Meillä lapset on syöneet 1-vuotiaasta asti ihan samaa ruokaa kuin me aikuisetkin. Todella monet ruuat saa pilkottua haarukalla taaperon syötävään kuntoon ja jos ruoka tuntuu liian mausteiselta tai on kokkareista, niin maitoa vaan loraus sekaan, niin se tekee ruuasta miedompaa ja "helpommin nieltävää".
Tuo koulujen ruokalistojen seuraaminen on todella hyvä neuvo. Sieltähän sitä, jos mistä, näkee mikä on nykyään suomalaista perusruokaa.
Itse suosin kanasuikaleita, joita yleensä laitan uunipellille. Siihen päälle peruna-sipuli-sekoitus ja joku kermankorvike (näitä kasvisrasva-juttuja), pikkuisen lisää suolaa ja pippuria ja ehkä vähän yrttimaustetta (suolatonta, tottakai). Tämä uuniin noin 150 asteeseen aamulla ja se on valmista kun tullaan lounaan aikaan pihalta kotio.
Keitot on yleensä myös meillä uponneet kuin kuumille kiville. Näistä ehkä parhaiten mastuu nakkikeitto (jota tosin kannattaa säännöstellä nitriitin takia), jauhelihakeitto ja erilaiset sosekeitot (joihin myös voi keittää kanasuikaleita mukaan, niin tulee ruokaisampaa) ja tietysti suurustettu kanakeitto.
Meidän likkojen lempparuokaa on kuitenkin ehkä ihan perus-uunikala. Ostan sellaisen valmiin fileen oikein isosta lohesta ja nykin kulmakarva-pinseteillä siitä ruodot pois. Sitten pellille rypsäriä ja pieni ripaus suolaa ja lohi siihen nahkapuoli alaspäin. Päälle suolaa, mustapippuria, yrttimaustetta ja rutkasti sitruunamehua (sellainen keltainen muovipullo, jossa on jotain sitruunamehutiivistettä tai jotain). Tämä uuniin 150 astetta. Tunnin kestää olla silleenkin, jos ollaan pihalla 2 tuntia, niin peitän pellin foliolla. Valmista kun tullaan kotio pihalta (teen vaan sellaisia ruokia, jotka voi laittaa aamulla uuniin ja ne on valmiita kun tullaan. Muuten meillä ei ehdittäis ikinä syödä, heh) ja samalla laitan esim. potut tai riisit kulhoon, jossa on reilusti vettä ja ripaus suolaa ja sinne samaan uuniin. Nekin on valmiita kun tullaan sieltä pihalta. Helppoa ja maukasta ja tosiaan pienimmille ne voi sössätä ja sekoittaa ja lantrata maidolla.