mitä neuvottu?

onko kukaan kysynyt neuvolasta apua kun lapsi ei syö? mitä ovat sanoneet ohjeiksi?

meillä on tilanne tämä: 1 v 7 kk ikäinen tyttö, joka ensimmäisen elinvuotensa ajan söi todella paljon kokoonsa ja ikäänsä nähden. kun sitten tuli reilu vuosi täyteen, niin yhtäkkiä on alkanut niskoittelemaan ruuan kanssa. aluksi tämä oli sellaista, että ei suostunut syömään yhdellä aterialla, mutta toisella sitten jo söi ihan normaalisti. nykyään syö ehkä aamulla jugurtin, päiväruokaa molemmilla aterioilla 3 teelusikallista, välipalana puolikkaan hedelmän ja illalla 3 lusikallista puuroa. eihän leikki-ikäinen voi noin pienellä syömisellä pysyä terveenä ja kasvaa, eihän??? osasin varautua tällaiseen kauteen kun oppii kävelemään, mutta siitä on nyt jo 4 kk aikaa. eihän senkään pitäisi enää vaikuttaa? ja kun välissä ei edes ole päiviä tai edes ruokailukertoja, jolloin söisi kunnolla. tyttö on kyllä ihan pirteä ja leikkii ja on iloinen, mutta paino ei nouse (ei tosin ole laskenutkaan ja pituutta kyllä on kasvanut ihan normaalisti). alan olla pikkuhiljaa huolissani ja ajattelin soitella neuvolaan ja kysellä, että mitä ovat mieltä tällaisesta ja kuinka kauan tätä pitää/voi katsella kotona...
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 13.09.2004 klo 12:56 nonna kirjoitti:
tuli mieleen, että jouko paljon maitoa? (eli saako esin illalla/yöllä/päiväynilla maitopullon?)
Liiallinen maidonjuonti voi nimittäin haitata ruokahalua (ja myöskin aiheuttaa anemiaa).
juo kyllä paljonkin maitoa ehkä noin litran puolitoista päivässä. tosin vaan ruoka-aikoina ja mukista, mutta kumminkin. nyt olen yrittänyt sitä, että syötän ensin ruuan ja annan maitomukin vasta sen jälkeen hänelle. se on auttanut vähän, mutta yleensä tyttö nostaa metelin eikä suostu syömään lusikallistakaan ellei saa mukiaan käteensä. ja siitä vasta meteli nousee, jos maito loppuu mukista kesken eli sekään ei auttanut, että laitoin mukin pohjalle vain tipan maitoa...
 
Kannattaa nyt varmaan vähentää sitä maidonjuontia. Toisella ikävuodella lapselle sopiva maitotuotteiden (maito,piimä,velli,viili,jugurtti) määrä vuorokaudessa on n 5 dl. Ja tosiaankin liika maidonjuonti voi paitsi huonontaa ruokahalua, myös aiheuttaa lapselle raudanpuuteanemiaa, eli kannattaa sikälikin rajoittaa. Anna mieluummin sitten vettä kun on maitonsa juonut, harvoinpa lapsi vettä viitsii hirveästi kitata (ja vaikka viitsisi, niin se ei haittaa mitään). Varmasti protestoi alkuun, mutta uskoisin, että ruokakin alkaa vähitellen maistua paremmin kun ei ole maha maitoa täynnä =)

Toivottavasti lähtee syöminen sujumaan!
 
Ninde-82
Kaverillani on myös ollut sama ongelmaa poikansa kanssa..pienestä pitäen hänelä on ollut kausia jolloin tappelee jokaisen ruuan kanssa ja sitten tulee nekin kaudet kun syödään enemmän kuin äiti...Neuvolassa oli painotarkkailuissa...Enempiä ohjeita ei mielestäni saanut, muuta kun että monipuolista ruokaa ja sitä ennen kaikkea eniten mitä lapsi syö mieluimmin... Maitohan on tunnetusti nälän viäjä, muttei se huonosti syöminen varmasti pelkästä maidon juomisesta johdu!!!

Malttia, vaikka kokemuksesta tiedän (ainakin näin meillä) että hermot voi toisinaan palaa kunnei lapsi suostu syömään... varmaan äidin vaisto herää ja sanoo, "että pakkohan tuon lapsen on jotain syötävä että kasvaa ja terveenä pysyy".

Kaikki hoituu aikanaan.. siis malttia toivottelen teille!!!
 
mulla on 2v10kk ikäinen yli vilkas tyttö päivät touhuaa ihan sairaasti sellanen meitin pikku ikiliikkuja mutta ruokailu on jo sit oma lukunsa..
aamulla syö (jos huvittaa) maitoa ja yhden leivän sit ei syödäkkä mitään muuta välillä käy hörppiin vettä tai mehua (jos leikeiltänsä ehtii) ruoka voi syödä muutaman perunan ja riippuen mitä sen ruuan kans on lihapullista ja pihvejä syö kiitettävän hyvin mutta esim makkaraa ja kalapuikkoja ei syö yhtään..et se ruokailu on et muutama hassu peruna ja esim pihvi mut sit ku on monta päivää syöny huonosti ni kyllä sille sit taas kelpaa vaikka mikä..ainut jota se syö montalautasellista on keitot.
ja iltapalaks ei syö mitään joskus erehtyy ottaan jugurttia

mutta vaikka se syö vähän niin kyllä tuo näyttää jaksavan vaikka kauhistelenkin sen ruokailua..
 

Yhteistyössä