Mitäs mieltä olette siitä yksipuolisesta "ohjeesta", että vauvan kuuluu nukkua aina pinnasängyssään?

  • Viestiketjun aloittaja VIERASS
  • Ensimmäinen viesti
VIERASS
Mielipiteitä? Uusimmassa Kaksplus lehdessäkin oli vain tämä yksipuolinen näkemys ja ohje: vauva alusta saakka omassa sängyssään. Itseasiassa kaikissa näissä vauvalehdissä on jo pitkään ollut trendinä vain tämä täysin yksipuolinen näkemys vauvan nukkumispaikasta...mitä mieltä, että neuvolat ja lehdet ohjaavat näin vahvasti äitejä tähän yksipuoliseen näkemykseen?
 
asa
Olen sitä mieltä, että meillä vauvat on nukkuneet siellä missä ovat _nukkuneet_. Esikoinen nukkui öisin usein rattaissa koska nukkui siinä yöt kokonaan, pinniksessä kitisi.
Kuopus nukkuu pinniksessä, kun nukkuu siinä yöt kokonaan.
Eiköhän noilla ole hyvä ollut nukkua koska juuri noissa ovat nukkuneet hyvin.
 
lla
Meillä ei suositella mitään vaan on sanottu että nukkukaa siten miten parhaiten nukutte ja olen lukenut nämä kyseiset lehdet niin mielestäni niissäkin sanotaan samoin.
 
vieras
vauva tarvii yölläkin äidin läheisyyttä. sen huomaa siitäkin että jokainen vauva on laitokselta tultaessa päätetty sitten nukuttaa omaan sänkyyn. vaan uni on ollut levotonta ja aina on viereen otettu. yleensä kun yösyömiset on loppuneet, siirretty omaan sänkyyn ja n. vuoden iässä omaan huoneeseen.
Vieraat ihmettelee että miten teillä voi olla niin kilttejä vauvoja ja nukkua niin hyvin. Minä väitän että johtuu siitä että nukkuvat meidän sängyssä.
 
vieras
Poikkeuksia löytyy: on neuvolatätejä, lääkäreitä ja kätilöitä, jotka suosittelevat perhepetiä. Mutta yleinen linjaus on se, että vauva alusta saakka omassa sängyssään.
 
hmm
enpä ole tuollaiseen yksipuoliseen näkemykseen törmännyt. vauva-lehdessä ainakin on mielestäni useampaankin kertaan ollut juttua perhepedin hyvistä puolista, sairaalasta meille suositeltiin heti perhepetiä.
 
Väsynyt äiti
Tän kakkosen nukkumisen kanssa taistellessa sanon vaan sen, että IHAN SAMA MISSÄ NUKKUVAT KUNHAN NUKKUVAT.

En mä nyt niin tosissaan noita lehtiä ja neuvolan ohjeita ota. Teen niinkuin musta tuntuu parhaalta.
 
Annu
Alkuperäinen kirjoittaja VIERASS:
Mielipiteitä? Uusimmassa Kaksplus lehdessäkin oli vain tämä yksipuolinen näkemys ja ohje: vauva alusta saakka omassa sängyssään. Itseasiassa kaikissa näissä vauvalehdissä on jo pitkään ollut trendinä vain tämä täysin yksipuolinen näkemys vauvan nukkumispaikasta...mitä mieltä, että neuvolat ja lehdet ohjaavat näin vahvasti äitejä tähän yksipuoliseen näkemykseen?
Minä en oo nähnyt moisia "ohjeita", eikä neuvolassa ole ikinä sanottu, missä lasta pitäisi nukuttaa!! kai sitä nyt kukanenkin saa nukuttaa lastaan parhaaksi katsomassaan paikassa, kunhan toki sisätiloissa...
 
vieras
Lastenpsykiatri sanoo, että kun eka vuos nukkuu vieressä, niin öisin ei ole tarvinnut koskaan itkeä ja huutaa. Nämä lapsoset sopeutuukin helpoiten omaan sänkyyn ja huoneeseen, koska öisin ei ole tarvinnut pelätä eikä yötä yhdistetä yksinoloon ja pelkoon. Näin meni meilläkin. Ne, jotka nukuttaa vauvan omassa sängyssä JA JOS vauva heräilee itkien parin tunnin välein ekan vuoden, niin lastensänkyyn siirrettäessä tulee usein vanhempien väliin, koska pelottaa. Voisi luulla maalaisjärjellä, että jos totuttaa heti olee yksin, niin sitten osaa sitä yli 1 vuotiaanakin. Mutta kun se ei mene niin.....ainakaan suurimmalla osalla.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja Väsynyt äiti:
Tän kakkosen nukkumisen kanssa taistellessa sanon vaan sen, että IHAN SAMA MISSÄ NUKKUVAT KUNHAN NUKKUVAT.

