Maitoaltistus käytännössä

Meille tuli kutsu maitoaltistukseen sairaalaan. Miten se tapahtuu käytännössä? Ja kun ekaks tehään prick-testit, maito, kotimaiset viljat.. Meneekö koko päivä, tietää kertoa esikon hoitajalle? Entäs jos oireet tuleekin vasta kotona?? Löytyykö aiheesta jo ketjua, vai haluaisiko joku ystävällinen kertoa vielä kerran? Kiitos! :flower:
 
Minäpä vastaan kun on tuoreessa muistissa =) Eli, jos teillä tehdään ensin prickit ja jos maito nousee jo siinä vaiheessa niin altistukselle ei enään ole aihetta. Mutta jos prikc ei nouse yleensä altistus aloitetaan iho sivelynä, jos ei oireita niin aloitetaan altistus eli n 1ml suuhun ja määrä suurenee, jos ei oireita ilmesty( yleensä oksentelu tai limarohina tai nokkosrokko, tai kaikki yhdessä)altistust jatketaan kotona. Kotona aloitat oirepäivä kirjan täytön. Jos oireet tulevat kotona altistus lopetetaan siihen. Ja soitto sairaalaan riittää. Histamiini klubilla on paljon aiheesta, kannattaa käydä tutustumassa.
 
Joissain sairaaloissa tehdään altistukset, vaikka prickeissä tulisi jo positiivinen. Kelalla on edelleen ilmeisesti vähän hajontaa noissa korvausten myöntämisissä ja suurimmassa osassa Suomea vaaditaan korvauksien saamiseksi nimenomaan positiivinen altistustulos.
 
Alkuperäinen kirjoittaja NallePuh82:
Joissain sairaaloissa tehdään altistukset, vaikka prickeissä tulisi jo positiivinen. Kelalla on edelleen ilmeisesti vähän hajontaa noissa korvausten myöntämisissä ja suurimmassa osassa Suomea vaaditaan korvauksien saamiseksi nimenomaan positiivinen altistustulos.
Joo, näin on. Kelalta ei tule korvauksia ilman altistusta.

Altistus riippuu varmasti sairaalan käytännöstä, mutta tässä esim.

1. huuleen tilkka maitoa/jogurttia, tarkkaillaan oireita
2. 1/2 tunnin päästä 1 tl samaa ainetta, ja oireiden tarkkailu
3. 1/2 päästä annosta nostetaan jos ei oireita jne.....

oireet voi tosiaan tulla vasta kotona, mutta ovat harvoin sitten vakavempia, yleensä suolistoperäisiä.
 
Kun/jos Kelan säännöksiä luetaan, niin lapsen iällä on merkitystä, kun haetaan b-lausunnolla korvauksia. Toivottavasti kohtelu sairaaloissa ja Kelan paikallispäättäjillä ei olisi eriarvoista eri puolilla maata... :/

Alle 1-vuotiaille Kelan korvauksiin tarvitaan altistuksessa todettuja haitallisia oireita TAI poikkeavia lehmänmaitovasta-aineita, jotka on osoitettu ihon pistokokeella tai lisääntyneellä seerumin immunoglobuliini E -pitoisuudella.

Yli 1-vuotiaille Kelan korvauksiin tarvitaan aina altistuksessa todettuja haitallisia oireita.

Tarkemmin kliinisten ravintovalmisteiden korvattavuuden edellytykset 505 ja 506:

Koodi:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/041105122649KA?openDocument
Koodi:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/041105123850KA?openDocument
 
Prinsessan aarre
Juu, altistus melkein kannattaa tehdä (kuulostaa kamalalta..), vaikka prickissä tulisikin positiivinen tulos. Olen jo joskus aiemmin tällä palstalla kertonut, että meiän pojalla kävi juuri niin. Prickissä tuli reilusti positiivinen tulos, mutta lääkäri päätti, että vielä tehdään altistus. Tämä sen vuoksi, että iholla on pitkä muisti ja vielä aikuisenakin saattaa prickissä tulla positiivinen tulos, vaikkei allerginen olisikaan.

Nonnih, siis prickissä oli siis reilu näppylä iholla. Maitoaltistuksessa ei kuitenkaan isoja oireita ja se voitiin tehdä kokonaan. (Aiemmin pienestäkin pisarasta nokkosrokkoa) Viimeisen annoksen jälkeen oli vähän limaisuutta pojassa havaittavissa ja kotona illalla pojan atooppinen ihottuma lehahti. Maitoallergia ei ole siis kokonaan poistunut, mutta jonkun verran jo kestää. Lääkärin kehoituksesta siedätys jatkuu. Muutama lusikallinen raejuustoa tai viipaleen juustoa poika pystyy syömään (ja joka päivä niitä syökin, ovat suurinta herkkua), mutta puoli purkkia jogurttia lehahduttaa ihon parin tunnin päästä.

