Mikäs olis sun ratkaisu eläkepommiin?

vierailija
Kun ei nuo boomerit aikoinaan reagoineet, niin meidän on pakko reagoida. Eli mikäs olis sun ratkaisu tulevaan eläkepommiin?
Ei ole mitään eläkepommia. Ennen oli eläkkeellä sotien harventamat ikäluokat niin eläke menot oli pienet. Nyt eläkkeellä on ehjät ikä luokat. On palattu normaaliin tilaan sotien harventamat ikä luokat on poistunut keskuudestamme. Ensin peloteltiin suurten ikä luokkien aiheuttavan eläkepommin jota ei koskaan tullut. Suurin ikä luokka tällä hetkellä on 1963 syntyneet. Minua ihmetyttää nykyisin joka asiaan poliitikkojen synnyttämä pelottelu taktiikka uusien eläkepommien keksimineminen, työvoimapula, ilmastomuutos, luonnon katasrofit, korona taudilla pelottelu näitä kyllä riittää. Ei ihme jos kansaa alkaa ahdistaa ja elämän laatu kärsii.
 
Entä jos keksittäisiin tapoja, miten ne eläkkeet saadaan mahd. hyvin heti takaisin käyttöön. Siis kehitetään vanhuksille palveluja, jotka miellyttävät ja ovat kohtuuhintaisia.

Jos eläkeläiset tykkäävät matkustella ja viettää osan talvesta vaikkapa espanjassa, niin voisko toteuttaa sen niin, että mahdollisimman paljon euroja jää suomeen? Samoin kotipalvelut voisivat olla varsin paljon laajempia mitä nykyään. Jos vanhus saisi kohtuuhinnan maksamalla apua piha- ja kotiaskereissa niin mahdollisuus sille, että voisi jopa kuolla omaan sänkyynsä kasvaisi ja vältyttäisiin isommilta kustannuksilta kun harva makaisi vuosikausia yhteiskunnan turvin vuodeosastolla.


Lisää työtä nuoremmille, lisää veroeuroja ja samalla lisää rahaa millä maksaa eläkkeitä.
 
Kaikki haluaa elää mahdollisimman pitkään ja onnellisina. Kaikille pitää maksaa eläkettä joilla on siihen oikeus. Ainoa eläke joka mietityttää on leskeneläke siinä tavallaan maksetaan eläkettä kuolleelle.

Olihan se ymmärrettvää aiemmin, kun usein nainen oli kotona lapsia hoitamassa ja mies toi rahat kotiin. Mut ne lesket alkavat olla aikas pian kuopassa kaikki.
 
vierailija
Eilen uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset elävät pidempään.
Viisikymppisten erot ovat yleistyneet verrattuna 1990-lukuun, ja moni eronnut pariutuu uudestaan.
Asenteet ovat muuttuneet ja elämä maistuu.
Eläkeläiselämässä ihaninta on vapaus. Saan tehdä ja ajatella mitä haluan.
 
vierailija
Eihän siihen helppoja ratkaisuja ole. Nyt olemme tilanteessa, jossa on luotu liian avokätinen eläkejärjestelmä ja ainut keino tehdä siitä vähemmän avokätinen on ottaa jotain pois eläkkeensaajilta.

Ihan ensiksi pitäisi saada aikaiseksi päätös siitä, että omaisuudensuoja ei koske eläkkeitä koska eläkkeet eivät ole ansaittua palkkaa, vaan sosiaalinen tulonsiirto. Tämä väärinkäsitys on ollut erittäin haitallinen enkä oikein ymmärrä mistä se on edes päässyt syntymään eli miksi sitä ei ole kumottu jo heti alkuunsa silloin aikanaan. Kukaan ei käytännössä maksa omia eläkkeitään eikä se ole ollut tarkoituskaan.

Kun omaisuudensuoja olisi purettu, voidaan jo myönnettyjä eläkkeitäkin leikata. Ihan ensiksi pitäisi luoda eläkekatto. Se ei euroissa olisi mitenkään merkittävä juttu, mutta helppo ja hyväksyttävä. Seuraavaksi pitäisi luopua täysin taitetusta indeksistä ja eläkkeet seuraisivat ainoastaan ostovoiman muutosta. Ei palkankorotuksilla ole mitään tekemistä eläkkeellä olevien tulojen kanssa. Eläkkeitä voitaisiin myös leikata taloudellisen tilanteen niin vaatiessa.

