Menu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Menu
ETUSIVU
KESKUSTELUT
Aihe vapaa
Lapsen saaminen
Vauva ja taapero
Lapset ja teinit
Perhe-elämä
Seksi
Seksinovellit ja eroottiset tarinat
KÄYTTÄJÄT
OHJEITA
Kirjaudu
Rekisteröidy
Hae
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Kaksplussan Keskustelupalsta
Kirjaudu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Perhe-elämä
mitä te teette tateista?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Vastaa viestiketjuun
Muistiinpanot
<p>[QUOTE="Jaanuska, post: 2401146, member: 589"]</p><p>Mie säilön ne niin et huuhdon ja puhdistan ne ja sit pilkon sopiviksi paloiksi ja laitan rasiaan, sitten suoraan pakkaseen. Ja paistan samalla tavalla ku kanttarellitkin.</p><p></p><p>Tässä muutama ohje tateista:</p><p></p><p>Tatti-smetanakastike </p><p></p><p>50 g kuivattuja herkkutatteja tms.</p><p>vettä </p><p>2 sipulia </p><p>2 rkl voita </p><p>2 rkl vehnäjauhoja </p><p>3 dl tattien liotuslientä </p><p>suolaa, mustapippuria </p><p>1 dl smetanaa </p><p>1 rkl ruohosipulia </p><p>1 rkl persiljaa </p><p></p><p>1. Liota tatteja vähässä vedessä 2 tuntia. </p><p>2. Puserra vesi pois. </p><p>3. Ota liotusvesi talteen. </p><p>4. Paloittele tatit. </p><p>5. Kuullota silputut sipulit voissa pannulla ja lisää tattit. </p><p>6. Lisää liotusliemi ja kypsennä kastiketta muutaman minuutin ajan. </p><p>7. Mausta sipulilla ja pippurilla. </p><p>8. Sekoita kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua smetana, hienonnettu ruohosipuli ja persilja. </p><p></p><p>Kevyt tattikastike </p><p></p><p>1/2-1 I tuoreita viipaloituja tatteja tai pari, kolme desilitraa pakastettuja </p><p>2-3 rkl voita, margariinia tai ruokaöljyä </p><p>2-3 rkl vehnäjauhoja </p><p>1 tavallinen sipuli</p><p>n. 4 dl kasvislientä (kuutioista tai kasvisten keitinlientä) </p><p>suolaa</p><p>selleri- tai aromi- tai valkosipulisuolaa </p><p>(soijakastiketta) </p><p>muutama ruokalusikallinen ruohosipulia </p><p></p><p>1. Keitä sienet kokoon paistinpannussa. </p><p>2. Anna kaiken nesteen haihtua. </p><p>3. Ota sienet lautaselle. </p><p>4. Sulata rasva pannussa.</p><p>5. Lisää vehnäjauhot ja sipuli pieneksi silputtuna. </p><p>6. Keittele hiljalleen sekoitellen, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja rasva imeytynyt jauhoihin. </p><p>7. Lisää vähitellen neste, pienissä erissä. </p><p>8. Sekoita hyvin jokaisen lisäyskerran jälkeen. </p><p>9. Pane sienet kastikkeen joukkoon.</p><p>10. Keitä vielä n. 10 minuuttia. </p><p>11. Tarkista maku.</p><p>12. Lisää juuri ennen tarjoamista ruohosipuli. </p><p></p><p>Tattikastike kuivatuista tateista </p><p></p><p>2 dl kuivattuja tatteja </p><p>3 sipulia </p><p>2 rkl öljyä </p><p>2 rkl vehnäjauhoja </p><p>suolaa </p><p>valkopippuria </p><p>valkosipulisuolaa </p><p>1 nippu persiljaa </p><p>3 dl tattien liotusvettä </p><p>2 dl smetanaa </p><p>(1-2 rkl sherryä)</p><p></p><p>1. Huuhtele ja pane tatit likoamaan pieneen vesimäärään muutamaksi tunniksi.</p><p>2. Pilko ja paista sipulit. </p><p>3. Valuta tatit. </p><p>4. Säästä liotusvesi. </p><p>5. Pilko tatit </p><p>6. Lisää pannuun sipulin joukkoon. </p><p>7. Ruskista hetki, mausta. </p><p>8. Lisää vehnäjauhot ja käytä tattien liotusvettä kastikkeen nesteeksi. </p><p>9. Lisää smetana ja hienonnettu persilja. </p><p>10. Hauduta kannen alla hyvin hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia. </p><p>11. Halutessasi lisää sherryä makua juhlistamaan.</p><p></p><p>Juhlasienihyytelö</p><p></p><p>4 dl sienisilppua</p><p>6 liivatetta</p><p>½ purjoa</p><p>2 omenaa</p><p>2 dl ranskankermaa</p><p>1 tl meiramia</p><p>½ tl sitruunapippuria</p><p>1/4 tl sokeria</p><p>2 dl, kermaa</p><p></p><p>Koristeeksi</p><p>pieniä etikkasieniä </p><p></p><p>1. Jos käytät suolasieniä, liota ne huolellisesti, ettei salaatista tule liian suolaista. </p><p>2. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. </p><p>3. Hienonna sienet ja purjo. </p><p>4. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. </p><p>5. Sekoita mukaan ranskankerma ja mausteet. </p><p>6. Liuota kylmästä vedestä puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä. </p><p>7. Anna liivateliemen hieman jäähtyä.</p><p>8. Lisää se sieniseokseen. </p><p>9. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita salaattiin viimeiseksi. </p><p>10. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun kakkuvuokaan.</p><p>11. Peitä ja pane jääkaappiin hyytymään mielellään yön ajaksi. </p><p>12. Tarjoa hyytelö etikkasienillä koristeltuna.</p><p></p><p>Tatti-tomaattikupit </p><p>5 - 6 annosta</p><p></p><p>170 g tatteja tai tuoreita herkkusieniä </p><p>1 iso sipuli hienonnettuna </p><p>2 valkosipulin kynttä </p><p>2 rkl Valio voita </p><p>1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna </p><p>1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, 15 % </p><p>3 rkl vehnäjauhoja </p><p>1/4 tl chilipippuria </p><p>1/2 tl suolaa </p><p>1/2 dl tuoretta basilikaa tai persiljaa hienonnettuna </p><p></p><p>Päälle </p><p>4 munan valkuaista </p><p>1 1/2 dl (75 g) Valio Mustaleima raastetta </p><p></p><p>1. Viipaloi puhdistetut sienet ja kypsennä sipulin ja valkosipulin kanssa voissa, kunnes sienistä ir-ronnut neste on haihtunut. </p><p>2. Lisää joukkoon tomaatit ja kerma. </p><p>3. Ripottele joukkoon jauhot ja sekoita. </p><p>4. Mausta. </p><p>5. Jaa seos kevyesti voideltuihin annosvuokiin tai uunin kestäviin kahvikuppeihin tai -mukeihin. </p><p>6. Tähän saakka voit tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä. </p><p>7. Säilytä kupit jääkaapissa. </p><p>8. Kuumenna uuni 225 asteeseen. </p><p>9. