Lapsen nukuttaminen iltaisin kestää aivan liian kauan, mikä avuksi?

Hei,

meillä on 11kk ikäinen vauva, jonka nukuttaminen iltaisin on mennyt aivan mahdottomaksi. Noin kolme viikkoa sitten jätin yösyötöt pois, josta tyttö ei juurikaan hermostunut ja alkoi nukkumaan öitä paremmin. Olin myös nukuttanut siihen saakka hänet rinnalla ja sitten nostanut omaan sänkyynsä. Päätin myös lopettaa tämän tavan sen jälkeen, kun yösyötöistä oltiin päästy eroon.
Yhtenä iltana laitoin hänet sänkyyn ja silitin ja rauhoitin häntä, kun alkoi huutamaan. Aika nopeasti alkoikin nukkumaan parin illan jälkeen. Kuitenkin tästä seurasi se, että lapsi alkoi heräämään öisin usein ja vaati silittelyä nukahtaakseen uudelleen. Päätin jättää silittelyn kokonaan pois ja istuin vauvan sängyn vieressä. No, nyt vauva pyörii sängyssä ympäriinsä 1-2 tuntia, vaikka on selkeästi väsynyt. Jos yritän nyt silittää, niin ei ollenkaan rauhotu, vaan alkaa pyöriä ympäriinsä. Mielestäni hän ei osaa mitenkään rauhottua, jotta voisi nukahtaa. Olen kokeillut laittaa hänet myöhemmin sänkyyn, mutta siitä seuraa vain, että lapsi nukahtaa entistä myöhempään. Lapsi ei ole missään vaiheessa syönyt tuttia ja nukkuu päivisin ulkona vaunuissa.
Kaipaisin kovasti apua, jotta saisin lapsen nukkumaan ajoissa.
 
Miksi istut sängyn vieressä. Eihän se nukahda mihinkään jos sä siinä hengailet kokoajan? Laita aikasemmin nukkumaan ja anna pyöriä. Kyllä se alkaa nukahtaa nopeemmin kunhan sen aika on!

Vielä tarkennus, mä mieluummin silittäisin pari kertaa, rauhottelisin ja sitten menisin takaisin sängyyni ja katsoisin, että kuinka kovaksi huuto yltyy. Meidän keskimmäinen ainakin unissaan huuteli ja itkeskeli ja parilla rauhottavalla sanalla leppyi ja jatkoi pienen huudon jälkeen unia. Nykyään nukkuu sikeästi 12 tunnin yöunet (ikää nyt 2½) Mutta vuoden iässä vielä heräsi kerran yössä huutamaan. Jotain kehitysvaiheita menossa. Uusia asioita jne..?

Tuosta pyörimisestä vielä. Tuo keskimmäinen saattoi pyöriä jopa 3 tuntia sängyssä ennen nukahtamista. Aloimme vaan laittaa aikaisemmin nukkumaan ja sai sitten pyöriä sängyssään. Siellä oli lakanat revitty irti jne.. Tekee nykyäänkin ihan samaa vaikka olisi kuinka väsynyt.
 
Vaikuttaa siltä että lapsi reagoi kuitenkin siihen että lopetit yösyötöt eikä halua nukahtaa yksin omaan sänkyyn. Ehkä hän ei ole vielä tällaiseen valmis vaan tarvitsee läheisyyttäsi tunteakseen olonsa turvalliseksi. Mielestäni olisi hyvä seurata lasta ja tehdä sillai kun on helpointa, eli ehkä palata takaisin nukuttamaan sillai kuin aikaisemmin jos hän silloin oli tyytyväisempi. Itkettäminen ja yksin jättäminen voi traumatisoida lasta ja synnyttää myöhemmin jopa agressiivistä käyttäytymistä joten sitä tulisi välttää.
 
Niinpä, kantsii mennä lapsen omalla tahdilla.Meillä syötiin maitoa ensin 3 krt. yössä,sitten 2. Ja lopuksi aina n.klo 7.00.ja nukuttiin vielä n.pari tuntia. Yritin olla antamatta sitä aamuyö maitoa (saatto olla useemmin 6:n ja 7:n välillä),mutta lapsi ei nukahtanut vaan pyöri joskus jopa tunnin. Sitten se yks kaks päätti olla vaatimatta maitoa, ja nyt 1,5 vuoden iässä ollaan täysi 12 h syömättä. Ei kannata ruveta muuttamaan tapoja,ennen kuin lapsi on valmis. On vain odotettava,kyllä se siitä.
Ja nukuttaa kannattaa ehdottomasti niin että poistuu paikalta mahdollisimman nopeasti. Itse tein niin syntymästä asti; helpolla olen päässyt! Esikoinen opetti jotain, siksi toisen kanssa mentii täysin toisin.
 
taapero kaipaa läheisyyttä ja syliä. On pieni vielä. Miksi pitäisi itsekseen nukahtaa ja rauhoittua. Sitä varten vanhemmat ovat, että ottavat syliin ja keinuttavat. pieni taapero kaipaa läheisyyttä. Harva osaa/kykenee rauhoittumaan itsekseen uneen.
 
