Menu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Menu
ETUSIVU
KESKUSTELUT
Aihe vapaa
Lapsen saaminen
Vauva ja taapero
Lapset ja teinit
Perhe-elämä
Seksi
Seksinovellit ja eroottiset tarinat
KÄYTTÄJÄT
OHJEITA
Kirjaudu
Rekisteröidy
Hae
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Kaksplussan Keskustelupalsta
Kirjaudu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Perhe-elämä
MITÄ on hapanleivänjuuri??
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Vastaa viestiketjuun
Muistiinpanot
<p>[QUOTE="minä vain, post: 3597856, member: 15409"]</p><p><strong>Hapatin eli hapanleivän juuri</strong></p><p></p><p>3-4 viipaletta ruisleipää tai</p><p>hapankorppuja</p><p>1 l haaleaa, 25-asteista,</p><p>vettä</p><p>1 l ruisjauhoja</p><p></p><p>1. Leikkaa leipien kovat kuoret</p><p>pois. Murenna leivät tai</p><p>hapankorput kulhoon.</p><p></p><p>2. Kaada päälle haalea vesi</p><p>ja lisää ruisjauhot koko ajan</p><p>vatkaten.</p><p></p><p>3. Peitä kulho liinalla ja anna</p><p>seistä huoneenlämmössä</p><p>vähintään yhden vuorokauden</p><p>ajan tai kunnes se kuplii</p><p>ja tuoksuu happamalle. Sekoittele</p><p>juurta aina silloin tällöin.</p><p></p><p></p><p><strong>Hapanleivän juuri eli hapatin</strong></p><p>3-4 viipaletta hapankorppuja tai ruisleipää</p><p>1 l haaleaa vettä</p><p>1 l ruisjauhoja</p><p></p><p>1. Leikkaa hapanleipäviipaleista kuoret pois. Murenna pehmeä sisus tai hapankorput kulhoon.</p><p>2. Mittaa päälle haalea vesi ja sekoita mukaan ruisjauhot.</p><p>3. Anna juuren seistä puhtaalla pyyhkeellä peitettynä huoneenlämmössä vähintään vuorokausi. Sekoita juurta välillä voimakkaasti. Tarkista, että juuri kuplii ja tuoksuu happamalle ennen kuin aloitat hapanleivän valmistamisen.</p><p></p><p><strong>Hapanleipätaikina</strong></p><p>1 dl vettä</p><p>50 g hiivaa</p><p>1 rkl suolaa</p><p>noin 1 1/2 l ruisjauhoja</p><p></p><p>Taikinan valmistaminen</p><p>4. Liuota desilitraan vettä hiiva, lisää se sekä suola juuren joukkoon.</p><p>5. Alusta taikina ruisjauhoilla melko tiiviiksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Taikinaan voit osan jauhoista korvata vehnäjauhoilla, jos haluat paremman sitkon. Ota tässä vaiheessa osa taikinasta seuraavan leipomiskerran juureksi ja pakasta se.</p><p>Kohotusaika on noin 2-6 tuntia, aika vaihtelee juuren nostatuskyvyn ja nostatuslämpötilan mukaan.</p><p></p><p>Leipien leipominen</p><p>6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se kolmeen osaan. Vaivaa taikinapalat hyvin ja muotoile ne joko limpuiksi tai vuokaleiviksi.</p><p>7. Kohota leivät liinan alla 1-6 tuntia. Leivät ovat tarpeeksi kohonneita, kun niiden pinta repeilee.</p><p></p><p>Paistaminen</p><p>8. Pistele leivät kevyesti haarukalla. Paista leivät 200 asteessa noin tunnin ajan.</p><p></p><p>Säilöminen: Hapanleipää ei kannata pakastaa heti leivontapäivänä. Anna seistä huoneenlämmössä yön yli ja pakasta vasta seuraavana päivänä. Hapanleipä säilyy hyvin huoneenlämmössäkin, on makuasia miten tuoreesta leivästä pitää.