miten käyttää tähteeksi jäänyt perunamuusi?

Taare
rieskoihin, perunasoselaatikkoon

perunarieskat


4 dl perunasosetta
2tl suolaa
1 kananmuna
4 dl jauhoja


Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi ja nosta taikinasta 10 nokaretta uunipellille leivinpaperille. Taputtele nokareet mataliksi jauhotetuin käsin. Pistele ja paista 250 astetta keskitasolla n. 15 min.
rieskoihin voi myös sekoittaa mausteita ja esim juustoraastetta sekaan

 
viiden äiti laiskana

Sämpylätaikinaan, niin kuin "tähteeksi" jääneet puurotkin.

Sämpylätaikinan teossa kun käyttää hitusen mielikuvitusta niin löytyy mahtavia makuelämyksiä. ;)
 
pakosta harmaana
Meillä lapset tykkää ihan hirveesti perunavellistä. Kun teen muussia, teen reilusti ja seuraavana päivänä jatkan sitä maidolla...ja kappas, on perunavelli valmiina ja vähällä vaivalla.
 
Perunapihvit

½ l perunamuusia
2 kananmunaa
½ tl sokeria
ripaus anista
3 dl vehnäjauhoja
voita tai öljyä

1. Sekoita aineet taikinaksi.
2. Paista ohuina pihveinä.

Duchesseperunat

perunamuusia
ruohosipulia
munankeltuainen
muskottipähkinää

1. Sekoita ainekset keskenään kuohkeaksi.
2. Pursota vuokaan.
3. Paista uunissa 200 asteessa, kunnes muusi on ruskistunut hieman päältä.

Perunaruusut

1 kg perunansosetta
2-3 munankeltuaista

1. Sekoita munankeltuaiset löysähköön muusiin.
2. Puserra pursottimella muusi vuokaan.
3. Kypsennä 250 asteissa kunnes pinta ruskettuu kauniisti.

Jauhelihaperunasoselaatikko

perunamuusia (n.1 kg perunoita)
400 g jauhelihaa
2 dl vettä
suurustetta
viherpippuria
jalapenoa
sipulirouhetta
soijaa
aromisuolaa
kukkakaalia
parsakaalia

1. Valmista muusi noin kilosta perunoita (ohjejakso 7 / poronkäristys).
2. Kiehauta kukka- ja parsakaali perunoiden keitinvedessä.
3. Paista jauheliha ja lisää mausteet.
4. Kaada päälle vettä ja suurustetta ja anna kiehua muutaman minuutin...
5. Sekoita muusi, kaalit ja kastike.
6. Ripottele pinnalle korppujauhoja.
7. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 50 minuuttia

Perunapiiras

750 g perunoita
4,5 dl raejuustoa
1,5 dl ranskankermaa
2 munaa
1,5 dl sipulia, hienonnettuna
2 tl suolaa
ripaus cayennea

pinnalle:
2 rkl Parmesan juustoraastetta

1. Kuori ja keitä perunat.
2. Survo soseeksi.
3. Riko munat toiseen kulhoon.
4. Vatkaa ne kevyesti.
5. Sekoita perunasurvokseen raejuusto, ranskankerma, munat, sipuli, suola ja cayennepippuri.
6. Kaada hyvin sekoitettu perunaseos voideltuun piirasvuokaan.
7. Ripota pinnalle juustoraastetta.
8. Paista uunissa 200 asteessa noin 50 minuuttia.

Sieni-perunakakut

1 kg (vajaa) perunoita
0,5 l suppilovahveroita
1 sitruunan mehu
suolaa
valkopippuria myllystä
100 g voita

1. Kuori perunat.
2. Keitä ne muusiksi.
3. Paloittele ja paista tuoreet sienet pannulla niin että niiden vesi haihtuu pois.
4. Nuiji perunat rikki ja sekoita joukkoon sienet, mausteet ja sulatettu voi.
5. Jaa muusi pieniin voilla voideltuihin annosvuokiin tai isoon irtopohjavuokaan.
6. Paista perunakakkuja uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin värin.

