kuusiaidasta kokemusta?

olen ajatellut laittaa tonttimme kadunpuolella kuusiaidan ensi keväänä. ajatuksena on että se suojaa "katseilta" läpi vuoden ja pitää pölyt hiekkatieltä aidan toisella puolella.

nyt pohdin millainen perustaminen aidan tekemisessä on? kuinka tiheään istutteva?kestääkö aurinkoa-tonttimme etelään eli jatkuva paahde.
kuinka arvokkaita taimet ovat ja minkä kokoisina niitä saa?
hoitoisuus?

en ole mikään puutarha ihminen ja toivon että se on helppohoitoinen.....onko?
 
ei kuusiaitaa
Aluksi kasvu tosi hidasta, pari vuotta kivan näköinen (jos jaksaa leikata) ja hirveä muutaman kymmenen vuoden päästä, kun on kasvanut pitkäksi ja varjostaa tonttia. Nurmikko ei kasva vieressä. Kuusiaita ei todellakaan ole mun lempielementti :)
 
Kuusiaita on erittäin pitkäikäinen ja hieman hoidettuna lähes ikuinen. Hoidossa ideana on, että joka vuosi ennen kasvukautta aita leikataan (huom latvan saa leikata vasta kun kuusiaita on sen korkuinen kun sen haluaa jäävän). Kuusi on vaatimaton kasvi, eli ei hirveästi vaadi mitään perustusta, toki olisi hyvä kastella ensi alkuun. Taimia kannattaa kysellä keväällä metsähoitoyhdistykseltä tms. Hinta on n. 50 sent/ kpl ja istutusväli 30 cm.

Vanhemmillani on 30-vuotta vanha n. 2 metriä korkea aivan upea kuusiaita ja ainoa hoito mitä isäni tekee, on aidan leikkaus joka kevät. Nyt siis leikkaa aina edellisen vuoden kasvun pois, koska eivät halua aitaa enää kasvattaa.

Alkuun kasvu on hidasta, yleensä ensimmäiseen 4vuoteen ei aidalle tehdä mitään. Sitten kasvu yhtäkkiä voimistuukin ja seuraavassa 3-vuodessa tapahtuu paljon. Kuusiaita on siis kärsivällisien ihmisten aita =)
 
kusti
Kuusentaimia voi myös siirtää. Jos itsellä tai sukulaisilla jotakin metsäpalstaa mistä hakea taimia. Jos on vanhoja ajouria tai vastaavia paikkoja missä maanpinta on rikkoontunut, kasvaa siinä yleensä paljon kuusentaimia. Niitä voi ottaa lapion kanssa, että saa maapaakun siinä juurten ympärillä tai sitten ihan vaan avojuurisena. Avojuuriset pitää vaan istuttaa huolellisesti ettei juuret jää yhteen myttyyn.
Eihän nuiden hinta kyllä kova ole tosiaan metsähoitoyhdistykselläkään, mutta jos haluaa nopeammin näkösuojaa niin siirtää voi vähän isompiakin taimia. Nuo uudistus taimethan ei ole kuin noin 30cm.

Jokatapauksessa kannattaa taimia ainakin ensimmäisenä kesänä kastella kuivaan aikaan. Todennäköisesti ainakin osa kuolee jos on liian kuivaa alkuun kun juuristo ei ole kehittynyt.
Kuusen pitäisi vastata hyvin lannoitukseen. Eli jos haluaa tuuheampaa kuusiaitaa nopeammin, voi sille antaa vaikka ihan jotakin NPK-lannoitetta. Myöhemmin kun kuusista alkaa karista neulasia maahan, happamoittavat ne maata. Tosin tuollaisen aidan tapauksessa vaikutus ei liene kovin suuri. Sitä voi kuitenkin tasapainottaa heittämällä kuusiaidan juureen tuhkaa esim. saunanpesästä tai takasta.

Tuuheamman aidan saa irrottamalla keväällä aina oksan kärkisilmun. Tällöin oksat kasvavat vähemmän pituutta ja haaroittuvat eli tuuheutuvat enemmän.
Myöhemmin kun aita on halutun korkuinen voi myös latva silmut käydä napsimassa, niin aita ei kasva enää korkeutta. Täytyy siis toistaa vuosittain keväällä. Toinen vaihtoehto on leikata aitaa normaaliin tapaan.
 
neulanen
Hyviä ja kattavia vastauksia. Itse vanhaan omakotitaloon muuttaneena varoituksen sana: älä päästä kasvamaan liian pitkäksi. Meillä aita oli päästetty 5m korkeaksi ja koska taimia oli laitettu kahteen riviin, oli myös todella leveä. Leikkaamista varten piti sitten keksiä erilaisia systeemejä. A-tikkaita ei löytynyt niin korkeita, piti tehdä lavoja, lainattiin liftiä ja taisteltiin.

Vihdoin leikattiin aita raa'asti keskeltä poikki ja otettiin riski, että kuolla kupsahtaa. Ei kuollut vaan alkoi kasvattaa uutta latvaa. Myytiin talo siinä välissä eteenpäin, mutta mitä nyt olen ohiajellessa katsonut, niin hyvin on se leikattu osakin kasvanut tuuhean näköiseksi. Uusi omistaja vain on ollut laiska leikkaamaan, joten osa aidasta on jo ehdottomasti liian korkea. Sitä ei leikkaa kotikonstein enää kukaan.

Uuteen taloomme istutamme myös kuusiaitaa. Tarkoitus olisi hakea taimia metsästä. Päästetään kasvamaan vain sen korkuiseksi, että sen saa näppärästi leikattua ilman tikkaita. Kuusiaita on ympäri vuoden nätti ja ainoa hoito mitä vaatii on tuo kevättalvella tehtävä leikkaus. Suosittelen.
 
vierailija
Yhdellä tarjouspyynnöllä vertailet kuusiaidan leikkausta palveluatarjoavien hinnat, palveluehdot, takuut ja arvostelut. Näin minäkin tein - Kodin Plazan -palvelussa
 
vierailija
Tosiaan joka vuosi leikkausta jos haluaa tiheän, ja latvan katkaisu ainakin parin vuoden välein (jos ei siis useammin).
Vaarana tuo liian isoksi kasvaminen jos jättää pidemmäksi aikaa hoitamatta; saattaisi joku muu aita, esim. Thuja-aita olla helppohoitoisempi, mutta ei itsellä kokemusta ja perustaminen ilmeisestikin kalliimpaa.
 

Yhteistyössä