En mä nyt niin tosissaan noita lehtiä ja neuvolan ohjeita ota. Teen niinkuin musta tuntuu parhaalta.
SAMOIN! KOlmosen kanssa uni- ja nukkumisongelmia koko pienen elämänsä ajan ja nyt kolmonen (3v) nukkuu meidän huoneessa ja vauva omassa huoneessa, kun ei enää yöllä tarvi syöttää! Meille tällä hetkellä paras ratkaisu!
 
mie
Vauvan nukkuminen
Löysinpä tällaisen jutun Kaksplus lehdestä 03/2007:

Mikä avuksi unipulmiin?

Vieressä tuntuu turvalliselta

Länsimaissa on totuttu ajattelemaan, että vauvan nukuttaminen vanhempien vuoteessa on huono asia. Muualla maailmassa on kuitenkin yleistä nukuttaa pientä vauvaa äidin lähellä. Nyt myös länsimaissa on alettu huomata, että vieressä nukkuva vauva nukkuu hyvin, sillä äidin lähellä on turvallista.

Kun koulupsykologina toimiva Marja Kivijärvi lähti tutkimaan äitien sensitiivisyyttä, hän totesi, että sensitiivisten äitien vauvat nukkuvat hyvin. Usein he nukkuivat äitien lähellä. Vähemmän sensitiiviset äidit sen sijaan eivät nukuttaneet lapsiaan vieressä. Näillä lapsilla oli enemmän univaikeuksia kuin muilla.
Kivijärven psykologian väitöstutkimus vuodelta 2005 toteaa, että mitä sensitiivisempi äiti on, sitä tyytyväisempi on vauva. Sensitiivisyydellä tarkoitetaan äidin herkkyyttä tunnistaa vauvan viestit ja vastata niihin tarkoituksenmukaisesti.

Yksin oleminen pelottaa vauvaa

Kivijärven mukaan yksin oleminen on vauvalle pelottava kokemus, samoin pimeys pelottaa pienokaista. Vasta kohdun maailmasta tullut vauva tarvitsee alussa läsnäoloa ja lähellä olemista. Minäkuva ja psyyke kehittyvät hoivan kautta. On tärkeää, että vauvan alkuelämä on hyvää ja turvallista.

Kivijärvi on itse neljän lapsen äiti ja on nukuttanut kaikkia lapsiaan vauva-aikoina vieressä. Esikoinen söi alussa tiheästi, joten häntä alettiin nukuttaa vanhempien vuoteessa. Vauva alkoi syödä harvemmin ja rauhoittui vanhempien lähellä hyvin.
Koliikista kärsinyt poika puolestaan nukkui öisin hyvin, vaikka iltaisin itkikin paljon ja oli selvästi koliikkivauva. Vauvoja ei tarvinnut koskaan kanniskella yöllä, koska he olivat äidin ja isän lähellä ja tyyntyivät helposti.

-Vauva ei tunnista olevansa olemassa. Kun hänellä on yhteys äitiin, hän oppii ymmärtämään tämän. Kun vauvan tarpeisiin vastataan, hän selviytyy paremmin myöhemminkin kiintymyssuhteissaan. Kun taas tarpeisiin ei vastata, vauva pettyy.

Nukahtamistilanne on tärkeä. Siihen voi liittyä onnea, helpotusta tai yhtä hyvin jännitystä ja epäonnistumista. Vauvalle turvallisuutta tuo pääsy uneen äidin kautta. Uni merkitsee eroa äidistä, Kivijärvi selvittää.

