Marinin sanat säikäyttivät kokoomuksen - Onko PS:n ja SDP:n hallitus sittenkin mahdollinen?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Marinin sanat säikäyttivät kokoomuksen - Onko PS:n ja SDP:n hallitus sittenkin mahdollinen?


Sanna Marinin ja Riikka Purran puheet pehmenivät, ja se herätti spekulaatiot mahdollisesta hallituskumppanuudesta,


Muutaman päivän sisään PS:n ja SDP:n puheenjohtajilta on kuultu yllättävät kommentit mahdollisista tulevista hallituspohjista.

Tänään Uutissuomalainen kertoi perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran lausuneen, ettei suljekaan mitään puoluetta, edes SDP:tä, pois hallitusyhteistyöstä. Purran mukaan vaalien jälkeen neuvotteluissa ”kaiken ratkaisevat asiakysymykset ja niissä saavutettavat kompromissit".
Marinin kommentti viime viikonloppuna on herättänyt kysymyksen siitä, voisiko SDP lähteäkin PS:n kanssa hallitukseen.

Ilta-Sanomien mukaan SDP:n puoluevaltuustossa tiedotustilaisuudessa kysyttiin, miten Marin näkee, että hänen johdollaan voisi olla muodostettavissa hallitus kokoomuksen tai perussuomalaisten kanssa.

– Minun mielestäni meillä on erilaisia vaihtoehtoja myös hallituspohjaksi. Omalta osaltani olen todennut sen, että SDP ja perussuomalaiset, meidän olisi vaikeaa mahtua samaan hallitukseen, koska meidän näkemyksemme ovat niin erilaisia, Marin vastasi.

Kun vielä tammikuussa Marin sanoi, ettei näe mahdollisuutta hallituskumppanuuteen – samalla hän viikolla nimitti PS:ää rasistiseksi puolueeksi – nyt retoriikka on pehmeämpää.

Syynä voi olla keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon lausunto edellisviikolla siitä, ettei keskusta lähde enää nykyiseen hallituskokoonpanoon. Se kavensi tulevia hallituspohjamahdollisuuksia – SDP:lle jäi oikeastaan vaihtoehdoksi hallituksen muodostaminen kokoomuksen kanssa.

Iltalehden tietojen mukaan Marinin kommentti puoluevaltuustossa säikäyttikin kokoomusjohtoa: mitä jos SDP tai PS voittaakin vaalit, ja nämä kaksi löytäisi yhteisen sävelen työmarkkinapolitiikasta ja muodostaisivat ”peruspunan”, joka estäisi työmarkkinauudistukset, turvaavat yleissitovuuden ja eivät tasapainota julkista taloutta.

Hallitusspekulaatiossa SDP:n ja PS:n yhteishallitusta pidetään edelleen epätodennäköisenä, mutta Marinin ja Purran puheiden pehmentyessä mahdollisuus on olemassa.


Demaripersuhallitus olisi paras vaihtoehto.
 

Yhteistyössä