Perunarieskat

3 dl perunasosetta
1 dl keitinvettä
tilkka rypsiöljyä
2-3 dl ohrajauhoja

1. Sekoita kylmään perunasoseeseen kylmä keitinvesi, tilkka öljyä ja sen verran ohrajauhoja, että saat pehmeän taikinan.
2. Kaada taikina leivinpöydälle ja lisää jauhoja tarvittaessa.
3. Pyörittele taikina pallomaiseksi ja edelleen pötköksi jauhotetulla alustalla.
4. Leikkaa parin sentin paloja ja taputtele jauhoisin käsin puolen sentin paksuisia pyöreitä rieskoja.
5. Tärpi rieskojen pintaan ristikkokuvio parin sentin välein ja 5-6 läpimenevää reikää.
6. Pintakuvion ansiosta rieska saa kaunistäpläisen pinnan, ja reikien pistäminen estää kuoren irtoamista. Jos et omista tärppiä, tee kuviot ja reiät haarukalla oman näkemykseksi mukaan.
7. Siirrä hiilet pois uunista ja luudi arina.
8. Paista rieskat kuumalla arinalla ruskean kukertaviksi, käännä tarvittaessa.
9. Nosta koriin ja peitä liinalla.
10. Rieskat maistuvat parhailta lämpiminä.
11. Ilman leivinuunia voit paistaa rieskat hyvin kuumassa uunissa.
12. Anna pellin kuumeta uunissa ennen kuin nostat rieskat sille.

Ohrarieska

1/2 l perunasosetta tai kuorittujen perunoiden keitinvettä
1/2 tl suolaa
1-2 dl vehnäjauhoja
6-10 dl ohrajauhoja

Leipomiseen:
ohrajauhoja

1. Lisää perunasoseeseen tai keitinveteen ensin suola, sitten vehnäjauhot - perunasoseeseen pienempi määrä kuin pelkkään veteen.
2. Sekoita ja lisää ohra-jauhoja niin paljon, että saat kiinteän taikinan.
3. Nosta taikina leivinpöydälle ja jaa 2-3 palaan.
4. Taputtele palat ohrajauhojen avulla kakuiksi.
5. Kaaviloi litteiksi rieskoiksi leivinpaperille pellille.
6. Vedä rieskojen pintaan kuvioita ja pistele ne haarukalla.
7. Kypsennä 250-asteisessa uunissa kunnes pintaan tulee hiukan väriä.

Perunarieska

n. 5 dl perunasosetta
2 tl suolaa
2 munaa
3 dl ohrajauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja

1. Valmista ensin perunasose, tai jos on jäänyt keitettyjä perunoita edelliseltä päivältä, tee niistä sose.
2. Lisää survokseen suola, munat ja jauhot.
3. Taputtele taikina ohuiksi rieskoiksi suoraan pellille.
4. Pistele ja paista 250 asteessa n. 20 min.
5. Tarjoa lämpimänä munavoin tai juuston kanssa.

Perunavelli

3 isoa perunaa (esim. Rosamunda)
2 - 2 1/2 dl maitoa
1 1/2 tl suolaa

1. Keitä kuoritut perunalohkot kypsiksi vähässä vedessä.
2. Soseuta kypsät perunat keitinvedessä tasaiseksi soseeksi.
3. Lisää vähitellen maito ja kuumenna sekoittaen kiehuvaksi.
4. Mausta lopuksi suolalla.
5. Nauti perunavelli tuoreen ruisleivän kanssa.

Perunapiirakat
(25 kpl)

Kuori:
2 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä tai voisulaa
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 ½ kg perunoita
2 dl maitoa
50 g voita tai margariinia
1 tl suolaa
jauhelihapyöryköitä tms. silputtuna tai leikattuna pieniksi paloiksi

