Minkä verran puhetta 3-vuotiaalla?

  • Viestiketjun aloittaja Huolestunut
  • Ensimmäinen viesti
Huolestunut
Kuinka paljon teidän kolmevuotiaat puhuvat. Onko mitä puutteita vai onko vielä niin paljon, että on helpompi kertoa, mitä osaa?

Meillä kesäkuussa poika täytti kolme ja oikeastaan innostui puhumisesta vasta silloin. S tulee ok R ei kuin ihan muutaman kerran vahingossa. Hän korvaa paljon kirjaimia Y on U, Ä on usein A ja Ö usein O. Sanoja hän ei paljon kääntele eli ne tulee kyllä aika oikeassa muodossa. Puhe on jonkin verran epäselvää ja vaatii keskittymisen, jotta siitä vieras ottaisi selvän. Kotiväki ymmärtää aika vaivatta. Hän aloitti päivähoidon pari viikkoa sitten ja siellä nyt yksi hoitaja sanoi puheen epäselvyydestä. Ei kuitenkaan sanonut että sille pitäisi jotain tehdä. Sanoin, että puhetta on alkanut kunnolla tulla vasta kesän aikana. Siihen asti kyllä ymmärsi ok ja sanoi yksittäisiä sanoja, kahden sanan lauseita.

Isommat sisarukset olleet tässä iässä jo puhekoneita eli ei koskaan hiljaa. Pikkuveli puhuu myös jo paljon sanoja (1v 8kk).

Mutta miten on / on ollut teidän reilu kolmevuotiailla....

Pitäisikö huolestua??
 
Huolestunut
Lisäisin vielä tähän sen, että poika pitää laulamisesta, laulaa itseasiassa aika nuotilleen ja laulujen yhteydessä tulee pitkiä pätkiä sanoja (jo pienestä pitäen). Eli muistaminen ja kuuleminen on hyvää ainakin tässä mielessä.
 
Emppuliini75
No mä en osaa sanoa pitäiskö teidän huolestua mutta kerron miten meidän tyttö höpöttelee. Eli tyttö 2v10kk on kyllä oikea papupata. Mutta typykkä aloittikin juttelemisen jo aika aikaisin, oikein neuvolassa ihmettelivät aikanaan miten selkeesti puhuu ikäisekseen. R-kirjain ei tule vielä hyvin mutta puhe on muuten tosi selvää ja sanarikasta. Mutta kyllähän ne neuvolasta juuri ohjaa eteenpäin jos on tarvetta.
 
meidän kolme-vuotias papupata osaa myös kaikki ärrät ja ässät...
joissain sanoissa on vaikeita änteitä ja kuulen joskus salaa miten tyttö hokee ja harjoittelee vastaantulleita vaikeita sanoja :D
Puhuu myös tosi selvästi - jopa naapurin vanha pappa ymmärtää puheen.

Kuopus on meillä kyllä hiljaisempi ja puheen "alku" selvästi epäselvempää kuin isosiskollaan samanikäisenä.

Siskoni tytön puhe oli vielä neljävuotiaanakin niin epäselvää ettei minun mieheni saanut siitä mitään selvää (edes yksittäisiä sanoja)
nyt 6-vuotias eskarilainen puhuu jo selvästi - vain ässä suhahtelee =)

Minä en olisi huolissani vielä puheen epäselvyydestä tai vaikeiden kirjaimien puuttumisesta, ellei neuvolasta tai päiväkodista sanota selkeästi että on jotain häikkää ja että rupeaisivat puheterapeutille ohjailemaan :whistle:

Lapset oppii omalla ajallaan ;)
 
