Menu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Menu
ETUSIVU
KESKUSTELUT
Aihe vapaa
Lapsen saaminen
Vauva ja taapero
Lapset ja teinit
Perhe-elämä
Seksi
Seksinovellit ja eroottiset tarinat
KÄYTTÄJÄT
OHJEITA
Kirjaudu
Rekisteröidy
Hae
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Kaksplussan Keskustelupalsta
Kirjaudu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Aihe vapaa
Mitäs kaikkea suuhumme laitetaankaan...
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Vastaa viestiketjuun
Muistiinpanot
<p>[QUOTE="E-koodi, post: 15420047"]</p><p>Suomessa elintarvikkeiden lisäaineina käytössä olevat atsovärit ja niiden E-koodit:</p><p>* tartratsiini, E 102, CI 19140</p><p> * paraoranssi, E 110, CI 15985</p><p> * atsorubiini, E 122, CI 14720</p><p> * amarantti, E 123, CI 16185</p><p> * uuskokkiini, E 124, CI 16255</p><p> * punainen 2G, E 128, CI 18050</p><p> * alluranpunainen, E 129, CI 16035</p><p> * briljanttimusta, E 151, CI 28440</p><p> * ruskea FK, E 154</p><p> * ruskea HT, E 155 CI 20285</p><p> * litolirubiini BK, E 180</p><p></p><p></p><p></p><p>E100</p><p></p><p>kurkumiini, kurkuminoidit (curcumin) [CI 75300, NY3]; keltainen/oranssi, luontainen, kurkuma (Curcuma longa -kasvin juuresta); käytetään esim. joissakin juustoissa ja margariineissa sekä useissa muissa elintarvikkeissa (myös mausteena); saattaa aiheuttaa ongelmia niille, jotka ovat allergisia aspiriinille (salisylaatti). Suurten annosten vaarana ovat sappikivet, ihon keltaisuus ja maksan toimintaongelmat.</p><p></p><p>E102</p><p></p><p>tatratsiini [PY100, food yellow 4, FD&C yellow #5, CI 19140] Sitruunankeltainen atsoväri, jota käytetään mm. makeisissa, lihajalosteissa, kastikkeissa, kakuissa, vanukkaissa, kekseissä ja virvoitusjuomissa (myös oluissa); pidetään haitallisimpana atsovärinä: saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet, migreeni, unihäiriöt, urticaria yms.; lapsille ylivilkkaus) ja sen yhteyttä joihinkin kasvaimiin tutkitaan. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ihottumaoireita tulee alle yhdelle ihmiselle kymmenestä tuhannesta. FDA pitää väriä turvallisena. Joidenkin lähteiden mukaan toiseksi käytetyin USAssa, mutta kielletty mm. Norjassa. Käyttöä rajoitettu mm. Suomessa, Itävallassa, Ruotsissa ja Saksassa.</p><p></p><p>E103</p><p></p><p>resorsiinikeltainen (resorcine yellow), [atsoväri AO6, CI 14270] Vaikka värillä onkin EEC:n elintarvikekoodinumero (E103), sitä ei saa EUssa (eikä monissa maissa sen ulkopuolellakaan) käyttää elintarvikkeena.</p><p></p><p>E104</p><p></p><p>kinoliinikeltainen (quinoline yellow) [AY3, food yellow 13, D&C yellow #10, CI 47005] Vihreänkeltainen synteettinen väriaine. Käytetään mm. monissa virvoitusjuomissa, lääkkeissä, hiustuotteissa, huulipunissa - kielletty Australiassa, USAssa ja Norjassa</p><p></p><p>E105</p><p></p><p>fast yellow AB [AY9, food yellow 2, CI 13015] Kielletty useissa maissa, mm. EUssa.</p><p></p><p>E107</p><p></p><p>keltainen 7G (yellow 7G); käytetään usein mm. limsoissa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita - kielletty Australiassa ja USAssa sekä EU:n sisällä</p><p></p><p>E110</p><p></p><p>paraoranssi (sunset yellow FCF, orange yellow S) [FD&C yellow #6, food yellow 3, CI 15985] Käytetään mm. jäätelöissä, muroissa, makeisissa, juomissa ja leivonnaisissa. Käytetään myös useissa lääkeaineissa. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, pahoinvointi, allergiat) - kielletty mm. Norjassa ja Englannissa. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l. Amerikassa kolmanneksi suosituin elintarvikeväri?</p><p></p><p>E120</p><p></p><p>kokkiini - karmiinit, kokenilli (kokkiniili), karmiinihappo [NR4, CI 75470]; punainen, luonnollinen, valmistetaan kilpikirvasta, myös synteettisenä (?); käytetään mm. joidenkin juomien (mm. Campari) värjäykseen; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita kuten ihottumaa</p><p></p><p>E122</p><p></p><p>karmosiini, atsorubiini (carmoisine, azorubine) [AR14, food red 3, ext D&C red#10, CI 14720] Atsoväri, käytetään mm. ruskeissa kastikkeissa, hilloissa, jälkiruoissa, makeisissa ja marsipaaneissa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita erityisesti astmaatikoille ja niille, jotka ovat allergisia aspiriinille (salisylaatti), iho- ja hengitysoireita sekä hyperaktiivisuutta - käyttö kielletty Japanissa, Norjassa, Ruotsissa, Itävallassa ja USAssa. