Millaisia sämpylöitä leivot?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Pajukko
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti

Pajukko

Aktiivinen jäsen
14.11.2004
6 834
0
36
Tuli mieleen, kun tuossa sämpylöitä leivon, että millaisia muut tekevät.

Itse leivon sämpyläjauhoista esim. Myllärin kokojyväsämpyläjauhot ja leivontaan käytän hieman vehnäjauhoja. Kohotuksen jälkeen leivon pitkon josta leikkaan sämpylätyynyt ja nosta peltille kohoamaan. Uunissa sitten paistan niin, että sämpylän pinta vähän ruskettuu ja pinnasta tulee rapea. Minä ja mies tykätään tällaisista sämpylöistä

Nyt sitten esikoinen 9v on alkanut nariseen, että mummi tekee parempia. Mummi tekee sämpylät vehnäjauhoista, leipoo ne kauniin pyöreiksi kuten pullat ja paistaa vain sen verran, että sämpylä kypsyy, mutta ei juuri rusketu. Sämpylät jää pehmeiksi. Itse en noista sämpylöistä tykkää yhtään. Omat on paljon parempia :D
 
Itsekkin teen kokojyväsämpyläjauhoista&ruisjauhoist.
Sama homma, joskus melkein 9.v tyttäreni kertoo että mummo tekee ihania ja pullalta maistuvia
Meinasin sanoa ja EPÄTERVEELLISIÄ:D
Mutta kotona saa terveellisiä ja mummolla joskus niitä ''pullasämppyjä''
 
Vaimoni tekee 2-melaisella leipäkoneella taikinan Lidl’n muutaman kuukauden ikäisistä, tai nuoremmista sämpyläjauhoista.
Taikinaan hän käyttää 6 dl vettä (joskus maitoa), 80g leivontamargariinia paloiteltuna, 15 g (n. 2,5 tl) suolaa, 2x11 g kuivahiivaa ja 850 g tuoreita sämpyläjauhoja. Aineet hän panee leipäkoneeseen, mikä hoitaa alustamisen ja nostatuksen itsekseen.
Taikinan hän kaulii levyksi, käyttäen kaulinnassa vehnäjauhoja, jottei sämpylät jäisi paistuessa kovin kalpeiksi. Taikinalevyn hän paloittelee pitsaleikkurilla nelikulmaisiksi paloiksi, nostaa pellille ja painaa kulmat tylpiksi, jotta ne eivät palaisi koviksi. Lisäksi hän tökkää muutaman kerran haarukalla - pellillä ja leivinpaperilla olevia -.paistannaisia, jottei ne noustessaan halkeaisi.
Sentin paksuiset taikinapalat nostatetaan ennen paistoa kauniin pulleiksi 2,5…3 senttiä paksuiksi leiviksi.
Hänen uunissaan oikea lämpötila ja paistoaika ovat kiertoilmalla 175°C ja 12 minuuttia.
Meillä sämpylöitä ei voidella – liinan alla kuoren annetaan pehmetä.
Leipien teko pitsaleikkurilla ja leipäkoneella on mielestäni joutuisempaa kuin perinteisimmillä tavoilla.
Mielestänä veteen tehdyt sämpylät on parempia kuin maitoon!
 
Vaimoni tekee 2-melaisella leipäkoneella taikinan Lidl’n muutaman kuukauden ikäisistä, tai nuoremmista sämpyläjauhoista.
Taikinaan hän käyttää 6 dl vettä (joskus maitoa), 80g leivontamargariinia paloiteltuna, 15 g (n. 2,5 tl) suolaa, 2x11 g kuivahiivaa ja 850 g tuoreita sämpyläjauhoja. Aineet hän panee leipäkoneeseen, mikä hoitaa alustamisen ja nostatuksen itsekseen.
Taikinan hän kaulii levyksi, käyttäen kaulinnassa vehnäjauhoja, jottei sämpylät jäisi paistuessa kovin kalpeiksi. Taikinalevyn hän paloittelee pitsaleikkurilla nelikulmaisiksi paloiksi, nostaa pellille ja painaa kulmat tylpiksi, jotta ne eivät palaisi koviksi. Lisäksi hän tökkää muutaman kerran haarukalla - pellillä ja leivinpaperilla olevia -.paistannaisia, jottei ne noustessaan halkeaisi.
Sentin paksuiset taikinapalat nostatetaan ennen paistoa kauniin pulleiksi 2,5…3 senttiä paksuiksi leiviksi.
Hänen uunissaan oikea lämpötila ja paistoaika ovat kiertoilmalla 175°C ja 12 minuuttia.
Meillä sämpylöitä ei voidella – liinan alla kuoren annetaan pehmetä.
Leipien teko pitsaleikkurilla ja leipäkoneella on mielestäni joutuisempaa kuin perinteisimmillä tavoilla.
Mielestänä veteen tehdyt sämpylät on parempia kuin maitoon!

Mikset tee itse, kun noin tarkkaan tiedät? :)
 
Sämpylät tern veteen.
Jauhoina käytän litraa kohden n. 2-3 dl sileitä sämpyläjauhoja ja loput vehnäjauhoja.
Saatan joskus lisätä porkkanaa joukkoon.
Eli en tee tummia sämpylöitä. Kauraryynejä joskus lisään taikinaan.

Paistan hyvin. Silloin säilyvät paremmin.

Sämpylöitäni on aina kehuttu.
Myös kakkoja teen samalla ohjeella.
 

Uusimmat

Yhteistyössä