koko perheen ruokavinkkejä

Taidan olla eräänlainen uusavuton sillä en keksi ruokia joita tekis koko perheelle, me vanhemmat ja reilu 1v lapsi. Yleensä kovin epäterveellistä ruokaa ollaan syöty, mutta nyt täytyy siitä paheesta päästä eroon

Nyt hyviä ja helppoja ruokavinkkejä esille.. ;)
 
Linus
Voit vaikka aloittaa siitä että laadit viikoksi eteenpäin aina ruokalistan. Voit vaikka tulostaa netistä jonkun koulun tai päiväkodin ruokalistan ja noudattaa sitä. =)

esim.
MA kalaruoka
Ti liharuoka
Ke kanaruoka
To kala
Pe kana
La Liha
SU Liha

ja sit mietit että mitä teen esim, kanasta, kastikkeen vai uunissa...jne...

Tässäpä vaikka yhden koulun ruokalista, jonka voit tulostaa....

http://www.kaupunki.lohja.fi/tekninenkeskus/ruokalista/ruokalistaperuskoulusyksy2001.htm

otin summasta netistä, mikä ekana nenän eteen sattui.
 
Linus
jatkoa.....
Yks vuotiaalla on helppo syödä keittoja, esim jauhelihakeitto.
Perunamuusi ja lihapullat(itsetehdyt ihania), mureke, makaroonilaatikko, jauhelihakastike ja perunat. Kanaa on helppo murentaa ja tarjota perunamuusin tai riisin kanssa. Kalaa samoiten, Uunilohi ja perunamuusi on meidän esikoisella ollut lempparia. =)
 
IceAge
Kalakeitto vaikka seitistä on helppoa ja hyvää. Erotan lapsen osuuden ja lisään aikuisille vielä sulatejuustoa ja enemmän pippuria maitoliemen sekaan. Edellä mainitut muusit ja jauheliharuuat on meilläkin käytössä.

Saman asian kanssa painin kuin ap eli tunnen itseni avuttomaksi keittiön puolella, mutta pikkuhiljaa on itseluottamus kasvanut ja muksu saa välipalaksi jopa vispipuuroa, jota ennen en koskaan tehnyt!
 
Meillä lapset on syöneet 1-vuotiaasta asti ihan samaa ruokaa kuin me aikuisetkin. Todella monet ruuat saa pilkottua haarukalla taaperon syötävään kuntoon ja jos ruoka tuntuu liian mausteiselta tai on kokkareista, niin maitoa vaan loraus sekaan, niin se tekee ruuasta miedompaa ja "helpommin nieltävää".

Tuo koulujen ruokalistojen seuraaminen on todella hyvä neuvo. Sieltähän sitä, jos mistä, näkee mikä on nykyään suomalaista perusruokaa.

Itse suosin kanasuikaleita, joita yleensä laitan uunipellille. Siihen päälle peruna-sipuli-sekoitus ja joku kermankorvike (näitä kasvisrasva-juttuja), pikkuisen lisää suolaa ja pippuria ja ehkä vähän yrttimaustetta (suolatonta, tottakai). Tämä uuniin noin 150 asteeseen aamulla ja se on valmista kun tullaan lounaan aikaan pihalta kotio.

Keitot on yleensä myös meillä uponneet kuin kuumille kiville. Näistä ehkä parhaiten mastuu nakkikeitto (jota tosin kannattaa säännöstellä nitriitin takia), jauhelihakeitto ja erilaiset sosekeitot (joihin myös voi keittää kanasuikaleita mukaan, niin tulee ruokaisampaa) ja tietysti suurustettu kanakeitto.

Meidän likkojen lempparuokaa on kuitenkin ehkä ihan perus-uunikala. Ostan sellaisen valmiin fileen oikein isosta lohesta ja nykin kulmakarva-pinseteillä siitä ruodot pois. Sitten pellille rypsäriä ja pieni ripaus suolaa ja lohi siihen nahkapuoli alaspäin. Päälle suolaa, mustapippuria, yrttimaustetta ja rutkasti sitruunamehua (sellainen keltainen muovipullo, jossa on jotain sitruunamehutiivistettä tai jotain). Tämä uuniin 150 astetta. Tunnin kestää olla silleenkin, jos ollaan pihalla 2 tuntia, niin peitän pellin foliolla. Valmista kun tullaan kotio pihalta (teen vaan sellaisia ruokia, jotka voi laittaa aamulla uuniin ja ne on valmiita kun tullaan. Muuten meillä ei ehdittäis ikinä syödä, heh) ja samalla laitan esim. potut tai riisit kulhoon, jossa on reilusti vettä ja ripaus suolaa ja sinne samaan uuniin. Nekin on valmiita kun tullaan sieltä pihalta. Helppoa ja maukasta ja tosiaan pienimmille ne voi sössätä ja sekoittaa ja lantrata maidolla.
 
