Jaa, että 1918, hmm. Menee isoisovanhemmista puhumiseksi:
* Alina eli Helsingissä pesijättärenä, oli itse asiassa jo yli kolmekymppinen. Pukkasi kyseisenä vuonna maailmaan kahdennentoista aviottoman lapsensa, isoisäni... lapsen isästä ei mitään tietoa... edes lapset eivät tienneet omia isiään.
* Marja oli 13-vuotias maalaistyttö, torpparin tytär. Hänellä oli jo tuossa iässä vastuulla ison lehmälauman hoitaminen. Äitinsä oli sairas, ja oli jo vuosikausia ollut sänkypotilaana, ja huollettavana oli myös huonosta terveydestä kärsivä isosisko ja useampi pahasta reumasta kärsivä vanhapiikatäti. Kansakoulunsa oli tuossa vaiheessa jo käynyt. Paikkakunnalla oli aika kiivaitakin taisteluita, mutta en tiedä oliko Marjan isällä, tai lukuisilla veljillä ja sedillä osuutta asiaan. Kirkonkirjoissa ei ainakaan mainita mitään. Olisi myös hieman vaikea tietää millä puolella olisivat olleet; osa suvusta oli talonpoikia, osa torppareita. Torpparithan ovat siitä vähän hankala yhteiskuntaluokka, että he eivät välttämättä olleet työväenluokkaa. Monet olivat talonpoikien poikia, ja "parempaa" yhteiskuntaluokkaa kuin työläiset.
* Julius oli ammattisotilas, 20-vuotias, joten oli varmaan armeijan leivissä. Hän ei vielä ollut tavannut tulevaa vaimoaan Lempiä, joka oli vasta 12-vuotias karjalaistyttönen, jonka vanhemmat olivat töissä isossa maalaistalossa. Eiköhän se Lempi jo tuossa iässä osallistunut talon töihin.
* Oskari ja Iida olivat jo lähemmäs 40-vuotiaita maanviljelijöitä, joilla oli iso lapsikatras. En ole kuullut että heillä olisi ollut osaa tai arpaa vuoden 1918 tapahtumiin, mutta mistäpä sen tietää. Kukaan perheen pojistakaan ei ollut vielä tarpeeksi vanha. Mummoni saapui sitten 7 vuotta myöhemmin perheen iltatähtenä.
Ei ole ikinä noista vuoden 1918 tapahtumista puhuttu, muuten kuin mainintana että täälläpäin oli taisteluja. Isoisovanhemmista en ehtinyt tavata ketään, eikä isovanhempiakaan enää ole elossa.
Äidin