Milloin se korona laimenee "nuhaksi"?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Ei se laimene:

SARS-CoV-2 viruksen aiheuttama COVID-19 verisuoni- ja monielintauti riehuu vuosia

TÄSSÄ SYYT:


A. Tämä virusinfektio ei tutkijoista ole lievenemässä vuosiin tai vuosikymmeniin, koska viruksen toimintatapa verisuoni- ja monielintulehduttajana ei muutu. Kyse on siis täysin erilaisesta virustaudista kuin influenssan kohdalla. Musta surma ja yli 80% Amerikan alkuperäisväestöstä tappaneet infektiot kertovat ettei tartuntataudin täydy muuttua lievemmäksi

B. Yalen tutkijat kertoivat että deltavariantti tarttuu keskimäärin 16 kuukauden välein uudelleen..uudelleen..uudelleen niin rokottamattomiin kuin rokotettuihin. Paljon tarttuvammilla omikron BA.1, BA.2, BA.3, BA.4, BA.5.. muunnoksilla tarttuvuus on vielä paljon suurempi ja uudelleentartunnat yleisempiä, olisiko jo 6-10 kk tartuntaväli.

C. Kyseessä on yksi helpoiten tarttuvista viruksista

D. Ilmatartunta (aerosolipisarat) on 1 000 kertaa todennäköisempi kuin pinnoilta saatu kosketustartunta

E. Koronarokotteet eivät estä tartuntaa, sairastumista, tartuttamista tai long covidia. Myös suoja vakavaa rautimuotoa vastaan on lyhyt, vain joitakin kuukausia (HUS Lasse Lehtonen jne. kertovat)

F. COVID-19 pandemia riehuu uusin epidemia-aalloin ja variantein/muunnoksin vain joidenkin kuukausien välein kesät-talvet

G. COVID-19 on ainakin 10-20 kertaa influenssaa tappavampi infektio

H. Nyt ihmisiä on lähes 8 miljardia ja meillä on globaali turismi, lentomatkailu ja vapaa maiden välinen liikkuvuus sekä massiiviset joukkotapahtumat mm. megafestarit toisin kuin 1920-luvulla espanjantaudin tappaessa 50-100 miljoonaa ihmistä joissakin vuosissa. Myöskään kansalaisten ja bisnesten vapaudet eivät mahdollista toimivia tehokkaita pidempiaikaisia rajoitus- ja tukahdutustoimia mm. maahantulokaranteenit karanteenihotelleissa, suuren tartuntariskin yritystoiminnan rajoituksia, ffp2 suojainpakkoa jne.

I. COVID-19 tauti tarttuu jo ennen oireita ja on osalla oireeton tai lähes oireeton

J. Tartuntoja estämättömät rokotteet ja niillä perustellut koronapassit = kulkutaudin levitysluvat ovat polttoainetta koronaroihulle
A.

Ruotsin Tegnell: Korona ehkä ikuinen – suomalaisprofessorit samoilla linjoilla
Suomalaisprofessorit arvioivat Tegnellin tavoin, että viruksesta tuskin päästään kokonaan eroon. Sitä, minkälaisen taudin virus tulee jatkossa aiheuttamaan, on hankala arvioida.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että koronavirus pysyy kanssamme vielä pitkään, ehkä ikuisesti.
Tegnell totesi Helsingin Sanomille myös, että hän pitää mahdollisena, että viruksen aiheuttama tauti lievenee ajan myötä. Hänen mukaansa siihen tosin menee vielä pitkä aika.

–  Satoja vuosia, hän sanoi.

Saksela kertoo, että taudin lieventyminen ajan myötä on mahdollista, joskin pessimistit ajattelevat toisin päin. Tulevaisuudessa voisi tulla ärhäkämpiä kantoja.