Meidän tytön (1 v 3 kk) suosikit

Italianpata:
3 dl valmista tomaattipastakastiketta
(3 rkl tomaattipyreetä)
1 valkosipulinkynsi (tai ripaus jauhetta)
2-3 dl vettä
6 dl kierrepastaa (värillistä)
300 g jauhelihaa
1-2 sipulia (tai jauhetta)
yrttisuolaa
rouhittua mustapippuria

Kuumenna kattilassa pastakastike, (tomaattipyree) ja vesi. Lisää joukkoon makaroonit kypsymään. Lisää vettä tarvittaessa. Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli pannulla, lisää joukkoon mausteet, yhdistä kastikkeen sekaan kun pasta on sopivan kypsää. Kuumenna.

Riisi-broileripata

3 dl riisiä+7 dl vettä keittämiseen

2rkl voita
2-3 tl currya
2 rkl fariinisokeria
4 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 rkl kanafondia (tai 1/3 kanakuutiota)
400 g hunajamarinoituja broilerinfileesuikaleita
(1 dl ruokakermaa)
0,5 tl kirveliä
0,5 tl salviaa
(0,5 tl meiramia)

Pane riisi kypsymään.
Ruskista broilerisuikaleet.
Kuullota pannulla voi, curry ja fariinisokeri. Sekoita (vispaa) joukkoon vehnäjauhot ja lisää vesi, sekoita tasaiseksi. Lisää kanafondi (kuutiota) ja ruskistetut broilerit, anna hautua kunne riisi kypsyy. Lisää riisi (ja kerma) ja mausteet, kuumenna.

Peruna-jauhelihamussaka

400 g pakaste valkosipuliperunoita
Jauhelihakastike:
300-400 g jauhelihaa
1 tlk tomaattimurskaa
sipuli
mustapippuria
suolaa
Juustokastike:
2 rkl voita
3 rkl jauhoja
5 dl maitoo
3 dl juustoraastetta

Valmista ensin kastikkeet. Anna jauhelihakastikkeen hautua 10 min. Valmista sillä aikaa juustokastike: sulata kattilassa voi ja lisää jauhot. Lisää maito vispaten ja sekoita tasaiseksi. Keitä muutama minuutti ja lisää juustoraaste lopuksi. (Varo ettei maito pala pohjaan eli sekoita koko ajan ja säädä levy pienelle.)

Laita vuuan pohjalle puolet perunoista, sitten jauhelihakastike, toinen puoli perunoista ja päälle juustokastike. Uuniin 175 asteeseen reilu tunti.

Peruna-lohilaatikko:

500 g perunasipulisekoitusta
300 g kirjolohifileetä (nypi ruodot pinseteillä)
2-3 rkl hienonnettua tilliä (tai kuivattua, mutta vähemmän)

Munamaito:
3 munaa
4-5 dl maitoo
ripaus suolaa
0,5-1 tl kirveliä

Pinnalle 0,5-1 dl juustoraastetta

Levitä perunat ja ohueksi leikatut kalasiivut kerroksittain vuokaan ja päälle munamaito ja juustoraaste. Uuni 200 astetta noin 1 h.

Nämä siis meidän perheen suosikkeja. Helppoja ja ei tartte ohjeita orjallisesti noudattaa. Broileri-riisipataan kannattaa kokeilla kirveliä ja salviaa->tulee ihana maku, erilainen kuin muissa ruuissa.

Lisään vielä, että nämä ruuat on hyviä kun on lapsella vähän hampaita ja vasta opettelee pistämään lusikkaa itse suuhun. Kun ruoka on 'mössömäistä' se pysyy lusikassa (haarukassa) vaikka lusikka ei olisi ihan kokonaan oikein päin.