Niin ja meillä meni siis osastolla monta tuntia (karkeasti arvioiden 5?).. (Toki jos oireita tulee heti, niin nopeammin pääsee kotiin) Jokaisen annoksen välillä oli 15-30 minuuttia. Ensin tosiaan siveltiin poskelle, sen jälkeen huulelle, sitten pieni tippa suuhun ja isonnettiin annoksia vähitellen. Meillä poikaa tarkkailtiin viimeisen annoksen jälkeen vielä puolitoista tuntia. Yhtenä syynä se limaisuus.
 
Poika on alle 1-vuotta. Ja lääkäri tosiaan sanoi et jos tulee positiivinen tulos prick-testissä niin altistusta ei tarvita. Mutta epäili ihotulosta, koska oireilee enempi suolisto-oireilla ja ollaan oltu ilman maitoa, minä siis imetysdieetillä, niin kauan. Mitä nyt pari viikkoa sitten koitin maitoa ja oireet tuli. Ois vaan hyvä saada jokin maito mukaan että varmasti sais tarpeeksi, kun välillä tissimaito ei oikein maistu... Tai tuntuu vaan siltä että saako tarpeeksi, kun ei syö yöllä ja päivällä ei oikein malta. No ens viikolla selviää! Mitenhän pitkään toipuu oireista, kun ollaan sit seuraavalla viikolla lähdössä hiihtolomareissulle?
 
Musta on turha tehdä valvottua altistusta, kun vasta kotialtistuksessa olet itse todennut oireiden tulevan maidosta. Kannattaa kertoa tuo lekurille. Se vahvistaa hänen kantaansa, että pelkkä prick riittäisi allergia toteamiseen. Hyvä jos selviätte pelkällä prickillä eikä tarvii kiusata lasta taas uudelleen maitoaltistuksella.

Oireettoomuuteen pääsyn kesto vaihtelee hyvin paljon. Riippuu siitä kuinka herkkä maitoallergikko on kyseessä mutta myös siitä kuinka pitkään altistusta jatketaan (=kuinka paljon allergeenia elimistöön pääsee).
 
Niinpä. Kyseessä on ihan sama lääkäri koko ajan... Eli on tietoinen kotialtistuksesta, tehty hänen "käskystä". Mutta kuten täällä on aiemminkin todettu muissa keskusteluissa, se on niin lääkäri kohtaista miten asiaa hoidetaan. Miusta on nyt pääasia se että tälle asialle saadaan jonkin näköinen virallinen kanta ja sitten on helpompi toimia jatkossa. Harmi vaan että se pieni kärsii meidän aikuisten takia... Ja niiden byrokraattien! :headwall:
 
:) Eilen oltiin siellä altistuksessa. Prickeistä ei tullut mitään, maidosta saatiin ajoiksi sellainen pieni jälki. Mutta ei riittäny ihan positiiviseksi. Joten altistus tehtiin. iho-oireita tuli vähän, ja viimeisen annoksen jälkeen alko tulla pahanhajuista pierua ja kakka haisi tosi pahalle, mut oli ihan normaalin näköistä-vielä. Kotona sit tulikin heti kauhea vihreä limakakka... Soitin tänä aamuna lääkärille ja hän kirjoittaa meille lausunnon ja reseptin soija-tutteliin. Toivotaan et se sopii...
Olipa hankalaa saada alas viimeinen annos, 100ml, tuttelia siinä altistuksessa kun poitsu päätti että nyt riittää eikä halua enää sitä maitoa. Oisko jo sillon tullu huono olo masuun? No, sit pikkuhiljaa juottamalla se onnistui, mutta olihan homma. Ja onneksi ei tullu niin kamalan kipeeksi. Joten nyt voi taas vähän hengähtää, kunnes ilmenee jotain uutta.
 
Mukavaa kuulla, että altistus meni hyvin ja suuremmilta huudoilta säästyitte. Tuo epäsopivasta korvikkeesta kieltäytyminen on aika tavallista, lapsi tietää että siitä tulee huono olo. Minkä ikäinen lapsi teillä on, kun soija tulee korvikkeeksi? Millä korvikkeella ootte muuten olleet tämän väliajan ennen maitoalistusta, se ilmeisesti sopi ainakin?
 
Poika on just tänään 11kk. Ja rintamaidolla tähän asti, olen itse ollu imetysdieetillä maito ja kananmuna pois. Se on toiminu meillä, on ollu oireeton. En ehkä vieläkään lopeta imetystä, halusin vain nyt jo jonkin muun maidon että tottuu (voisin kuvitella että tän ikäinen ottaa helpommin vastaan uusia ruoka-aineita kuin reilu vuoden ikäinen) ja on muutenkin vähän vapaampi sen imetyksen suhteen. Toivottavasti vaan se soijatutteli sopisi... Lääkäri varoteli että voi allergisoitua sille, mutta kokeillaan kun ei ole niin kiirettä.
 
Mekin odotellaan tytölle aikaa altistukseen. Lääkäri sanoi että tekevät Lasten klinikalla. Tarkoittaako tämä käytännössä poliklinikalla vai osastolla? Itse ajattelin automaattisesti että osastolla mutta ehkä ymmärsin väärin...
 

Yhteistyössä