Sitä, minkälaisen taudin virus tulee jatkossa aiheuttamaan, on Sakselan mukaan hankala arvioida.
 
vierailija
Milloin se korona laimenee "nuhaksi"?
Miksi tää korona kestää niin kauan? Ei sikapaandemia kestänyt kuin ehkä yhden sesongin ja sen jälkeen sitä ei ole tarvinnu pelätä tai miettiä (ei sillä että olisin silloin sitä pelännyt). Milloin korona laimenee? En jaksa kolmatta talvea tämän ahdistuksen kanssa, miksei tämä jo muutu?? Lisäksi olen ruvennut pelkäämään myös influenssaa mitä en ennen ole pelännyt, ja kaudesta ennustetaan rajua.
Asiantuntijat: Korona ei muutu ehkä koskaan tavalliseksi kausiflunssaksi – tästä se johtuu
30.3.2022
Asiantuntijat suhtautuvat epäillen siihen, että koronaviruksesta olisi ainakaan lähiaikoina tulossa ihmisille lievä ja vaaraton tauti.

KORONA ei ehkä sittenkään muutu koskaan tavalliseksi kausiflunssaksi, vaan se jatkuu erityisesti iäkkäille ihmisille vakavia oireita ja kuolonuhreja aiheuttavana tautina.

Tätä synkkää arvioita ovat esittäneet monet tutkijat eri puolilla maailmaa alkuvuodesta. Syy on sars-cov-2-viruksen ”aggressiivisuus”: se, miten virus tunkeutuu ihmissoluihin ja mitä muutoksia se tekee soluissa aiheuttaen vakavaa tautia.

Sars-cov-2 eroaa taudinaiheuttamiskyvyltään muista kausittaisista flunssaa aiheuttavista koronaviruksista selvästi, sanoo Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen.

– Tällä hetkellä ei ole mitään näyttöä siitä, että sars-cov-2 muuttuisi kausi-influenssan suuntaan lieväksi infektioksi. Jotta virus muuntuisi sellaiseksi, ettei se olisi ihmiselle enää vaarallinen, siitä pitäisi tulla ihan uusi virus. Pidän epätodennäköisenä, että virus muuttuisi niin dramaattisesti. En näe, että koronavirus muuttuisi ainakaan muutaman vuoden aikana kovin paljon vähemmän vaaralliseksi, Julkunen sanoo.


MONET ovat pitäneet omikronvarianttia merkkinä siitä, että koronaviruksen voima olisi talttumassa. Omikron aiheuttaa monelle pääasiassa lievempää tautia, ja muun muassa sairaalahoidon tarpeen on todettu vähentyneen.

Julkunen ja Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti pitävät kuitenkin puheita omikronvariantin lievyydestä silmänlumeena.

Julkunen muistuttaa, että esimerkiksi Suomessa omikroniin on menehtynyt jo enemmän ihmisiä kuin kaikkiin aikaisempiin koronaviruksen variantteihin yhteensä.

Suomessa oli vuoden 2021 marraskuuhun mennessä menehtynyt koronavirukseen noin 1 200 ihmistä, ennen kuin omikronvariantti tuli Suomeen. Tällä hetkellä tautiin kuolleita on jo yli 3 000. (HUOM! KORONAUOLLEITA JO 4 832 TODELLISUUDESSA YLIM5 000 KOSKA TILASTOINTI VIIKKOJA JÄLJESSÄ)

– Vaikka koronavirus esiintyy monilla pääsääntöisesti lievänä tautina, joukossa on aina ihmisiä, jotka voivat saada vakavan taudin. Kuolleiden mediaani-ikä on 83 vuotta, eli ihmiset ovat rokotuksista huolimatta kuolleet siihen.

– THL:n arvion mukaan perusterveiden yli 80-vuotiaiden tautikuolleisuus ennen rokotusten aloittamista oli jopa 20 prosenttia. Kausikoronavirusinfektioon ihmiset menehtyvät äärimmäisen harvoin, Julkunen huomauttaa.

ASIANTUNTIJAT ovat myös esittäneet näkemyksiä, että koronaviruksesta ei koskaan tulisi endeeminen eli hallittavissa oleva ja käyttäytymiseltään ennakoitava virus. Moni endeeminenkin tauti on toki ihmiselle hyvin vaarallinen – kuten malaria, HIV tai tuberkuloosi – mutta endeemisille taudeille on tyypillistä, että taudin tapausmäärät ovat varsin tasaisia vuodesta toiseen ja muuttuvat hitaasti.