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l. </p><p></p><p>E123</p><p></p><p>amarantti, atsoväri [Red No2; CI 16185]; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet tms.) ja yhteyttä joihinkin syöpiin tutkitaan; juomissa, kastikeaineissa, hampurilaisissa, vanukkaissa, hyytelöissä, kakuissa. Suomessa (EU) amarantia saa käyttää vain viinien, aperitiivien, viinojen ja joidenkin alle 15 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien tuotteiden (maks. 30 mg/l) sekä kalanmädin värjäykseen (maks. 30 mg/kg). Kielletty mm. USAssa (1976), Norjassa, Itävallassa ja Venäjällä. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. </p><p></p><p>E124</p><p></p><p>uuskokkiini (ponceau 4R, cochineal red A) [AR18, food red 7, CI 16255] Atsoväri; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet tms.) - kielletty USAssa ja Norjassa. Suomessa saa käyttää 50 mg/kg tai 50 mg/l makeisissa, virvoitusjuomissa ja jäätelössä. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l. </p><p></p><p>E127</p><p></p><p>erytrosiini (erythrosine) [AR51, food red 14, FD&C red #3, CI 45430] Kirsikanpunainen ksanteeniväri , jota käytetään mm. makeisissa, koristekirsikoissa, säilykehedelmissä, leivonnaisissa, säilötyissä hedelmissä - myös tableteissa, joilla osoitetaan plakin jääminen hampaisiin. Suomessa (EU) saa käyttää elintarvikkeissa vain säilöttyjen tai sokeroitujen kirsikoiden (200 mg/kg) tai sokeriliemeen säilöttyjen kirsikoiden (Bigarreaux; 150 mg/kg) värjäämiseen. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireina mm. valolle herkistymistä, yhteyttä syöpään epäillään. Väristä valmistetun lakan tiedetään aiheuttavan syöpää rotilla. Ihmisillä syöpäriskin uskotaan olevan yksi sadasta tuhannesta 70 vuoden aikana. FDA pitää väriä turvallisena. Kielletty mm. Norjassa, Ruotsissa. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.</p><p></p><p>E128</p><p></p><p>Punainen 2G, atsogeraniini pontacyl carmine [AR1, food red 10, ex D&C red #11, CI 18050]; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (hyperaktiivisuus, ihottuma, anemia). Atsoväri, voi aiheuttaa geenivaurioita ja elintarvikkeissa myös karsinogeeninen. Suomessa (EU) sitä voi käyttää vähintään 6% viljaa sisältävien aamiaismakkaroiden ja vähintään 4% kasvis- ja/tai viljatuotteita hampurilaispihvin (Burgermeat, 20 mg/kg) värjäämiseen. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.</p><p></p><p>E129</p><p></p><p>allurapunainen AC (allura red AC) [food red 17, FD&C red #40, CI 16035] Oranssinpunainen keinotekoinen väri, jota käytetään mm. maitotuotteissa, vanukkaissa, makeisissa ja juomissa sekä lääkkeissä ja kosmetiikassa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita ja yhteyttä syöpiin tutkitaan - kielletty mm. joissakin EEC-maissa. FDA pitää väriä turvallisena. Punainen synteettinen atsoväri, jota on käytetty korvaamaan amaranttia (E123) siellä, missä amarantti on kielletty.</p><p></p><p>E132</p><p></p><p>indigokarmiini, indigotiini (indigotine, indigo carmine) [food blue 1, AB74, FD&C blue no. 2] Tummansininen, keinotekoinen väri, jota käytetään mm. makeisissa, jäätelössä, konvehdeissa ja lääkkeissä. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottumaa, pahoinvointia, hengitysoireita). FDA pitää väriä turvallisena elintarvikekäyttöön. Kielletty mm. Norjassa.</p><p></p><p>E133</p><p></p><p>briljanttisininen (brilliant blue FCF [PB24, AB9, E133, food blue 2, FD&C Blue #1, CI 42090] Kirkkaansininen keinotekoinen väri, käytetty mm. makeisissa, juomissa ja meijerituotteissa - kielletty mm. Belgiassa, Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa, Itävallassa ja Norjassa.