Alkuperäinen kirjoittaja Abello:
Imetys on ehkä suurin huolenaihe. Oon nähnyt siitä painajaisiakin
Mä olen kanssa just semmonen stressaaja ettei mitään rajaa. Ja tota samaa asiaa olen miettinyt kun
Mötkyläkin eli mistä tietäää koska pitää tissiä vaihtaa..
Sen lisäksi olen miettinut kaikkea varmaankin aika typerää esim. Jos pumppaan maitoa pakkaseen kun / jos pitää lähteä johonkin käymään ja isukki jää vauvan kanssa kotiin niin lämmitänkö sen mikrossa ja voiko tuttipullon laittaa mikroon, missä mä sen maidon pakastan. Miten onnistuu imetys julkisella paikalla, voinkohan kuljettaa mukanani maitoa pullossa ei oikein tunnu omalta jutulta tuo julkinen imettäminen. Huh siinä nyt alkuun mun päänvaivoja
Abello
Eipä ole itselläkään enää tuoreessa muistissa vauvanhoito- ja imetyspuuhat, mutta koitan olla repimättä tässä vaiheessa stressiä siitä. Jokainen vauva on kuitenkin oma persoonansa, onneksi, eli jos Mötkylä ei ole kokenut onnistuneensa esikoisen imettämisessä niin toinen voikin olla temperamentiltaan erilainen tapaus ja imetys voi sujua aivan luonnostaan. Imetysohjausta kannattaa pyytää sairaalassa niin kauan kuin ohjaukseen on mahdollisuus - kotiin harvemmin kukaan tulee imuotteita enää tarkistamaan. Ai niin, ja vaikka rintakumit yleensä haukutaan maanrakoon, mä oon onnistuneesti 2 lasta imettänyt niiden avulla ja aion turvautua rintakumeihin myös tän kolmosen kanssa, jos imetys ei muuten ota sujuakseen. Pakkaan ne mukaan jo synnärille, ettei imetys ainakaan sen takia kaadu, että vauva ei ehkä saa kunnon otetta matalista rinnanpäistä.
Rintaa voi vaihtaa siinä vaiheessa kun se alkaa tuntumaan tyhjältä, alkuvaiheessa sen rintojen painoeron varsinkin huomaa helposti. Jos maitoa tulee paljon, vauva ei välttämättä jaksa syödä molemmista samalla syötöllä. Silloin täytyykin sitten muistaa syöttää täydestä rinnasta seuraavalla syötöllä. Senkin usein olossaan tuntee, kumpi on täydempi, jos ei muuten muista.
En muista enää imetysoppeja tarkkaan, mutta äkkiseltään ajattelisin että vauva voi aluksi syödä reippaasti ainakin 15 minuuttia yhdestä rinnasta ja sitten vaihtaa toiseen. Tosin jotkut vauvat hotkaisee nopeammin maidot ja voi olla hyvä vaihtaa jo aiemmin. Jotkut vauvat taas naatiskelee tuntitolkulla maidosta ja suunnilleen kuluttavat maidon sitä mukaa kuin sitä syövät.
En tiedä nykysuosituksista, mutta ainakin vielä 6 vuotta sitten oli suositus, että rintamaitoa ei lämmitettäisi mikrossa. Jos sitä pakastaa, sen voi sulattaa vesihauteessa. Eli maitopussi (tai mihin ikinä onkaan maidon pakastanut, itse käytin Ainun maidonpakastuspusseja ja sidoin ne pussinsulkijalla) lojumaan vähäksi aikaa lämpöisellä vedellä täytettyyn pienehköön astiaan ja aika nopeasti maito sulaa ja tulee sopivan lämpöiseksi (kädenlämpöiseksi).
Itsekin vähän karsastan julki-imettämistä, joten en sentään missään kaupan keskellä rupea rintoja paljastelemaan, mutta sovituskopeista saa suojaa.
Ja nykyään on kivoja imetyspaitojakin, jotka pitävät rinnan piilossa aika hyvin, vaikka vauva olisikin ruokailemassa. Olen myös imettänyt autossa, hiljaisessa kaupan nurkassa tuolilla jne. Tavallisesti kuitenkin syötin vauvan kylläiseksi ennen ihmisten ilmoille lähtöä, ettei tarvitsisi julki-imettää. Joskus se nälkä vaan iskee vauvalle niin nopeasti että on pakko. Periaatteessa kai vastalypsettyä maitoa sisältävän tuttipullon voisi kuljettaa jossain lämpöä pitävässä laukussa tai termospullossa, jotta se pysyisi sopivan lämpöisenä kauppareissulla, mutta en tiedä kauanko se sitten säilyisi? Tuskin kauaa... Imetys on siitä kätevää, että maito on aina oikean lämpöistä ja valmista tarjoiltavaksi.
Kyllä se imetys todennäköisesti lähtee ihan hyvin sujumaan, jos on motivaatiota opetella ja kärsivällisyyttä mahdollisesti ensin vähän takutakin sen sujuvuuden kanssa. Ja kun vauvalle tulee tiheän imun kausia ajoittain, jolloin vauva haluaa olla koko ajan rinnalla vaikuttaen nälkäiseltä, se on vauvan keino nostattaa maitomäärää. Jos tällöin tarjoaakin heti lisämaitoa pullosta, maidon eritys ei lisäännykään vauvan "tilauksen" mukaan ja maidon riittävyyden kanssa voi tulla ongelmia jatkossa. Tiheän imun kaudet voi kestää muutaman päivänkin, silloin on hyvä laittaa jäitä hattuun eikä heti hätääntyä hermostuvaa vauvaa. Maitoa erittyy sitä enemmän, mitä enemmän vauva rintaa imee. Niinpä ne tiheän imun kaudet kannattaa suoda vauvalle.
Mäkin kovasti toivon, että imetys lähtee sujumaan mukavasti ja pärjätään omalla maidolla. Tässä vaiheessa en voi muuta tehdä kuin toivoa, joten koitan olla stressaamatta siitä sen enempää. Kai se vauvanhoitokin alkaa sujumaan luonnostaan, kunhan saa nyytin maailmaan. Mä en todellakaan enää muista, kuinka pieniä vauvoja käsitellään. Mun mielestä se kylvettäminenkin on jotenkin pelottavaa, pelkään että vauva lipeää käsistä ja hörppää vettä keuhkoihin. Näin ei ole mulle kuitenkaan vielä koskaan käynyt, mutta näköjään sitä vieläkin epäilee. :ashamed: