9 %, se tietää valtiolle 9 miljardia vähemmän verotuloja.

Jos hallitus ei kykene pitämään kokonaisveroastetta vähintään nykyisellä tasolla, tulee velkaantuminen kiihtymään eikä mitään parannusta talouteen ole tapahtumassa, mutta pienituloiset kärsivät näistä leikkauksista eniten, kun ne hallituksen leikkaukset kohdistuvat juuri niihin pienituloisimpiin ja tuiki tärkeisiin kuntien peruspalveluihin.

Arvovalintoja Orpon ja perussuomalaisten hallitukselta. Kyllä yrityksiltäkin voisi etuja leikata jos halua olisi. Eipä ole.

Tanska, joka on rankattu maailman kilpailukykyisimmäksi, verottaa yrityksiä kireämmin ja kokonaisveroaste on korkeampi kuin Suomessa. Siellä myös palkat ovat selvästi korkeammat kuin Suomessa, niistä myös lähtee paljon veroja, mutta eläkettä kertyy mukavasti.

Meillä sen sijaan työnantajien etujärjestö EK vaatii vuodesta toiseen palkkamalttia, joten ostovoima onkin suomalaisilla pohjoismaisittain heikkoa.
 
vierailija
Heikoimmassa asemassa olevilta ei voi leikata enää lisää, sillä jo nytkin ovat hallituksen kaavailemat leikkaukset täysin kohtuuttomia osuessaan monesta suunnasta yhteiskunnan vähäosaisiin.

Katseet olisi vihdoinkin suunnattava veroratkaisuihin, joita myös löytyy valtiovarainministerin tekemästä ennen vaaleja julkaisemasta listasta mahdollisia sopeutustoimia.

Yksi hyvä keino kiristää verotusta haittaamatta talouskasvua olisi poistaa listaamattomien yritysten osinkojen ansaitsemattomat ja kansainvälisestikin poikkeukselliset verohelpotukset, jonka ansiosta valtion verokassa kilisisi iloisesti 400-800 miljoonan edestä vuosittain. Toinen on institutionaalisien sijoittajien lähdevero.

Muita harkitsemisen arvoisia tapoja kiristää verotusta löytyy vasemmiston ja vihreiden vaihtoehtobudjeteista, joissa kaikissa otettaisiin velkaa satoja miljoonia vähemmän ensi vuonna kuin hallitus omassa budjettiesityksessään tekee.
 
vierailija
Ja lisää leikkaustarvetta tulossa:

HS: Jopa puolen miljardin lisäleikkaukset tulossa ehkä jo keväällä
Vielä syyskuussa hallitus päätti, että mahdollisista uusista valtion menojen sopeutuksista päätetään vasta vuonna 2025. Valtiovarainministeriö on asettanut budjettipäällikkö Mika Niemelän johtaman työryhmän pohtimaan uusia toimia julkisen talouden vahvistamiseksi, uutisoi Helsingin Sanomat.
Se tarkoittaa todennäköisesti lisää leikkauksia ihmisten saamiin tukiin, koska koulutuksesta, puolustuksesta ja terveydenhuollosta on hallituksen omien lupausten takia varsin vaikea leikata.
Keinoina ovat muun muassa säästöt ja muutokset verotukseen sekä niin sanotut ”rakenteelliset toimet” työllisyyden edistämiseksi. Rakenteellisia toimia ovat muun muassa työttömyysturvan heikennykset.

Oikeisto aikoo tuhota Suomen sosiaaliturvan, sopimusyhteiskunnan ja julkiset hyvinvointipalvelut amerikanmallillaan. Ero on vain siinä että Yhdysvalloilla on 33 000 000 000 000 dollaria valtionvelkaa, eikä se haittaa koska kyseessä on reservivaluutta ja maalla on rahanluontioikeus.
Tässä kuitenkin sen koko luokan virhe kyseessä, että suosittelen hallituksen tai vastuuministerien eroa. Kyllähän nämä asiat ovat olleet tiedossa tilastoja ja yritystenkin vuosikatsauksia lukemalla.
Missäpä ovat ne 100.000 uutta työpaikkaa ym katteettomia lupauksia
 
vierailija
No mutta ainahan tukia voi leikata lisää vaikka parilla miljardilla että saadaan rikkaimmille lisää verohelpotuksia, tai mahdollisuuksia veronkiertoon.. Tuskin haittaveroja kuten bensaa ja muita turhia yritystukia tämä hallitus uskaltaa edes mainitakaan.
 
vierailija
Jostain syystä meillä on kuitenkin varaa jaella sekä suorina tukina, että epäsuorina, eli veronkevennyksinä yrityksille, kuten UPM:lle yhteensä 9 miljardia euroa vuosittain.

Ja kun otetaan vielä huomioon, että tutkijoiden mukaan nämä epäsuorat yritystuet ovat usein turhia, jopa haitallisia koska ne passivoi yrittäjiä, jäädyttää investointeja, ei Suomella ole selvästi mitään taloudellisia ongelmia todellisuudessa, kun valtiolla on näemmä varaa tähän.
 
vierailija
”Velkaantuminen kasvaa ja sopeutus on lähellä nollaa” – Hallituksen politiikka ei vastaa hallituspuolueiden vaalipuheita
Ideologiasia silmänkääntötemppuja, tuloksena sama kuin 2010-luvun menetetyllä vuosikymmenellä oikeistojohtoisella politiikalla, nyt vain turbovaihteella.