Eläkeikää on jo hyvin nostettu, mutta varmasti on vielä vähän nostamisen varaa. Alunperin eläkeikä säädettiin odotettavissa olevan eliniän mukaan niin, että ihmiset olisivat eläkkeellä keskimäärin viisi vuotta ennen kuolemaansa. No se suunnitelma meni puihin kun elintason nousun ja lääketieteen kehityksen myötä ihmiset elivät vanhemmiksi. Mummoni taisi olla 35 vuotta eläkkeellä ja isäni on ollut jo 20 vuotta. Ihan maalaisjärki kertoo ettei tuossa ole mitään järkeä. Eläkeikää pitäisi siis nostaa johonkin 70 vuoteen ja sen jälkeenkin luoda erilaisia helpotuksia ja kannustimia ihmisten työssäkäynnille.

Eläkemaksuja ei enää voi nostaa. Se tie on käyty loppuun. Mutta sen sijaan voisi kyllä yrittää luoda systeemiä, jossa ihmiset saisivat itse huolehtia omasta eläketurvastaan paremmin. Yrittäjät saavat valita eläkemaksunsa suuruuden ja ehkä samaa voisi kokeilla työntekijöidenkin kohdalla. Joku voi tienata 4000 kuukaudessa, mutta maksaisikin itselleen eläkettä vain 2000 euron mukaan ja sijoittaisi lopun verovapaasti. Jos sijoitukset onnistuisivat, niin hieno homma ja jos menisi puihin, niin sitten eläke jäisi pieneksi, mutta sillä kuitenkin eläisi.
 
vierailija
"Jos sijoitukset onnistuisivat, niin hieno homma ja jos menisi puihin, niin sitten eläke jäisi pieneksi, mutta sillä kuitenkin eläisi."

Kuuntelin eilen englanniksi äänikirjaa. Tarina kertoi irlantilaisesta miehestä, joka rakasti työtään veturinkuljettajana.
Eläkkeelle jäätyään hän kuoli vähän ajan kuluttua. Hän ilmeisesti menetti elämänhalunsa. Samanlaisen tarinan kuulin junamatkalla vierusmatkustajalta. Tosin naisen isällä oli terveysongelmia.
Ennen koronaa hehkutettiin ihania eläkevuosia. Usein mietin onko elämä Etelä-Euroopassa ihanaa.
Miten ottaisin ilon irti viimeisistä vuosistani.
Minulle sopii parhaiten niukka ja yksinkertainen elämä. En kaipaa Karibian risteilyjä. Ikävystyn aina ruotsinlaivoilla ja lennän naapurimaahan mieluummin.
Ikävä suukopu tulevien sukupolvien eläkkeistä on loukkaavaa. Asiat on osattu hoitaa ennenkin ja niin osataan jatkossakin. Neuvoni on. Älä haali itsellesi omaisuutta ja likaa maallista painolastia.
Mitä vähemmän omistat sitä onnellisempi olet.
 
vierailija
Ikävä suukopu tulevien sukupolvien eläkkeistä on loukkaavaa. Asiat on osattu hoitaa ennenkin ja niin osataan jatkossakin. Neuvoni on. Älä haali itsellesi omaisuutta ja likaa maallista painolastia.
Mitä vähemmän omistat sitä onnellisempi olet.
Nykyiset palttiarallaa nelikymppiset ovat ensimmäinen sukupolvi, jonka elintaso tulee jäämään vanhempiensa elintason alle. Neuvostasi on siis jo otettu oppia. Sukupolvisota on tarpeetonta, mutta tosiasioiden tunnustaminen on aina paikallaan eikä sen sanominen ääneen voi olla loukkaus. Eläkejärjestelmä on epäreilu nuorempia sukupolvia kohtaan ja sen selkeitä voittajia ovat suuret ikäluokat eli nyt eläkkeellä olevat.
 