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti joukkoon juustoraaste. </p><p>10. Käytä keltuaiset ruoanvalmistukseen tai leivontaan. </p><p>11. Annostele valkuaisvaahto kuppeihin. </p><p>12. Nosta uuniin ja anna ruskistua kauniiksi noin 10 min. </p><p>13. Tarjoa heti raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa.</p><p></p><p>Sienipiiras</p><p></p><p>500 g pakastettua voitaikinaa</p><p></p><p>täyte:</p><p>1 ½ litraa tuoreita suppilovahveroita, tatteja, kanttarelleja</p><p>2 rkl öljyä tai kasvimargariinia</p><p>2-3 sipulia</p><p>1 ½ dl hienonnettua persiljaa</p><p>suolaa </p><p>valkopippuria</p><p>2-3 dl voimakasta juustoraastetta</p><p>6 dl maitoa</p><p>6 munaa</p><p></p><p>1. Kauli taikina levyksi ja vuoraa sillä kookas vuoka tai pelti. </p><p>2. Pistele taikinaa haarukalla.</p><p>3. Pane se jääkaappiin 30 minuutiksi. </p><p>4. Hienonna huuhdotut ja valutetut sienet.</p><p>5. Pane ne kattilaan kiehumaan omassa liemessään kunnes neste haihtuu. </p><p>6. Lisää sipulisilppu ja rasva kattilaan sienten joukkoon. </p><p>7. Lisää mausteeksi persiljaa, suolaa ja pippuria. </p><p>8. Pane vuokaan kerroksittain sieniä ja juustoraastetta. </p><p>9. Kaada päälle hyvin sekoitettu munamaito. </p><p>10. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes piiraan pinta on kauniin värinen.</p><p></p><p>Sienipiiras 2</p><p></p><p>Pohja: </p><p>5 dl vehnäjauhoja </p><p>1 tl sokeria </p><p>1 rkl kuivahiivaa </p><p>1 rkl Bertolli Classico oliiviöljyä </p><p>2,5 dl vettä </p><p></p><p>Täyte: </p><p>1 l tuoreita TAI pakastettuja sieniä (tatteja, kantarelleja, herkkusieniä, siitakesieniä) </p><p>2 sipulia </p><p>1 dl keitettyä tummaa riisiä </p><p>1 dl Flora Ruokaa (rasvaa 15 %) </p><p>1 dl rasvatonta maitoa </p><p>2 kananmunaa </p><p>0,25 tl valkopippuria </p><p>1,5 tl yrttiseosta esim. Herbes de Provence </p><p></p><p>Vuoan voiteluun: </p><p>1 tl Bertolli Classico oliiviöljyä </p><p></p><p>Valmista ensin pohjataikina: </p><p>1. sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja kuivahiiva keskenään. </p><p>2. Lisää öljy ja kädenlämpöinen vesi. </p><p>3. Vaivaa taikina pehmeäksi ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi. </p><p></p><p>Valmista sillä aikaa täyte. </p><p>1. Pilko sienet noin kolmen sentin palasiksi. </p><p>2. Kuori ja kuutioi sipulit. </p><p>3. Laita sienipalaset kylmälle pannulle ja ala kuumentaa. Kun sienistä alkaa irrota nestettä, lisää si-pulisilppu. </p><p>4. Paista, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Nosta pois liedeltä ja sekoita joukkoon keitetty riisi. </p><p>5. Painele kohonnut taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. </p><p>6. Kaada sieniseos vuokaan. </p><p>7. Sekoita kulhossa Flora Ruoka, rasvaton maito ja kananmunat sekaisin. </p><p>8. Mausta valkopippurilla ja yrttiseoksella. </p><p>9. Kaada kananmunaseos sieniseoksen päälle. </p><p>10. Paista piirakkaa 225 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 35 minuuttia, kunnes reuna on saa-nut väriä ja täyte hyytynyt. </p><p></p><p>Sienisarvet </p><p></p><p>Taikina:</p><p>50 g hiivaa</p><p>3 1/2 dl haaleaa maitoa </p><p>1 tl suolaa </p><p>100 g sulatettua margariinia tai voita</p><p>n. 1 1/2 dl vehnänleseitä, graham- tai ohrajauhoja </p><p>n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja tai esim. sämpyläjauhoja </p><p></p><p>Täyte: </p><p>2-3 dl nummitatteja tai muita mietoja sieniä tai suolasieniä</p><p>hienonnettua ruohosipulia tai muuta sipulia </p><p>50 g hienonnettua anjovista </p><p>suolaa ellei anjovista käytetä </p><p></p><p>Voiteluun: </p><p>munaa</p><p></p><p>Valmista ensin täyte. </p><p>1. Hienonna tatit ja sipuli, ja kuumenna niitä ensin kevyesti rasvassa. </p><p>2. Jäähdytä ja lisää niihin muut täyteaineet. Jos et pidä anjoviksesta, jätä pois. </p><p></p><p>Tee taikina. </p><p>1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.</p><p>2. Lisää muut aineet. </p><p>3. Tee taikinasta mahdollisimman pehmeä. Mitä löysempi taikina, sen maukkaampi lopputulos. </p><p>4. Anna taikinan kohota vähän aikaa. </p><p>5. Jaa taikina kolmeen osaan. </p><p>6. Taputtele taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä kolme pyöreää, hyvin ohutta levyä. </p><p>7. Jaa ne esim. kuuteen osaan, sektoriin. </p><p>8. Pane täytettä jokaisen sektorin leveälle reunalle. </p><p>9. Kierrä sarviksi. </p><p>10. Pane pellille. </p><p>11. Kohota ja voitele munalla. </p><p>12. Paista n. 225 C:ssa 5-10 minuuttia. </p><p></p><p>Tattiräiskäleet</p><p></p><p>n. 1/21 puhdistettuja nummitatteja tai muita tatteja </p><p>voita tai margariinia tai ruokaöljyä </p><p>suolaa</p><p>valkopippuria </p><p></p><p>Taikina:</p><p>4 dl maitoa </p><p>1 1/2 dl vehnäjauhoja </p><p>1/2 dl grahamjauhoja </p><p>1 tl suolaa </p><p>2 munaa </p><p>4 rkl öljyä, </p><p>sulatettua voita tai margariinia </p><p></p><p>1. Aloita taikinan teolla. </p><p>2. Sekoita jauhot maidon joukkoon, sitten suola ja munat ja lopuksi rasva. </p><p>3. Anna taikinan turvota, jos siihen on aikaa. </p><p>4. Silppua sienet, paista ne.