Mitäs kaikkea suuhumme laitetaankaan...

  • Viestiketjun aloittaja E-koodi
  • Ensimmäinen viesti
E-koodi
Suomessa elintarvikkeiden lisäaineina käytössä olevat atsovärit ja niiden E-koodit:
* tartratsiini, E 102, CI 19140
* paraoranssi, E 110, CI 15985
* atsorubiini, E 122, CI 14720
* amarantti, E 123, CI 16185
* uuskokkiini, E 124, CI 16255
* punainen 2G, E 128, CI 18050
* alluranpunainen, E 129, CI 16035
* briljanttimusta, E 151, CI 28440
* ruskea FK, E 154
* ruskea HT, E 155 CI 20285
* litolirubiini BK, E 180



E100

kurkumiini, kurkuminoidit (curcumin) [CI 75300, NY3]; keltainen/oranssi, luontainen, kurkuma (Curcuma longa -kasvin juuresta); käytetään esim. joissakin juustoissa ja margariineissa sekä useissa muissa elintarvikkeissa (myös mausteena); saattaa aiheuttaa ongelmia niille, jotka ovat allergisia aspiriinille (salisylaatti). Suurten annosten vaarana ovat sappikivet, ihon keltaisuus ja maksan toimintaongelmat.

E102

tatratsiini [PY100, food yellow 4, FD&C yellow #5, CI 19140] Sitruunankeltainen atsoväri, jota käytetään mm. makeisissa, lihajalosteissa, kastikkeissa, kakuissa, vanukkaissa, kekseissä ja virvoitusjuomissa (myös oluissa); pidetään haitallisimpana atsovärinä: saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet, migreeni, unihäiriöt, urticaria yms.; lapsille ylivilkkaus) ja sen yhteyttä joihinkin kasvaimiin tutkitaan. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ihottumaoireita tulee alle yhdelle ihmiselle kymmenestä tuhannesta. FDA pitää väriä turvallisena. Joidenkin lähteiden mukaan toiseksi käytetyin USAssa, mutta kielletty mm. Norjassa. Käyttöä rajoitettu mm. Suomessa, Itävallassa, Ruotsissa ja Saksassa.

E103

resorsiinikeltainen (resorcine yellow), [atsoväri AO6, CI 14270] Vaikka värillä onkin EEC:n elintarvikekoodinumero (E103), sitä ei saa EUssa (eikä monissa maissa sen ulkopuolellakaan) käyttää elintarvikkeena.

E104

kinoliinikeltainen (quinoline yellow) [AY3, food yellow 13, D&C yellow #10, CI 47005] Vihreänkeltainen synteettinen väriaine. Käytetään mm. monissa virvoitusjuomissa, lääkkeissä, hiustuotteissa, huulipunissa - kielletty Australiassa, USAssa ja Norjassa

E105

fast yellow AB [AY9, food yellow 2, CI 13015] Kielletty useissa maissa, mm. EUssa.

E107

keltainen 7G (yellow 7G); käytetään usein mm. limsoissa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita - kielletty Australiassa ja USAssa sekä EU:n sisällä

E110

paraoranssi (sunset yellow FCF, orange yellow S) [FD&C yellow #6, food yellow 3, CI 15985] Käytetään mm. jäätelöissä, muroissa, makeisissa, juomissa ja leivonnaisissa. Käytetään myös useissa lääkeaineissa. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, pahoinvointi, allergiat) - kielletty mm. Norjassa ja Englannissa. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l. Amerikassa kolmanneksi suosituin elintarvikeväri?

E120

kokkiini - karmiinit, kokenilli (kokkiniili), karmiinihappo [NR4, CI 75470]; punainen, luonnollinen, valmistetaan kilpikirvasta, myös synteettisenä (?); käytetään mm. joidenkin juomien (mm. Campari) värjäykseen; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita kuten ihottumaa

E122

karmosiini, atsorubiini (carmoisine, azorubine) [AR14, food red 3, ext D&C red#10, CI 14720] Atsoväri, käytetään mm. ruskeissa kastikkeissa, hilloissa, jälkiruoissa, makeisissa ja marsipaaneissa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita erityisesti astmaatikoille ja niille, jotka ovat allergisia aspiriinille (salisylaatti), iho- ja hengitysoireita sekä hyperaktiivisuutta - käyttö kielletty Japanissa, Norjassa, Ruotsissa, Itävallassa ja USAssa. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l.