vasy
Itkettäminen ja yksin jättäminen voi traumatisoida lasta ja synnyttää myöhemmin jopa agressiivistä käyttäytymistä joten sitä tulisi välttää.[/quote]

onko tuo ihan totta? kun kaikki unikoulut ottaa huomioon. Neuvolassakin annettiin ohjeeksi etta ensin mennaan heti rauhoittelemaan, sitten annetaan pieni hetki itkea ennenkuin mennaan sisaan ja niin pois pain. ideana se ettei lapsi tunne olevansa hylatty mutta oppii silti rauhoittamaan itsensa nukkumaan omin pain ettei aina tarvitse nukkua tissille tai syliin.
 
vasy
meilla on tiukat iltarutiinit eli pesut ja unisadut ym ajallaan ja sitten hampaiden pesun jalkeen nukkumaan. on annettu siella hyoria ja nurista ja menty rauhoittelemaan vasta kun alkaa kunnon itku. ei olla otettu sangysta pois ellei ole ollut pakko vaan rauhoiteltu silittamalla ja laulamalla ja sitten taas poistuttu. Esikoinen on nyt 2v ja menee hienosti nukkumaan ilman tappeluita. Valilla kestaa vahan ennenkuin nukahtaa mutta on tyytyvaisena sangyssaan ja juttelee nallelleen (nukkuu omassa matalassa sangyssaan josta paasee pois jos vain haluaa tulla). Nuoremman kanssa vasta harjoitellaan ja ikaa on kohta 9kk. samalla tavalla ollaan tamankin kanssa tehty tahan asti. ei niiden ole annettu siella siis huutaa ja itsea itseaan uneen mutta ei olla heti oltu nostamassa poiskaan ja syliin nukkumaan. eika tuo esikoinen nyt ihan henkisesti hairiintyneelta vaikuta, sen enempaa mita keskiverto kaks vee yleensa :) mutta jos edella mainittu lainaus on oikeassa niin meilla on sitten kaksi traumatisoitunutta lasta....
 
:D No jopas, taisi käydä toisen lapseni kanssa säkä. Se raukka kun synty niin ei jaksanut edes silmiä raotta, kun nukutti niin. Tissin imeminenkin oli vaivalloista,siksi piti pumpata ja tarjota pullosta, niin helppo se oli syöttää yöllä ja takasin nukkumaan laittaa.
Esikoisen kanssa se oli heti taistelua. Piti pyöriä ympäri huonetta heijjaten lasta. Se ei ole helppoa, kun pitäisi päivisinkin jaksaa.
Itkeä ei kannata jättää, muuten nukkumisesta tulee trauma. Olen huomannut monista asioista, että lapsi muistaa jos vaikka edellinen hammaspesu sattui, seuraava pesu alkaa itkulla jo pelkän harjan näkemisestä.
 
Minusta on todella ihmeellistä että neuvoloista vielä suositellaan nukuttamista itkettämällä, mutta eivät kai ne systeemit heti muutu. Siellähän on töissä ihmisiä jotka ovat voineet kouluttautua 20-30 v sitten. Esitteissä joita siellä annetaan kyllä sanotaan ihan niinkuin asia on että pientä lasta ei saisi koskaan jättää itkemään vaan itkuun tulisi aina reagoida. Sitten pidetään tällaista tassuttelua missä lapsi itkee sängyssä ja vanhempi pitää hänet väkisin (lempeästi !) sängyssä... kun lapsi vaan yrittää viestittää että haluaa lähelle ja syliin, mikä on täysin luonnollista. No kai nämä systeemit ja suositukset pikkuhiljaa muuttuvat ja onhan se hyvä että tietoa on nykyisin tarjolla helpolla. Ja kannattaa kuunnella itseään ja sydäntään, en usko että kukaan vanhempi kokee että on oikein antaa lapsen itkeä mutta sitä tehdään koska "niin muutkin tekevät" ja kaikki sellaiseen patistavat. Uskon että nämä suositukset juontuvat siitä että ajatellaan vanhempia ja että heidän olisi hyvä saada nukkua öitä ja olla omassa rauhassa, samanlailla kun aikoinaan oli suositus ruokkia vauvat 4 tunnin välein että äidit saisivat levätä.
Siitä että traumatisoiko se lasta.. no miten yleisiä ovat lasten psyykkiset ongelmat. Tai aikuistenkin, vaikuttaa siltä että vähän jokaisella on jotakin ja masennuslääkkeitä ja muita syödään aivan tuhottomasti. Joku tutkija oli sitä mieltä että tähän ovat yksi suuri syy länsimaiset "häiriintyneet" nukkumis- ja nukuttamistavat jossa lapset laitetaan jo pienenä nukkumaan kauas vanhemmistaan ja heidät "opetetaan" olemaan välittämättä omasta ahdistuksestaan.
Tietty on niitäkin lapsia jotka nukkuvat tyytyväisenä heti alusta asti ja yksikseenkin, vauvat ovat yksilöllisiä.

Syyllistää ja syyllistyä ei kannata, (itsekin kokeilin vauvan itkettämistä, noin minuutin...) mutta toivoisin vaan että asiasta olisi enemmän tietoa.
 

Yhteistyössä