Aika monta Panacodia saa vetää, että saa yliannostuksen kodeiinista. Parasetamolia voi ottaa muistaakseni sinne 4-6g asti.
Mun entinen kaveri veteli hyvillä mielin 7-10 Panacodia kerralla. Vielä tuo on hengissä.
Itsellä tulee jo parista tabletista huono olo. Eipä tuota tule käytettyä muuta kuin pahimpiin kipuihin ja sillonkin yhdessä ibuprofeenin kanssa.
Yliannostus:
Parasetamoli
Parasetamoli metaboloituu maksassa. Terapeuttisina annoksina parasetamoli ei vaikuta maksan toimintaan, mutta runsaiden yliannostusten esim. suisidiyritysten yhteydessä saattaa syntyä vakava tai letaali maksanekroosi.
Potilaat, joilla esiintyy oksidatiivisten maksaentsyymien induktiota, kuten alkoholistit, barbituraatteja käyttävät ja kroonisesta vajaaravitsemuksesta kärsivät, voivat olla erityisen herkkiä parasetamolin yliannostuksen toksisille vaikutuksille.
Ensimmäisen vuorokauden aikana parasetamolin yliannostusoireita ovat kalpeus, pahoinvointi, oksentelu, ruokahaluttomuus ja vatsakipu. Maksavaurioita voi ilmetä 12-48 tunnin kuluessa ottamisesta. Potilaalla voi olla glukoosimetabolian häiriöitä ja metabolista asidoosia. Vakavassa myrkytyksessä maksan vajaatoiminta voi johtaa enkefalopatiaan, koomaan ja kuolemaan. Akuutti munuaisten vajaatoiminta ja akuutti tubulusnekroosi voivat kehittyä, vaikka potilaalla ei olisikaan vaikeita maksavaurioita. Myös sydämen rytmihäiriöitä ja haimatulehdusta on kuvattu.
Yli 10 g annos parasetamolia aiheuttaa todennäköisesti maksavaurion aikuiselle. Sen syynä pidetään parasetamolin toksisen aineenvaihduntatuotteen sitoutumista pysyvästi maksakudokseen (yleensä se detoksifioituu riittävästi glutationin vaikutuksesta silloin, kun parasetamolia otetaan normaaliannoksina).
Myrkytyksen hoidoksi suositellaan seuraavia toimenpiteitä:
Mahahuuhtelu ja lääkehiili. Mikäli asetyylikysteiini annetaan suun kautta, lääkehiiltä ei käytetä (tällöin asetyylikysteiinin teho voi jäädä riittämättömäksi haittavaikutuksena ja myrkytyksen oireena ilmenevän oksentelun sekä lääkehiilen vaikutuksen vuoksi). Muussa tapauksessa annetaan lääkehiiltä tavanomaisin annoksin. Seerumin parasetamolikonsentraation määritys välittömästi. Ensisijaisesti suonensisäisesti annetun asetyylikysteiinihoidon teho on paras 8 tunnin kuluessa aloitettuna, mutta siitä on hyötyä vielä vakavan maksavaurion ilmaantumisen jälkeenkin.
Asetyylikysteiinihoidon aloitus: Jos alle 24 tunnin sisällä nautittu parasetamoliannos on yli 7,5 g tai 150 mg/kg ja seerumin parasetamolipitoisuutta ei tiedetä (vakavissa myrkytyksissä hyötyä myös yli 24 tunnin kuluttua aloitettuna).
Jos parasetamolikonsentraatiot ylittävät seuraavat arvot kyseisinä ajankohtina: 1 320 µmol/l (=200 µg/ml) 4 tunnin, 660 µmol/l (=100 µg/ml) 8 tunnin tai 330 µmol/l (=50 µg/ml) 12 tunnin kuluttua lääkkeen nauttimisesta.
Asetyylikysteiiniannostus:
Suonensisäisesti: Aluksi 150 mg/kg 200-300 ml:ssa isotonista infuusioliuosta 15 minuutin ajan, sen jälkeen 50 mg/kg 500 ml:ssa 5 % glukoosiliuosta 5 tunnin ajan, sekä sen jälkeen 100 mg/kg 1000 ml:ssa 5 % glukoosiliuosta 16 tunnin ajan.
Suun kautta: Aluksi 140 mg/kg, sen jälkeen 70 mg/kg joka neljäs tunti, laimennetaan sopivaan juomaan. Tarkka maksan- ja munuaistoiminnan, hyytymisstatuksen sekä neste- ja elektrolyyttistatuksen seuranta. Maksa- ja munuaisenvajaatoiminnan hoito (myös dialyysi) voi tulla kyseeseen. Parasetamolimyrkytyksen hoidossa on aina syytä ottaa yhteyttä Myrkytystietokeskukseen (puh. 09-471 977).
Kodeiini
Oireet: Alentunut tajunnantaso, huomattava hengityslama (joka voi pitkittyä käytettäessä pitkävaikutteista lääkemuotoa), maksimaalisen mioottiset pupillit. Kalpea ja kostea iho. Suurilla annoksilla syanoosi, refleksittömyys, hengityspysähdys, tajuttomuus, huonontunut verenkierto, keuhkopöhö. Asidoosi, lihaskouristukset (erityisesti lapsilla), mahdollinen hypokalemia ja hypokalsemia. Pahoinvointi, oksentelu, ummetus. Vakavassa myrkytystapauksessa sydänlihaksen vaurion riski, rabdomyolyysi ja munuaisten vajaatoiminta.
Hoito: Vatsantyhjennys, jos tarpeen, lääkehiili. Alkuun naloksonia 0,4 mg aikuisille (lapsille 0,01 mg/kg) hitaasti i.v. Annosta tulee nostaa asteittain, jos tarvetta, kunnes hengityslama on poistunut. Naloksoni on kilpaileva antagonisti ja sillä on lyhyt puoliintumisaika, joten suuret ja toistetut annokset saattavat olla tarpeellisia vakavassa myrkytyksessä.
Lähde: Pharmaca Fennica
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo92863&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=