Miten on, kummiksi ilman rippikoulua?

en oo sata varma, mutta musta pitää olla rippikoulun käynyt. Tosin esim. pienempiä sisaruksia voi mielestäni ottaa ns. kummiksi ennen rippikoulua, mutta kummius on "virallista" vasta riparin jälkeen.
Tämä siis minun käsitykseni asiasta.
 
Virallisesti kummiksi pääsee vasta konfirmoituna, mutta jos kyseessä esim nuorempi sisarus, joka ei vielä iän puolesta ole voinu riparia suorittaa, niin hänet merkitään ikäänkuin pikkukummiksi ja sitten konfirmoinnin jälkeen hänkin on virallisesti kummi...
 
Joo siis virallinen "kummi" kirkollisessa merkityksessä - ei voi olla jos ei ole riparia läpikäynnyt. MUTTA voit pyytää henkilöä nk "tukihenkilöksi", jolloin hän saa olla siinä muiden kummien seurana mukana. Näitä tukihenkilöitä ei voi olla enempää kuin kirkollisia kummeja.

terveisin, kummi sekä kahden tukihenkilö (erosin kirkosta joitain vuosia sitten)
 
Juutalainen ystävä on kummina lapselle eikä me käytetä muuta nimitystä hänestä. Ei tietenkään voi olla kirkon kirjoissa virallisena kummina, mutta meille hän on kummi -ja niin itse tilaisuudessa kuin jälkeenpäinkin toimii kuin ihkaoikea kummi. Kysykää kastavalta papilta tarkemmin.
 
Niin, kuten ylläolevista ehkä käy jo ilmi,
on kirkollisessa kasteessa oltava väh. 2 konfirmoitua kummia. Lisäksi voi olla korkeintaan yhtä paljon ns. pakanakummeja.

Mutta jos ette kasta vaan pidätte nimiäiset, niin silloin nk. kummeista ei ole mitään sääntöjä.

Tässä vielä lisäys kirkollisesta (ev.lut.) kasteesta:

Kastettavalla tulee olla ainakin kaksi kummia, jotka ovat joko luterilaisen kirkon tai niin sanotun Porvoon yhteisön jäsenkirkon konfirmoituja jäseniä. Tämän lisäksi kummina voi toimia evankelis-luterilaisen kirkon toimittaman kasteen (lapsikasteen) hyväksyvään kristilliseen kirkkoon tai uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluva henkilö, esimerkiksi ortodoksi tai katolilainen. Kirkkoon kuulumaton henkilö ei voi toimia kummina.
(www.evl.fi)
 
Mikäli haluaa kummiksi EI konfirmoidun henkilön, niin juuri ennen ristiäisiä pappi voi pitää omassa huoneessaan ns. pikakonfirmaation, jotta kirkonkirjoihin tulee merkintä konfirmaation suorittamisesta. Näin täällä meillä, mutta en tiedä onko paikkakunnissa eroja ts.pappien moraalikäsityksessä :LOL: ...
 
marjonetti
Siskon perheessä kutistui kummikatras yhdellä, kun pappi tuli paikalle. Sanoi, ettei todellakaan voi olla kummina, jos ei ole konfirmoitu (nauroi oikein asiaa). Ei vaikka kuinka siskoni yritti selostaa lähimmäisyydestä, sydänkummiudesta ja että on kaksi, jotka on käyneet rippikoulun. Ei auttanut.

Näin meillä. :(
 
Mielestäni pitää olla konfirmoitu, että voi olla kummi.

Äidin serkku kun meni naimisiin niin sen miehen piti käydä just sellanen "pika-konfirmaatio" ennen häitä, että pappi suostu vihkimään kirkossa :D
Yhtä kaveria ei oltu kastettu lapsena ja halusi mennä rippileirille ja tulla konfirmoiduksi niin ennen konfista se sitten kastettiin :) Viikkoa ennen ripille päässyt kaveri oli kummina :D
 

Yhteistyössä