mitä 4 vuotiaan pitää osata?

  • Viestiketjun aloittaja catsy
  • Ensimmäinen viesti
catsy
rasittaa kun muut leuhkii lapsiensa taidoilla..
meillä ei osaa laskea ku 10,ei tunne kirjaimia,ei suostu opetteleen kolmipyöräsellä ajoo..
mitäs ne neuvolassa odottaa "tekevän" ?
 
Meillä oli pojalla 4v neuvola syyskuussa ja sillon näyttivät kuvaa ja kyselivät mm. Onko eläimiä vai ihmisiä enemmän, mitä poika tekee (lennätti leijaa), kumpi on isompi yms. Nimeä ei tarvinnut kirjottaa mutta piirustukseen sai kirjottaa jos osasi. Laskea sai niin moneen kun osasi ja kirjaimista ei edes puhuttu. Lapset kehittyy niin eri tahtiin ja osaaminen vaihtelee kiinnostusten perusteella. Meillä tyttö ollut kiinnostunut piirtämisestä, kirjottamisesta sun muusta jo 2 vuotiaasta asti mut poikaa alkanut vasta nyt kiinnostaa. Keskittyy enempi vauhtileikkeihin ;)
 
Janni79
toi nimen kirjottaminen ei tuu ainakaan meillä onnistumaan, on niin pitkä nimi etten oo ees yrittänyt opettaa. eiköhän ne kato niis jutuis et on "kehityskelpoinen", ennen kouluikää kai luulis kattovan tarkemmin vasta et tulis koulussa pärjäämään.
 
Muistaakseni 5 vuotis neuvolassa katottiin tarkemmin ns. koulukypsyys ja silloin piti osata laskea 5! Älä ota turhia paineita asiasta, kaikki oppii eri tahtiin. Meillä sisaruksetkin on tosi erilaisia, siis oppivat asioista eriaikaan...... Nautitaan ajasta kun ne on vielä pieniä......
 
En niinkään sanoisi, että 4-vuotiaan PITÄÄ osata jotain, mutta meillä 4v neuvolassa käytiin aikamoinen ohjelma läpi:

Motorinen ja kielellinen kehitys tarkastettiin. Katottiin miten notkea tyttö on, osasiko heittää palloa ja ottaa kiinni sen. Näkötesti
meillä meni hienosti, mutta kuulotestiin ei neiti oikein keskittynyt. Tai
keskittyi kai, muttei älynnyt, että pitää antaa merkki (yritettiin
kaikki keinot), kun kuulee piipin. Kuvasta (maatilan eläimiä puuhissaan) tyttö osasi kertoa kaiken kun kysyttiin,
samankaltaisista sanoista osoitti heti oikean, pöydälle asetetuista
tavaroista poimi oikeat ja asetti pyydetyille paikoilleen (paitsi
kynän, joka piti laittaa yhtäkkiä tuolin alle... kesti kauan
ennenkuin hiffasi, että se tuoli EI ollut siinä PÖYDÄLLÄ), osasi
piirtää malleista viivoja, neliön ja ympyrän yms., leikkasi saksilla suoraan ja otekin oli oikea, kulki viivaa pitkin (myös varpaillaan), hyppäsi tasajalkaa narun yli, seisoi yli 10 sekuntia yhdellä (molemmilla) jalalla, poimi helmiä ja pujotti niitä lankaan... olikohan vielä muuta. Niin, väreistä tunnisti päävärit, mutta vielä on hiomisen varaa (kolme väriä kyllä kuulemma on ok 4-vuotiaalta, meiltä onnistui 5, yksi ruotsiksi). Aika mielenkiintoinen neuvolakäynti.

Näitä tämmösiä 4v neuvolakontrolleja tuskin on joka kunnassa ja neuvolassa.
:/
 
nanneli
Jokainen lapsi kehettyy omaa vauhtiaan ja on kiinnostunut aivan eri asioista. Ei meilläkään kirjaimet eikä kirjoittaminen vielä pari kuukautta sitten kiinnostanut. Nopeasti kiinnostus heräsi ja mallista osaa nyt itse kirjoittaa. Laskea meillä osataan 15 asti, mutta itse numeroita ei osaa nimetä kun ne eivät kiinnosta. Piirtäminen sun muut eivät kiinnosta pätkääkään. Jokaisella lapsella siis on varmasti omat erityisalueensa ja kaikkihan kuitenkin viimeistään kouluiässä alkavat lähentyä toisiaan.
 

Yhteistyössä