Lauri Finér kävi läpi pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen ensimmäistä budjettia ja vertasi sitä niihin lupauksiin, joita nykyiset hallituspuolueet ennen vaaleja tekivät. Finér havaitsi, että hallituksen talouspolitiikalla valtion velkaantuminen jopa kasvaa, ja että valtiontaloutta sopeutetaan hyvin vähän.

Politiikka toiveiden varassa

”Orpon hallitus ei ole saamassa velkaantumista kuriin kokoomuksen ja perussuomalaisten vaalitavoitteiden mukaisesti, ellei taloudessa nähdä yllätyskäännettä parempaan nyt ennustetusta. Sellainen on lähinnä toiveiden varassa, sillä hallituksen omista päätöksistä ei ole odotettavissa olennaista positiivista vaikutusta talouteen”, Finér kirjoittaa.

Taloutta ei saada tasapainoon, vaikka leikkaukset osuvat pienituloisiin

Blogikirjoituksessaan Lauri Finér huomauttaa, että hallituksen suora sopeutus jää ennen vaaleja annettuihin lupauksiin nähden vaatimattomaksi, kun osaa menoista jopa kasvatetaan, eikä veronkorotuksia käytetä sopeutukseen. Sen sijaan hallituksen rajut leikkaukset tuntuvat kyllä pienituloisten suomalaisten tuloissa ja taloudessa.

”Erityisesti leikkaukset tuntuvat työttömien perheissä, joissa tulonmenetykset voivat nousta satoihin euroihin kuussa”, Finér kertoo.

Asumistukea leikataan keskimäärin noin sadalla eurolla kuussa, lapsiperheiden kohdalla 140 euroa.

”Samaan aikaan hallitus kohdentaa veronalennuksia eniten kaikkein suurituloisimmille: niin kutsutun solidaarisuusveron alarajan nosto tarkoittaa yli 150 000 euroa vuodessa tienaavalle noin satasen veronalennusta kuussa”, Finér muistuttaa.

Hän lisää, että hallituksen valitsema talouslinja on myös vastoin perussuomalaisten puheenjohtaja [valtiovarainministeri] Riikka Purran ennen vaaleja tekemää lupausta, jonka mukaan ”Kokoomus haluaa leikata pienituloisten etuuksista – Se ei meille käy”.
 
vierailija
Rajat aukaistaan jouluksi jotta EK:n ja SY:n jäsenet saavat joululahjat kokoomukselta ja persuilta verovaroin katettua pakolaisbisnesta ja Wolt, Närpiön puutarhatilat sekä etno-kebab-ravintolat halpatyövoimaa. Yli 14 000 kuukaudessa tienaavat saivat Orpolta ja Purralta joululahjat jo aiemmin.
 
vierailija
Nyt on oikea aika peruuttaa puolen miljardin veronkevennykset, joista hyötyvät eniten ne, jotka eivät sitä rahaa tarvitse.
Koska persujen äänestäjät heräävät näkemään, mitä valtiovarainministeri Riikka Purra on äänestäjilleen tekemässä?
Vai ovatko persuäänestäjät niin umpiluusta, että heiltä saa viedä vaikka leivän suusta?
Kokoomukselta on turha odottaa mitään.
👍
 
vierailija
"Arviossa on huomioitu, että kaikista pienituloisimmille toimeentulotuki korvaisi leikkaukset. Samalla laskennalliseen toimeentulotukeen oikeutettujen määrä kasvaisi arviolta 27 prosenttia eli noin 100 000 hengellä."

Tällä hallituksella taitaa olla unelma lisätä köyhien määrää miljoonaan Suomessa.
 
vierailija
Lapsiakaan ei näissä leikkauksissa "armahdeta".

"Hallituspuolueet poistivat tekstistä asumistuen leikkauksen negatiivisia vaikutuksia – "Farssi", sanoo Li Andersson

Myös heikoimmassa asemassa olevat lapset editoitiin tekstistä pois. Luonnoksessa kerrottiin näin:
”Valiokunta kiinnittää huomiota, että esityksellä asumistuen muutokset kohdistuvat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin ja lapsiperheisiin ja esityksellä on siten lapsiperheköyhyyttä lisäävä vaikutus.”
Lopullinen mietintö:
”Valiokunta kiinnittää huomiota, että asumistuen muutokset kohdistuvat jo valmiiksi pienituloisiin lapsiperheisiin, joten esityksellä on lapsiperheköyhyyttä lisäävä vaikutus.”
”He [hallituspuolueet] ovat pyrkineet kirjoittamaan uusiksi valiokunnan virkahenkilöiden tuottamat tekstit ja poistamaan sieltä vaikutusarvioita esimerkiksi siitä, kuinka paljon lapsiperheköyhyys tulee lisääntymään. Jopa asumistuen enimmäismuutoksien määrää kuvaava kappale päädyttiin poistamaan ja lisäksi kuvitteellisia työllisyysvaikutuksia yritettiin sisällyttää mietintöön”, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan hallituspuolueiden edustajat pyrkivät sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ”siivoamaan kaiken hallituksen kannalta kiusallisen asiantuntijatiedon pois valiokunnan mietinnöstä”.



 

Yhteistyössä