Lapsi katsomaan vainajaa?

Tätini kuoli, kun olin 7v. Hän jäi moottoripyörän alle. Hautajaisissa sai käydä hyvästelemässä vainajaa. Pyysin lupaa mennä katsomaan äidiltä ja isältä, mutta he kieltäytyivät. Äitini kävi katsomassa siskoaan, mutta isäni ei. Menin sitten ilman lupaa.... Siitä jäi joksikin aikaa painajaisia yöksi: /
 
"vieras"
En usko että annan omien lapsieni mennä katsomaan.

Itselleni jäi traumat nähtyäni todella sairaan sukulaiseni pienenä
(Ikää n.5-6v veikkaisin). Näin painajaisia tuosta melkein 10 vuotta.

En edes muista tilannetta kuin epämääräisesti ja vanhempani tuskin edes tietävät minun järkyttyneen kovin , mutta ilmeisesti näin käynyt kun sama painajainen toistui unissani vuosikausia.
 
Poika kävi tänään mummuaan katsomassa.

Haju oli kuulemma ollut paha ja suru mummun kuolemasta suuri. (Oli tietenkin aiemminkin, mutta poika koki sen hyvin vahvana vainajan nähdessään)

Kuitenkin poika oli tyytyväinen ja hyvillä mielin, kun sai käydä. Mummu oli näyttänyt rauhalliselta ja pojalle tuli siitä "vähemmän pahamieli" .
 
"ninni"
Lapsen on halutessa hyvä päästä katsomaan vainajaa ja jättämäan hyvästit tai vain toteamaan että kyseinen henkilö on oikeasti kuollut.

- On kuitenkin hyvä, että lapsella on turvallinen aikuinen seurana.
- Lapselle selitetään mitä kuolema on, jos ei jo ymmärrä mitä kuolema tarkoittaa.
- Jos on oma äiti tai isä kyseessä niin voi olla hyvä koskea tai halata. Kuitenkin niin, että lapselle kerrotaan miltä kuollut tuntuu ettei tule järkytyksenä.
- lapsen on aina hyvä keskustella jälkeenpäin näkemästään
- lasta ei saa pakottaa tekemään mitään mitä ei halua.
 

Yhteistyössä