</p><p></p><p>Reikäleivät</p><p>Valmista taikina kuten edellä, mutta jätä muutama desi jauhoja pois, että taikina jää löysemmäksi. Jaa taikina kuuteen osaan ja leivo mataliksi leiviksi. Paina keskelle reikä juomalasilla. Pistele kohonneet leivät ja 225asteessa 20-30 minuuttia.</p><p>Peitä valmiit leivät liinalla, jotta saat pehmeän kuoren.</p><p></p><p><strong>RUISLEIPÄ:</strong></p><p>1. päivä:</p><p></p><p>Taikinajuuri:</p><p>6 viipaletta hapanta leipää (tai 1rkl hapanleipätaikinaa )</p><p>2 l vettä</p><p>2 l ruisjauhoja</p><p></p><p>Leikkaa pehmeistä hapanleipäviipaleista kuoret pois ja murenna leivät taikinakulhoon. Kaada haalea vesi joukkoon ja lisää ruisjauhot sekoittaen.</p><p></p><p>- jos on käytössä vanha juuri, niin siihen sekoitetaan vain 2 l vettä ja n.2 l ruisjauhoja.</p><p></p><p>Taikina jätetään muhimaan huoneenlämmössä seuraavaan tai sitä seuraavaan päivään, - liinan alle lämpimään.</p><p></p><p>Seuraavana päivänä:</p><p>( 25 g hiivaa )</p><p>2 dl vettä</p><p>2-4 rkl suolaa</p><p>n. 3.0 l ruisjauhoja</p><p></p><p></p><p>Liota hiiva ( ei pakollinen ) veteen ja sekoita taikinajuuren joukkoon. Lisää suola ja alusta taikina ruisjauhoilla melko tiiviiksi taikinaksi. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. (n. 2-3 h ).</p><p></p><p>Kumoa taikina ruisjauhoilla jauhoitetulle pöydälle. Jaa taikina neljään osaan ja leivo osista leipiä.</p><p></p><p>Huom! Muista ottaa juuri seuraavaa leipomista varten, -n. 3dl. Juuren voi pakastaa.</p><p></p><p>Kohota leivät, pistele haarukalla ja paista n.200-225 astetta n. 1 h</p><p></p><p></p><p><strong>Ruisleipä</strong></p><p></p><p>3 dl vettä tai piimää</p><p>2½ dl Ruisjauhoja</p><p>6 dl Erikoisvehnäjauhoja</p><p>1 tl suolaa</p><p>1-2 tl kuminaa</p><p>50 g voisulaa</p><p>2 tl kuivahiivaa (tai 1/3 pkt tuorehiivaa)</p><p></p><p>Mittaa kaikki aineet ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Laita kuivahiiva viimeiseksi jauhojen päälle, mikäli käynnistät leivonnan myöhemmin alkavaksi. Ohjelmoi tai käynnistä kone pika- tai normaaliohjelmalle.</p><p>[/QUOTE]</p>
[QUOTE="minä vain, post: 3597856, member: 15409"] [b]Hapatin eli hapanleivän juuri[/b] 3-4 viipaletta ruisleipää tai hapankorppuja 1 l haaleaa, 25-asteista, vettä 1 l ruisjauhoja 1. Leikkaa leipien kovat kuoret pois. Murenna leivät tai hapankorput kulhoon. 2. Kaada päälle haalea vesi ja lisää ruisjauhot koko ajan vatkaten. 3. Peitä kulho liinalla ja anna seistä huoneenlämmössä vähintään yhden vuorokauden ajan tai kunnes se kuplii ja tuoksuu happamalle. Sekoittele juurta aina silloin tällöin. [b]Hapanleivän juuri eli hapatin[/b] 3-4 viipaletta hapankorppuja tai ruisleipää 1 l haaleaa vettä 1 l ruisjauhoja 1. Leikkaa hapanleipäviipaleista kuoret pois. Murenna pehmeä sisus tai hapankorput kulhoon. 2. Mittaa päälle haalea vesi ja sekoita mukaan ruisjauhot. 3. Anna juuren seistä puhtaalla pyyhkeellä peitettynä huoneenlämmössä vähintään vuorokausi. Sekoita juurta välillä voimakkaasti. Tarkista, että juuri kuplii ja tuoksuu happamalle ennen kuin aloitat hapanleivän valmistamisen. [b]Hapanleipätaikina[/b] 1 dl vettä 50 g hiivaa 1 rkl suolaa noin 1 1/2 l ruisjauhoja Taikinan valmistaminen 4. Liuota desilitraan vettä hiiva, lisää se sekä suola juuren joukkoon. 