"Kysyin HKL:ltä, kuinka paljon sähköä raitiovaunu kuluttaa, ja yksityisautoilu alkoi kuulostaa paljon fiksummalta vaihtoehdolta"

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Hetkittäisellä huippunopeudella ei ole paikallisliikenteessä olevan bussin tai raitiovaunun matka-ajan kannalta juurikaan merkitystä. Paljon tärkeämpää on pysähdysten määrä ja kesto sekä kulkuneuvon kiihdytys- ja jarrutuskyky.

Sekin tulee muistaa, että jos henkilöautoja ei ole, niin kapasiteetti ei vaadi esimerkiksi eritasoliittymiä ja liikennevalojakin voi olla merkittävästi nykyistä vähemmän.
Linkki?
 
vierailija
Nykyinen kaupunkisuunnittelun lähtökohta on se, että taloja ripotellaan metsän keskelle (ns. metsälähiö) ja aina välillä aluetta halkoo lisäksi leveä autoväylä suojaviheralueineen. Palvelut sijoitetaan puolestaan erillisille kauppa-alueille valtavien parkkikenttien keskelle.

Vaikka metsälähiössä olisi kerrostaloja, niin asukastiheys per neliökilometri jää silti moninkertaisesti pienemmäksi kuin keskiaikaisissa kaupungeissa (joissa muuten taloissa voi olla usein neljäkin kerrosta, kuten esimerkiksi Tallinnassa on nähtävissä).
Tallinnan vanhankaupungin kaltaista aluetta ei saisi nykyään rakentaa koska asunnot olisivat liian pimeitä. Talot siellä ovat pääosin 1,5-3-kerroksisia ja niiden välissä on yleensä kaksisuuntaiselle autoliikenteelle juuri ja juuri sopiva tie, mutta silti luonnonvalo ei riitä. Ne kapeammat kujat ovat aivan hirveitä, vaikka talot ovatkin kauniita. Fakta on se, että Helsingin Mannerheimintie ja Aleksanterinkatu olisivat tasan yhtä leveitä kuin nyt, vaikka autoja ei olisi koskaan keksittykään koska kapeammilla teillä kaupunki olisi ahdistava, pimeä ja tunkkainen ympäristö.
 
vierailija
EIvät olisi. Tavallisilla teillä voi olla risteyksiä tasossa, niiden nopeusrajoitus on alhaisempi ja niillä on sallittu jalankulku sekä hidas ajoneuvoliikenne.
Pitääkö tämä rautalankakehä ihan oikeasti purkaa auki: jos siihen moottoritien paikalle olisi aikanaan rakennettu 2-kaistainen tie, se ei olisi moottoritie. Se olisi 2-kaistainen tie. Se ei olisi moottoritie.
 

Yhteistyössä