Mitä tarjota vieraalle jolla Crohnin tauti?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
En keksi oikein mitään. Viinirypäleet taitaa käydä. Voileipäkeksit, mutta niitä pitäisi tarjota kuivina?! (Tai olen ymmärtänyt väärin...)
Pitäisi myös olla helppoa koska oma aika ei anna myöten...
Kiitos kaunis jos pystyt vastaamaan :)
 
vierailija
Sanovat noi :
Crohnin tauti - Tervevatsa
Ravitsemuksella on erittäin tärkeä rooli Crohnin taudin hoidossa, koska sairaus aiheuttaa aliravitsemusta jopa puolelle potilaista. Hyvää ravitsemustila on tärkeä ylläpitää lääke- ja kirurgisen hoidon onnistumisen sekä yleisen jaksamisen kannalta.
Crohnin tautia sairastaville suositellaan samanlaista ruokaa kuin muullekin väestölle eikä taudin rauhallisessa vaiheessa ruokavalioon usein tarvitse kiinnittää normaalia enempää huomiota. Taudin aktivoituessa aikaisemmin sopineet ruoka-aineet voivat aiheuttaa oireita, jolloin niiden tilalle vaihdetaan jotain paremmin sopivaa.
 
vierailija
Mahdollisimman vähän hiilaria. Mahsollisimman yksinkertaista ja luonnollista, käsittelemätöntä, Maldonsuolaa ja luomulihaa vaikkapa paistopussiin, helpoin ja paras. Luomujauhelihakeitto mutta ei mitään liemijauheita eikä kuutioita, ei edes luomuna, koska nissä on hiivauutteita ja hydrolysaatteja, jotka ei sovi yhtään! Lidlistä luomuvoita nokareet sekaan, jos ei ole rasvaa siinä tai jos paistat pannulla. Valion laktoosittomasta luomukermasta kastike. Ei mitään karkeaa kuitua sekaan, ei pippureitakaan varmuuden vuoksi. Ei soijaa, ei maissia eikä lisäaineita:
Ei gluteenia eikä hiivaa. Luomukermajuustolla voi kuorruttaa kypsiä vihanneksia uunissa.
Makeutukseen luomuhunajaa, voi itse laittaa sellaiset. Luomurahkaa luomukermavaahtoon. Mantelijauhoa vehnäjauhojen tilalle esim vohveleihin ja pannareihin.
 
vierailija
Edellisessä oli monta luomualkuista ruokaa, mutta luomusokeri tai intiaanisokeri ei sovi - ei siis luomujäätelöäkään, jossa sitä on. Kolmen kaverin jäätelöä voi pieniä määriä käyttää, koska niissä ei ole karrageenia. Monissa muissa on ja jos tulehdus on aktiivinen, ei pidä ruokkia pöpöjä millään hiilihydraatilla. Viljojen fytiini estää raudan imeytymisen, joten niiden tilalle tarvii muuta, esimerkiksi munakkaita luomukananmunista ja luomukermasta, sekaan persiljaa.
 
vierailija
Mä kysyisin siltä vieraalta, että mitkä ruoka-ainekset hänelle ei sovi.
Niin kannattaakin, varsinkin jos on allerginen jollekin, ei saa ottaa yhtään sitä. Moni on allerginen mereneläville mutta onko se aina allergiaa? Kerro hänelle tämä poistettu uutinen, kun en koskaan ole ymmärtänyt, että on olemassa joku tyyppi, joka voi puhua koko kansan äänellä. Siis kuka Hän tässä tapauksessa on? Mistä se dioksiini kaloihin oikeastaan tulee ja on tullut?

"Suomi käy parhaillaan neuvotteluja EU:n kanssa siitä, että Itämerestä pyydettyä silakkaa, luonnonlohta ja taimentasaisi jatkossakin myydä kalatiskeillä. Suomi sai Ruotsin tavoin vuonna 2002 poikkeusluvan kalojen myymiseen, vaikka ne ylittävät EU:n asettamat raja-arvot ympäristömyrkyn dioksiinin pitoisuudessa.

Nyt EU aikoo laskea raja-arvoja, mutta Itämeren yli 17 senttimetriä pitkissä silakoissa, lohissa ja taimenissa on yhä roimasti enemmän dioksiinia kuin uudet raja-arvot sallivat. Poikkeusluvan jatko ratkeaa kevään aikana.

- Suomessa on arvioitu, että esimerkiski silakan syöminen on terveellisempää kuin syömättä jättäminen silakan terveellisten ominaisuuksien vuoksi, sanoo ylitarkastaja Riitta Rajakangas maa- ja metsätalousministeriöstä.

Rajakankaan mukaan luvalla pyritään turvaamaan myös kalastajien elinkeinoa.Ehtona myrkkypitoisuuksista tiedottaminen
EU vaatii poikkeusluvan ehdoksi sen, että viranomaiset tiedottavat myrkkypitoisuuksista ja niistä koituvista terveysriskeistä. Elintarviketurvallisuusviraston suositusten mukaan dioksiinipitoisia kaloja voi syödä pari kertaa kuussa sata grammaa.