5. Alusta taikina ruisjauhoilla melko tiiviiksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Taikinaan voit osan jauhoista korvata vehnäjauhoilla, jos haluat paremman sitkon. Ota tässä vaiheessa osa taikinasta seuraavan leipomiskerran juureksi ja pakasta se. Kohotusaika on noin 2-6 tuntia, aika vaihtelee juuren nostatuskyvyn ja nostatuslämpötilan mukaan. Leipien leipominen 6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se kolmeen osaan. Vaivaa taikinapalat hyvin ja muotoile ne joko limpuiksi tai vuokaleiviksi. 7. Kohota leivät liinan alla 1-6 tuntia. Leivät ovat tarpeeksi kohonneita, kun niiden pinta repeilee. Paistaminen 8. Pistele leivät kevyesti haarukalla. Paista leivät 200 asteessa noin tunnin ajan. Säilöminen: Hapanleipää ei kannata pakastaa heti leivontapäivänä. Anna seistä huoneenlämmössä yön yli ja pakasta vasta seuraavana päivänä. Hapanleipä säilyy hyvin huoneenlämmössäkin, on makuasia miten tuoreesta leivästä pitää. Reikäleivät Valmista taikina kuten edellä, mutta jätä muutama desi jauhoja pois, että taikina jää löysemmäksi. Jaa taikina kuuteen osaan ja leivo mataliksi leiviksi. Paina keskelle reikä juomalasilla. Pistele kohonneet leivät ja 225asteessa 20-30 minuuttia. Peitä valmiit leivät liinalla, jotta saat pehmeän kuoren. [b]RUISLEIPÄ:[/b] 1. päivä: Taikinajuuri: 6 viipaletta hapanta leipää (tai 1rkl hapanleipätaikinaa ) 2 l vettä 2 l ruisjauhoja Leikkaa pehmeistä hapanleipäviipaleista kuoret pois ja murenna leivät taikinakulhoon. Kaada haalea vesi joukkoon ja lisää ruisjauhot sekoittaen. - jos on käytössä vanha juuri, niin siihen sekoitetaan vain 2 l vettä ja n.2 l ruisjauhoja. Taikina jätetään muhimaan huoneenlämmössä seuraavaan tai sitä seuraavaan päivään, - liinan alle lämpimään. Seuraavana päivänä: ( 25 g hiivaa ) 2 dl vettä 2-4 rkl suolaa n. 3.0 l ruisjauhoja Liota hiiva ( ei pakollinen ) veteen ja sekoita taikinajuuren joukkoon. Lisää suola ja alusta taikina ruisjauhoilla melko tiiviiksi taikinaksi. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. (n. 2-3 h ). Kumoa taikina ruisjauhoilla jauhoitetulle pöydälle. Jaa taikina neljään osaan ja leivo osista leipiä. Huom! Muista ottaa juuri seuraavaa leipomista varten, -n. 3dl. Juuren voi pakastaa. Kohota leivät, pistele haarukalla ja paista n.200-225 astetta n. 1 h [b]Ruisleipä[/b] 3 dl vettä tai piimää 2½ dl Ruisjauhoja 6 dl Erikoisvehnäjauhoja 1 tl suolaa 1-2 tl kuminaa 50 g voisulaa 2 tl kuivahiivaa (tai 1/3 pkt tuorehiivaa) Mittaa kaikki aineet ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Laita kuivahiiva viimeiseksi jauhojen päälle, mikäli käynnistät leivonnan myöhemmin alkavaksi. Ohjelmoi tai käynnistä kone pika- tai normaaliohjelmalle. [/QUOTE]
Esikatsele
Nimimerkki
Varmistus
Järjestä seuraavat numerot pienimmästä suurimpaan: 5 1 8
Lähetä vastaus
Uusimmat
Luetuimmat
Kuumimmat
Uusimmat
Näytä kaikki
1.
Ääretön kova resurssipula Helsingin poliisissa!
45 min sitten
vierailija
1 Viestiä
Aihe vapaa
2.