E123

amarantti, atsoväri [Red No2; CI 16185]; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet tms.) ja yhteyttä joihinkin syöpiin tutkitaan; juomissa, kastikeaineissa, hampurilaisissa, vanukkaissa, hyytelöissä, kakuissa. Suomessa (EU) amarantia saa käyttää vain viinien, aperitiivien, viinojen ja joidenkin alle 15 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien tuotteiden (maks. 30 mg/l) sekä kalanmädin värjäykseen (maks. 30 mg/kg). Kielletty mm. USAssa (1976), Norjassa, Itävallassa ja Venäjällä. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.

E124

uuskokkiini (ponceau 4R, cochineal red A) [AR18, food red 7, CI 16255] Atsoväri; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet tms.) - kielletty USAssa ja Norjassa. Suomessa saa käyttää 50 mg/kg tai 50 mg/l makeisissa, virvoitusjuomissa ja jäätelössä. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l.

E127

erytrosiini (erythrosine) [AR51, food red 14, FD&C red #3, CI 45430] Kirsikanpunainen ksanteeniväri , jota käytetään mm. makeisissa, koristekirsikoissa, säilykehedelmissä, leivonnaisissa, säilötyissä hedelmissä - myös tableteissa, joilla osoitetaan plakin jääminen hampaisiin. Suomessa (EU) saa käyttää elintarvikkeissa vain säilöttyjen tai sokeroitujen kirsikoiden (200 mg/kg) tai sokeriliemeen säilöttyjen kirsikoiden (Bigarreaux; 150 mg/kg) värjäämiseen. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireina mm. valolle herkistymistä, yhteyttä syöpään epäillään. Väristä valmistetun lakan tiedetään aiheuttavan syöpää rotilla. Ihmisillä syöpäriskin uskotaan olevan yksi sadasta tuhannesta 70 vuoden aikana. FDA pitää väriä turvallisena. Kielletty mm. Norjassa, Ruotsissa. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.

E128

Punainen 2G, atsogeraniini pontacyl carmine [AR1, food red 10, ex D&C red #11, CI 18050]; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (hyperaktiivisuus, ihottuma, anemia). Atsoväri, voi aiheuttaa geenivaurioita ja elintarvikkeissa myös karsinogeeninen. Suomessa (EU) sitä voi käyttää vähintään 6% viljaa sisältävien aamiaismakkaroiden ja vähintään 4% kasvis- ja/tai viljatuotteita hampurilaispihvin (Burgermeat, 20 mg/kg) värjäämiseen. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.

E129

allurapunainen AC (allura red AC) [food red 17, FD&C red #40, CI 16035] Oranssinpunainen keinotekoinen väri, jota käytetään mm. maitotuotteissa, vanukkaissa, makeisissa ja juomissa sekä lääkkeissä ja kosmetiikassa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita ja yhteyttä syöpiin tutkitaan - kielletty mm. joissakin EEC-maissa. FDA pitää väriä turvallisena. Punainen synteettinen atsoväri, jota on käytetty korvaamaan amaranttia (E123) siellä, missä amarantti on kielletty.

E132

indigokarmiini, indigotiini (indigotine, indigo carmine) [food blue 1, AB74, FD&C blue no. 2] Tummansininen, keinotekoinen väri, jota käytetään mm. makeisissa, jäätelössä, konvehdeissa ja lääkkeissä. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottumaa, pahoinvointia, hengitysoireita). FDA pitää väriä turvallisena elintarvikekäyttöön. Kielletty mm. Norjassa.

E133

briljanttisininen (brilliant blue FCF [PB24, AB9, E133, food blue 2, FD&C Blue #1, CI 42090] Kirkkaansininen keinotekoinen väri, käytetty mm. makeisissa, juomissa ja meijerituotteissa - kielletty mm. Belgiassa, Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa, Itävallassa ja Norjassa.

E141

klorofyllikuparikompleksi, klorofylliinikuparikompleksin kalium- ja natriumsuolat (copper chlorophyll) [NG5 CI 75815]; 'tylsänvihreä', luontaisen kaltainen; käytetään etenkin rasvaa sisältävissä ruoissa, makeisissa ja alkoholituotteissa; myös saippuoissa, öljypohjaisessa kosmetiikassa, suuhygieniavalmisteissa ja alkoholipohjaisissa hajusteissa. Muunnellun klorofyllin tiedetään olevan harmillinen Wilsonin tautia sairastaville ihmisille, mutta muille sen uskotaan olevan turvallinen.

