Mikä on sanktio jos ajaa katsastamattomalla autolla?

vieras
Katsastamaton auto liikenteessä
Tiedotus 06.07.2006 10:54

Katsastuslajeja on useampia; määräaikais-, rekisteröinti-, kytkentä- ja muutoskatsastus. Tämän lisäksi on vielä ns. valvontakatsastus. Ajoneuvolain mukaan moottorikäyttöinen ajoneuvo ja siihen tai sen perävaunuun kytkettävä perävaunu on asianmukaisesti rekisteröitävä ja katsastettava, jollei toisin säädetä ( Ajoneuvolaki 8 § ). Ajoneuvon omistaja tai hänen sijastaan rekisteriin ilmoitettu haltija SEKÄ AJONEUVON KULJETTAJA ovat vastuussa siitä, että liikenteeseen käytettävä ajoneuvo on liikennekelpoinen ja, jos sitä edellytetään, rekisteröity ja asianmukaisesti katsastettu ( Ajoneuvolaki 9 § ).

Pääsääntö on, että omistajalle / haltijalle annetaan RV ( sakko ), normaalisti 8 päiväsakkoa ( liukuma 4 - 12 ) ja kuljettajalle rikesakko, suuruudeltaan 35 ?. Totta kai asia harkitaan aina tapauskohtaisesti. Kuljettajaa ei ole kokonaan vapautettu vastuusta ja hyvähän kuljettajan on selvittää itselleenkin minkälaista ja -kuntoista ajoneuvoa liikenteessä käyttää.

Ismo Rajala
Komisario
www.poliisi.fi
 
Kiitos, vieras. Ja muut kanssa.
Onneks ei poliisit pysäyttäny, oli just toisella puolella tietä nopeusratsia tjtn, ja vast seuraavana päivänä mies kerto tosta katsastamattomuudesta. Hitto että ottaa päähän ku mitään ei voi hoitaa ajoissa... :headwall: