Ministeriö päästäisi lapset omin luvin lääketutkimuksiin

  • Viestiketjun aloittaja huh huh
  • Ensimmäinen viesti
huh huh
Lakimuutos antaisi päätösvaltaa alaikäisille
Ministeriö päästäisi lapset omin luvin lääketutkimuksiin

Turun Sanomat 10.11 2009 02:30:05

Lapset voivat osallistua lääketieteellisiin tutkimuksiin vanhempien tietämättä, jos vireillä oleva lakimuutos menee läpi. Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelema lakiuudistus antaisi alaikäisille mahdollisuuden itse päättää osallistumisestaan. Vanhemmille ei tarvitsisi ilmoittaa asiasta. Vanhempien lupa tarvittaisiin vain, jos lapsi ei ole kypsä päättämään asiasta. Tutkija arvioisi, osaako lapsi päättää itse osallistumisestaan tutkimukseen.

Uusi laki on lausuntokierroksella vielä tämän viikon ajan. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden heinäkuussa.

Nykylain mukaan alle 15-vuotias ei saa osallistua lääketieteelliseen tutkimukseen ilman vanhempien kirjallista suostumusta. Yli 15-vuotias saa itse päättää osallistumisestaan, jos hän kykenee ymmärtämään tutkimuksen merkityksen. Tällöinkin lapsen huoltajalle on ilmoitettava tutkimuksesta.

EU-direktiivi vaatii, että alaikäisen vanhemmilta tai lailliselta huoltajalta on kirjallinen suostumus kliiniseen lääketutkimukseen.

Lääketeollisuuden erityisasiantuntija Mia Bengtström arvioi, että kansainvälinen lääketeollisuus kysyisi jatkossakin luvan alaikäisten vanhemmilta.

Lakimuutoksen luonnoksessa ei määritellä erillistä ikärajaa lääketutkimuksille. Lakia valmisteleva hallitusneuvos Päivi Kaartamo sosiaali- ja terveysministeriöstä arvelee silti, että jatkossakin lääketutkimuksiin vaadittaisiin alaikäisten vanhempien kirjallinen suostumus.

-?Tämäntyyppinen joustava sääntely ottaisi huomioon kliiniset lääketutkimukset ja muut kriteerit, Kaartamo näkee.

Lakimuutoksen valmistelu on herättänyt poikkeuksellisen paljon vastustusta. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliaan on tullut 13 lausuntoa kansalaisilta.

LUE LISÄÄ TIISTAIN TURUN SANOMISTA
 
  • Vihainen
Reactions: Lispetti
No ohhoh :eek:

Eikö toi 15 v olis nyt ollu tarpeeksi joustava ikä? Sen ikänen nyt osaa jo jotain päätöksiä tehdä itsenäisestikin. Minkähän ikänen sitten olisi tarpeeksi "kypsä" uuden lain mukaan osallistumaan ilman vanhempien suostumusta lääketutkimuksiin? Siinäpä olisi mammat ja papat paniikissa kun Sirkka-Liisa, 8v, saa käsittämättömiä oireita eikä vanhemmat edes tiedä sen osallistuneen johonkin tutkimukseen.
 
HUH
No huh huh!!!!!!!!!! Ei kyllä ole alle 15 v. kypsä päättämään että osallistuuko lääketutkimukseen vai ei :/ järkyttävää.
Ja jos minä saisin päättää niin alle 18 v. ei olisi mitään asiaa moisiin tutkimuksiin ilman vanhempien lupaa. Niin päin kyllä voisi tehdä että lapsella on oikeus kieltäytyä, vaikka vanhemmat olisikin luvan antaneet.

Sinne sit vaan tutkijat eka luokalle ja kertomaan et kaikki jotka antaa pistää itteensä ja ottaa pari sinistä pilleriä niin saa tikkarin ja iiison pussin karkkia!
Äitille ja isille ei tarvi kertoo!
Tai seurakunnan kerhoon karkkipussin kanssa.. tai päiväkotiin.. sen ikäiset ei osaisi edes kertoa vanhemmille.
 
tietoa
Tiedote 20.11.2009: THL:n yritysrahoitus uhkaa lasten oikeuksia
THL:n yritysrahoitus uhkaa lasten oikeuksia

"Laajalti tyrmätty lakialoite, jolla lapset olisi voitu ottaa lääketutkimuksiin vanhempien tietämättä, on ministeriön virkamiehen mukaan laadittu vastauksena apulaisoikeusasiamiehen THL:n toimintaan kohdistamiin moitteisiin.

