Miten totuttaa koira kissaan?

Meillä on alle 2-vuotias kääpiöpystykorva ja äidilläni on noin 6-7-vuotias kissa. Olisi kaikkien kannalta tosi upeaa jos ne tulisivat toimeen keskenään, koska äitini ottaa mielellään koiramme hoitoon kun me olemme jossain reissussa ja muutenkin kyläilemme usein hänen luonaan. Kissaparka vain joutuu silloin olemaan ulkoterassilla tai suljettuna eri huoneeseen.

Ongelmana on koira, se ei näe eikä kuule mitään kun näkee kissan. Kimppuun vain apinan raivolla. En tiedä mitä se tekisi jos kissa pysähtyisi, mutta yksikään kissa ei ole jäänyt ottamaan siitä selvää. Pahinta kissojen mielestä on varmaan koiramme kovaääninen raivokas haukkuminen minkä se aloittaa heti kissan nähtyään. Kissan pakeneminen tietysti kiihdyttää koiraa entisestään. Jos saisin koiran edes olemaan hiljaa hetken aikaa niin ne voisivat ehkä vähän haistella toisiaan tai ottaa jotain muuta kontaktia kuin hillitön takaa-ajo. Muuten saan kyllä haukkumisen loppumaan, mutta en silloin kun vastassa on kissa. Vaikka pitäisin koiraa sylissä, kissa pakenee sen kovaa ääntä.

Onko mitään ideoita tai kokemuksia miten voisimme yrittää saada kaksikon sen verran rauhoittumaan että voisivat tutustua toisiinsa?
 
Sae
Koiralle pitäisi tehdä selväksi, että kissa on sen yläpuolella, että koira on sitä alempiarvoinen. Ihmisen pitäisi myös olla aina arvojärjestyksessä koiran yläpuolella ja ensin tämä asia pitäisi saada korjattua. Koira ei saa hoitaa itse kohtaamistilannetta haukkumalla ja sulkemalla korvansa, vaan sen pitäisi odottaa rauhassa, että ihminen kertoo äänellä/eleillä miten pitää suhtautua.

Itse lähtisin korjaamaan asiaa ensin aivan muissa päivittäin eteen tulevissa tilanteissa, jolloin koiralle tulee selväksi, että ihminen on pomo kaikissa tilanteissa. Koira saa ruokansa viimeisenä (myöhemmin kissan ollessa paikalla kissallekin ruoka ensin), huomiota saa vain ihmisen aloitteesta, syliin ei nosteta ellei ole pakko, ulkona pitäisi korvat löytyä joka tilanteessa, hihnassa kävellään kauniisti ja perusosaamiset (luoksetulo, katsekontakti jne) ovat kunnolla hanskassa. Kissan kanssa kohtaamista voisi aluksi harjoitella haukkupannan kanssa, ellei koiraa muuten saa hiljentymään. Ehkä kannattaisi kokeilla siedätyshoitoa eli istua rauhallisen kiinniolevan koiran kanssa huoneessa ja kantaa kissa sylissä turvallisen korkealle paikalle syöttäen samalla koiralle herkkuja. Huoneessa kannattaisi käyttää D.A.P.:ia ja Feliwayta suihkeina, rauhoittamaan tilannetta ja rentouttamaan eläimiä.
 
Meillä on nuo perusasiat muuten ihan kondiksessa, vain luoksetulo ei ole aivan ehdoton. Koira kyllä tulee, mutta ei aina ihan heti. Esim jos se on haukkumassa naapurin kissaa aidan takana se tulee kun käsken, mutta joudun kutsumaan useampia kertoja. Nytpä tuli mieleen että jos tämä kissaviha juontaakin noista naapurin kissoista. Niitä on kolme ja kaksi niistä tykkää ihan asioikseen istua meidän aidan takana katsomassa kun koira haukkuu. Siinä sitten pesevät itseään ihan pokkana ja venyttelevät tyylikkäästi ennenkuin lipuvat arvokkaasti paikalta hännänpää mutkalla.

Koiramme kyllä normaalisti vaikenee kun käsken eikä se pomoile meillä. Nätisti kävelee vaunujen vieressä ja ruokaan koskee vasta kun annan luvan. Syliinkin tullaan luvan kanssa. Toisten koirien kanssa kohtaamiset sujuvat pääsääntöisesti hyvin (riippuu kyllä vähän toisen koiran käytöksestä) ja koira hillitsee itsensä kun katsotaan esim kania häkissä tai lintuja. Vain kissojen kanssa se on tuollainen.

Äidilläni on Feliway-haihdutin käytössä. D.A.P.ia ei olla kokeiltu tähän tilateeseen. Haukunestopantaa en ole koskaan edes nähnyt käytössä, mutta suhtaudun niihin valtavan ennakkoluuloisesti...
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 05.01.2007 klo 21:47 Sae kirjoitti:
Ehkä kannattaisi kokeilla siedätyshoitoa eli istua rauhallisen kiinniolevan koiran kanssa huoneessa ja kantaa kissa sylissä turvallisen korkealle paikalle syöttäen samalla koiralle herkkuja. Huoneessa kannattaisi käyttää D.A.P.:ia ja Feliwayta suihkeina, rauhoittamaan tilannetta ja rentouttamaan eläimiä.
Minusta tuo oli hyvä idis. Kissa juutas vain ei ollut sisälle tuotavissa kun se näki että koira on siellä. Pitää kokeilla jossain vaiheessa toisin päin...

*****sponsored by Hansaplast*****

 

Yhteistyössä