mites toi vesirokko tarttuu?

kun vanhin lapsi oli käyny kylässä kaverilla jossa yks lapsi oli vesirokossa
meillä kaikki muut on sairastanu paitsi pienin..

niin voiko vesirokko tarttua vanhimman lapsen käsistä vaikka jos se on koskenu sitä rokkosta lasta?
tyhmä kysymys :ashamed:
 
mysteeri
Tjaa-a, se onkin aika venka tauti. Tiedän monta, jotka ovat vesirokon saaneet, vaikka eivät ole olleet tätä sairastavien lasten tms kanssa minkäänlaisessa kontaktissa...eli jostakin vaan tarttui matkaan. Vesirokon voi saada myös esim ollessaan tekemisissä vyöruusua potevan ihmisen kanssa.
 
Ja mitä nuorempana niin sen parempi.

Meille kaikki sanoi että voi kamala vesirokko! |O

Ei ollut mitenkään paha tauti. Kuumetta vaan ensin. toiselle pojista tuli vain muutamia näppyjä ja toinen oli ihan täynnä pyllyreikää myöten :ashamed:

Mutta apteekista saa vesirokko voidetta ja sillä yöksi rasvattiin niin tarvinut raapia näppyjä.

Meillä kävi pari kaveria tahallaan ottamassa tartunnan, niin sittepäs se oli sairatettu. :kieh:

Meillä esim. vauvarokko oli molemmilla lapsilla paljon pahempi. Ite koen että vesirokko oli meillä tosi helppo "tauti". Toki sitten olin 2 viikkoa töistä pois sen takia kun ei poikia voinut hoitoon viedä. Mutta kuulemma sitten kun näpyt alkavat arpeutua niin ei tartunta vaaraa ole. näin ainakin neuvola meitä valisti.
 
Löydökset

Suomessa ei toistaiseksi ole yleistä rokotusta vesirokkoa vastaan, ja niinpä tautia edelleen esiintyy runsaasti. Vesirokko on erittäin tarttuva, ja oleskelu vesirokkopotilaan kanssa samassa huoneessa riittää tartuntaan. Vesirokon itämisaika on 14-21 vuorokautta. Tauti alkaa yleensä ihottumalla, joilloin vartaloon ilmestyy punoittavia ja kutisevia paukamia. Osa niistä muuttuu nopeasti rakkuloiksi, jotka samenevat, usein rikkoutuvat tai painuvat keskeltä kasaan ja arpeutuvat parin päivän kuluessa. Uusia paukamia muodostuu yleensä noin 3-4 päivän ajan. Useimmilla lapsilla on yleisoireita, kuten kuumetta, yskää, ruokahaluttomuutta, väsymystä ihottuman puhjetessa tai jo ihottumaa edeltävänä päivänä. Vesirokon oireet voivat kuitenkin jäädä hyvin lieviksi eli tauti ilmenee vain muutamana ihorakkulana.
Hoito

Vesirokko paranee itsestään viikossa. Kutinaan voi tarvittaessa käyttää suun kautta annettavaa antihistamiinivalmistetta. Myös mentolisprii voi viilentää kutiavaa ja kuumottavaa ihoa. Vesirokon jälkitaudit ovat harvinaisia. Yleisin ongelma on rakkuloiden raapimisen seurauksena ilmaantuva ihon tulehtuminen. Tulehtunutta aluetta on syytä hoitaa antibioottivoiteella ja joskus myös suun kautta annettavalla antibiootilla. Myös korvatulehduksen tai harvemmin keuhkokuumeen ilmaantuminen vesirokon yhteydessä on mahdollista. Erittäin harvinaisena ongelmana voi vesirokon jälkeen ilmaantua keskushermoston tulehtumista, mikä ilmenee lähinnä lapsen kompurointina.
Artikkelin tunnus: dlk00550 (001.350)
© 2007 Kustannus Oy Duodecim
 
on olemassa kahta eri infoo.. jotkut sanoo et voi tarttua jo itämisaikana ja toinen lähde sanoo että vain vesikellovaiheessa.. Tästä asiasta on takuttu niin iät ja ajat..

ja tosta mitä nuorempana sen parempi.. olen saanut tälläistä infoa jostain et jos sen sairastaa alle vuosikkaana niin se saattaa joissain tapauksissa uusia (ollut liian lievä) musta ehkä sellanen ideaali-ikä sairastaa vesirokko on sellanen 3-6v... (omasta mielrstä) mitä vanhemmaksi menee sen pahemmaksi se saattaa muuttua.
 
Tarttuu 2-3 päivää ennen näppyjen ilmaantumista ja niin kauan, kunnes rakkulat ovat kuivuneet. Tarttuu helposti, esim. kerrostalossa riittää se, jos samassa rapussa joku sairastaa... Mutta toinen ihminen, jolla ei tartuntaa ei voi sitä kuitenkaan muualle kuljettaa esim. käsissään, kuten ap mietit.
 

Yhteistyössä