1. Keitä kuoritut perunat kypsiksi.
2. Valuta keitinvesi perunoista ja soseuta ne.
3. Lisää soseeseen maito, munat, voi tai margariini sekä suolaa maun mukaan.
4. Valmista kuoritaikina sillä aikaa, kun perunat kypsyvät.
5. Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot.
6. Vaivaa taikinaa hetki, niin sitä on helpompi kaulia.
7. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 25 palaksi.
8. Pyörittele palat palloiksi.
9. Litistä ne jauhotetulla työpöydällä matalammiksi ja pane levyjen päälle kelmu.
10. Kauli taikinalevyt pyöreiksi piirakankuoriksi jauhoja apuna käyttäen.
11. Pane ne työpöydälle limittäin, ripottele väliin jauhoja kiinnitarttumisen estämiseksi ja pidä kelmun alla.
12. Levitä kuorille perunatäytettä ja rypytä piirakat pyöreiksi.
13. Paista piirakat 275-300 asteessa uunin keskiritilätasolla 12-15 minuuttia, kunnes täytteessä on muutamia ruskeita läiskiä.
14. Peitä piirakat uunista ottamisen jälkeen voipaperilla ja liinalla, niin kuoret pehmenevät.

Lammasruukku muusikuorrutteella
(4 annosta)

2 rkl Bertolli classico oliiviöljyä
600 g lampaan jauhelihaa
1 kpl sipulia
2 kpl porkkanaa
1 dl oliiveja
2 rkl tomaattisosetta
1 tl suolaa
1 rkl soijakastiketta
1 tl timjamia
150 g Crème Bonjour Valkosipulia

Kuorrutus:
4 dl perunasosetta
150 g Crème Bonjour Valkosipulia

1. Ruskista jauheliha öljyssä paistinpannulla.
2. Lisää hienonnettu sipuli ja karkeaksi raastettu porkkana.
3. Lisää viipaloidut oliivit, mausteet ja tuorejuusto.
4. Sekoita tasaiseksi.
5. Laita jauhelihaseos paistonkestäviin ruukkuihin.
6. Valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää siihen tuorejuusto.
7. Sekoita tasaiseksi.
8. Lisää sosetta kuorrutteeksi jauhelihan pintaan ja kuorruta 220 °C:n lämpötilassa noin 10 minuut-tia.

Muuta:
Voit myös arkisemmin laittaa jauhelihaseoksen vuokaan ja kuorruttaa sen muusilla. Lampaanjauhelihan voit korvata naudanjauhelihalla.

Italialainen perunasose
2 annosta

4 isoa perunaa
50 g (runsas 1 dl) raastettua parmesaanijuustoa
noin ¾ dl oliiviöljyä, ei tavallista ruokaöljyä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria

1. Lämmitä kattila jossa on suolalla maustettua vettä.
2. Kuori ja leikkaa perunat paloiksi.
3. Keitä paloja vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä, noin 15 minuuttia.
4. Kaada vesi pois.
5. Soseuta perunat haarukalla, perunapuristimella tai nuijalla.
6. Lisää ensin juusto ja sen jälkeen oliiviöljy saadaksesi sopivan rakenteen.
7. Syö heti!


 
n20
Tee PERUNALAATIKKO
Lisää vaan kananmuna, voita maitoa, siirappia,suolaa,valkopippuria ja vähän jauhoja. ja paista 150 asteessa kypsäksi. Huom! massan täytyy olla ihan velliä ennen paistamista!
 
Tähdeperunamuusista
Tähteeksi jääneestä perunamuusista valmistuu helposti hyvä siirapilla makeutettu perunalaatikko.

Ohje on varsin yksinkertainen:

Notkista perunamuusi maidolla notkeahkoksi puuromaiseksi soseeksi. Lisää siirappia maun mukaan, noin ½-1 desilitraa 2 kiloon notkistettua perunasosetta. Jos haluat, niin voit lisätä hiukan jauhoja, mutta se ei ole välttämätöntä. Vaihtelemalla jauhoja saat erilaisia makuvivhteita.

Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voilastuja tai voinokareita - jos haluat, niin pinnalle voit sirotella korppujauhoja.

Paista tähteeksi jääneestä perunamuusista valmistettua siirapilla makeutettua perunalaatikkoa aluksi kuumassa uunissa. Kun pintaan muodostuu väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista tähteeksi jääneestä perunamuusista valmistettua siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 2-3 tuntia.
 

Yhteistyössä