Aamulla puristan appelsiinista mehut lapselle. Näin ne menee varmemmin ja nopeesti vatsaan. Muuten ei appelsiinia söisi.


 
Ihana alotus! Kiitos! En siis ookaan ainoo joka ei osaa tehdä lapselleen ruokaa :p . Mun pieni on syöny tähän asti jauhelihakastiketta (nam), perunamuusia, uunikalaa, risottoa ("yök"),
makkarasoppaa ja viimeks "kukkakaalimössöä" kuhan kanssa. (Enhän mä ihan huono taida ollakkaan :saint: ) Toi kukkakaalimössö oli koko perheen suosikki. Sen ohje löyty K-Kaupan Herkkutori lehdestä 3/2005 ja se menee näin:

1 kukkakaali
1 kasvisliemikuutio
2 rkl voita (meillä Keijua)
3 rkl kuohukermaa (meillä jotain kevyt juttua)
suolaa, pippuria
4 kuhafilettä
tuoretta timjamia (ei laitettu)
4 viipaletta pekonia.

Irrota kukkakaalista kanta ja leikkaa kaali paloiksi. Keitä palat pehmeiksi liemikuutiolla maustetussa vedessä. Soseuta voin ja kerman kanssa, mausta suolalla ja pippurilla.
Mausta kalafileet suolalla ja pippurilla. Ripottele timjamia päälle. Kääri pekonisuikaleet fileiden ympärille, kiinni hammastikulla. Paista pannulla n. 5 min molemmin puolin.

Jos teille tulee toi Herkkutori, niitä kantsii säästää. Ovat vähän sekavia, mutta niissä on ihan hyviä tavallisiakin ruokia. vähän vaihtelua arkeen.
 
mai
ihana aloitus tosiaan. meillä tyttö 1v3kk syö lähinnä purkkiruokaa kun en keksi missä himputin välissä ehtisin ruuan aina tehdä. ja vielä kaks lämmintä ateriaa päivässä!!! no, päiväunilla ollessa olis tietenkin aikaa mut sillon on usein jo pyykin laittoa tai muuta hommaa tai sitten vaan otan aikaa itselleni ja luen vaikka päivän postin. koen ruuan laiton todella ongelmalliseksi siis. sen takia kiitänkin vinkeistä, eli noista uuniruuista, jotka kypsyy kun ollaan ulkona. pitäs vissiin vaan rohkeemmin uskaltaa jättää ruoka uuniin kun ei itse olla paikalla. tätä ennen en ole uskaltanut jättää sähkölaitteita päälle yksikseen.

mutta jotain asiaakin. eli meidän tytön lempparit on ihan tavallinen makkarakeitto tai kastike muussilla ja sitten jauhelihasta samat jutut, keitto ja kastike. onhan niissä suolaa ja makua, mutta kun ne näkyy hyvin maistuvan. yks maistuva on myös perunalaatikko, josta usein teen helpomman version eli perunasipulisuikaleet ja jauheliha vuokaan ja uuniin. siinä säästyy perunan kuorimiselta ja leikkaamiselta, samoin sipulin. on nopea.

oliskos muillakin vielä ruokaohjeita antaa?
 
m et m
Tässä pikaruokaa lohesta:

Lohisuikaleet ja esim. simpukkapasta: keitä pasta ja paista lohisuikaleet ja yhdistä kattilaan. Voi lisätä pienen lorauksen kermaa...

Lohifilee ja keitetyt perunat: Mausta lohifilee kevyesti vaikka sitruunapippurilla ja suolalla, laita 20-25 minuutiksi uuniin 170 asteeseen. Keitä perunat ja osta vaikka jokin kalalle sopiva puolivalmis pussikastike...

:p
 
pikkubertta harmaana
Meillä suuren suosion sai makaronibroilerilaatikko.

