Kuinka hyvin teidän 1-1,5-vuotiaat jo puhuu?

  • Viestiketjun aloittaja Hanna Puh
  • Ensimmäinen viesti
Hanna Puh
Minulla on 16 kk ikäinen tyttö, joka ei juuri sanoja sano. Vauva ja oho ovat vakiokalustoa, mutta muita sanoja ei ole vielä vakiokäyttöön asti tullut. Tyttö kyllä puhua pulputtaa, mutta se puhe on vielä vauvalatinaa, josta ei aikuinen enää ymmärrä mitään. ;) Yhteen väliin hiukan alle vuoden ikäisenä tyttö sanoi muutaman kerran minua äitiksi, mutta sitäkään sanaa ei ole enää aikoihin ollut käytössä. Kakka oli myös pari kuukautta sitten sanavarastossa, mutta ei ole sekään enää käytössä.
 
Ipsu
Meidän muksu puhuu mun mielestä aika paljon. Melkein kaikki asiat ilmaisee kahden, kolmen sanan lausein. Esim. sanoi juuri: "Pahaa hajua vaipassa. Kakka tuli." Ääntäminen on melko selkeää. Toistelee ja nappailee myös paljon sanontoja aikuisten puheesta. Sanavarasto useita satoja sanoja. Esim. ruokapöydässä ilmoittaa, onko ruoka hapanta tai väkevää. Ja ikää siis puoltoista vuotta. Ekat sanat tuli selkeinä jo 8 kk iässä, ja vuoden iässä muutaman kymmenen sanan sanavarsto. Ekat 2 sanan lauseet tuli 1v.2kk. Mutta on muuten puhelias äitikin hänellä...reppanalla.
 
Hiiop
:saint: Meidän 1v.3kk. kullanmuru ei hirveästi puhu vielä, mutta tapailee kyllä monia sanoja. Esim. vaippa on pa, lamppu on amppu..Sanoista selvimmin tulee EI...Puhetta kyllä ymmärtää tosipaljon!Joten en ainakaan huolissani vielä ole. Kyllä ne sanat löytyy sitten aikanaan!
 
Meidän tyty 1v.3kk tavailee mm. sanoja äiti, tyttö, pupu, täti, isikin joskus. Sitten matkii jonkun verran mitä hänelle puhuu, tosin lähinnä ekaa tavua. Pallosta sanoo pa-pa, puurosta pu, yms. On myös yrittänyt vaikeampiakin sanoja sanoa kuten rasva. Vauva oli eka sana mutta sitä ei ole kuulunut enää aikoihin. =) Ymmärtää kyllä puhetta tosi hyvin, paitsi - heh - kieltoja... :whistle: ;)
 
lalli
Meillä tyttö pian 1,5-v. ja toistelee kyllä melkein kaikenlaisia sanoja perässä, kun hänelle puhutaan. Ikätovereihin verrattuna on aika paljon sanoja käytössä ja lisää tulee joka päivä. Mutta jokainen kehittyy omaan tahtiin, älä huoli kyllä niitä sanoja alkaa varmaan tulla.
 
Meillä neiti nyt 1v ja 4kk. Kun hän oli 1v hän sanoi muutaman sanan: kukka, kakka, hui, oho ja ei ja ruotsiksi titta, mamma, pappa. Viikkoa myöhemmin hän lähti kävelemään ja jäljelle jäi kukka, titta ja mamma.
Meni kuukausi ja neiti lähti juoksemaan ja kaikki oli vain BÄÄ. Nyt kun tyttö on 1v ja 4kk hän jokeltaa ja puhuu bablaabablaa muutaman sanan lisäksi. Kukka, titta, mamma, hei hei ja ei ovat tulleet takaisin.

Eli tässä odotellaan. :heart:
 
äiti82 ja poika03
Meillä poika 1½-vuotias ei puhu juuri ollenkaan. Sanoo äiti, anna, oho ei, ai, en, oi. Anna ja äiti on käytössä päivittäin. Koko ajan selittää ja tavuja on tullut nyt ihan hiljattain lisää. On niin ihana kun tulee selittämään jotain ihan tosissaan mutta kun ei ymmärrä. Joskus poika suuttuu kun äiti ei ymmärrä mitä hän tarkoittaa.
Ollaan kaksikielinen perhe ja poika ymmärtää kumpaakin kieltä. Voihan se olla että sen takia ei tule vielä niitä sanoja niin hirveästi.
 
meidän 1v2kk typy sanoo mielestäni paljon sanoja(20-30 selvää sanaa), mm. isi, äiti, kissa, koira, pappa, tuoli, poppa, lamppu, maitoa, leipää, puuroa, heppa jne....

sit osaa sanoo, loppu lisää ja ei oo...
 