</p><p>5. Mausta ja pidä lämpiminä. </p><p>6. Paista taikinasta ohuita räiskäleitä. Koska rasva on taikinan joukossa, sitä ei juuri nimeksikään tarvita pannulle. </p><p>7. Kypsennä räiskäleet vain toiselta puolelta.</p><p>8. Levitä täytettä lusikalla räiskäleelle ja kierrä rullalle. </p><p>9. Lado tarjoilu astiaan ja yritä pitää lämpiminä tarjoiluhetkeen saakka.</p><p>10. Tarjoa kermaviilin tai smetanan kanssa. </p><p></p><p>Muuta:</p><p>Tattiräiskäleet voi valmistaa jo hyvissä ajoin ja kuumentaa tarjoilukuntoon esim. foliolla peitettynä uunissa juuri ennen syömistä. Haluttaessa pintaan voi levittää juustoraastetta.</p><p></p><p>Tattikeitto</p><p></p><p>kourallinen kuivattuja tatteja</p><p>2 dl vettä</p><p>2 sipulia</p><p>2 rkl rikottuja ohraryynejä</p><p>1 litra vettä</p><p>(kasvisliemikuutio)</p><p>(1-2 perunaa)</p><p>1 dl kermaa</p><p>(smetanaa lautaselle)</p><p></p><p>1. Pane kuivatut tatit likoamaan haaleaan veteen. </p><p>2. Kun ne ovat pehmeitä (2-3 tunnin kuluttua) silppua sienet. </p><p>3. Käytä liotusvesi liemeen. </p><p>4. Kypsennä paksupohjaisessa kattilassa sipulisilppu. </p><p>5. Lisää tattisilppu ja rikotut ohraryynit. </p><p>6. Kaada päälle liotuslientä ja vettä noin litra; voit lisätä liemikuutionkin. </p><p>7. Keitä hiljaa ainakin tunti. </p><p>8. Voit lisätä keittoon kuorittuja, tikkumaisiksi leikattuja perunoita keittämisen loppupuolella, kun ryynit ovat kypsyneet, pehmennä keitto kermatilkalla. </p><p>9. Jos se on liian sakeaa lisää lientä. </p><p>10. Silppua päälle runsaasti persiljaa</p><p></p><p>Sienipyörykät</p><p></p><p>1l pilkottuja haaparouskuja yms.</p><p>5 kypsää perunaa </p><p>2 rkl korppujauhoja </p><p>1 - 2 munaa </p><p>1,5 dl maitoa </p><p>sipulia </p><p>pippuria </p><p>suolaa </p><p></p><p>1. Korppujauhot turvotetaan maidossa.</p><p>2. Sipuli ruskistetaan, sienet ja perunat hakataan tai jauhetaan hienoiksi. </p><p>3. Ainekset yhdistetään hyvin sekoittaen. </p><p>4. Seoksesta leivotaan pyöryköitä, jotka paistetaan, pannulla tai uunipellillä. </p><p>5. Sienien lisäksi jauheliha sopii mainiosti yhdistettäväksi mukaan.</p><p></p><p>Sienikiusaus</p><p></p><p>10 kpl raakoja perunoita</p><p>150 g savukylkeä tai pekonia</p><p>2 sipulia</p><p>3-4 valkosipulin kynttä</p><p>3-4 dl sieniä hienonnettuna (tatteja, haperoita, rouskutkin käy myös suolasienet)</p><p>2 dl maitoa</p><p>200 g sulatejuustoa</p><p></p><p>1. Kuori ja suikaloi perunat.</p><p>2. Kuivaa sienet pannulla, lisää lihasuikaleet ja sipulisilppu, ruskista kevyesti, mausta.</p><p>3. Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunasuikaleet ja sieniseos.</p><p>4. Sulata juusto kiehuvaan maitoon.</p><p>5. Kaada kastike vuokaan. </p><p>6. Paista 200° reilu tunti.</p><p>7. Tarjoa esim. punakaaliraasteen ja puolukkasurvoksen kanssa. Nauti! </p><p>a. Perusohjeeseen voit lisätä kalaa, jättää lihan pois tai tehdä vain sienistä ja perunoista.</p><p></p><p>Sieni-kaalilaatikko</p><p></p><p>1 pss (35 g) kuivattuja voitatteja, tai 350 g tuoreita tatteja tai muita sieniä</p><p>3/4 dl kokonaisia ohrasuurimoita</p><p>4 dl vettä</p><p>½ kg valkokaalia</p><p>2 sipulia</p><p>3 porkkanaa</p><p>1 tl suolaa</p><p>1/4 tl jauhettua valkopippuria</p><p>1 tl meiramia</p><p>1 tl kuminoita</p><p>3 dl maitoa</p><p>2 munaa</p><p></p><p>1. Perinteinen kaalilaatikko tehdään kokonaisista ohrasuurimoista. </p><p>2. Vaihteeksi jauhelihan voi korvata sienillä. </p><p>3. Liota kuivattuja sieniä 1 ½ desilitrassa vettä tunnin ajan. </p><p>4. Käytä myös liotusvesi ruokaan! Jos valmistat ruoan tuoreista sienistä, puhdista ja paloittele ne, ja kiehauta niitä pannulla hetki niin että sienten oma neste irtoaa. </p><p>5. Ripottele suurimot kypsymään kiehuvaan veteen. </p><p>6. Anna kiehua 20 minuuttia. </p><p>7. Sekoita mukaan suikaloitu kaali ja porkkana, sekä renkaiksi leikattu sipuli. </p><p>8. Anna seoksen hautua 15 minuuttia välillä sekoittaen.</p><p>9. Mausta seos ja lisää sienet. </p><p>10. Voitele uunivuoka ja kaada kasvisseos vuokaan. </p><p>11. Sekoita munamaito kulhossa ja kaada vuokaan. </p><p>12. Kypsennä 175 asteessa uunin alatasossa puolitoista tuntia. </p><p>13. Tarjoa lisukkeena puolukoita tai puolukkahilloa.</p><p></p><p></p><p>Tatti-pekonirulla </p><p>6-8 annosta</p><p></p><p>Pohja </p><p>2 1/2 dl vehnäjauhoja </p><p>1/2 tl suolaa </p><p>6 dl Valio maitoa </p><p>2 munaa </p><p>1 prk (70 g) tomattipyreetä </p><p>50 g Valio voita </p><p></p><p>Pekonitäyte </p><p>120 g fileepekonia hienonnettuna </p><p>1/2 l (200 g) tatteja, kantarelleja tai herkkusieniä </p><p>1 sipuli hienonnettuna </p><p>2 valkosipulin kynttä murskattuna </p><p>1/4 tl suolaa </p><p>1 prk (200 g) Hovi kevyt yrtti-pippuria </p><p>2 dl persiljaa tai kevätsipulia varsineen hiennonnettuna </p><p></p><p>Pinnalle </p><p>1/2 pussia (75 g) Valio juustoraastetta </p><p></p><p>Valmista pohja. </p><p>1. Yhdistä kuivat aineet. Lisää puolet maidosta ja sekoita tasaiseksi. </p><p>2. Lisää joukkoon loppu maito, munat, tomaattipyree ja sulatettu voi. </p><p>3. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. </p><p>4. Paista 200 asteessa 30 min. </p><p>5. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille ja anna jäähtyä. </p><p></p><p>Valmista täyte. </p><p>1. Paahda pekoni teflonpannulla rapeaksi. </p><p>2. Siirrä talouspaperin päälle, anna rasvan imeytyä paperiin. </p><p>3. Lisää pannulle puhdistetut, viipaloidut sienet. </p><p>4. Kypsennä kunnes sienistä irronnut neste on täysin haihtunut. </p><p>5. Lisää sipulit ja anna kypsyä. </p><p>6. Anna jäähtyä hetki. </p><p>7. Yhdistä kaikki täytteen aineet keskenään. </p><p>8. Täytä rulla ja kääri kuten kääretorttu. </p><p>9. Käännä sauma alapuolelle. </p><p>10. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kuumenna ennen tarjoilua 250 asteessa, kunnes juusto on su-lanut. </p><p>11. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.</p><p></p><p>Syksyinen sienirisotto</p><p></p><p>2 dl risottoriisiä </p><p>5 dl kantarelleja tai muita kauden metsäsieniä</p><p>puolikas sipuli</p><p>5 dl hyvää kasvislientä </p><p>2 dl kuivaa valkoviiniä</p><p>1 dl tuoretta parmesaania raastettuna </p><p>hivenen suolaa ja vasta rouhittua mustapippuria </p><p> </p><p>1. Kuullota ensin sipulia tilkkasessa oliiviöljyä.</p><p>2. Lisää hetken kuluttua pilkotut sienet joukkoon. </p><p>3. Lisää risottoriisi ja freesaa vielä hetki. </p><p>4. Yhdistä kasvisliemi ja viini ja kaada seosta kattilaan vähän kerrallaan antaen sen imeytyä välillä. </p><p>5. Jos keität kasvisliemen itse, jätä tällä kertaa selleri pois, sillä sen maku saattaa riidellä sienten aromin kanssa. </p><p>6. Hauduta risotto kypsäksi ja lisää lopuksi vielä parmesaanijuustoa. </p><p>7. Sekoita hyvin ja tarjoa heti. </p><p>8. Annosten päälle voit vielä ripotella parmesaanista vuoltuja lastuja. </p><p></p><p>Sienisalaatti</p><p>7-8 dl sienisalaattia</p><p></p><p>5 dl (n. 350 g) sekasieniä</p><p>1 pieni sipuli</p><p>2 dl ruokakermaa tai 1 prk ranskankermaa</p><p>ripaus mustapippuria</p><p></p><p>Koristeeksi: </p><p>tuoretta persiljaa</p><p></p><p>1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois. </p><p>2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi. </p><p>3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. </p><p>4. Yhdistä aineet. </p><p>5. Koristele persiljalla.</p><p></p><p>Sienisalaatti 2</p><p></p><p>5 dl (noin 350 g) sekasieniä </p><p>1 pieni sipuli </p><p>1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, 15 % TAI </p><p>1 prk (2 dl) Valio crème fraîchea, 15 % </p><p>ripaus mustapippuria </p><p></p><p>Koristeeksi </p><p>tuoretta persiljaa TAI tilliä </p><p></p><p>1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois. </p><p>2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi. </p><p>3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. </p><p>4. Yhdistä aineet. (Tarkista suolan määrä.) </p><p>5. Korista persiljalla. </p><p>6. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera voileipäpöydässä. </p><p>7. Ohjeen annoksesta tulee 7 - 8 dl sienisalaattia.</p><p></p><p>Eksoottiset sekasienet </p><p></p><p>500 g sieniä ryöpättynä </p><p>voita </p><p>fenkolia </p><p>suolaa </p><p>valkopippuria </p><p>1 dl smetanaa </p><p>ruohosipulia </p><p></p><p>1. Hienonna sienet ja paista kullankeltaisiksi. </p><p>2. Mausta suolalla, fenkolilla ja valkopippurilla. </p><p>3. Sekoittele smetana joukon jatkeeksi. </p><p>4. Hauduta 5 min. </p><p>5. Kumoa tarjoiluastiaan ja koristele ruohosipulilla. </p><p></p><p>Sienikastike </p><p>4 annosta</p><p></p><p>1/2 l (200 g) kauden sieniä tai herkkusieniä </p><p>1 sipuli </p><p>1-2 rkl Valio voita </p><p>1/2 tl currya </p><p>1-2 dl vettä </p><p>1 sieni-yrttikuutio </p><p>1 prk (200 g) Hovi kevyt sinihome tuorejuustoa tai </p><p>1 prk (2 dl) Valio crème fraîchea, 15 % </p><p>2 rkl hienonnettua persiljaa </p><p></p><p>1. Pilko sienet ja hienonna sipuli. </p><p>2. Paista niitä voissa, kunnes neste on haihtunut. </p><p>3. Lisää paistamisen loppuvaiheessa curry. </p><p>4. Lisää vesi, liemikuutio ja tuorejuusto tai crème fraîche. </p><p>5. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. </p><p>6. Lisää joukkoon hienonnettu persilja. </p><p>7. Tarjoa pastan, jauhelihapihvien tai paistetun kalafileen kanssa.</p><p></p><p>Laihduttajan sienivoileivät</p><p></p><p>4 ruisleipäviipaletta</p><p>kevytrasvaa</p><p>200 g tatteja, ukonsieniä tai lampaankääpiä</p><p>1/2 purjoa</p><p>2 valkosipulin kynttä</p><p>1 1/2 dl rahkaa</p><p>2 tl basilikaa</p><p>1/4 tl mustapippuria</p><p>1/4 tl paprikajauhetta</p><p>2 tomaattia</p><p>3 dl juustoraastetta</p><p>koristeluun ruohosipulia tai persiljaa tai purjorenkaita</p><p></p><p>1. Puhdista ja hienonna sienet ja purjo. </p><p>2. Puserra joukkoon valkosipulin kynnet. </p><p>3. Lisää rahka ja mausteet. </p><p>4. Levitä seos voidelluille leipäviipaleille. </p><p>5. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja levitä leiville. </p><p>6. Peitä juustoraasteella. </p><p>7. Kuumenna 250 asteessa uunin yläosassa niin kauan, että juusto sulaa. </p><p>8. Koristele ruohosipulilla, purjorenkailla tai persiljalla. </p><p>9. Tarjoa heti.</p><p></p><p>Sienipizza </p><p></p><p>Pohja:</p><p>1 dl vettä</p><p>15 g hiivaa</p><p>½ tl suolaa</p><p>2 ½ dl maissijauhoja</p><p>1 rkl öljyä </p><p></p><p>Täyte:</p><p>n. 250 g sieniä</p><p>2 rkl voita tai margariinia</p><p>suolaa</p><p>valkopippuria</p><p>pizzamaustetta</p><p>tomaattisosetta</p><p>100 g savukinkkua tai pekonia</p><p>4 tomaattia</p><p>n. 150 g juustoa </p><p></p><p>1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. </p><p>2. Lisää suola, jauhot ja öljy. </p><p>3. Sekoita taikina. </p><p>4. Taputtele se pyöreäksi ohueksi levyksi leivinpaperin päällä.</p><p>5. Paloittele sienet ja kuumenna pannussa. </p><p>6. Kääntele sieniä, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. </p><p>7. Lisää rasva ja puserrettu valkosipulinkynsi. </p><p>8. Mausta suolalla ja valkopippurilla.</p><p>9. Levitä taikinapohjalle ohut kerros tomaattisosetta. </p><p>10. Levitä päälle sienisilppua. </p><p>11. Ripottele päälle kinkku, tomaatti viipaleita ja pizzamaustetta. </p><p>12. Kuorruta juustolla.</p><p>13. Paista 250ºC :ssa kypsäksi.</p><p>[/QUOTE]</p>