*rasiallinen marinoituja broilerisuikaleita
*pussi sekavihanneksia (herne-maissi-paprika)
*makaronia
*sipulia tai purjoa
*juustoraastetta

Paistoin ensin broilerit pannulla ja lisäsin purjon ja sekavihannekset. Keitin makaronit. Sitten vaan yhdistin uunivuokaan niin että kerros makaronia, sitten broileria ja juustoraastetta vähäsen. Näitä sitten ladoin kerroksittain. Nesteeksi vettä ja ehkäpä pieni pala kanaliemikuutiota tai sitten munamaito.
Uuniin 175 astetta n. 45min.
Hyvää tytön mielestä ja helppoa äitin mielestä :D
 
minäkin vasta tytön täytettyä vuoden olen alkanut syömään terveellisesti ja tekemään oikein kunnon kotiruokaa.
Meidän perheen herku on yksinkertainen ja helppo:
Hunajamarinoituja kanasuikaleita (kariniemen on parhaimpia) ruskistetaan pannulla ja maustetaan mielen mukaan. Sit peruna-sipuli suikaleita laitetaan uuni vuokaan ja ne pannulla ruskistetut kanasuikaleet sekaan, ja sit viel kerma ja sekottaa vähän ja sit vaan uuniin tunniksi 200 asteeseen.
 
raija
Oon kans hirveen arasti alkanut antamaan samaa ruokaa kun itse syödään ja kysyisikin vielä että, joko vuoden ikäiselle voi paistaa pannulla jauhelihan? Ku nuoremmallehan suositaan sitä keittämistä. Ja entäs ne marinpoidut kanat , uskaltaako antaa? Tuntuu et oon ihan avuton näis asiois :(
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 21.11.2005 klo 18:04 raija kirjoitti:
Oon kans hirveen arasti alkanut antamaan samaa ruokaa kun itse syödään ja kysyisikin vielä että, joko vuoden ikäiselle voi paistaa pannulla jauhelihan? Ku nuoremmallehan suositaan sitä keittämistä. Ja entäs ne marinpoidut kanat , uskaltaako antaa? Tuntuu et oon ihan avuton näis asiois :(
Ei millään pahalla, mutta etkö nyt voisi lukea ylläolevia kirjoituksia! Kaikkihan siellä paistavat pannulla joko kanaa tai kalaa tai makkaraa tai lihaa. 1-vuotiaasta alaken voit tarjota lapsellesi lähes mitä vaan tavallista ruokaa. Ja sen voi valmistaa miten vaan. Ei kuole siihen. On meidän tyttö jopa syönyt juustohampurilaista ja nuggetteja Mäkkärissä, tosin vain pari kertaa.
Joo, oot vähän avuton... ;) Mutta siis rohkeesti vaan, annat sitä mitä itsekin syöt.
Lanttua, pinaattia, punajuurta, maksaa voi vielä hieman odotella.
 
Meilläkin käytössä nämä edellä tulleet ehdotukset, eli kyllä niitä ihan perusruokia tulee pääasiassa tehtyä. Yksi vuotta ja risat päälle on meidän poju ja nyt olen alkanut antamaan enimmäkseen jo kotiruokia. Piltit vain on olleet niin helppoja ja turvallisia syöttää, mutta eipä ole oikein maistuneet enää noi 1-3 vuotiaitten purkkimössöt, ovat todella voimakkaan makusia. Olisko sitten se paprika.

Tässä jotain lisää vinkkiä arkeen...

Ihanan pehmeän makuinen laatikko tulee myös katkaravuista ja peruna-sipulisekoituksesta (kivemman makuinen kun itse siivuttaa perunat), paljon kasviksia etenkin kukkakaalia ja tietysti reilusti ruokakermaa. Mausteeksi hitunen suolaa, aivan pikkasen esim valkopippuria.

Kasvisgratiinit: etenkin kukkakaalia pataan uuniin maitokastikkeella, juustosta tulee suolaa joten en lisää suolaa.

Kasvisjauhelihapihvit uunissa, esim pihvitaikinaan lisään valmiista herne-maissi-paprikasekotuksesta osan. Lisukkeeksi vaikka perunalaatikkoa tai muusia meilläkin paljon tehdään. Ja yllätyin että veteenkin tehty muusi on aika hyvää, on vieraissa noita maitoallergisia.


 
www.valio.fi löytyy osio mitä tänään ruoaksi, sieltä ruokalista viikoksi ja ohjeet myös. Paljon kivoja reseptejä. Meillä 1v5kk syö samaa ruokaa kuin muukin perhe, paitsi jos on jotain erikoisempaa ja mausteista. Silloin pakkasesta jotain tai purkkiruokaa.
 

Yhteistyössä