Töistä kotiin... nälkä... jääkaapissa on 1.4 kg sisäpaisti, maustamattomana.
[Varoitus, jatko voi olla rankkaa luettavaa kulinaristeille]
Eipä muuta kuin uuni lämpiämään 225 asteeseen. Tilkka öljyä valurautapadan pohjalle ja pieni lihan kierittely öljyssä ja vähän suolaa ja pippuria pintaan muodon vuoksi. ...ja ei kun uuniin.
10 min jälkeen termostaatti 125 asteeseen, ja kansi päälle kun lämpö oli laskenut 180 asteeseen. Kun lihan lämpö oli noussut 69 asteeseen (n. 1.5 tuntia), otin lihan ulos uunista ja jätin lepäämään pataan kunnes lihan lämpö oli laskenut alle 60 asteen (reilu puoli tuntia).
Nesteestä (n. 2.5 dl) keittelin kastikkeen, johon reilusti pippuria ja timjamia, lisukkeeksi nopea couscous. Ideana kompensoida lihan puuttuvat mausteet voimakkaalla kastikkeella - toisaalta ei kunnon liha juuri mausteita kaipaa. ...ja liha: pinnalta täysin kypsää. 1 cm syvyydeltä alkaen aivan vaaleanpunaista-punaista, rakenteeltaan kypsää mutta todella mehukasta. Ei suussasulavan mureaa mutta ei sitkeääkään. Vaivannäön ja lopputuloksen suhde on aika kohdillaan.
Väittäisinpä siis, että jos lihan lämpö vain käväisee 70 asteen pinnassa, se ei mene vielä piloille. Hidas hauduttaminen 60-65 asteessa voisi ehkä mureuttaa lihaa? 70 astetta on kai siitä hyvä, että se riittää nitistämään jokseenkin kaikki lihan pieneliöt.