Hän toteaa, että kun vauva on saanut turvaa ja läheisyyttä ja on oppinut tunnistamaan kodin, hän osaa herätä yksinkin. Omaan sänkyyn pienokaisen voi hänen mielestään siirtää siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa pyöriä ja liikkua enemmän. - Meillä lapset nukkuivat vanhempiensa kanssa pitkään ja se tapa sopi meille. Lapset tottuivat omiin sänkyihinsä aikanaan hyvin.

Nukahtamisongelmat heikon viestinnän merkki

Vastasyntyneen uni-valve-rytmi ei ole kehittynyt. Kivijärven mukaan nukahtamisongelmat johtuvat usein heikosta hoivakäyttäytymisestä. Vauva viestittää itkulla äidille asioita, joita muuten ei tunnisteta. Itkuun pitää aina vastata, muuten se ei laannu.
- Äidin ja vauvan vuorovaikutus on vaikea, mutta tärkeä asia. Meillä Suomessa asiaa ajatellaan kovin aikuislähtöisesti. Toivoisin, että äidit jaksaisivat pysähtyä kiireettömästi olemaan vauvojensa kanssa ja miettimään, mitä vauva tarvitsee ja mitä hän viestittää.

Kun vauva nukkuu äidin vieressä ja herää keskellä yötä, hän nukahtaa heti. Äidin tutut sydämen äänet ja hengityksen rytmi rauhoittavat. Äidin kannattaa yrittää asettua vauvan näkökulmaan ja miettiä, mitä tämä viestittää. Vuorovaikutusta voisi tutkijan mukaan opettaa esim. kursseilla.
Hän onkin puhunut heimoäitiyden puolesta. Ei-länsimaisissa kulttuureissa vauvat ovat usein päivisin kantoliinassa äidin lähellä ja nukkuvat yöt vanhempiensa kanssa. Näissä kulttuureissa on uniongelmia ja koliikkia vain vähän.

- Suomessa itsenäisyyttä pidetään tärkeänä arvona ja ajatellaan, että jokin on vialla, jos vauva nukkuu vanhempiensa kanssa. Kun kävin äitipiireissä kertomassa tutkimuksestani, moni äiti oli helpottunut. Moni oli kokenut toimineensa vastoin suosituksia, kun he olivat nukkuneet vauvojensa kanssa. Olisi hyvä asia, että äidit voisivat olla äitejä omilla tavoillaan.
 
nukkuu missä nukkuu poitsu on vauvasta asti nukkunu millon omassa sängyssä ja millon meidän välissä silti vieläkin heräilee öisin omasta huoneesta ja kömpii meidän sänkyyn tykkää äitistä niin paljo :D

nää on näitä juttuja toisille sopii perhepeti ja toisille se oma sänky meillä juurikin henk.kohtasesti toi perhepeti on huono kun kaveri hyörii ja pyörii ympyrää niin vanhempien nukkuminen on mitä on loppuyöstä kun se sieltä hipsii väliin.
 
verytys
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Kätilö suositteli perhepetiä, koska vauva huusi vaavisängyssään. Vieressä ei huutanutkaan sitten :)
Meillä samoin.Perhepedissä ollaankin nukuttu, ja vieläkin nukutaan miten milloinkin. Välillä omissa sängyissä ja välillä yhdessä, kun lapset kaipaa viereen.
 
Meillä nukkuu omassa sängyssä lähes koko yön ja viimeisen tunnin pari äidin kainalossa. Voisin pitää koko yön viekussa mutta herään jokaiseen liikahdukseen ja tuhinaan. Toimii näin meillä loistavasti, minusta on ihana hakea poika aamusella torkahtamaan viereen hetkeksi vaikken itse enää sitten nukukaan.
Kukin tyylillään, ehdottomuus on tässä asiassa tyhmää.
 
Meillä lapset kaikki (5 kpl) on nukkuneet ekan vuoden perhepedissä,osa kyllä liki 2 veeks asti ainakin sivuvaunussa.
Mutta jokainen tyylillään.
Vieressä nytkin tuo kuopus nukkuu 1,5 vee ja nukkuukin tosi hyvin.Oon aatellut kyllä josko siirtäis pojua omaan sänkyyn jo,vähän napanuoraa vois venyyttää.
 

Yhteistyössä