Mitä tubettaja voi vähentää verotuksessa?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Verovähennykset ja blogi

"Bloggaajien, somevaikuttajien, tubettajien ja freelancereiden verovähennyksiin pätevät samat säännöt kuin mihin tahansa muuhunkin ammattiin tai työhön: kaikki kulut, jotka liittyvät yritystoimintasi pyörittämiseen ovat vähennettävissä. Vähennettävä kulu on esimerkiksi vloggaamista varten ostamasi kamera.

Hyödyt verovähennyksistä parhaiten, kun sinulla on toimintaa toiminimen tai Oy:n kautta, ja sinulla on erikseen kirjanpitäjä, joka osaa tarkemmin opastaa mitä kaikkea voit vähennyksiksi laskea.
Tulonhankkimisvähennys (750 €) tehdään automaattisesti kaikille verovelvollisille henkilökohtaisessa veroilmoituksessa.

Esimerkki: Saat muutamasta vlogista työkorvauksen, josta on pidätetty ennakonpidätys. Voit lisätä vähennyksiin todelliset aiheutuneet kulut, kuten tekemäsi kameraostoksen ja markkinointikulut, jotka ylittävät tuon 750 €:n rajan."



Jos tubettaa matkoja, yöelämää, ravintoloita, pizzeroita-kebabpaikkoja ja makuarvioita, niin voiko matkat, ravintolalaskut ja mätöt vähentää verotuksessa niiltä osin kun ovat alle maksettuhen verojen? Huomioidaanko menot vain kyseisenä verovuotena, vai voiko niitä siirtää seuraavalle vuodelle?
 
vierailija
Verovähennys tarkoittaa käytännössä sitä, että vähennyskelpoinen kulu miinustetaan koko vuoden verotettavasta tulopotista. Verotettavan tulon määrä siis pienenee, jolloin tuloveroa maksetaan pienemmästä summasta.

Kertavähennys vai poisto?

Olet voinut kuulla, että kirjanpidossa voi tehdä myös ”poistoja”, kun yritykselle hankitaan jotain isompaa ja kalliimpaa, esimerkiksi auto tai muu kallis kone tai laite. Tämä tarkoittaa sitä, että suuren hankinnan tehdessään yrittäjä ei voikaan lisätä sitä kirjanpitoon yhdellä kertaa, vaan vähentää sen verotuksessaan useamman vuoden aikana pienemmissä erissä.

Niin kutsutut pienhankinnat voidaan vähentää kerralla. Verottaja on määritellyt pienhankinnan yksittäiseksi kuluvaksi käyttöomaisuudeksi, jonka (veroton) hankintahinta on vuonna 2023 enintään 1200 euroa. Tällaisia ovat käytännössä esimerkiksi matkapuhelin, tietokone tai muu työväline.

Pienhankintoja voi vähentää vuonna 2023 yhteensä 3600 euron edestä vuodessa. Verottaja päivittää maksimisummia säännöllisesti.
Esimerkiksi rakennusalan yrittäjä voi ostaa vuoden aikana uuden puhelimen 900 eurolla, porakoneen 300 eurolla ja turvakengät 120 eurolla. Nämä kaikki hän voi vähentää verotuksessaan pienhankintoina, sillä jokainen niistä maksaa alle 1200 euroa ja yhteenlaskettuna hankinnat ovat 1320 euroa.
Jos taas kyseessä on isompi hankinta, on se merkittävä kirjanpitoon poistoina, jolloin se vähentää verotettavaa tuloa useamman vuoden ajan. Yleensä poistoksi merkitään hankinta, jonka hinta ylittää 1200 euroa tai jonka käyttöiäksi arvioidaan yli kolme vuotta.

Poistot merkitään kirjanpitoon sen mukaan, kuinka monta vuotta hankittua työkalua tai -välinettä arvioidaan käytettävän. Hankitusta omaisuudesta voi merkitä poistoksi enintään 25% vuodessa. Lisätietoa poistojen merkitsemisestä ja verovähennyksistä saat täältä verottajan sivuilta.
Esimerkiksi rakennusalan yrittäjällä poistoina merkittäisiin hänen yritystoimintaansa varten ostamansa käytetty pakettiauto. Sanotaan, että pakettiauton ostohinta oli 6000 euroa. Hankintavuonna kirjanpitoon voidaan merkitä poistona 25% hankintahinnasta eli 1500 euroa.
Kaikki alkaa tositteesta

Aina kun kirjanpitoon merkitään meno, siitä täytyy olla tosite. Tosite tarkoittaa yleensä kuittia tai muuta dokumenttia, josta selviää, mihin rahaa on käytetty. Tositteen avulla selviää, miten yrityksen rahoja käytetään ja jokaisesta ostoksesta ja maksusta pitäisi löytyä tosite.
Tositteesta tulee löytyä tietyt tiedot, jotta se kelpaa kirjanpitoon selvittämään sitä, mihin yrityksen rahoja on käytetty. Tositteessa tulisi olla:
  • Päivämäärä
  • Ostoksen hinta
  • Arvonlisäverokanta sekä arvonlisäveron määrä
  • Kuvaus tuotteesta tai palvelusta
  • Ostopaikka eli esimerkiksi sen yrityksen y-tunnus, josta hankinta on tehty
Jos kuitista löytyvät nämä tiedot, ollaan hyvässä tilanteessa. Yrittäjän tulee näiden tietojen lisäksi vielä merkitä kirjanpitoon – tai omaan kirjanpitopalveluunsa tai kertoa kirjanpitäjälleen – miten kulu liittyy hänen yritystoimintaansa. Selitys voi olla esimerkiksi ”uusi puhelin yrityksen käyttöön” tai ”yrittäjän YEL-vakuutuksen maksu”. Selityksen ei siis tarvitse olla sen seikkaperäisempi, kunhan siitä selviää, miten kulu liittyy yritystoimintaan.
 
vierailija
Sometoiminnan menot voi vähentää

Voit vähentää sometuloistasi niiden hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuneet menot. Sometuloista saa vähentää menoja samalla periaatteella kuin muistakin tuloista. Voit vähentää menoista vain sen osan, joka liittyy suoraan sometulon hankkimiseen. Tavanomaiset elantomenot ovat kuitenkin verotuksessa vähennyskelvottomia.
 

Yhteistyössä