E142

briljanttivihreä BS, vihreä S (green S) [AG50, CI 44090] Keinotekoinen tervaväriaine; käytetään mm. purkkiherneiden värjäykseen - kielletty mm. Ruotsissa, Norjassa ja USAssa.

E150(a)

sokerikulööri (caramel, plain caramel); tummanruskea, luontainen, käytetään mm. soijassa, oluessa, viskeissä, kekseissä; saattaa aiheuttaa B-vitamiinin tuhoutumista, hyperaktiivisuutta ja saattaa myös hidastaa kasvua
E150(b)

E150(a)

sokerikulööri (caramel, plain caramel); tummanruskea, luontainen, käytetään mm. soijassa, oluessa, viskeissä, kekseissä; saattaa aiheuttaa B-vitamiinin tuhoutumista, hyperaktiivisuutta ja saattaa myös hidastaa kasvua
E150(b)

emäksinen sulfiittisokerikulööri (caustic sulphite caramel); kts. E150(a)
E150(c)

ammoniummenetelmän sokerikulööri (ammonia caramell); kts. E150(a)
E150(d)

ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri (sulphite ammonia caramel); kts. E150(a)

E151

briljanttimusta FCF (brilliant black BN, black PN) [food black 1, CI 28440] Musta tervaväri/atsoväriaine; käytetty mm. ruskeissa kastikkeissa; saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet tms.) - kielletty mm. Tanskassa, Australiassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Ruotsissa, Itävallassa, Norjassa ja USAssa

E154

ruskea FK (brown FK, kipper brown) [food brown 1]; Kuuden synteettisen atsovärin seos. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita. Suomessa (EU) saa käyttää vain savusillien (Kippers, 20 mg/kg) värjäyksessä (antaa kalalle 'terveen' värin, joka ei häviä kypsennettäessä). Kielletty mm. USAssa. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.

E155

ruskea HT, atsoväri (brown HT, chocolate brown HT) [CI 20285]; Synteettinen tervaväri/atsoväriaine; käytetään mm. suklaakakkujauheissa. Saattaa aiheuttaa astmaoireita ja muita yliherkkyysoireita, mahdollisesti karsinogeeninen - kielletty mm. Tanskassa, Belgiassa, Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa, Itävallassa, Norjassa, Ruotsissa, USAssa ja Itävallassa, siksi melko vähäistä käyttöä. Suomessa (EU) saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l.

E160(b)

annatto, orleaani, biksiini, norbiksiini (annatto, orlean, bixin, nor-bixin); (bija, bijol, orleaani, rocou, roucou) [NO4, CI 75120] punainen, luontainen (Bixa orellana), käytetään mm. juustoissa, voissa, margariineissa sekä mm. saippuoissa, tekstiileissä jne.; saattaa aikeuttaa yliherkkyyttä (mm. nokkosihottumaa). Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan. Suomessa (EU) värin käyttö on rajoitettu seuraaviin tuotteisiin: margariini, minariini, muut rasvaemulsiot ja vedettömät rasvat (10 mg/kg), koristeet ja kuorrutteet (20 mg/kg), konditoriatuotteet (10 mg/kg), jäätelöt, jäädykkeet, mehu- ja juomajäät (20 mg/kg), liköörit ja väkijuomat, joiden alkoholipitoisuus on alle 15 tilavuusprosenttia (10 mg/l), maustetut sulatejuustot sekä oranssin, keltaisen tai taitetun valkoisen väriset kypsytetyt juustot sekä maustamaton sulatejuusto (15 mg/kg), jälkiruoat 10 mg/kg ja maustetut kuivat suolapalat, perunasta, viljasta tai tärkkelyksestä valmistetut puristetut tai paisutetut suolapalat (20 mg/kg) ja muut suolapalat sekä suolapähkinät (10 mg/kg); savustettu kala (10 mg/kg), syötävä juustonkuori ja muut syötävät päällysteet (20 mg/kg), Red Leicester- juusto (50 mg/kg), Mimolette- juusto (35 mg/kg) ja puristetut, paisutetut ja/tai hedelmillä maustetut aamiaismurot (25 mg/kg).

