Lähes 3 vuotias ei puhu

Esikoinen täyttää kesällä kolme ja puheen kehityksessä on viivettä.Hänellä on sanavarastossaan kaksi sanaa sekä kourallinen tavuja jouta käyttää ilmaisemaan tiettyjä sanoja.Käymme puhetarapiassa ja kotona pyrimme mahdollisimman paljon sanoittamaan kaikkea toimintaa elein sekä kuvin.Kehitys ollut kumminkin todella hidasta ja tämä puhumattomuus ollut huolen aiheena.Poika on todella vilkas että en tiiä voiko sillä olla jotain osuutta asiaa että puhe laahaa jäljessä.

Kaipailisin kokemuksia muilta joilla on tai on ollut samanlaista ongelmaa että milloin lapsi oppi lopulta puhumaan ja mitä keinoja oli käytössä puheen kehityksen tukemiseksi?
 
vierailija
Lapsellasi on jäänyt kieli kantapään alle eli motoriikka ja muu on mennyt puheen opettelun edelle. Todennäköisesti jonakin päivänä lapsesi aloittaa puhumisen kun kokee sen tärkeäksi.
 
vierailija
Meillä myös vilkas vipeltäjä jolla puhe jäljessä. Pysyi lähes sanattomana kunnes sai pikkuveljen 2v2kk, sen jälkeen tuli pikkuhiljaa sanoja mutta 3v neuvolassa saatiin lähete puheterapiaan. Nyt lapsi 3,5 vuotta ja puhe kehittyy vauhdilla, alkaa olla muutaman sanan lauseitakin. Aloitti päiväkodin tänä keväänä osa-aikaisesti, se varmaan vauhditti kun muut ei ymmärrä niin hyvin kuin äiti :D
 
Meillä esikoinen ei puhunut vielä 3,5v mitään muuta kuin tavuja ja tavumuotoja. Tällöin alkoi myös puheterapia. Karkealla arviolla 4v puhui sanoja ja 5v puhui kahden sanan lauseita. On nyt 8v ja puhuu kyllä paljon ja pitkiä lauseita, mutta ne ei ole useinkaan mitään järkeviä lauseita, sieltä puuttuu paljon tärkeitä sanoja. Viimeisimmän arvion mukaan puhe vastaa 5v tasoa ja ymmärrys vastaa reilun 3v tasoa. Eli meillä myös ymmärrys on pahasti jäljessä. Jokainen on toki yksilö ja toiset oppii helpommin kuin toiset. Meillä on ollut alusta lähtien kuvatuki käytössä ja on edelleen. Myös tukiviittomia käytetään päivittäin, niin kotona kuin nyt koulussa. Jos et kuulu, niin faces on ihan kielinen erityisvaikeus ryhmä jossa on vanhempia joiden lapsella on kielellinen erityisvaikeus, kannattaa sinne liittyä. Sieltä saat paljon tukea ja konkreettista apua myös siihen, että miten tukea lasta.
 

Yhteistyössä