Minulle annettiin neuvolasta ohje että makeanhimoon mieluummin light-limuja kuin vaikka appelsiinituoremehua, etteivät sokerit nouse liikoja (vaikka ei ole paino- tai diabetesongelmia). Ei tietenkään litratolkulla, mutta muutamasta lasillisesta/päivä ei ole haittaa. Kiellettyjä syklamaatti ja sakariini, sallittuja aspartaami ja asesulfaami. Uudesta sukraloosista en tiedä...
helistin.fi:
""Energiattomat makeutusaineet
Aspartaami ja asesulfaami ovat tavallisimmin käytettyjä energiattomia makeutusvaihtoehtoja. Aspartaamin turvalliseksi arvioitu enimmäiskäyttömäärä ei tavanomaisessa ruokavaliossa ylity. Asesulfaamin käytölle ei ole asetettu erityisrajoituksia.
Sakariinin ja syklamaatin enimmäiskäyttömäärät ovat huomattavasti aspartaamia pienempiä. Sakariinin tai syklamaatin käyttöä ei suositella raskaus- tai imetysaikana.""
Maltitoli kuuluu samaan sarjaan ksylitolin yms. kanssa, eli on sallittu, mutta nostaa tehokkaasti verensokeria.
espoo.fi:
""Hiilihydraatteja sisältävät eli verensokeriin vaikuttavat makeutteet:
- sakkaroosi eli tavallinen sokeri
- hedelmäsokeri eli fruktoosi
- hunaja ja siirappi
- sokerialkoholit esim. ksylitoli, sorbitoli, maltitoli, mannitoli.
Keinotekoiset makeutusaineet
Jos tekee mieli makeaa eikä halua verensokerin kohoavan, voi makeuttajana käyttää keinotekoisia makeutusaineita. Makeutusaineet, jotka eivät sisällä energiaa/hiilihydraatteja eivätkä vaikuta verensokeriin:
- aspartaami (E 951)
- asesulfaami K (E 950)
- taumatiini (E 957)
- neohesperidiini DC (E 959).
Luettelossa olevat makeutusaineet ovat kaikki sallittuja myös raskaana oleville. Keinotekoisille makeutusaineille on määritetty päivittäiset enimmäiskäyttömäärät. Keinotekoisista makeutusaineista raskaana olevan on siis turvallisinta valita aspartaamia tai asesulfaami K:ta sisältäviä elintarvikkeita, sillä niiden päivittäiset enimmäiskäyttösuositukset eivät normaalikäytöllä ylity.