Meillä tyttö nyt tasan 3 kk ja nukahtaa yöunille nätisti omaan sänkyynsä. Nykyisellään nukahtaminen on vauvalle helppoa ja vie aikaa noin vartin (vauva kujertelee, näpräilee ja katselee käsiään, ähisee ja joskus kitisee), kunnes uni korjaa pienen nyytin. Yleensä vauva nukahtaa omin avuin kun vaan pääsee omaan rauhaan. Joskus tarvitaan pieniä uniapuja. Näin helppoa nukahtaminen ei toki ole aina ollut, mutta alun kärsivällisyys ja johdonmukaisuus tuottaa nyt selvästi tulosta, mikä on ollut ihanaa huomata.
Alusta asti olen pyrkinyt nukuttamaan vauvan aina sänkyyn. Joskus kärsivällisyyttä todella on koiteltu (4-7vk ikäisenä) ja vauva nostettu lukuisia kertoja sängystä syliin tai tissille rauhoittumaan, mikäli sänkyyn rauhoittelu ei ole auttanut. Kapalo oli käytössä noin 2,5 kk ikään saakka kunnes vauva sitä ei enää huolinut, eikä tarvinnut. Tutti on myös ollut käytössä alusta asti ja on kyllä meillä rauhoittumiskeinona oivallinen. Sänkyyn rauhoittelu tarkoittaa meillä tutin suuhun laittamista (joskus monta kertaa), hiljakseen puhelua tai hyssyttelyä ja käsistä kiinni pitämistä tai oikeastaan vauva pitää minua kiinni käsistä. Heti kun vauva on rauhallinen ja levollinen, jätämme hänet nukahtamaan itsekseen. Koskaan emme ole vauva huudattaneet itkuun vastaamatta. Sängyn laitaa vasten nojaa pieni värikäs lelu, jota vauva aina tuijottaa ennen nukahtamistaan raukeilla silmillä.
Erittäin tärkeitä mielestäni ovat ennen nukahtamista iltarutiinit, jolloin vauva tietää, että kohta ruetaan nukkumaan ja alkaa jo rauhoittua. Tuntia ennen nukkumaanmenoa, meillä iltatoimet aloitetaan seitsemän aikaan kun vauva käy nukkumaan kahdeksan aikaan. Kylpy, yöpuku päälle, puhdas vaippa ja huolellinen tissittely aina samassa järjestyksessä, eikä tässä vaiheessa enää vauvalle ylimääräisiä virikkeitä(leperrystä, jumppaamista, ääniä, valoja, aktiivista seurustelua) sitten vaan vauva omaan sänkyyn nukahtamaan ja tarvittaessa annetaan nukahtamis- ja rauhoittumisapuja edellämainituilla keinoilla.
Vauvat toki ovat niin kovin erilaisia, toisten on helpompi rauhoittua itsekseen, toiset tarvitsevat enemmän aikuisen apua nukahtamiseen. Tärkeää varmasti on myös päivän aikana riittävä uni, seurustelu ja sylittely, joka meillä ainakin vaikuttaa selvästi yöunille rauhoittumiseen. Mitä paremmin päivällä on nukuttu, sitä paremmin yöunikin tulee pienelle silmään. Ja yliväsyminen on pahin kaikista, heti kun väsymisen merkkejä(kitinää) alkaa näkyä, on jo kiire nukkumaan (päivällä tai yöllä), mielellään rauhoittumisen tulisi tapahtua jo ennen tätä.