</p><p></p><p>E141</p><p></p><p>klorofyllikuparikompleksi, klorofylliinikuparikompleksin kalium- ja natriumsuolat (copper chlorophyll) [NG5 CI 75815]; 'tylsänvihreä', luontaisen kaltainen; käytetään etenkin rasvaa sisältävissä ruoissa, makeisissa ja alkoholituotteissa; myös saippuoissa, öljypohjaisessa kosmetiikassa, suuhygieniavalmisteissa ja alkoholipohjaisissa hajusteissa. Muunnellun klorofyllin tiedetään olevan harmillinen Wilsonin tautia sairastaville ihmisille, mutta muille sen uskotaan olevan turvallinen.</p><p></p><p>E142</p><p></p><p>briljanttivihreä BS, vihreä S (green S) [AG50, CI 44090] Keinotekoinen tervaväriaine; käytetään mm. purkkiherneiden värjäykseen - kielletty mm. Ruotsissa, Norjassa ja USAssa. </p><p></p><p>E150(a)</p><p></p><p>sokerikulööri (caramel, plain caramel); tummanruskea, luontainen, käytetään mm. soijassa, oluessa, viskeissä, kekseissä; saattaa aiheuttaa B-vitamiinin tuhoutumista, hyperaktiivisuutta ja saattaa myös hidastaa kasvua</p><p>E150(b)</p><p></p><p>E150(a)</p><p></p><p>sokerikulööri (caramel, plain caramel); tummanruskea, luontainen, käytetään mm. soijassa, oluessa, viskeissä, kekseissä; saattaa aiheuttaa B-vitamiinin tuhoutumista, hyperaktiivisuutta ja saattaa myös hidastaa kasvua</p><p>E150(b)</p><p></p><p>emäksinen sulfiittisokerikulööri (caustic sulphite caramel); kts. E150(a)</p><p>E150(c)</p><p></p><p>ammoniummenetelmän sokerikulööri (ammonia caramell); kts. E150(a)</p><p>E150(d)</p><p></p><p>ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri (sulphite ammonia caramel); kts. E150(a)</p><p></p><p>E151</p><p></p><p>briljanttimusta FCF (brilliant black BN, black PN) [food black 1, CI 28440] Musta tervaväri/atsoväriaine; käytetty mm. ruskeissa kastikkeissa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet tms.) - kielletty mm. Tanskassa, Australiassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Ruotsissa, Itävallassa, Norjassa ja USAssa</p><p></p><p>E154</p><p></p><p>ruskea FK (brown FK, kipper brown) [food brown 1]; Kuuden synteettisen atsovärin seos. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita. Suomessa (EU) saa käyttää vain savusillien (Kippers, 20 mg/kg) värjäyksessä (antaa kalalle 'terveen' värin, joka ei häviä kypsennettäessä). Kielletty mm. USAssa. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. </p><p></p><p>E155</p><p></p><p>ruskea HT, atsoväri (brown HT, chocolate brown HT) [CI 20285]; Synteettinen tervaväri/atsoväriaine; käytetään mm. suklaakakkujauheissa. Saattaa aiheuttaa astmaoireita ja muita yliherkkyysoireita, mahdollisesti karsinogeeninen - kielletty mm. Tanskassa, Belgiassa, Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa, Itävallassa, Norjassa, Ruotsissa, USAssa ja Itävallassa, siksi melko vähäistä käyttöä. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l. </p><p></p><p>E160(b)</p><p></p><p>annatto, orleaani, biksiini, norbiksiini (annatto, orlean, bixin, nor-bixin); (bija, bijol, orleaani, rocou, roucou) [NO4, CI 75120] punainen, luontainen (Bixa orellana), käytetään mm. juustoissa, voissa, margariineissa sekä mm. saippuoissa, tekstiileissä jne.; saattaa aikeuttaa yliherkkyyttä (mm. nokkosihottumaa). Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. Suomessa (EU) värin käyttö on rajoitettu seuraaviin tuotteisiin: margariini, minariini, muut rasvaemulsiot ja vedettömät rasvat (10 mg/kg), koristeet ja kuorrutteet (20 mg/kg), konditoriatuotteet (10 mg/kg), jäätelöt, jäädykkeet, mehu- ja juomajäät (20 mg/kg), liköörit ja väkijuomat, joiden alkoholipitoisuus on alle 15 tilavuusprosenttia (10 mg/l), maustetut sulatejuustot sekä oranssin, keltaisen tai taitetun valkoisen väriset kypsytetyt juustot sekä maustamaton sulatejuusto (15 mg/kg), jälkiruoat 10 mg/kg ja maustetut kuivat suolapalat, perunasta, viljasta tai tärkkelyksestä valmistetut puristetut tai paisutetut suolapalat (20 mg/kg) ja muut suolapalat sekä suolapähkinät (10 mg/kg); savustettu kala (10 mg/kg), syötävä juustonkuori ja muut syötävät päällysteet (20 mg/kg), Red Leicester- juusto (50 mg/kg), Mimolette- juusto (35 mg/kg) ja puristetut, paisutetut ja/tai hedelmillä maustetut aamiaismurot (25 mg/kg).