maito-/kananmuna-allergia?

  • Viestiketjun aloittaja ihmettelevä
  • Ensimmäinen viesti
ihmettelevä
Tuttavani sanoi että hänen lapsi saa syödä paistettua kananmunaa muttei keitettyä koska on maitoallerginen. Muuten kyllä saa syödä mitä vaan. Onko tälläistä allergiaa olemassakaan???? Kun en ymmärrä mitä eroa on keitetyllä ja paistetulla kananmunalla. Jos kerran voi syödä toista niin miksi ei toista.
 
Jegher
\
Alkuperäinen kirjoittaja 01.11.2004 klo 16:25 ihmettelevä kirjoitti:
Tuttavani sanoi että hänen lapsi saa syödä paistettua kananmunaa muttei keitettyä koska on maitoallerginen. Muuten kyllä saa syödä mitä vaan. Onko tälläistä allergiaa olemassakaan???? Kun en ymmärrä mitä eroa on keitetyllä ja paistetulla kananmunalla. Jos kerran voi syödä toista niin miksi ei toista.
Kuulostaa kyllä vähän omituiselta, ihan samahan se on millä tavalla se kananmuna on kypsennetty? Ja jos on todella pelkästään maitoallerginen, niin ei välttämättä ole kananmunalle allerginen ja toisaalta jos on kananmunalle allerginen, niin sitten kyllä on kaikella tavalla laitetulle... :/
 
Emppuliini75
Aika jänskiltä tuntuu... Meillä tyttö on monelle ruoka-aineelle allerginen ja myöskin maidolle ja kananmunalle. Eikä kyllä sitten siedä näitä allergisoivia ruoka-aineita missään muodossa.
 
Ensinnäkin maito- ja muna-allergia ovat kaksi eri asiaa. Mutta kaverin lapsi, joka on paha allergikko, pystyy syömään munaa makaronilaatikossa mutta saa iho-oireita raa'asta munasta. Ja monia muita aineita saattaa syödä keitettynä muttei raakana. Eli allergiat ovat jokaisella erilaisia.
 
joemilia
En ole koskaan kuullutkaan että maito ja muna olis toisiinsa jotenkin kytköksissä näissä allergia asioissa! Mutta meidän tyttö on kanamunalle allerginen siten, ettei voi esim. särkeä kanamunaa samassa tilassa tai saa iho-oireita!(kuulemma kuitenkin harvinaista) Ei kuitenkaan voi käyttää munaa muutenkaan missään muodossa...Tosin keittämisellä voi..HUOM. VOI, allergeenit hävitä eri ruoka-aineista.En tiedä päteekö sama sitten kananmunaan!?Pojalla taas oli vauvana maito-allergia ja silloin kehotettiin välttämään naudanlihaa, eli maidon tuottajaa! Kananmunasta ei tällöinkään puhuttu mitään(vuonna 2002)!
 
Emppuliini75
Tottakai allergiat ovat aivan yksilöllisiä eivätkä maito- ja kananmuna-allergiat ole mitenkään kytköksissä toisiinsa. Mutta jos on allerginen kananmunalle niin ei ole väliä kuinka se kypsennetään. Sekä keitetty että paistettu kananmuna allergisoi aivan samalla tavalla koska kypsennettyähän se kananmuna on molemmissa tapauksissa.
 
Meillä on poju allerginen maidon ja kananmunan valkuaiselle. Näitä kahta edellä mainittua ei saa olla missään olomuodossa ainakaan meidän poitsun ruokavaliossa... muutoin kauhea kutina.

Aika oudolta kuulostaa et vois paistettuna syödä mut ei keitettynä ( vai oliko se toisinpäin..? ).
 
toista odottava
Meillä poika ei kestänyt maitoa ja munaa missään muodossa missään tuotteessa ensimmäisinä vuosina ( allergiat todettiin 5 kk ikäisenä), nyt on mennyt maito jo monta vuotta mutta muna on edelleen kielletty..

Mutta esim porkkanaa, omenaa, perunaa ei kestä raakana mutta pottu ja porkkana menee keitettynä. Mansikka ei tuoreena mutta keitettynä/pakastettuna menee.. Eli käsittely poistaa joistain tuotteista allergeenit mutta ei kaikista tietenkään ja jokainen löytää kokeilemalla ne oman rajat missä vaiheessa tulee oireita ja mistä ei.