[QUOTE="Jaanuska, post: 2401146, member: 589"] Mie säilön ne niin et huuhdon ja puhdistan ne ja sit pilkon sopiviksi paloiksi ja laitan rasiaan, sitten suoraan pakkaseen. Ja paistan samalla tavalla ku kanttarellitkin. Tässä muutama ohje tateista: Tatti-smetanakastike 50 g kuivattuja herkkutatteja tms. vettä 2 sipulia 2 rkl voita 2 rkl vehnäjauhoja 3 dl tattien liotuslientä suolaa, mustapippuria 1 dl smetanaa 1 rkl ruohosipulia 1 rkl persiljaa 1. Liota tatteja vähässä vedessä 2 tuntia. 2. Puserra vesi pois. 3. Ota liotusvesi talteen. 4. Paloittele tatit. 5. Kuullota silputut sipulit voissa pannulla ja lisää tattit. 6. Lisää liotusliemi ja kypsennä kastiketta muutaman minuutin ajan. 7. Mausta sipulilla ja pippurilla. 8. Sekoita kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua smetana, hienonnettu ruohosipuli ja persilja. Kevyt tattikastike 1/2-1 I tuoreita viipaloituja tatteja tai pari, kolme desilitraa pakastettuja 2-3 rkl voita, margariinia tai ruokaöljyä 2-3 rkl vehnäjauhoja 1 tavallinen sipuli n. 4 dl kasvislientä (kuutioista tai kasvisten keitinlientä) suolaa selleri- tai aromi- tai valkosipulisuolaa (soijakastiketta) muutama ruokalusikallinen ruohosipulia 1. Keitä sienet kokoon paistinpannussa. 2. Anna kaiken nesteen haihtua. 3. Ota sienet lautaselle. 4. Sulata rasva pannussa. 5. Lisää vehnäjauhot ja sipuli pieneksi silputtuna. 6. Keittele hiljalleen sekoitellen, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja rasva imeytynyt jauhoihin. 7. Lisää vähitellen neste, pienissä erissä. 8. Sekoita hyvin jokaisen lisäyskerran jälkeen. 9. Pane sienet kastikkeen joukkoon. 10. Keitä vielä n. 10 minuuttia. 11. Tarkista maku. 12. Lisää juuri ennen tarjoamista ruohosipuli. Tattikastike kuivatuista tateista 2 dl kuivattuja tatteja 3 sipulia 2 rkl öljyä 2 rkl vehnäjauhoja suolaa valkopippuria valkosipulisuolaa 1 nippu persiljaa 3 dl tattien liotusvettä 2 dl smetanaa (1-2 rkl sherryä) 1. Huuhtele ja pane tatit likoamaan pieneen vesimäärään muutamaksi tunniksi. 2. Pilko ja paista sipulit. 3. Valuta tatit. 4. Säästä liotusvesi. 5. Pilko tatit 6. Lisää pannuun sipulin joukkoon. 7. Ruskista hetki, mausta. 8. Lisää vehnäjauhot ja käytä tattien liotusvettä kastikkeen nesteeksi. 9. Lisää smetana ja hienonnettu persilja. 10. Hauduta kannen alla hyvin hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia. 11. Halutessasi lisää sherryä makua juhlistamaan. Juhlasienihyytelö 4 dl sienisilppua 6 liivatetta ½ purjoa 2 omenaa 2 dl ranskankermaa 1 tl meiramia ½ tl sitruunapippuria 1/4 tl sokeria 2 dl, kermaa Koristeeksi pieniä etikkasieniä 1. Jos käytät suolasieniä, liota ne huolellisesti, ettei salaatista tule liian suolaista. 2. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. 3. Hienonna sienet ja purjo. 4. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. 5. Sekoita mukaan ranskankerma ja mausteet. 6. Liuota kylmästä vedestä puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä. 7. Anna liivateliemen hieman jäähtyä. 8. Lisää se sieniseokseen. 9. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita salaattiin viimeiseksi. 10. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun kakkuvuokaan. 11. Peitä ja pane jääkaappiin hyytymään mielellään yön ajaksi. 12. Tarjoa hyytelö etikkasienillä koristeltuna. Tatti-tomaattikupit 5 - 6 annosta 170 g tatteja tai tuoreita herkkusieniä 1 iso sipuli hienonnettuna 2 valkosipulin kynttä 2 rkl Valio voita 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna 1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, 15 % 3 rkl vehnäjauhoja 1/4 tl chilipippuria 1/2 tl suolaa 1/2 dl tuoretta basilikaa tai persiljaa hienonnettuna Päälle 4 munan valkuaista 1 1/2 dl (75 g) Valio Mustaleima raastetta 1. Viipaloi puhdistetut sienet ja kypsennä sipulin ja valkosipulin kanssa voissa, kunnes sienistä ir-ronnut neste on haihtunut. 2. Lisää joukkoon tomaatit ja kerma. 3. Ripottele joukkoon jauhot ja sekoita. 4. Mausta. 5. Jaa seos kevyesti voideltuihin annosvuokiin tai uunin kestäviin kahvikuppeihin tai -mukeihin. 6. Tähän saakka voit tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä. 7. Säilytä kupit jääkaapissa. 8. Kuumenna uuni 225 asteeseen. 9. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti joukkoon juustoraaste. 10. Käytä keltuaiset ruoanvalmistukseen tai leivontaan. 11. Annostele valkuaisvaahto kuppeihin. 12. Nosta uuniin ja anna ruskistua kauniiksi noin 10 min. 13. Tarjoa heti raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa. Sienipiiras 500 g pakastettua voitaikinaa täyte: 1 ½ litraa tuoreita suppilovahveroita, tatteja, kanttarelleja 2 rkl öljyä tai kasvimargariinia 2-3 sipulia 1 ½ dl hienonnettua persiljaa suolaa valkopippuria 2-3 dl voimakasta juustoraastetta 6 dl maitoa 6 munaa 1. Kauli taikina levyksi ja vuoraa sillä kookas vuoka tai pelti. 