Sars-cov-2 säilyttänee pandeemisen luonteensa, eli eri puolilla maailmaa syntyy ajoittain hallitsemattomia tautiryöpsähdyksiä, jotka etenevät aaltoina.

– Covid ei taianomaisesti muutu malarian tyyppiseksi endeemiseksi infektioksi, jossa tautitapausten määrä pysyy tasaisena pitkät ajat. Covid aiheuttaa jatkossakin infektioaaltoja, joita ruokkivat hiipuva rokotussuoja, uudet variantit, rokottamattomat väestötaskut sekä muuttoliike, australialaisen Uuden Etelä-Walesin yliopiston bioturvallisuuden professori Raina MacIntyre sanoi CNBC:lle helmikuun alussa.

LISÄKSI koronavirus ei ole noudattanut epidemioille tyypillisiä tautisyklejä. Vaikka kesä on ollut rauhallisempaa aikaa, virus ei ole kokonaan poistunut kesän ajaksi influenssan tavoin. Esimerkiksi viime kesänä deltavariantti alkoi Suomessa levitä heinäkuussa kovimmilla helteillä.

Korona on myös riehunut pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla yhtä aikaa.


Virusopin professori Ilkka Julkunen muistuttaa, että koronaviruksesta on aina tullut uusi, entistä tarttuvampi variantti. Ensin tuli alfa, sitten delta, tämän jälkeen omikron BA.1 ja nyt omikronin alavariantti BA.2. Entä sen jälkeen? (JO TARTTUVAMMAT BA.3, BA.4 JA BA.5)

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti tammikuun lopussa, että seuraava koronaviruksen variantti voi olla vieläkin tarttuvampi kuin omikron.

JÄÄKÖ ihmiskunta ikuisesti riutumaan aina uusien koronavarianttien kynsiin? Ja pystyykö virus muuntautumaan niin, että se kykenee tartuttamaan rokotetutkin ja jo sairastaneetkin muutaman kuukauden välein aina uudelleen?

Ne ovat kysymyksiä, joihin ei ole tällä hetkellä vastauksia. Ainakaan virus ei vielä reilun kahden vuoden jälkeenkään ole osoittanut merkkejä kovin suuresta lievenemisestä tai muuttumisesta kausiflunssan suuntaan.

– Viruksella on vielä runsaasti käyttövoimaa. Voi myös tulla rekombinaatteja, kun kaksi erilaista virusta päätyy samaan soluun. Voi tapahtua geenien vaihtoa, jolloin syntyy uusia variantteja. Tästä on jo näyttöä deltan ja omikronin sekä omikronin kahden variantin välillä Suomessakin.

– Näyttää siltä, että infektio ei ole ihmiskunnasta poistumassa. Sellaiset viruskannat pärjäävät jatkossa ja selviävät eteenpäin, jotka pystyvät väistämään immuniteettia ja tarttumaan tehokkaasti, Vapalahti sanoo.


Aukaisimme pandoran lippaan, emmekä sulkeneet sitä tukahduttamalla SARS-CoV-2 virusta globaalisti tiukilla rajoituksilla mm. maiden välisen liikkumisen kaikkiin kohdistuvilla parin viikon karantteneilla ja nyt meillä on ikuinen riesa, joka tulee ajan kuluessa paljon kalliimmaksi kuin liikkumisen ja bilettämisen puolen vuoden täyssulku, todennäköisesti on tullut jo nyt paljon kalliimmaksi 15-20 miljoonalla uhrillaan, ja uhrimäärä sen kun kasvaa ohittaen vuodessa-parissa espanjantaudin 50-100 miljoonan uhriluvun. Tämä ilmateitse tarttuva verisuoni- ja monielintauti ei lievene influenssavirusten tapaan, vaan sen vakava tautimekanismi pysyy samana nyt ja tulevaisuudessa kymmeniä tai satoja vuosia.
 
vierailija
Ainahan se on ollut pelkkää nuhaa ei siihen ole oikeasti edes kukaan kuollut minullakin oli korona mutta ei minulla ollut kuin vähän flunssainen olo, ripulia, yskää, lihaskipuja ja makuaisti vähän aikaa poissa.
 
vierailija
Eivät tulleet reinfektiot helpommiksi ja lievemmiksi, vaan itseasiassa pahentuvat oireet ja vauriot ja sairaalaanjoutumisetkin kasvavat joka ikinen kerta.