poitsu 1v1kk
pappa,poppa,ohho,äiti,äippä,atte,anna,tsiss kii= sissi kissa,plloll= pallo
ja sitten tiittos= kiitos ja sitten muita jotain aivan ihmeellisiä höpötyksiä jotka jotain vissiin tarkottaa... :D
 
piipii
\
Alkuperäinen kirjoittaja 26.10.2004 klo 10:13 äiti82 ja poika03 kirjoitti:
Meillä poika 1½-vuotias ei puhu juuri ollenkaan. Sanoo äiti, anna, oho ei, ai, en, oi. Anna ja äiti on käytössä päivittäin. Koko ajan selittää ja tavuja on tullut nyt ihan hiljattain lisää. On niin ihana kun tulee selittämään jotain ihan tosissaan mutta kun ei ymmärrä. Joskus poika suuttuu kun äiti ei ymmärrä mitä hän tarkoittaa.
Ollaan kaksikielinen perhe ja poika ymmärtää kumpaakin kieltä. Voihan se olla että sen takia ei tule vielä niitä sanoja niin hirveästi.
No niinpä meilläkin! Kaksikielinen on tulossa, mutta vielä on ihanaa kiinaa se mitä hän meille juttelee, ja juttelee muuten tosi paljon, mutta kun suurinta osaa jutusta ei ymmärretä!! On nyt 1v7kk, oikeita sanoja sanotaan seuraavat: tutti, mummi, keksi, leipä, juusto, nenä, suu, puu, rasva, ja sitte espanjaksi mamá, papá, agua, ¿donde está? ¡aquí está!, vamos, arbol, nene, pipí, tita, crema, quema. Eli on niitä sanoja jo jonkin verran ja jatkuvasti tulee lisää. Luulin että yleensä kaksikielisillä kestää kauemmin puhumaan opettelu, mutta eipä tuo niin erilainen taida olla muihin ikätovereihin verrattuna. Meidän perheessä kyllä kaikki sukulaiset on kovia puhumaan hänelle, eli sieltä on taitanut vähän vauhditusta tulla. Kyllä se on tosi yksilöllistä, pojat kai oppii myöhemmin kuin tytöt.
Terkkuja kaikille kaksikielisten vanhemmille ja muillekkin.
 
No meillä poika 1v 4kk puhuu aika paljon, ehkä 40-50 sanaa ja melkein joka päivä tulee uusia. Kaksisanaa saattaa sanoa peräkkäin, eli pieniä lauseita siis. No, äitikin on kyllä tosi puhelias niin siinä saattaa olla yksi syy :whistle:
 
Rokkimamma75
Meillä tyttö pian 1v5kk ja puhuu ku ruuneperi, niinku äitinsäkin.. :ashamed: Sanoja on muutama kymmen, jotku vähän hassuja (esim laatikko on laakotti) mutta suurin osa selkeitä. Asiayhteyksiä muistaa todella paljon, esim banaanista tuumaa aina "apiina", ja laulujen sanoja muistaa myös hienosti (ihhahhaa ihahhaa hiinahtaa, inanaa rakkastaa - siis ihhahhaa hepo hirnahtaa, ihanaa onhan ratsastaa).
Hurjinta minusta on että tyttö hakee jo r-kirjainta, sorauttaa sen kurkunpäällä kuin ranskalainen ainakin kaikissa r-sanoissa (kirja, koira, ruokaa...), en muista että ainutkaan noin pieni olisi sitä edes yrittänyt sanoa, yleensähän se vain jää pois (kiija, koija, uokaa) - vai mites teillä muilla?
 
tigru
Meillä ei pojalla montaakaan sanaa vielä tule..Äiji (äiti) heihei ja anna,hauhau (koira)+liuta omia sanoja.Nevolassa sanoivat että pojalla jäi sanat jalkoihin,kun lähti niin ajoissa kävelemään.Ymmärtää kyllä hyvin puheen. :)

 
Tyty on nyt 1v2kk ja sanoo ippe(rippe-koira),uppe(kummitäti),pappa,mummi, iti(joskus sanoo isi),äiti,heppa,koija(koira), lamppu,kello,auto,aippa(vaippa),kukka, kakka, mamma,että(vettä) ja paljon paljon muuta. On erittäin oppivainen ja halua löytyy. =)
 
opiskäippäharmaana
meidän poika 1v5kk äiti, iji(isi),ani(jani-kummi),auto,kakka,vauva,pallo,pikkasen tulkinnan varasesti nämä kaikki.eli isi ja äiti ymmärtää,mummi ja vaari myös.
 
kevätkukka
Meidän 1v3kk sanoo vain anna ja oho, nekin hiljaa ja varovasti, mutta en hätäile, isosiskokin alkoi puhua vasta 2 täytettyään. ymmärtää kyllä kaiken muiden puheen.
 
pulmupellervo
Meillä kotona oikea papupata! Alkoi puhumaan heti tuossa 1v jälkeen ja nyt 1v7kk puhua pölöttää minkä kerkiää...tosin ei lauseita! Kaksi sanaa tulee peräkkäin, mutta aika harvoin vielä!
 

Yhteistyössä