Mämmi / joulumämmi - imellä tehokkaasti

  • Viestiketjun aloittaja Mämmi / Joulumämmi
  • Ensimmäinen viesti
Mämmi / Joulumämmi
Sekoita kuivana ½ kg maltaita ja 1 kg ruisjauhoja valmiiksi kulhoon.

Kuumenna 4 litraa vettä kattilassa noin 75 asteiseksi. Jätä ½ litraa varavedeksi.
Sekoita koko mallas-jauhoseos kattilaan vähitellen koko ajan sekoittaen notkeaksi seokseksi noin 75 asteiseen veteen..
Imeltymistä voi tehostaa perunasoseella. Sekoita 75 asteiseen seokseen 4-6 keskikokoisesta jauhoisesta perunasta valmistettua suolatonta sosetta imeltymistä tehostamaan. Sekoita hyvin. Laita kansa kattilaan.
Laita seos imeltymään noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Anna imeltyä noin 3-4 tuntia. Sekoita seosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja samalla voit maistamalla seurata imeltymisen etenemistä. Lisää siirappia 2 desilitraa ja lisää suolaa noin 1 teelusikallinen. Voit halutessa maustaa esimerkiksi 2 ruokalusikallista pomeranssin kuorta. Joulumämmiä voi maustaa esimerkiksi kardemummalla tai muilla jouluisilla leivontamausteilla.
Laita mämmiseoskattila liedelle ja kuumenna seosta koko ajan tehokkaasti sekoittaen ja varoen huolellisesti että seos ei pala pohjaan.
Kun seos alkaa kiehumaan, siirrä seoskattila sivuun ja anna seisoa 15-30 minuuttia.
Laita mämmiseos keraamiseen tai vastaavaan vuokaan. Paista aluksi noin 170-180 asteisessa uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 120-130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Lisää pinnalle paistamisen alussa voimakasta siirappi-vesi seosta ja kerran paistamisen aikana kuorettumista estämään. Vaihtoehtoisesti pinnalle voi lisätä paistamisen aikana vettä 2-4 kertaa kuorettumista estämään.
Paista mämmiä/joulumämmiä 3-4 tuntia.
Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä 2-3 päivää.
 

Yhteistyössä