Päästään mukavasti taulukon vakavaa päätä kohti kun @KontioMia sanoin "saadaan sitä luonnonrokotusta sitten jatkuvasti":

Zerocovid eli tukahdutus on ainoa järkiteko. Kiina ollut oikeassa koko ajan, joskin toimintakeinot siellä brutaaleja. 1,4 miljardin ihmisen suojelu velvoittaa, ja globaali covidin ruumiskasakin kasvaisi hyvin nopeasti 20 miljoonasta 40-50 miljoonaan, mikäli Kiina toimisi yltiöliberaalisti länsimaiden tapaan koronan hoitamattomuuspolitiikalla. No espanjantaudin 50 miljoonan uhrin alarajan saavuttaminen herättäisi ehkä ihmisiä tästä vähättelylinjasta, jonka THL ja STM on elinkeinoelämän ja talousorientoituneiden poliitikkojen sekä virkamiesten paineesta luonut.
 
vierailija
Eivät tulleet reinfektiot helpommiksi ja lievemmiksi, vaan itseasiassa pahentuvat oireet ja vauriot ja sairaalaanjoutumisetkin kasvavat joka ikinen kerta.

Päästään mukavasti taulukon vakavaa päätä kohti kun @KontioMia sanoin "saadaan sitä luonnonrokotusta sitten jatkuvasti":

Zerocovid eli tukahdutus on ainoa järkiteko. Kiina ollut oikeassa koko ajan, joskin toimintakeinot siellä brutaaleja. 1,4 miljardin ihmisen suojelu velvoittaa, ja globaali covidin ruumiskasakin kasvaisi hyvin nopeasti 20 miljoonasta 40-50 miljoonaan, mikäli Kiina toimisi yltiöliberaalisti länsimaiden tapaan koronan hoitamattomuuspolitiikalla. No espanjantaudin 50 miljoonan uhrin alarajan saavuttaminen herättäisi ehkä ihmisiä tästä vähättelylinjasta, jonka THL ja STM on elinkeinoelämän ja talousorientoituneiden poliitikkojen sekä virkamiesten paineesta luonut.
Tämä on se tutkimus, joka on saanut myös GBD-osaston (Balloux et al) muuttamaan käsityksensä koko taudista. Riski saada todella vakavia seurauksia kasvaa jokaisen reinfektion myötä. (Ehkä juuri tästä syystä THL päätti vähentää reinfektiot luvuista.) https://mobile.twitter.com/jukka235/status/1541519671329017856
 
vierailija
Nuha joka tappoi viime kuussa marraskuu 2021 koko pandemian ajan eniten ihmisiä Suomessa 217 henkeä, ja nyt joulukuussa kuolemien määrä tulee olemaan noin 250. Pahimmat covid-räkätautikuukaudet tammikuu, helmikuu, maaliskuu ja huhtikuu vielä edessäpäin. Toisiksi eniten tähän mennessä koronaan kuolleita oli muuten huhtikuussa 2020 197 koronauhria. Nyt ainakin 2/3 koronaan kuolleita syksyn ja alkutalven aikana on ollut täyden rokoteannoksen saaneita. Toki mediaani-ikä edelleen noin 84-vuotta ja noin 95% useamman perussairauden vaivaamia monisairaita, mutta niinhän olivat myös ennen rokotteita. Nyt he saavat vain kuolla vähin äänin ja pienin uutisoinnein.
Lapissa tähän mennessä 99 ja osastolhoidossa 40 nyt. Ivalossa oli eka tapaus joka hoksattiin.
 

Yhteistyössä