E160(d)

lykopeeni (lycopene) [NY27,CI 75125]; punainen, luontainen, löytyy esim. tomaateista; saattaa lisätä syövän riskiä

E161(g)

kantaksantiini (canthaxanthin) [Red No3; Food orange 8; CI 40850]; keltainen - kirkas oranssinpunainen, luontainen (löytyy mm. joistakin sienistä, auringonkukista ja kaloista). Käytetään leivonnaisissa, grillimausteseoksisssa ja -kastikkeissa, juustossa, voissa, hedelmäjuomissa, salaattikastikkeissa, tomaattivalmisteissa jne. Sitä on käytetty myös kanojen ihon ja munankeltuaisen värin vaihtamiseen. Suomessa (EU) sitä on voinut käyttää vain Strasbourgin makkaran (Saucisses de Strasbourg, 15 mg/kg) värjäämiseen. Voi aiheuttaa mm. ihon harmaantumista, pahoinvointia ja nokkosihottumaa; käyttörajoituksia, kielletty mm. Ruotsissa. Rajamäärät väriaineen käyttämisestä mm. siipikarjan- ja kalanrehussa astuivat voimaan joulukuussa 2003; Suomessa sitä ei ole käytetty kalanrehuvärinä enää vuosiin. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.


E171

titaanivalkoinen, titaanioksidi (titanium dioxide); valkoinen, luontaisen kaltainen, valmistetaan titaanipitoisista mineraaleista; käyttörajoituksia (ei sallittu Saksassa). Käytetään mm. lääkeainetableteissa ja - kapseleissa, karamelleissa (...usein se valkoinen raita kahden värin välillä...), makkaroissa, koti- ja mozzareillajuustoissa jne.

E172

rautaoksidit (synthetic iron oxide) ja -hydroksidit [CI 77491, 77492, 77499]; musta, keltainen, punainen, luontaisen kaltainen, käytetään mm. joissakin äyriäistahnoissa; käyttörajoituksia, myrkyllistä suurina annoksina

E173

alumiini [CI 77000]; Suomessa (EU) saa käyttää vain leivonnaisten koristeluun, enimmäismäärää ei ole. Kielletty joissakin maissa kokonaan. Alumiinia on käytetty myös lääkeaineiden väriaineina antamaan tableteille kiiltoa pintaan. Joissakin paikoin maailmaa alumiinia kuitenkin lisätään myös kraanaveteen värin vähentämiseksi. Alumiinia liukenee ihmiselimistöön myös mm. alumiiniastioista sekä alumiinitölkeistä (joiden päiväys on mennyt umpeen). Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.

E174

Hopea. Kielletty joissakin maissa kokonaan. Suomessa (EU) sitä saa käyttää makeiskuorrutuksiin, suklaiden koristeisiin sekä likööreiden värjäämiseen ilman enimmäismäärää. Käytetty ainoastaan ulkoiseen koristeluun; käytetty myös esimerkiksi joidenkin vitamiinipillerien pintavärjäyksessä. Pitkäaikainen sisäinen käyttö voi johtaa munuasten vahinhoitutmiseen ja ihon sinertymiseen ja harmaantumiseen

E180

litolirubiini BK, atsoväri (pigment rubine, latolrubine BK) [PR57] Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita. Kielletty joissakin maissa kokonaan. Suomessa (EU) sitä saa käyttää syötävän juustonkuoren värjäämiseen ilman enimmäismäärää. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.

 
E-koodi
Niin ja tässä oli vain osa väriaineista... Lisänä kaikki muut... Pitäisi vielä vähän kaivella että saisi "kattavan" paketin mistä voisi katsoa mitäs kaikkea mm. lihaliemikuutiossa on.. ;)
 
aikas hyvin olit listannu. perusperiaatteenahan kannattee pitää että kaikki einekset ja kastike-/ateria-ainekset on semmoset joita kannattais välttää. leivänki voi tehä ite mutta sitten niissä on jauhonparanteita monesti (ellei saa ostettua suoraan myllystä).

kyllä sitä kattelee omat kaapit läpi ihan eri lailla. nämä ois hyvä muistaa joka kaupassakäyntireissulla.
 
.
paskaa syötetää hyväuskosille ihmisille iha laillisesti lähikaupanhyllyltä. ei auta ku vaa tarkkailla aina vaa enempi... koska kaiken tämän lisäaine ym kökön tuloksethan näemme vasta me reilu pari kybäset sitten vanhempina ku on tota mönjää vedetty vuosikymmenet... tän lisäksi on kaikenmaailman säilöntäaineetkin tietty.... ei muuta ku omenoita kuuraamaan! ;D
 

Yhteistyössä