</p><p></p><p>E160(d)</p><p></p><p>lykopeeni (lycopene) [NY27,CI 75125]; punainen, luontainen, löytyy esim. tomaateista; saattaa lisätä syövän riskiä</p><p></p><p>E161(g)</p><p></p><p>kantaksantiini (canthaxanthin) [Red No3; Food orange 8; CI 40850]; keltainen - kirkas oranssinpunainen, luontainen (löytyy mm. joistakin sienistä, auringonkukista ja kaloista). Käytetään leivonnaisissa, grillimausteseoksisssa ja -kastikkeissa, juustossa, voissa, hedelmäjuomissa, salaattikastikkeissa, tomaattivalmisteissa jne. Sitä on käytetty myös kanojen ihon ja munankeltuaisen värin vaihtamiseen. Suomessa (EU) sitä on voinut käyttää vain Strasbourgin makkaran (Saucisses de Strasbourg, 15 mg/kg) värjäämiseen. Voi aiheuttaa mm. ihon harmaantumista, pahoinvointia ja nokkosihottumaa; käyttörajoituksia, kielletty mm. Ruotsissa. Rajamäärät väriaineen käyttämisestä mm. siipikarjan- ja kalanrehussa astuivat voimaan joulukuussa 2003; Suomessa sitä ei ole käytetty kalanrehuvärinä enää vuosiin. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. </p><p></p><p></p><p>E171</p><p></p><p>titaanivalkoinen, titaanioksidi (titanium dioxide); valkoinen, luontaisen kaltainen, valmistetaan titaanipitoisista mineraaleista; käyttörajoituksia (ei sallittu Saksassa). Käytetään mm. lääkeainetableteissa ja - kapseleissa, karamelleissa (...usein se valkoinen raita kahden värin välillä...), makkaroissa, koti- ja mozzareillajuustoissa jne.</p><p></p><p>E172</p><p></p><p>rautaoksidit (synthetic iron oxide) ja -hydroksidit [CI 77491, 77492, 77499]; musta, keltainen, punainen, luontaisen kaltainen, käytetään mm. joissakin äyriäistahnoissa; käyttörajoituksia, myrkyllistä suurina annoksina</p><p></p><p>E173</p><p></p><p>alumiini [CI 77000]; Suomessa (EU) saa käyttää vain leivonnaisten koristeluun, enimmäismäärää ei ole. Kielletty joissakin maissa kokonaan. Alumiinia on käytetty myös lääkeaineiden väriaineina antamaan tableteille kiiltoa pintaan. Joissakin paikoin maailmaa alumiinia kuitenkin lisätään myös kraanaveteen värin vähentämiseksi. Alumiinia liukenee ihmiselimistöön myös mm. alumiiniastioista sekä alumiinitölkeistä (joiden päiväys on mennyt umpeen). Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. </p><p></p><p>E174</p><p></p><p>Hopea. Kielletty joissakin maissa kokonaan. Suomessa (EU) sitä saa käyttää makeiskuorrutuksiin, suklaiden koristeisiin sekä likööreiden värjäämiseen ilman enimmäismäärää. Käytetty ainoastaan ulkoiseen koristeluun; käytetty myös esimerkiksi joidenkin vitamiinipillerien pintavärjäyksessä. Pitkäaikainen sisäinen käyttö voi johtaa munuasten vahinhoitutmiseen ja ihon sinertymiseen ja harmaantumiseen</p><p></p><p>E180</p><p></p><p>litolirubiini BK, atsoväri (pigment rubine, latolrubine BK) [PR57] Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita. Kielletty joissakin maissa kokonaan. Suomessa (EU) sitä saa käyttää syötävän juustonkuoren värjäämiseen ilman enimmäismäärää. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.</p><p>[/QUOTE]</p>
[QUOTE="E-koodi, post: 15420047"] Suomessa elintarvikkeiden lisäaineina käytössä olevat atsovärit ja niiden E-koodit: * tartratsiini, E 102, CI 19140 * paraoranssi, E 110, CI 15985 * atsorubiini, E 122, CI 14720 * amarantti, E 123, CI 16185 * uuskokkiini, E 124, CI 16255 * punainen 2G, E 128, CI 18050 * alluranpunainen, E 129, CI 16035 * briljanttimusta, E 151, CI 28440 * ruskea FK, E 154 * ruskea HT, E 155 CI 20285 * litolirubiini BK, E 180 E100 kurkumiini, kurkuminoidit (curcumin) [CI 75300, NY3]; keltainen/oranssi, luontainen, kurkuma (Curcuma longa -kasvin juuresta); käytetään esim. joissakin juustoissa ja margariineissa sekä useissa muissa elintarvikkeissa (myös mausteena); saattaa aiheuttaa ongelmia niille, jotka ovat allergisia aspiriinille (salisylaatti). Suurten annosten vaarana ovat sappikivet, ihon keltaisuus ja maksan toimintaongelmat. E102 tatratsiini [PY100, food yellow 4, FD&C yellow #5, CI 19140] Sitruunankeltainen atsoväri, jota käytetään mm. makeisissa, lihajalosteissa, kastikkeissa, kakuissa, vanukkaissa, kekseissä ja virvoitusjuomissa (myös oluissa); pidetään haitallisimpana atsovärinä: saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet, migreeni, unihäiriöt, urticaria yms.; lapsille ylivilkkaus) ja sen yhteyttä joihinkin kasvaimiin tutkitaan. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ihottumaoireita tulee alle yhdelle ihmiselle kymmenestä tuhannesta. FDA pitää väriä turvallisena. Joidenkin lähteiden mukaan toiseksi käytetyin USAssa, mutta kielletty mm. Norjassa. Käyttöä rajoitettu mm. Suomessa, Itävallassa, Ruotsissa ja Saksassa. E103 resorsiinikeltainen (resorcine yellow), [atsoväri AO6, CI 14270] Vaikka värillä onkin EEC:n elintarvikekoodinumero (E103), sitä ei saa EUssa (eikä monissa maissa sen ulkopuolellakaan) käyttää elintarvikkeena. E104 kinoliinikeltainen (quinoline yellow) [AY3, food yellow 13, D&C yellow #10, CI 47005] Vihreänkeltainen synteettinen väriaine. Käytetään mm. monissa virvoitusjuomissa, lääkkeissä, hiustuotteissa, huulipunissa - kielletty Australiassa, USAssa ja Norjassa E105 fast yellow AB [AY9, food yellow 2, CI 13015] Kielletty useissa maissa, mm. EUssa. E107 keltainen 7G (yellow 7G); käytetään usein mm. limsoissa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita - kielletty Australiassa ja USAssa sekä EU:n sisällä E110 paraoranssi (sunset yellow FCF, orange yellow S) [FD&C yellow #6, food yellow 3, CI 15985] Käytetään mm. jäätelöissä, muroissa, makeisissa, juomissa ja leivonnaisissa. Käytetään myös useissa lääkeaineissa. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, pahoinvointi, allergiat) - kielletty mm. Norjassa ja Englannissa. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l. Amerikassa kolmanneksi suosituin elintarvikeväri? E120 kokkiini - karmiinit, kokenilli (kokkiniili), karmiinihappo [NR4, CI 75470]; punainen, luonnollinen, valmistetaan kilpikirvasta, myös synteettisenä (?); käytetään mm. joidenkin juomien (mm. Campari) värjäykseen; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita kuten ihottumaa E122 karmosiini, atsorubiini (carmoisine, azorubine) [AR14, food red 3, ext D&C red#10, CI 14720] Atsoväri, käytetään mm. ruskeissa kastikkeissa, hilloissa, jälkiruoissa, makeisissa ja marsipaaneissa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita erityisesti astmaatikoille ja niille, jotka ovat allergisia aspiriinille (salisylaatti), iho- ja hengitysoireita sekä hyperaktiivisuutta - käyttö kielletty Japanissa, Norjassa, Ruotsissa, Itävallassa ja USAssa. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l. E123 amarantti, atsoväri [Red No2; CI 16185]; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet tms.) ja yhteyttä joihinkin syöpiin tutkitaan; juomissa, kastikeaineissa, hampurilaisissa, vanukkaissa, hyytelöissä, kakuissa. Suomessa (EU) amarantia saa käyttää vain viinien, aperitiivien, viinojen ja joidenkin alle 15 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien tuotteiden (maks. 30 mg/l) sekä kalanmädin värjäykseen (maks. 30 mg/kg). Kielletty mm. USAssa (1976), Norjassa, Itävallassa ja Venäjällä. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. E124 uuskokkiini (ponceau 4R, cochineal red A) [AR18, food red 7, CI 16255] Atsoväri; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet tms.) - kielletty USAssa ja Norjassa. Suomessa saa käyttää 50 mg/kg tai 50 mg/l makeisissa, virvoitusjuomissa ja jäätelössä. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l. E127 erytrosiini (erythrosine) [AR51, food red 14, FD&C red #3, CI 45430] Kirsikanpunainen ksanteeniväri , jota käytetään mm. makeisissa, koristekirsikoissa, säilykehedelmissä, leivonnaisissa, säilötyissä hedelmissä - myös tableteissa, joilla osoitetaan plakin jääminen hampaisiin. Suomessa (EU) saa käyttää elintarvikkeissa vain säilöttyjen tai sokeroitujen kirsikoiden (200 mg/kg) tai sokeriliemeen säilöttyjen kirsikoiden (Bigarreaux; 150 mg/kg) värjäämiseen. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireina mm. valolle herkistymistä, yhteyttä syöpään epäillään. Väristä valmistetun lakan tiedetään aiheuttavan syöpää rotilla. Ihmisillä syöpäriskin uskotaan olevan yksi sadasta tuhannesta 70 vuoden aikana. FDA pitää väriä turvallisena. Kielletty mm. Norjassa, Ruotsissa. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. E128 Punainen 2G, atsogeraniini pontacyl carmine [AR1, food red 10, ex D&C red #11, CI 18050]; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (hyperaktiivisuus, ihottuma, anemia). Atsoväri, voi aiheuttaa geenivaurioita ja elintarvikkeissa myös karsinogeeninen. Suomessa (EU) sitä voi käyttää vähintään 6% viljaa sisältävien aamiaismakkaroiden ja vähintään 4% kasvis- ja/tai viljatuotteita hampurilaispihvin (Burgermeat, 20 mg/kg) värjäämiseen. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. E129 allurapunainen AC (allura red AC) [food red 17, FD&C red #40, CI 16035] Oranssinpunainen keinotekoinen väri, jota käytetään mm. maitotuotteissa, vanukkaissa, makeisissa ja juomissa sekä lääkkeissä ja kosmetiikassa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita ja yhteyttä syöpiin tutkitaan - kielletty mm. joissakin EEC-maissa. FDA pitää väriä turvallisena. Punainen synteettinen atsoväri, jota on käytetty korvaamaan amaranttia (E123) siellä, missä amarantti on kielletty. E132 indigokarmiini, indigotiini (indigotine, indigo carmine) [food blue 1, AB74, FD&C blue no. 2] Tummansininen, keinotekoinen väri, jota käytetään mm. makeisissa, jäätelössä, konvehdeissa ja lääkkeissä. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottumaa, pahoinvointia, hengitysoireita). FDA pitää väriä turvallisena elintarvikekäyttöön. Kielletty mm. Norjassa. E133 briljanttisininen (brilliant blue FCF [PB24, AB9, E133, food blue 2, FD&C Blue #1, CI 42090] Kirkkaansininen keinotekoinen väri, käytetty mm. makeisissa, juomissa ja meijerituotteissa - kielletty mm. Belgiassa, Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa, Itävallassa ja Norjassa. E141 klorofyllikuparikompleksi, klorofylliinikuparikompleksin kalium- ja natriumsuolat (copper chlorophyll) [NG5 CI 75815]; 'tylsänvihreä', luontaisen kaltainen; käytetään etenkin rasvaa sisältävissä ruoissa, makeisissa ja alkoholituotteissa; myös saippuoissa, öljypohjaisessa kosmetiikassa, suuhygieniavalmisteissa ja alkoholipohjaisissa hajusteissa. Muunnellun klorofyllin tiedetään olevan harmillinen Wilsonin tautia sairastaville ihmisille, mutta muille sen uskotaan olevan turvallinen. E142 briljanttivihreä BS, vihreä S (green S) [AG50, CI 44090] Keinotekoinen tervaväriaine; käytetään mm. purkkiherneiden värjäykseen - kielletty mm. Ruotsissa, Norjassa ja USAssa. E150(a) sokerikulööri (caramel, plain caramel); tummanruskea, luontainen, käytetään mm. soijassa, oluessa, viskeissä, kekseissä; saattaa aiheuttaa B-vitamiinin tuhoutumista, hyperaktiivisuutta ja saattaa myös hidastaa kasvua E150(b) E150(a) sokerikulööri (caramel, plain caramel); tummanruskea, luontainen, käytetään mm. soijassa, oluessa, viskeissä, kekseissä; saattaa aiheuttaa B-vitamiinin tuhoutumista, hyperaktiivisuutta ja saattaa myös hidastaa kasvua E150(b) emäksinen sulfiittisokerikulööri (caustic sulphite caramel); kts. E150(a) E150(c) ammoniummenetelmän sokerikulööri (ammonia caramell); kts. E150(a) E150(d) ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri (sulphite ammonia caramel); kts. E150(a) E151 briljanttimusta FCF (brilliant black BN, black PN) [food black 1, CI 28440] Musta tervaväri/atsoväriaine; käytetty mm. ruskeissa kastikkeissa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet tms.) - kielletty mm. Tanskassa, Australiassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Ruotsissa, Itävallassa, Norjassa ja USAssa E154 ruskea FK (brown FK, kipper brown) [food brown 1]; Kuuden synteettisen atsovärin seos. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita. Suomessa (EU) saa käyttää vain savusillien (Kippers, 20 mg/kg) värjäyksessä (antaa kalalle 'terveen' värin, joka ei häviä kypsennettäessä). Kielletty mm. USAssa. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. E155 ruskea HT, atsoväri (brown HT, chocolate brown HT) [CI 20285]; Synteettinen tervaväri/atsoväriaine; käytetään mm. suklaakakkujauheissa. Saattaa aiheuttaa astmaoireita ja muita yliherkkyysoireita, mahdollisesti karsinogeeninen - kielletty mm. Tanskassa, Belgiassa, Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa, Itävallassa, Norjassa, Ruotsissa, USAssa ja Itävallassa, siksi melko vähäistä käyttöä. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l. E160(b) annatto, orleaani, biksiini, norbiksiini (annatto, orlean, bixin, nor-bixin); (bija, bijol, orleaani, rocou, roucou) [NO4, CI 75120] punainen, luontainen (Bixa orellana), käytetään mm. juustoissa, voissa, margariineissa sekä mm. saippuoissa, tekstiileissä jne.; saattaa aikeuttaa yliherkkyyttä (mm. nokkosihottumaa). Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. Suomessa (EU) värin käyttö on rajoitettu seuraaviin tuotteisiin: margariini, minariini, muut rasvaemulsiot ja vedettömät rasvat (10 mg/kg), koristeet ja kuorrutteet (20 mg/kg), konditoriatuotteet (10 mg/kg), jäätelöt, jäädykkeet, mehu- ja juomajäät (20 mg/kg), liköörit ja väkijuomat, joiden alkoholipitoisuus on alle 15 tilavuusprosenttia (10 mg/l), maustetut sulatejuustot sekä oranssin, keltaisen tai taitetun valkoisen väriset kypsytetyt juustot sekä maustamaton sulatejuusto (15 mg/kg), jälkiruoat 10 mg/kg ja maustetut kuivat suolapalat, perunasta, viljasta tai tärkkelyksestä valmistetut puristetut tai paisutetut suolapalat (20 mg/kg) ja muut suolapalat sekä suolapähkinät (10 mg/kg); savustettu kala (10 mg/kg), syötävä juustonkuori ja muut syötävät päällysteet (20 mg/kg), Red Leicester- juusto (50 mg/kg), Mimolette- juusto (35 mg/kg) ja puristetut, paisutetut ja/tai hedelmillä maustetut aamiaismurot (25 mg/kg). E160(d) lykopeeni (lycopene) [NY27,CI 75125]; punainen, luontainen, löytyy esim. tomaateista; saattaa lisätä syövän riskiä E161(g) kantaksantiini (canthaxanthin) [Red No3; Food orange 8; CI 40850]; keltainen - kirkas oranssinpunainen, luontainen (löytyy mm. joistakin sienistä, auringonkukista ja kaloista). Käytetään leivonnaisissa, grillimausteseoksisssa ja -kastikkeissa, juustossa, voissa, hedelmäjuomissa, salaattikastikkeissa, tomaattivalmisteissa jne. Sitä on käytetty myös kanojen ihon ja munankeltuaisen värin vaihtamiseen. Suomessa (EU) sitä on voinut käyttää vain Strasbourgin makkaran (Saucisses de Strasbourg, 15 mg/kg) värjäämiseen. Voi aiheuttaa mm. ihon harmaantumista, pahoinvointia ja nokkosihottumaa; käyttörajoituksia, kielletty mm. Ruotsissa. Rajamäärät väriaineen käyttämisestä mm. siipikarjan- ja kalanrehussa astuivat voimaan joulukuussa 2003; Suomessa sitä ei ole käytetty kalanrehuvärinä enää vuosiin. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. E171 titaanivalkoinen, titaanioksidi (titanium dioxide); valkoinen, luontaisen kaltainen, valmistetaan titaanipitoisista mineraaleista; käyttörajoituksia (ei sallittu Saksassa). Käytetään mm. lääkeainetableteissa ja - kapseleissa, karamelleissa (...usein se valkoinen raita kahden värin välillä...), makkaroissa, koti- ja mozzareillajuustoissa jne. E172 rautaoksidit (synthetic iron oxide) ja -hydroksidit [CI 77491, 77492, 77499]; musta, keltainen, punainen, luontaisen kaltainen, käytetään mm. joissakin äyriäistahnoissa; käyttörajoituksia, myrkyllistä suurina annoksina E173 alumiini [CI 77000]; Suomessa (EU) saa käyttää vain leivonnaisten koristeluun, enimmäismäärää ei ole. Kielletty joissakin maissa kokonaan. Alumiinia on käytetty myös lääkeaineiden väriaineina antamaan tableteille kiiltoa pintaan. Joissakin paikoin maailmaa alumiinia kuitenkin lisätään myös kraanaveteen värin vähentämiseksi. Alumiinia liukenee ihmiselimistöön myös mm. alumiiniastioista sekä alumiinitölkeistä (joiden päiväys on mennyt umpeen). Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. E174 Hopea. Kielletty joissakin maissa kokonaan. Suomessa (EU) sitä saa käyttää makeiskuorrutuksiin, suklaiden koristeisiin sekä likööreiden värjäämiseen ilman enimmäismäärää. Käytetty ainoastaan ulkoiseen koristeluun; käytetty myös esimerkiksi joidenkin vitamiinipillerien pintavärjäyksessä. Pitkäaikainen sisäinen käyttö voi johtaa munuasten vahinhoitutmiseen ja ihon sinertymiseen ja harmaantumiseen E180 litolirubiini BK, atsoväri (pigment rubine, latolrubine BK) [PR57] Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita. Kielletty joissakin maissa kokonaan. Suomessa (EU) sitä saa käyttää syötävän juustonkuoren värjäämiseen ilman enimmäismäärää. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. [/QUOTE]
Esikatsele
Nimimerkki
Varmistus
Järjestä seuraavat numerot pienimmästä suurimpaan: 5 1 8
Lähetä vastaus
Uusimmat
Luetuimmat
Kuumimmat
Uusimmat
Näytä kaikki
1.
