Neuvolakäynti työaikaan, pitääkö korvata?

  • Viestiketjun aloittaja Naava
  • Ensimmäinen viesti
Naava
Hei,

teen sijaisuutta päivähoidon puolella ja minulla sattuu äitiysneuvola-aika juuri työaikaan. En viitsisi vaihtaa aikaa kun aika on jo ensi viikon alussa ja vasta tänään sain tietää sijaisuudesta. Seuraavan neuvola-ajan saisin varmasti vasta pitkän ajan päähän. Asun pienellä paikkakunnalla ja viikossa on vain yksi päivä varattu äitiysneuvolalle.

Kuuluuko äitiysneuvolakäynti työaikaan vai pitäköhän tuo korvata?

 
jooei
Neuvolaan saa mennä, jollei se ole minään muuna aikana mahdollista. Saat mennä todennäköisesti palkattomasti, koska tuon voisi siirtää muuhun aikaankin. Eli työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa palkaa, koska neuvolaan voi mennä muunakin aikana.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja jooei:
Neuvolaan saa mennä, jollei se ole minään muuna aikana mahdollista. Saat mennä todennäköisesti palkattomasti, koska tuon voisi siirtää muuhun aikaankin. Eli työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa palkaa, koska neuvolaan voi mennä muunakin aikana.
Juuri näin.
 
Sehän on laissa turvattu juttu, että neuvolassa saa käydä ilman ansionmenetystä mikäli käyntejä ei voi sopia työajan ulkopuolelle. Edes työehtosopimus ei voi tätä heikentää. Mutta sinun kohdallasi asia on hiukan kyseenalaisempi, koska kyseessä on (lyhytaikainen?) sijaisuus. Periaatteessa saisit kai ajan sovittua sitenkin ettei se osu työajalle, mutta sinähän saatat saada toisen sijaisuuden taas silloin kun uusi neuvola-aika olisi... Hankala tilanne!
 
Naava
Juu, kiitos vastauksistanne! Täytyypä kysyä työpaikalta asiaa, miten on, mutta luultavasti joudun korvaa tunnit jos käyn työajalla. Täytyy soittaa samalla neuvolaan ja kysyä, milloin saisi mahdollisesti seuraavan ajan, että olisi mahdollisimman pian :)
 
Alkuperäinen kirjoittaja nyyti:
äitiysneuvolassa saa käydä työajalla,mutta lapsen kanssa neuvolassa ei.
Ne pakolliset saa käydä työajalla palkattomasti eli ne käynnit joita tarvitaan että saa ä-rahan.
Muut on työnantajasta kiinni.

Edellisessä työpaikassa piti korvata, jos sovin ajan työajalle.
 
edunvalvoja
NEUVOSTON DIREKTIIVI 92/85/ETY,
annettu 19 päivänä lokakuuta 1992,

9 artikla
Työaikana suoritettavat synnytystä edeltävät tutkimukset
Jäsenvaltioiden on toteutettava tarpeelliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että 2 artiklan a kohdassa tarkoitetuilla raskaana olevilla työntekijöillä on kansallisen lainsäädännön ja/tai käytännön mukaisesti oikeus vapaa-aikaan työaikana, ilman palkan menetystä, synnytystä edeltäviä tutkimuksia varten, mikäli nämä tutkimukset on suoritettava työaikana.
 

Yhteistyössä