Apulaisoikeusasiamies nuhteli THL:ää siitä, että se ei rokotetutkimuksessa pyytänyt lupaa molemmilta vanhemmilta kuten laki vaatii, vaan vain yhdeltä. THL:n menettelyjen korjaamisen sijaan ministeriö laati lakialoitteen, jolla EU-direktiivin ja lasten oikeuksien vastainen käytäntö siunattaisiin lainsäädännöllä ja vaatimus vanhempien suostumuksesta poistettaisiin kokonaan. "

http://www.rokotusinfo.fi/yhd/tiedotteet/tiedote_091120_html
 
et mahda mitään kuitenkaan:-(
Kaikki on mahdollista!

Tiedättehän, että lapset saavat nykyään syanidia sapuskoissa, missä on tiettyä pakkuuntumisenestoainetta? Kukaan ei koskaan ole kysynyt vanhemmilta lupaa sellaiseen, mutta tuon syanidin karttaminen on jokaisen oma asia... Suolaton voi saattaa olla avainsana toisille, jollekintoiselle vain joku lääkitys. Mut jos et ennen ole asiaa huomannut, tässä siitä Medicinan sivuilta. Lisään siihen vähän välirivejä, muuten suoraa kopsausta:

"Syanideja käytetään erilaisiin synteeseihin, metallien puhdistukseen, kumin valmistukseen jne. Syanideja vapautuu tulipalojen yhteydessä, jolloin rakennuksessa olevat uhrit ja pelastushenkilökunta voivat saada syanidimyrkytyksen.

Toksisuus määräytyy syanidin rakenteesta. Myrkyllisin on syaanivety (HCN), jota vapautuu useimmista syanideista.

Syanidin toksinen vaikutus perustuu sen sitoutumiseen mitokondrioissa sytokromioksidaasin kolmiarvoiseen rautaan, mistä seuraa tämän keskeisen hengitysketjuentsyymin inaktivoituminen.

Syanidien letaaliannos on 0,1-1 g. Noin kymmenkertaisesta tappavasta annoksesta seuraa heti tajuttomuus ja kouristeluja sekä kuolema 1-15 minuutissa.

Pienemmät annokset aiheuttavat huimausta, hengityksen nopeutumista, päänsärkyä, hypotoniaa ja takykardiaa. Sitten voi ilmaantua sekavuutta, tajuttomuutta, kouristelua ja kuolema. Yleishoidon lisäksi tulee antaa nopeasti 100-prosenttista happea. Puhalluselvytystä ei saa antaa ilman väliputkea.

Antidoottihoidon tarkoituksena on sitoa syanidi vähemmän myrkylliseksi yhdisteeksi
ja nopeuttaa sen metaboloitumista.

Syanidi sitoutuu methemoglobiinin kolmiarvoiseen rautaan. Tämän takia perinteisesti on pyritty muuttamaan osa hemoglobiinista (korkeintaan 40 %) methemoglobiiniksi. Tämä voidaan saada aikaan antamalla potilaan hengittää amyylinitriittiä tai infusoimalla suoneen hitaasti natriumnitriittiä tai 4-dimetyyliaminofenolia. Oikean annoksen määrittämisen vaikeus
ja verenpaineen lasku ovat näiden hoitojen ongelmia.

Toinen mahdollisuus syanidin sitomiseksi on antaa hydroksikobalamiinia, jolloin muodostuu syanokobalamiinia (B12-vitamiini), joka erittyy virtsaan. Tarvittava annos on 5 000-kertainen megaloblastisen anemian hoidossa käytettyihin annoksiin verrattuna.

Kolmas tapa sitoa syanidia on antaa dikobolttiedetaattia, joka kelatoi syanidia ja syntynyt yhdiste erittyy virtsaan."

Missä kaikessa tuota olette nähneet, esim E536 sisältää kaliumferrosyanidia. Milloin sellaista on alettu käyttää jauhemaisissa valmisteissa? Millä luvalla?

Miksi?

Yhden vastauksen luulen tietäväni: koska ilman sitä teollisuuden putkistot menevät tukkoon! Mutta kukaan ei tiedä, paljonko syanidia voidaan saada päivässä, koska esim suolassa sitä ei tarvitse erikseen ilmoittaa - tai ainakaan ei ilmoiteta. Olen kysellyt useilta valmistajilta, minkälaista suolaa käyttävät, eikä tuoiteselosteessa lue muuta kuin "suolaa tai mineraalisuola" tai vastaavaa. KUKAAN ei valita enää tuostakaan:-(
 
sumutusta
Alkuperäinen kirjoittaja kauhistunut:
Viranomaiset ovat valmiit myymään lapset lääketehtaille koe-eläimiksi.
Patenttisuoja-aika lääkkeissä on niin lyhyt, siitä se vaan johtuu. Aika on noissa asioissa puhdasta rahaa - on se ollut aiemminkin, mut nyt vasta jotkut vanhemmat ovat asiaa alkaneet ajattelemaan:
http://www.yleradio1.fi/yhteiskunta/puheenvuorot/id2421.shtml

 

Yhteistyössä