vierailija
Eläkeiän jälkeistä palkkatasoa pitäisi nostaa houkuttelevammaksi tai voisi tehdä vaikka pienemmällä työaikaprosentilla tai keikkatöitä ja se myös kannattaisi eläkeläiselle.
Nuoremmat jäävät mielenterveysongelmien takia työkyvyttömyyseläkkeille ja vanhemmat tuki-ja liikuntaelinsairauksien sekä mielenterveysongelmien takia. Voisi olla jonkinlaista eläkeikää lähestyvien työntekijöiden tarvittaessa tukemiseksi/yksilöllisesti tukien, jotta olisivat loppuun asti työelämässä
Pitäisi yrittää pitää heitä pidempään töissä. Ennaltaehkäistä mt-ongelmia ja panostaa nuoriin, heillä on sitä työuraa jäljellä vuosia ja voisivat maksaa veroja.
Tuki-ja liikuntaelinsairauksien hoito pitäisi olla aktiivista ja nopeata, fysioterapia, kuntoutus, liikunta ja painonhallinta-asiat kuntoon ja näihin asioihin panostaen.
Perheitä voisi tukea joustavilla työaikamalleilla. nuoria pitäisi rohkaista tekemään ajoissa lapsia (eikä vasta sitten kun ollaan 35-40 v. opiskelujen, vakinaisen työsuhteen ja asunnon hankkimisen jälkeen), jotta tulisi niitä tulevia veronmaksajia tulevaisuuteenkin.
On työttömyyttä ja työntekijäpulaa, näiden asioiden tasapaino pohtien koko Suomea ei vaan pääkaupunkiseutua eikä autioiteta maaseutua. Asuntojen kalleus pääkaupunkiseudulla, ei kannata matalapalkka-aloille tulla töihin. Tulisi verorahoja yhteiskunnalle enemmän.
Tuntuu, että yrittäjäksi ryhtyminen/riskit koetaan suuriksi eikä uskalleta matalla kynnyksellä siihen ryhtyä. Ideoita varmaankin on ihmisillä muttei rohkeutta.
Ja mistä sitten rahat tähän kaikkeen, ei sitten minulla mitään aavistusta. Kunhan vähän heittelen ajatuksia.
 
vierailija
.
”Tuntuu, että yrittäjäksi ryhtyminen/riskit koetaan suuriksi eikä uskalleta matalla kynnyksellä siihen ryhtyä. Ideoita varmaankin on ihmisillä muttei rohkeutta.
Ja mistä sitten rahat tähän kaikkeen, ei sitten minulla mitään aavistusta. Kunhan vähän heittelen ajatuksia.”

Kävin Fidassa ja sitten ruokakaupassa.
Ostin Iltalehden. Monta juttua lehdestä olin jo aiemmin lukenut netistä.
Vilkaisin lehden eläkejuttua. Tuttua asiaa eikä siinä ollut minulle mitään uutta. Eläkeläisiä on moneen lähtöön. Kuten jo kerroin viihdyn penninvenyttäjä lifestylessäni.
Katsoin Seitsämän uutiset. Sanna Marin oli saanut raikuvat aplodit Berliinissä puheelleen.
Saksa on Euroopan veturi. Ihme ja kumma, jos pieni Suomi ei saa asioitaan tasapainoon. Täällä on osaavaa ja koulutettua väkeä.
En ymmärrä miksi minun eläkeläisenä vielä pitäisi käydä työssä. Juttelin kerran jumpparyhmän pukuhuoneessa eläkkeelle sopeutumisesta. Tuntematon nainen sanoi, että hänellä kesti viisi vuotta tottua olla eläkkeellä.
Työpaikassani oli eräs nainen töissä niin pitkälle kuin laki salli. Professorit pitivät eläkkeellä työhuoneensa ja joskus tulivat käytävillä vastaan.
Ei meillä eläkeläisillä ole muuta ongelmaa kuin riesaksi jymähtänyt korona.
Kävelin hyvän askelmäärän ja ohitin koronatestibussin. Jostain syystä jonossa ei ollut yhtään ihmistä. Ehkä vastaanotto oli jo ohi.
Mt-ongelmia on aina ollut. Onneksi asioista nykyään puhutaan avoimesti.
Luin ay-lehteä. Joku mies oli kirjoittanut kirjan ystävästään, joka oli mennyt elämässään umpikujaan yrittäjänä.
Kirjoja julkaistaan solkenaan. Kaikki haluavat paljastaa ja avautua.
Sanoin aikoinaan sukulaismiehelle, että minusta tulee Suomen paras terapeutti.
Jollain keskustelupalstalla kerroin tuon tapauksen ja sain niskaani mahdottoman rökityksen.
Tämän päivän Iltalehdessä kirjoittaa Kuopiosta geriatri nimellään höpöhöpöhoidoista. Minäkin höyrähdin uskomushoitoon hädissäni kultaisella 1990-luvulla. Joten vähemmällä olisin päässyt, kun olisin opiskellut virallisen terapeuttitutkinnon.
Mielenterveys syntyy yksinkertaisista asioista. Niin yksinkertaisista, että minunkin on välistä vaikea uskoa.
Kävelin tänään kauppakeskuksessa. Kovaäänisessä puhuttiin kiitos sanasta. Se sana ei kuulema kulu käytössä.
Kannattaa kiittää itseään ja muita ihmisiä hyvästä seurasta. Itseään parempaa seuraa ei ole olemassakaan. Rinkelipussi oli eutron tarjouksessa. Klikkaan Lähetä vastaus ja menen kahville. Toivottavasti terapeutit osaavat olla eläkkeellä ilman viiden vuoden sopeutumistreeniä.
 

Yhteistyössä