Caroline
Jos asia mietityttää ja vaivaa sinua, kehoittaisin varaamaan ajan puheterapeutilta, joka voi arvioida tilannetta. Puheterapia on kunnallista palvelua ja ilmaista. Löytyy varmaan joko terveyskeskuksen tai perhekeskuksen/perheneuvolan alaisuudesta vähän kunnasta riippuen.
Itse kävin aikanaan poikamme kanssa muutamalla puheterapeutin arviointikäynnillä. Poika ei vielä 2-vuotiaana puhunut juuri mitään ja 3-vuotiaana puhe oli epäselvää - kirjaimia puuttui paljon ja korvautuivat väärillä äänteillä. Itse olin sen verran huolissani, että kävin puheterapeutin luona n. puolen vuoden välein aina siihen asti, kun poika täytti 4 v. Nyt 5-vuotiaana poika puhuu täydelliseti ja on mielestäni jopa kielellisesti lahjakas. R löytyi viime keväänä, kun poitsu oli hiljattain täyttänyt 5 v.
Joten antaisin sinulle sen neuvon, että on turha murehtia yksin vaan mieluummin hankkia asiantuntijan arvio tilanteesta.
 
HÖH
Meidän 3-vuotias tyttömme on AINA äänessä ja juttua tulee laidasta laitaan, helpompi on kyllä eritellä mitä ei osaa sanoa - eikä nyt mitään muistu mieleen! Joku tietty sana on, mikä tulee yleensä väärinpäin, mutta en ole siitäkään varma, etteikö tekisi sitä kiusallaan, kun hänellä on tapana väännellä sanoja ja riimitellä, esim. Nalle Puh Pulle Nah.

Siskon tytöllä oli vaikeuksia oppia puhumaan, mutta hänellä sitten todettiinkin dysfasia. Nykyisin hän puhuu ja kirjoittaa, kuten koululaisten kuuluukin, hieman enemmän kirjoitusvirheitä kuin "normaaleilla" lapsilla, mutta eipä tuokaan maailmaa kaada. Tarkoitukseni on siis kertoa, että jos olet huolissasi lapsesi puheen kehityksestä, kysy neuvolasta/puheterapeutilta mielipidettä. Apua on aina saatavilla!
 
pikkuhiljaa
Hei,

Meidänkin 3-vuotias poika oppi vasta kesällä puhumaan. R, J ja jotkut muutkin kirjaimet ovat hukassa ja korvautuvat toisilla.

Täällä meillä kiertää pervepäivähoito ryhmissä erikoislastentarhanopettaja aina arvioimassa lapsen, kun hän täyttää 3 ja 5 vuotta. Hän kehoitti meitä käymään puheterapiassa, sillä hän ei saanut puheesta selvää.

Kerran kävimmekin puheterapiassa ja siellä arvioitiin tilanne, ja koska poikamme oli juuri alkanut puhumaan, niin terapeutti sanoi, että annetaan lapsen rauhassa harjoitella ja tulkaa puolen vuoden päästä käymään uudestaan. Hän neuvoi kotona tekemään ns. sanojen pompottelua esim kirjaa lukiessa / tai pelatessa. Sanojen pompottelu tarkoittaa sitä, että ensimmäistä tavua toistetaan useasti ja sitten sanotaan loppu sana. Esim. re re rekka, Ju ju ju juna etc. Ja tämä on auttanut kyllä, että hukassa olevien kirjainten ääntäminen on alkanut sujua paremmin. Lisäksi kuulemma purukumin syönti kehittää suuta ja voi auttaa myös puheen kehityksessä.


 
emo
meidän kaksi vuotias puhuu r ja s ja muutenkin tosi selvästi voisin melkein luulla vanhemman puhuvan jos en tietäs!
kysy puheterapeutin neuvoa tässä asiassa... jos on ongelma niin pääsette ajoissa sitä purkamaan! tsemiä puheharjoitteluun.!! :heart: =)
 
Huolestunut
Kiitos kaikille vastanneille. Niistä oli paljon apua.
Otan asian puheeksi päiväkodilla ja lähden sitä kautta asiaa selvittelemään. Siellä varmaan osaavat pian sanoa, onko syytä tehdä jotain. Kunhan nyt vähän oppivat poikaa tuntemaan :)

Hyvää syksyä!!
 

Yhteistyössä