- Kalastajien perheissä ja niissä perheissä, joissa pidetään kovasti silakasta, saatetaan syödä enemmän. Muttakeskivertokuluttaja syö silakkaa 400 grammaa vuodessa, mikä ei ole kovin suuri määrä. Kaikkiaan kalaa syödään 15 kiloa per henkilö vuodessa, sanoo ylitarkastaja Riitta Rajakangas."

Ei ole mennyt tieto perille, kun siihen yhteen uunipaistokseen tarvii sen vuoden annoksen silakkaa, esimerkiksi tässä. Ihan sanattomaksi menee, kun taas kerran huomasin, kuinka pimennossa tieto on - ja on ollut niin kauan! Onhan guaria ja guarkumia lääkkeissäkin, mutta ei se tarkoita, että se olisi turvallista - mutta millä voi varmistua, ettei se olisi samaa, mitä Valio oli käyttänyt - ja käyttää yhä?
 
vierailija
Sanovat noi :
Crohnin tauti - Tervevatsa
Ravitsemuksella on erittäin tärkeä rooli Crohnin taudin hoidossa, koska sairaus aiheuttaa aliravitsemusta jopa puolelle potilaista. Hyvää ravitsemustila on tärkeä ylläpitää lääke- ja kirurgisen hoidon onnistumisen sekä yleisen jaksamisen kannalta.
Crohnin tautia sairastaville suositellaan samanlaista ruokaa kuin muullekin väestölle eikä taudin rauhallisessa vaiheessa ruokavalioon usein tarvitse kiinnittää normaalia enempää huomiota. Taudin aktivoituessa aikaisemmin sopineet ruoka-aineet voivat aiheuttaa oireita, jolloin niiden tilalle vaihdetaan jotain paremmin sopivaa
.
Onhan monikin scd-ruokavaliolla, mutta täytyisi saada tarpeeksi proteiinia ja rasvaakin, koska rasvaton ruokavalio aiheuttaa ummetusta ja estää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisen. Ne tutkimukset eivät ole hoitoa, voin sanoa muiden kokemuksista. Diagnoositkin muuttuvat ja suolettomat ovat tukihenkilöinä ym...
 
vierailija
Jos niin huono vointi, kannattaa etsiä syytä ruokapäiväkirjasta. Esimerkiksi pansuolattu tuote ei sovi mitenkään, koska siinä on lysiinihydrokloridia. Hyvänkin ruoan pystyy pilaamaan sillä totaalisesti, mutta ei syytä välttämättä kukaan selvitä. Täytyy tietää mitä syö. eikä uskoa muuta. Moni tekee jogurtit itse, mutta siihen kannattaisi käyttää luomukutun maitoa, kuten myös juustoihin. Valmiitakin voi ostaa, kun tilaa kauppaan niitä:)
 
vierailijassss
Gastroenterologian osastolla työskentelevänä sanoisin että kysy ihmiseltä itseltään.

Osastolla 99%lle tilataan aivan tavallinen ruoka mitä muutkin syö.
Ja jos heillä on taudin akutisoituminen päällä, eli järkyttävät vatsakivut, 20x pv veri/vesiripulia, niin silloin moni jättää raa'at kasvikset ja ruisleivän syömättä. Mutta eivätpä he silloin tulis kahvitteleekaan sun luo ;)
 
vierailija
Paula mene pois
Niin, täällä on monenlaisia kauppiaita, jotka eivät usko, ettei askorbiinihappoa tai glutamiinhappoa, glysiiniä tai hydrolysaatteja eikä mitään hermomyrkkyä, jotka vahvistavat makua, kannata käyttää ollenkaan. Se aistimushan tapahtuu aivoissa! Useat niistä ovat muuntogeenisiä, mutta esimerkiksi Piltin neuvontapuhelimessa ei ollut henkilöllä lupa kertoa, mitä heidän vitamiinipussin kyljessä lukee, kun itselleni (terve ihminen, lääkkeetön yhä!) ei sellainen sovi ollenkaan! Saattaahan tuo sama tyyppi olla täälläkin - mikä estää?
 
vierailija
Gastroenterologian osastolla työskentelevänä sanoisin että kysy ihmiseltä itseltään.

Osastolla 99%lle tilataan aivan tavallinen ruoka mitä muutkin syö.
Ja jos heillä on taudin akutisoituminen päällä, eli järkyttävät vatsakivut, 20x pv veri/vesiripulia, niin silloin moni jättää raa'at kasvikset ja ruisleivän syömättä. Mutta eivätpä he silloin tulis kahvitteleekaan sun luo ;)
No mitä ne muut siellä syö? Nyt ei kannata luetella, mitä ei voi syödä, koska listasta tulisi liian pitkä. Adderat esimerkiksi ovat olleet tyrkyllä koko ajan, vaikka ne ei lisäaineiden vuoksi sovi edes terveelle! Ruisleipää ei voi sydä moni tervekään! Raakoja kasviksia ei voi syödä siksi, kun niistä voi tulla suolitukos! Tulehtunut suoli ei parane karkealla kuidulla, vaan tarvitsee voitelevaa rasvaa koko ajan, mutta kasviöljyissä on paljon myrkkyjäämiä, jos ne ovat maissiöljyä tai soijaölyä tai kalaöljyä. Luomutuotteita periaatteessa kuuluu valvoa, muita harvemmin tai ei ollenkaan:-(
 
vierailija
Mitä vaan. Lääkkeellä se on kondiksessa.
Puhut vain oamsta puolestasi. Parantavaa lääkettä ei ole olemassa! Mutta ihmiset eivät valita, vaikka olisivat koekaniineita. Solunsalpaajat tavallaan piilottavat oireet, jolloin ihminen ei tiedä itsekään, mikä pahentaa suolen tilaa. Lasten vanhemmat eivät koskaan tule saamaan tietoa paremmasta ruoasta, vaikka useimmat heistä varmasti voisivat ja haluaisivatkin tehdä kaikkensa sen eteen. Sen olen nähnyt vuosien varrella usein. Avanteita ei tarvitsisi tehdä ollenkaan, ei j-pussejakaan, jos--- No, osa asioista menee tietysti kirjesalaisuuden piikkiin, mutta uskallan sanoa 20 vuoden kokemuksella, etten ole ollut väärässä. Patenttisuoja- aika ratkaisee kaiken(n):censored:
 
vierailija
Ai joo, se kahvi: niin surkeaa laatua on olemassa, että täytyy kertoa se, mistä ei tule mitään vaivaa. Yhdessä dokumentissa vasta kerrottiin, että kahvilaatu vaihtelee paljon jne... Siis ne pavut ovat erilaisia ja seassa saattaa olla raakojakin:-(
Mundosta keität sellaisen kahvin, mikä ei saa olla liian vahvaa, koska luomupavut ovat pienempiä, ei saa mitata liikaa - hinta kompensoituu sillä sitten, kestää pakka pidempään(y)
Laktoositonta luomumaitoa sekaan, se neutralisoi happamuuden. Valion luomukerma on myös laktoositonta. Luomuhunajaa sekaan, eikä missään tapauksessa keinomakeutusaineita eikä luomusokeria, koska siinä on glutamiinihappoa ja glysiiniä...
 
vierailija
Kysyt siltä vieraalta. Chrohnin tauti ei ole ruoka-aineallergia.
Ei olekaan, vaan sen elimistö ei pysty torjumaan myrkkyjä. Esimerkiksi lääkejäämät juomavedessä haittaavat paljon ja ruoassa olevat toksiinit. Munuaisten kunnosta riippuu paljon, miten oireilee, mutta moni joutuu syömään allergialääkkeitä oikeisiin allergioihin, vaikka elimistö ei niissä olevia muuntogeenisiä aineksia (maissi, soija) voi sietää - eikä varsinkaan, jos niissä on aftoja aiheuttavaa natriumlauryylisulfaattia! Maltodekstriiniä crohnikko ei siedä ollenkaan, mutta kuka sen sanoisi heille?
 
vierailija
Mitä vaan. Lääkkeellä se on kondiksessa.
Jos puhut kortisonista, on sulla paljon oppimista.
Niin olen minäkin oppinut - toisten kokemuksista. Niitä vaan täytyy kuunnella avoimin mielin, ilman uskomuksia. Kaikki ei aina ole kivaa luettavaa. Jatkossa - jos tarvin lääkäriä - pyydänkin häntä paljastamaan mahansa, onko avannetta mut siitä -pussistahan ei voi tietää. Potilasyhdistyksen tukihenkilöt ovat kaikki leikattuja, huomasi muuan ystävä c&c-lehdestä. Kas kummaa, kun en itse ollut sitä älynnyt heti(n):poop:
 
vierailija
Onpa vaikeaa! Kysy vieraalta. Eihän näistä vastauksista saa mitään tolkkua!
Saapas(y)
Juomista jos haluatte, kannattaa kiertää kaukaa muut ja kaikki sellainen missä on askorbiinihappoa - mut yhtä tuoteselostetta uskallan kehottaa katsomaan, omalla vastuulla tietysti kokeilemaan, sopiiko. Määrästä en tiedä, kun monella se lääkitys estää. Itsehän niistä vastaa lopulta kukin, mitä suuhunsa panee. Tupakansavussa ei saa olla ollenkaan... jne. Se voi olla joillekin vaikeaa, tietysti, kuten myös hajusteista luopuminen(n)
 
vierailija
Gastroenterologian osastolla työskentelevänä sanoisin että kysy ihmiseltä itseltään.

Osastolla 99%lle tilataan aivan tavallinen ruoka mitä muutkin syö.
Ja jos heillä on taudin akutisoituminen päällä, eli järkyttävät vatsakivut, 20x pv veri/vesiripulia, niin silloin moni jättää raa'at kasvikset ja ruisleivän syömättä. Mutta eivätpä he silloin tulis kahvitteleekaan sun luo ;)
 

Yhteistyössä