Kertokaa miksei kilttimiehen pitäisi ostaa ilmakivääriä
Tänään 11:25
vierailija
4 Viestiä
Aihe vapaa
3.
Se tunne kun kilttimies näkee vieraan tissivilauksen
Tänään 11:07
vierailija
4 Viestiä
Aihe vapaa
4.
"Palkkio 10 075 e/kk, kulukorvaus 4 950 e/kk, veroton päiväraha 350 euroa – Mepeillä huimat edut"
Tänään 10:57
vierailija
2 Viestiä
Aihe vapaa
5.
Ay-liike aikoo jatkaa Suomen hyvinvointivaltion tuhoamista.
Tänään 10:44
vierailija
0 Viestiä
Aihe vapaa
6.
Tänään voi käydä äänestämässä paremman Euroopan puolesta
Tänään 10:05
vierailija
22 Viestiä
Aihe vapaa
7.
Nyt on alkanut kansaneläkeläisten kotiinpaluun aika
Tänään 09:54
vierailija
5 Viestiä
Aihe vapaa
8.
Britanniassa HAMASin julkisesta tukemisesta voi saada jopa 14 vuoden vankeusrangaistuksen
Tänään 09:44
vierailija
0 Viestiä
Aihe vapaa
Luetuimmat
1.
Haaveena nuori nainen? Miehet haluavat aina nuoren naisen. Vai haluavatko? IL selvitti
Started by vierailija
Sunnuntai klo 21:58
Luettu: 2K
Aihe vapaa
2.
Sukulainen lupasi jouluna että saan tulla heidän mökille en kesäksi viikonlopuksi, no nyt on kesä mutta enpä olekkaan enään tervetullut!
Started by vierailija
Maanantai klo 00:34
Luettu: 527
Aihe vapaa
3.
Sydän särkyy
Started by vierailija
Sunnuntai klo 19:03
Luettu: 458
Aihe vapaa
4.
"Sanna Marinin hallitusta ylistettiin asiasta, joka oli hirvittävä virhe"
Started by vierailija
Maanantai klo 09:15
Luettu: 443
Aihe vapaa
5.
Mamut ei osaa kakkia sivistysmaissa 😱
Started by vierailija
Maanantai klo 12:25
Luettu: 424
Aihe vapaa
6.
Voiko tällainen mies olla terve?
Started by vierailija
Sunnuntai klo 19:14
Luettu: 394
Aihe vapaa
7.
Suomi sai kyllä Stupista todella hyvän pressan
Started by vierailija
Maanantai klo 20:52
Luettu: 368
Aihe vapaa
8.
Asiantuntija: "SDP:n vastuuton talouspolitiikan linja on Suomelle vaarallista"
Started by vierailija
Sunnuntai klo 18:48
Luettu: 357
Aihe vapaa
Kuumimmat
Näytä kaikki
1.
Suomen reservi pienenee lujempaa kuin koskaa, OrpoPurralta lisää rahoitusta sivareille
Latest: vierailija
3 min sitten
Aihe vapaa
2.
K/B-komposti
Latest: vierailija
5 min sitten
Aihe vapaa
3.
Aikamoinen puutarha
Latest: vierailija
8 min sitten
Aihe vapaa
4.
Kertokaa miksei kilttimiehen pitäisi ostaa ilmakivääriä
Latest: vierailija
10 min sitten
Aihe vapaa
5.
Trump in jail sittenkin jo 2023?👍 Breaking news: ”Donald Trump haastettu oikeuteen raiskauksesta ja kunnianloukkauksesta”
Latest: vierailija
12 min sitten
Aihe vapaa
6.
relaatio 99
Latest: vierailija
17 min sitten
Aihe vapaa
7.
Ääretön kova resurssipula Helsingin poliisissa!
Latest: vierailija
18 min sitten
Aihe vapaa
8.
Ilmasto jatkaa lämpenemistään - kuluva maaliskuu ehdolla vuosituhannen kylmimmäksi
Latest: vierailija
44 min sitten
Aihe vapaa
Yhteistyössä
Perhe-elämä
MITÄ on hapanleivänjuuri??
Ylös
Bottom
+ Aloita uusi keskustelu