2. Pistele taikinaa haarukalla. 3. Pane se jääkaappiin 30 minuutiksi. 4. Hienonna huuhdotut ja valutetut sienet. 5. Pane ne kattilaan kiehumaan omassa liemessään kunnes neste haihtuu. 6. Lisää sipulisilppu ja rasva kattilaan sienten joukkoon. 7. Lisää mausteeksi persiljaa, suolaa ja pippuria. 8. Pane vuokaan kerroksittain sieniä ja juustoraastetta. 9. Kaada päälle hyvin sekoitettu munamaito. 10. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes piiraan pinta on kauniin värinen. Sienipiiras 2 Pohja: 5 dl vehnäjauhoja 1 tl sokeria 1 rkl kuivahiivaa 1 rkl Bertolli Classico oliiviöljyä 2,5 dl vettä Täyte: 1 l tuoreita TAI pakastettuja sieniä (tatteja, kantarelleja, herkkusieniä, siitakesieniä) 2 sipulia 1 dl keitettyä tummaa riisiä 1 dl Flora Ruokaa (rasvaa 15 %) 1 dl rasvatonta maitoa 2 kananmunaa 0,25 tl valkopippuria 1,5 tl yrttiseosta esim. Herbes de Provence Vuoan voiteluun: 1 tl Bertolli Classico oliiviöljyä Valmista ensin pohjataikina: 1. sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja kuivahiiva keskenään. 2. Lisää öljy ja kädenlämpöinen vesi. 3. Vaivaa taikina pehmeäksi ja jätä liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi. Valmista sillä aikaa täyte. 1. Pilko sienet noin kolmen sentin palasiksi. 2. Kuori ja kuutioi sipulit. 3. Laita sienipalaset kylmälle pannulle ja ala kuumentaa. Kun sienistä alkaa irrota nestettä, lisää si-pulisilppu. 4. Paista, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Nosta pois liedeltä ja sekoita joukkoon keitetty riisi. 5. Painele kohonnut taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. 6. Kaada sieniseos vuokaan. 7. Sekoita kulhossa Flora Ruoka, rasvaton maito ja kananmunat sekaisin. 8. Mausta valkopippurilla ja yrttiseoksella. 9. Kaada kananmunaseos sieniseoksen päälle. 10. Paista piirakkaa 225 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 35 minuuttia, kunnes reuna on saa-nut väriä ja täyte hyytynyt. Sienisarvet Taikina: 50 g hiivaa 3 1/2 dl haaleaa maitoa 1 tl suolaa 100 g sulatettua margariinia tai voita n. 1 1/2 dl vehnänleseitä, graham- tai ohrajauhoja n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja tai esim. sämpyläjauhoja Täyte: 2-3 dl nummitatteja tai muita mietoja sieniä tai suolasieniä hienonnettua ruohosipulia tai muuta sipulia 50 g hienonnettua anjovista suolaa ellei anjovista käytetä Voiteluun: munaa Valmista ensin täyte. 1. Hienonna tatit ja sipuli, ja kuumenna niitä ensin kevyesti rasvassa. 2. Jäähdytä ja lisää niihin muut täyteaineet. Jos et pidä anjoviksesta, jätä pois. Tee taikina. 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. 2. Lisää muut aineet. 3. Tee taikinasta mahdollisimman pehmeä. Mitä löysempi taikina, sen maukkaampi lopputulos. 4. Anna taikinan kohota vähän aikaa. 5. Jaa taikina kolmeen osaan. 6. Taputtele taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä kolme pyöreää, hyvin ohutta levyä. 7. Jaa ne esim. kuuteen osaan, sektoriin. 8. Pane täytettä jokaisen sektorin leveälle reunalle. 9. Kierrä sarviksi. 10. Pane pellille. 11. Kohota ja voitele munalla. 12. Paista n. 225 C:ssa 5-10 minuuttia. Tattiräiskäleet n. 1/21 puhdistettuja nummitatteja tai muita tatteja voita tai margariinia tai ruokaöljyä suolaa valkopippuria Taikina: 4 dl maitoa 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 dl grahamjauhoja 1 tl suolaa 2 munaa 4 rkl öljyä, sulatettua voita tai margariinia 1. Aloita taikinan teolla. 2. Sekoita jauhot maidon joukkoon, sitten suola ja munat ja lopuksi rasva. 3. Anna taikinan turvota, jos siihen on aikaa. 4. Silppua sienet, paista ne. 5. Mausta ja pidä lämpiminä. 6. Paista taikinasta ohuita räiskäleitä. Koska rasva on taikinan joukossa, sitä ei juuri nimeksikään tarvita pannulle. 7. Kypsennä räiskäleet vain toiselta puolelta. 8. Levitä täytettä lusikalla räiskäleelle ja kierrä rullalle. 9. Lado tarjoilu astiaan ja yritä pitää lämpiminä tarjoiluhetkeen saakka. 10. Tarjoa kermaviilin tai smetanan kanssa. Muuta: Tattiräiskäleet voi valmistaa jo hyvissä ajoin ja kuumentaa tarjoilukuntoon esim. foliolla peitettynä uunissa juuri ennen syömistä. Haluttaessa pintaan voi levittää juustoraastetta. Tattikeitto kourallinen kuivattuja tatteja 2 dl vettä 2 sipulia 2 rkl rikottuja ohraryynejä 1 litra vettä (kasvisliemikuutio) (1-2 perunaa) 1 dl kermaa (smetanaa lautaselle) 1. Pane kuivatut tatit likoamaan haaleaan veteen. 2. Kun ne ovat pehmeitä (2-3 tunnin kuluttua) silppua sienet. 3. Käytä liotusvesi liemeen. 4. Kypsennä paksupohjaisessa kattilassa sipulisilppu. 5. Lisää tattisilppu ja rikotut ohraryynit. 6. Kaada päälle liotuslientä ja vettä noin litra; voit lisätä liemikuutionkin. 7. Keitä hiljaa ainakin tunti. 8. Voit lisätä keittoon kuorittuja, tikkumaisiksi leikattuja perunoita keittämisen loppupuolella, kun ryynit ovat kypsyneet, pehmennä keitto kermatilkalla. 9. Jos se on liian sakeaa lisää lientä. 10. Silppua päälle runsaasti persiljaa Sienipyörykät 1l pilkottuja haaparouskuja yms. 5 kypsää perunaa 2 rkl korppujauhoja 1 - 2 munaa 1,5 dl maitoa sipulia pippuria suolaa 1. Korppujauhot turvotetaan maidossa. 