Lapsi kuollut
Tänään 02:53
vierailija
1 Viestiä
Aihe vapaa
2.
General Directory
Tänään 00:21
vierailija
0 Viestiä
Aihe vapaa
3.
Jos tulee sota ja yhteiskunnat romahtaa niin henkiin jääneille ihana asia että ilmastonmuutos saatettu alulle
Eilen 23:45
vierailija
3 Viestiä
Aihe vapaa
4.
Suomen presidentin ulkomaalaisella puolisolla on glamouria enemmän kuin kenelläkään puolisolla aiemmin
Eilen 22:42
vierailija
3 Viestiä
Aihe vapaa
5.
Kittiläläinen urheilija
Eilen 21:09
vierailija
2 Viestiä
Aihe vapaa
6.
"Britannia hyväksyi turvapaikanhakijoiden lennot Ruandaan – turvapaikkapolitiikan uusi aikakausi alkamassa"
Eilen 20:40
vierailija
1 Viestiä
Aihe vapaa
7.
Enää kaksi kuukautta ja päivät alkavat lyhenemään
Eilen 18:24
vierailija
0 Viestiä
Aihe vapaa
8.
Hedelmöittyminen
Eilen 15:42
vierailija
2 Viestiä
Lapsen saaminen
Luetuimmat
1.
Kela pakottaa elämäntapatyöttömät muuttamaan halvempiin vuokra-asuntoihin
Started by vierailija
Maanantai klo 14:33
Luettu: 1K
Aihe vapaa
2.
Rakastun yhä uudelleen ja uudelleen!😍🥰❤️
Started by Lispetti
Eilen 09:28
Luettu: 638
Aihe vapaa
3.
"Tuo johtuu siitä, että Espanjan sosiaaliturva ei ole asumisperusteinen. Jos et tule omillasi toimeen, se on näkemiin."
Started by vierailija
Maanantai klo 00:04
Luettu: 604
Aihe vapaa
4.
Kukapa olisi uskonut? Nössöä toimittajaa Mika Tommolaa epäillään vaimonsa pahoinpitelystä 😢
Started by vierailija
Sunnuntai klo 10:46
Luettu: 599
Aihe vapaa
5.
Mamiksi kutsuminen sängyssä
Started by vierailija
Sunnuntai klo 19:42
Luettu: 432
Aihe vapaa
6.
”Suomessa nuoret miehet kiinnostuvat kristinuskosta nyt tutkijan mielestä hämmästyttävällä tavalla.” Miksi heidän mielenterveytensä on romahtanut?
Started by vierailija
Sunnuntai klo 09:40
Luettu: 397
Aihe vapaa
7.
Sanna mokasi: "Etlan tutkimus paljastaa, että suurin osa yritystuista menee muualle kuin vihreää siirtymää edistäviin toimintoihin."
Started by vierailija
Maanantai klo 00:26
Luettu: 394
Aihe vapaa
8.
eilen olin ihan kamalassa tilanteessa
Started by viisikymppinen isoäiti
Maanantai klo 09:19
Luettu: 387
Aihe vapaa
Kuumimmat
Näytä kaikki
1.
Marraskuiset 2024
Latest: Hilpuriini
32 min sitten
Lapsen saaminen
2.
Relaatio 112
Latest: vierailija
41 min sitten
Aihe vapaa
3.
Relaatio 55
Latest: vierailija
42 min sitten
Aihe vapaa
4.
Aikamoinen puutarha
Latest: vierailija
Tänään 03:21
Aihe vapaa
5.
K/B-komposti
Latest: vierailija
Tänään 03:04
Aihe vapaa
6.
Lapsi kuollut
Latest: vierailija
Tänään 02:58
Aihe vapaa
7.
Teinit lomille
Latest: vierailija
Tänään 02:56
Lapset ja teinit
8.
Lähetä terveisesi kaipaamallesi ihmiselle yöketju
Latest: vierailija
Tänään 02:29
Aihe vapaa
Yhteistyössä
Aihe vapaa
Mitäs kaikkea suuhumme laitetaankaan...
Ylös
Bottom
+ Aloita uusi keskustelu