Kyllä allergia lapsen kanssa eläminen vaatii ns. luovaa hulluutta että löytää ruokavalion minkä lapsi kestää.. :/

 
lounatuuli harmaana
voihan olla että lapsen vatsa sietää jostakin syystä kananmunaa paremmin paistettuna...meilläkin on yks muna allergikko ollut ja esim. makaroonilaatikossa sieti munan muttei keitettynä eikä leivonnaisissa :/ en todellakaan tiedä miksi näin, saattaapi olla myös niin että kananmunan määrä ratkaisee oireidenkin määrässä tässä tapauksessa...
 
muna-allergikon äiti
Miellä kananmuna-allergisella menee esim munamaito makaroonilaatikossa, mutta ei keitetty muna tai sitten munakas. Käsittääkseni näin että munan rakenne on rikottu ja kypsytetty riittämiin tuossa munamaidossa/makaroonilaatikossa . Keitetyssä taas valkuainen on puhtaasti erillään ja munakashan ei välttämättä oli läpikypsää.
Ja muna on todettu allergiatestein.
Tämä ei ollut vastaus alkuperäiseen kysymykseen, mutta kommentti johonkin tuossa viestiketjussa.
 
Meillä poika 1v 5kk.
Ei paljoa olla kananmunaa tarjottu, mutta esim. lihapulliin olen sitä laittanut. Ja tietty yllättävän monessa tuotteessa sitä on.
Keitetystä munasta kieltäytyy.
Kun tehtiin munakasta, niin söi vaan n.2 lusikallista ja suun ympärille tuli näppyjä (nokkosihottumaa) ja iltapäivällä ripuloi vesiripulia pari kertaa, ja se oli siinä.
Pullasta ei tullut mitään, mutta täytekakkua maistettuaan näppyjä taas ilmaantui.

Aattelin neuvolan (1kk päästä) yhteydessä lääkäriltä kysyä, jos testeihin pääsisi.

 
Varmaan näissä onkin ero, sillä meidän pojalta testattiin täällä UK:ssa prickeillä sekä raaka, että kypsennetty kananmuna, molemmat erikseen. Hänelle noista molemmista nousi kyllä paukamat, mutta varmaan osalle tuo kypsennetty sitten sopii. Tuskin noita muuten olisi tuplaten testattu.
 
Prinsessan aarre
Allergiat ovat tosiaan yksilöllisiä. Ei ole ollenkaan harvinaista, että lapsi on allerginen niin, ettei voi esim. juoda tavallista maitoa, mutta kestää sitä ruuanlaiton yhteydessä, käsiteltynä siis. Sama pätee kananmunaan kuin myös muihin aineisiin. Myös esimerkiksi pakastaminen auttaa joidenkin kohdalla. Mutta kuulostaisi kovin omituiselta, että lapsi kestäisi paistettua kanamunaa, muttei keitettyä. Koska käsiteltyhän se kananmuna on kummassakin tapauksessa. Sen kyllä ymmärtäisin, ettei kestä raakaa kananmunaa esimerkiksi majoneesissa.

Maito- ja kananmuna-allergialla ei ole minkäänlaista yhteyttä. Toiset ovat allergisia jommalle kummalle, toiset molemmille. Tai sitten ovat allergisia ihan jollekin muulle, mutta eivät kummallekaan noista.

Ja tietysti oireisiin vaikuttaa myös se, miten paljon allergeenia on. Niin kuin äitylin lapsella. Pullataikinassahan ei ole kuin yksi kananmuna, täytekakkutaikinassa taas melkoisen monta enemmän. Meilläkin tuo poika kestää tällä hetkellä maitoa ripauksittain, siis taikinoissa tai lusikallisen raejuustoa. Mutta isommat määrät tekevät ihottumaa. Mutta siitäpä sitä vähitellen siedätetään kestämään aina vaan enemmän ja enemmän. (Kun vain muistaisi..)
 
Meillä on ohjeena allergologilta kokeilla lapselle ensin käsiteltyä kananmunaa esim. leivonnaisessa tai esim. jossain uuniruoassa (makaraonilaatikko yms.). Jos näin sopii, niin sitten keitetty kananmuna. Eli aloitetaan mahdollisimman käsitellyistä muodoista ja edetään vähemmän käsiteltyyn. Uunin kautta käytetty kananmuna on käsitellyin muoto.

Tämä selittäisi myös äityli-75:n kokemuksia. Lihapullissa kananmuna sopii, mutta paistettu munakas ei. Myös niillä kanamunan määrillä lienee ollut merkitystä. Kyllä käsittelyn asteilla ja kokeillun ruoan määrillä on ruokaa-allergioissa merkitystä, kuten Prinsessan aarre totesi edellä.
 

Yhteistyössä