2. Sipuli ruskistetaan, sienet ja perunat hakataan tai jauhetaan hienoiksi. 3. Ainekset yhdistetään hyvin sekoittaen. 4. Seoksesta leivotaan pyöryköitä, jotka paistetaan, pannulla tai uunipellillä. 5. Sienien lisäksi jauheliha sopii mainiosti yhdistettäväksi mukaan. Sienikiusaus 10 kpl raakoja perunoita 150 g savukylkeä tai pekonia 2 sipulia 3-4 valkosipulin kynttä 3-4 dl sieniä hienonnettuna (tatteja, haperoita, rouskutkin käy myös suolasienet) 2 dl maitoa 200 g sulatejuustoa 1. Kuori ja suikaloi perunat. 2. Kuivaa sienet pannulla, lisää lihasuikaleet ja sipulisilppu, ruskista kevyesti, mausta. 3. Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunasuikaleet ja sieniseos. 4. Sulata juusto kiehuvaan maitoon. 5. Kaada kastike vuokaan. 6. Paista 200° reilu tunti. 7. Tarjoa esim. punakaaliraasteen ja puolukkasurvoksen kanssa. Nauti! a. Perusohjeeseen voit lisätä kalaa, jättää lihan pois tai tehdä vain sienistä ja perunoista. Sieni-kaalilaatikko 1 pss (35 g) kuivattuja voitatteja, tai 350 g tuoreita tatteja tai muita sieniä 3/4 dl kokonaisia ohrasuurimoita 4 dl vettä ½ kg valkokaalia 2 sipulia 3 porkkanaa 1 tl suolaa 1/4 tl jauhettua valkopippuria 1 tl meiramia 1 tl kuminoita 3 dl maitoa 2 munaa 1. Perinteinen kaalilaatikko tehdään kokonaisista ohrasuurimoista. 2. Vaihteeksi jauhelihan voi korvata sienillä. 3. Liota kuivattuja sieniä 1 ½ desilitrassa vettä tunnin ajan. 4. Käytä myös liotusvesi ruokaan! Jos valmistat ruoan tuoreista sienistä, puhdista ja paloittele ne, ja kiehauta niitä pannulla hetki niin että sienten oma neste irtoaa. 5. Ripottele suurimot kypsymään kiehuvaan veteen. 6. Anna kiehua 20 minuuttia. 7. Sekoita mukaan suikaloitu kaali ja porkkana, sekä renkaiksi leikattu sipuli. 8. Anna seoksen hautua 15 minuuttia välillä sekoittaen. 9. Mausta seos ja lisää sienet. 10. Voitele uunivuoka ja kaada kasvisseos vuokaan. 11. Sekoita munamaito kulhossa ja kaada vuokaan. 12. Kypsennä 175 asteessa uunin alatasossa puolitoista tuntia. 13. Tarjoa lisukkeena puolukoita tai puolukkahilloa. Tatti-pekonirulla 6-8 annosta Pohja 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 tl suolaa 6 dl Valio maitoa 2 munaa 1 prk (70 g) tomattipyreetä 50 g Valio voita Pekonitäyte 120 g fileepekonia hienonnettuna 1/2 l (200 g) tatteja, kantarelleja tai herkkusieniä 1 sipuli hienonnettuna 2 valkosipulin kynttä murskattuna 1/4 tl suolaa 1 prk (200 g) Hovi kevyt yrtti-pippuria 2 dl persiljaa tai kevätsipulia varsineen hiennonnettuna Pinnalle 1/2 pussia (75 g) Valio juustoraastetta Valmista pohja. 1. Yhdistä kuivat aineet. Lisää puolet maidosta ja sekoita tasaiseksi. 2. Lisää joukkoon loppu maito, munat, tomaattipyree ja sulatettu voi. 3. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. 4. Paista 200 asteessa 30 min. 5. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille ja anna jäähtyä. Valmista täyte. 1. Paahda pekoni teflonpannulla rapeaksi. 2. Siirrä talouspaperin päälle, anna rasvan imeytyä paperiin. 3. Lisää pannulle puhdistetut, viipaloidut sienet. 4. Kypsennä kunnes sienistä irronnut neste on täysin haihtunut. 5. Lisää sipulit ja anna kypsyä. 6. Anna jäähtyä hetki. 7. Yhdistä kaikki täytteen aineet keskenään. 8. Täytä rulla ja kääri kuten kääretorttu. 9. Käännä sauma alapuolelle. 10. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kuumenna ennen tarjoilua 250 asteessa, kunnes juusto on su-lanut. 11. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa. Syksyinen sienirisotto 2 dl risottoriisiä 5 dl kantarelleja tai muita kauden metsäsieniä puolikas sipuli 5 dl hyvää kasvislientä 2 dl kuivaa valkoviiniä 1 dl tuoretta parmesaania raastettuna hivenen suolaa ja vasta rouhittua mustapippuria 1. Kuullota ensin sipulia tilkkasessa oliiviöljyä. 2. Lisää hetken kuluttua pilkotut sienet joukkoon. 3. Lisää risottoriisi ja freesaa vielä hetki. 4. Yhdistä kasvisliemi ja viini ja kaada seosta kattilaan vähän kerrallaan antaen sen imeytyä välillä. 5. Jos keität kasvisliemen itse, jätä tällä kertaa selleri pois, sillä sen maku saattaa riidellä sienten aromin kanssa. 6. Hauduta risotto kypsäksi ja lisää lopuksi vielä parmesaanijuustoa. 7. Sekoita hyvin ja tarjoa heti. 8. Annosten päälle voit vielä ripotella parmesaanista vuoltuja lastuja. Sienisalaatti 7-8 dl sienisalaattia 5 dl (n. 350 g) sekasieniä 1 pieni sipuli 2 dl ruokakermaa tai 1 prk ranskankermaa ripaus mustapippuria Koristeeksi: tuoretta persiljaa 1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois. 2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi. 3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. 4. Yhdistä aineet. 5. Koristele persiljalla. Sienisalaatti 2 5 dl (noin 350 g) sekasieniä 1 pieni sipuli 1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, 15 % TAI 1 prk (2 dl) Valio crème fraîchea, 15 % ripaus mustapippuria Koristeeksi tuoretta persiljaa TAI tilliä 1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois. 2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi. 3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. 4. Yhdistä aineet. (Tarkista suolan määrä.) 5. Korista persiljalla. 6. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera voileipäpöydässä. 7. Ohjeen annoksesta tulee 7 - 8 dl sienisalaattia. Eksoottiset sekasienet 500 g sieniä ryöpättynä voita fenkolia suolaa valkopippuria 1 dl smetanaa ruohosipulia 1. Hienonna sienet ja paista kullankeltaisiksi. 2. Mausta suolalla, fenkolilla ja valkopippurilla. 3. Sekoittele smetana joukon jatkeeksi. 4. Hauduta 5 min. 5. Kumoa tarjoiluastiaan ja koristele ruohosipulilla. Sienikastike 4 annosta 1/2 l (200 g) kauden sieniä tai herkkusieniä 1 sipuli 1-2 rkl Valio voita 1/2 tl currya 1-2 dl vettä 1 sieni-yrttikuutio 1 prk (200 g) Hovi kevyt sinihome tuorejuustoa tai 1 prk (2 dl) Valio crème fraîchea, 15 % 2 rkl hienonnettua persiljaa 1. Pilko sienet ja hienonna sipuli. 2. Paista niitä voissa, kunnes neste on haihtunut. 3. Lisää paistamisen loppuvaiheessa curry. 4. Lisää vesi, liemikuutio ja tuorejuusto tai crème fraîche. 5. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. 6. Lisää joukkoon hienonnettu persilja. 7. Tarjoa pastan, jauhelihapihvien tai paistetun kalafileen kanssa. Laihduttajan sienivoileivät 4 ruisleipäviipaletta kevytrasvaa 200 g tatteja, ukonsieniä tai lampaankääpiä 1/2 purjoa 2 valkosipulin kynttä 1 1/2 dl rahkaa 2 tl basilikaa 1/4 tl mustapippuria 1/4 tl paprikajauhetta 2 tomaattia 3 dl juustoraastetta koristeluun ruohosipulia tai persiljaa tai purjorenkaita 1. Puhdista ja hienonna sienet ja purjo. 2. Puserra joukkoon valkosipulin kynnet. 3. Lisää rahka ja mausteet. 4. Levitä seos voidelluille leipäviipaleille. 5. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja levitä leiville. 6. Peitä juustoraasteella. 7. Kuumenna 250 asteessa uunin yläosassa niin kauan, että juusto sulaa. 8. Koristele ruohosipulilla, purjorenkailla tai persiljalla. 9. Tarjoa heti. Sienipizza Pohja: 1 dl vettä 15 g hiivaa ½ tl suolaa 2 ½ dl maissijauhoja 1 rkl öljyä Täyte: n. 250 g sieniä 2 rkl voita tai margariinia suolaa valkopippuria pizzamaustetta tomaattisosetta 100 g savukinkkua tai pekonia 4 tomaattia n. 150 g juustoa 1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. 2. Lisää suola, jauhot ja öljy. 3. Sekoita taikina. 4. Taputtele se pyöreäksi ohueksi levyksi leivinpaperin päällä. 5. Paloittele sienet ja kuumenna pannussa. 6. Kääntele sieniä, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. 7. Lisää rasva ja puserrettu valkosipulinkynsi. 8. Mausta suolalla ja valkopippurilla. 9. Levitä taikinapohjalle ohut kerros tomaattisosetta. 10. Levitä päälle sienisilppua. 11. Ripottele päälle kinkku, tomaatti viipaleita ja pizzamaustetta. 12. Kuorruta juustolla. 13. Paista 250ºC :ssa kypsäksi. [/QUOTE]
Esikatsele
Nimimerkki
Varmistus
Kuinka monta kirjainta on sanassa SANA?
Lähetä vastaus
Uusimmat
Luetuimmat
Kuumimmat
Uusimmat
Näytä kaikki
1.
Kysymys, joka paljastaa oletko köyhä, keskiluokkaa vai rikas?
1 min sitten
vierailija
0 Viestiä
Aihe vapaa
2.
Yritysten ahneusinflaatioboikotoitu joulumyynti
28 min sitten
vierailija
0 Viestiä
Aihe vapaa
3.
Onneksi suomi päätti nostaa vankimäärää 20%. Saadaan jotain järkevää tekemistä Suomalaisille
42 min sitten
vierailija
5 Viestiä
Aihe vapaa
4.
Onko kukaan enää töissä yökerhossa?
45 min sitten
vierailija
0 Viestiä
Aihe vapaa
5.
Mistä on tullut ajatus ettei työntekijöille tarvitse maksaa mitään?
Tänään 16:19
vierailija
9 Viestiä
Aihe vapaa
6.
Suositelkaa hyvää MAGAroonilaatikon reseptiä
Tänään 16:15
vierailija
1 Viestiä
Aihe vapaa
7.
Päiväkoti-ikäisen sairastelu
Tänään 15:40
vierailija
0 Viestiä
Perhe-elämä
8.
Persujen gestapoon 12 000 hakijaa
Tänään 15:29
vierailija
6 Viestiä
Aihe vapaa
Luetuimmat
1.
Seksihaluissa on eroja sukupuolten välillä
Started by Johnny Appleseed
Maanantai klo 22:43
Luettu: 850
Aihe vapaa
2.
Setis lienee ainoa mies palstalla, joka on saanut naiseltaan tämän hauskan ja vihjailevan videon. (Ekko ja Alepa voivat sivuuttaa tämän ketjun 🤣)
Started by vierailija
Maanantai klo 00:02
Luettu: 818
Aihe vapaa
3.
Ollaanko me joku Yhdysvaltojen osavaltio?
Started by vierailija
Eilen 08:17
Luettu: 704
Aihe vapaa
4.
"Taloustieteilijöillä on nyt suomalaisille hyviä uutisia"
Started by vierailija
Sunnuntai klo 23:17
Luettu: 586
Aihe vapaa
5.
Trump: ”Minua ei haittaisi, jos joku ampuisi kampanjatilaisuudessa paikalla olevia toimittajia”. Palstan Trump-fanit, onko OK sanoa noin?
Started by vierailija
Sunnuntai klo 23:27
Luettu: 564
Aihe vapaa
6.
Miten oikeasti pärjäisitte pidemmän sähkökatkon yli?
Started by vierailija
Sunnuntai klo 12:23
Luettu: 380
Aihe vapaa
7.
Relaatio 1062
Started by vierailija
Maanantai klo 11:04
Luettu: 369
Aihe vapaa
8.
Trumpin onnitteluketju 2024🇺🇸
Started by vierailija
Maanantai klo 20:42
Luettu: 323
Aihe vapaa
Kuumimmat
Näytä kaikki
1.
Onneksi suomi päätti nostaa vankimäärää 20%. Saadaan jotain järkevää tekemistä Suomalaisille
Latest: vierailija
1 min sitten
Aihe vapaa
2.
Kysymys, joka paljastaa oletko köyhä, keskiluokkaa vai rikas?
Latest: vierailija
1 min sitten
Aihe vapaa
3.
Onnenarpa ja Janne Antin
Latest: vierailija
2 min sitten
Aihe vapaa
4.
Mistä on tullut ajatus ettei työntekijöille tarvitse maksaa mitään?
Latest: vierailija
3 min sitten
Aihe vapaa
5.
K/B-komposti
Latest: vierailija
8 min sitten
Aihe vapaa
6.
Relaatio 1059
Latest: MAG1
9 min sitten
Aihe vapaa
7.
Aikamoinen puutarha
Latest: vierailija
16 min sitten
Aihe vapaa
8.
Donald Trumpin presidenttiyden myöyä vanhat hyvät arvot palautetaan kunniaan
Latest: vierailija
17 min sitten
Aihe vapaa
Yhteistyössä
Perhe-elämä
mitä te teette tateista?
Ylös
Bottom
+ Aloita uusi keskustelu