Kokemuksia viisaudenhampaan poistosta?

  • Viestiketjun aloittaja "Tii"
  • Ensimmäinen viesti
"Lkk"
Minulta poistettiin tänä aamuna vasemman puoleiset ylhäältä ja alhaalta, ja 2 kk sitten sama setti oikealta puolelta. Molempiin alahampaisiin jouduttiin tekemään leikkaus (ja hammasta porattiin), jotta se saatiin lähtemään. Ylähampaat lähtivät vetämällä. Operaatio itsessään ei todellakaan ole henkilökohtaisesti mitenkään "kamala" kokemus. Verrattavissa reiän paikkaukseen. Oikeastaan reiän paikkaaminen tuntuu "pahemmalta". Tekijästä se on paljon kiinni, omat hampaani hoisi suukirurgiaan erikoistunut hammaslääkäri. Molempien toimenpiteiteiden kesto oli 15min. (Kaksi hammasta siis pois vartissa). Kun puudutus loppuu, kipu yllätti minut ensimmäisellä kerralla (siis noin 3-4h poiston jälkeen). Kaksi ensimmäistä päivää on sellainen olo, että olisi tehty joku suurempikin leikkaus. Niin voimat se vei. Turvotusta kesti noin neljä päivää, jonka jälkeen sekin helpotti. Kipulääkkeitä sai syödä viikon verran. Jos hampaaseen tehdään leikkaus, paraneminen on hitaampaa verrattuna siihen, että hammas vain vedettäisiin pois. Laskussakin sen kyllä näkee onko kyseessä ollut leikkaus vai ei, ainakin yksityisellä. En ikinä olisi menemättä tällaisiin toimenpiteisiin. Ymmärrän, että hammaslääkärikäyntejä kammoksuvalle tämä ei ole niin piece of cake kuin esimerkiksi minulle. Hoitamattomat hampaat voivat aiheuttaa suuremmat kustannukset ja infektioita vaikka koko kehoon. Nyt ne hampaat on hoidettu omalta osaltani, ja toivon että tämä toinen puoli paranee myös mahdollisimman hyvin. Vaihdoin hammaslääkäriä vielä viime hetkellä sellaiselle, jonka tiedän monien kokemusten mukaan olevan pätevä. Kustannukset olivat moninkertaiset, mutta homma on ainakin nyt hoidettu todella ammattitaitoisesti. Enkä tällä nyt viittaa siihen, että julkisella puolella yms. toimenpidettä ei osattaisi tehdä. Mahdollisesti siellä saa yhtä hyvää hoitoa. Terveydestä ei kannata tinkiä, itse ainakin pidän näitä "investointeja" kannattavina pitkällä tähtäimellä. Aina jollakin toimenpide ei mene niin kuin suunniteltiin, ja sellaiset kokemukset ensimmäisinä näillä keskustelupalstoilla näkyvätkin. Paljon on omista lähtöasetelmista ja ennakkoluuloista kiinni, millaiseksi se kokemus jälkikäteen muodostuu. Tsemppiä kaikille viisureitaan poistaville! ;)
 
Bache
Hei, 20 vuotta sitten armeija aikaan poistatin kaikki 4 viisaudenhammasta kerralla, tosin lekuri meinasi ottaa vain alahampaat, mutta sanoin että vetäsee ylhäältä samalla kun tuolissa ollaan jo valmiiksi. No hammaslääkäri/kirurgi pyysi hoitsulta lisää puudutusainetta yläleukaan. Aikansa se puudutteli ja kun aineet alkoivat toimimaan niin hammasta irti. Ylhäältä läks "suht" helposti. Alhaalta jotui rikkomaan kolmeen osaan per hammas että saivat pois. Isot reiät jäi hampaiden paikoille... luonnollisesti. Verta tuli jonnin verran... en jaksa muistaa miten poistuin huoneesta. Mutta aamulla heräsin sängystä veriseltä tyynyltä -> poski oli liimantunut siihen kiinni. Aamupalaksi sain jugurtin ja paahtamattoman paahtoleivän, tosin siitäkin piti leikata reuna pois koske leuka ei liikkunu, joutu kielellä hieromaan kitalakeen sitä leipää... Parasta oli vapautuspalveluksesta viikon ajaksi! :p
 
vierailija
Moi! Olen 40-vuotias mies. Kävin juuri poistattamassa ylhäältä kaksi viisaudenhammasta. Luin edellisenä iltana netistä kokemuksia. No ei olisi pitänyt.

Operaatiota ei kannata pelätä. Ainoa, mikä vähän sattui, oli puudutus. Koko operaaito kesti noin 3 minuuttia, valmistelut sitä ennen noin 5 minuuttia. Siinä kaikki. Koko operaatio oli ohi alle 10 minuutissa.

Olen samaa mieltä, että hampaan paikkaus on paljon viheliäisempi juttu, mutta ei kovin viheliäinen sekään.

Olen juuri tullut lääkäristä, joten jälkisäryistä ei ole vielä kokemusta. Uskon, ja toivon, että Buranalla selviän.

Hampaani poisti kirurgi, ei perushammalääkäri. Kirurgi kertoi, että yleensä yläviisaudenhampaat eivät edes särje, mutta esilääkitykseksi sain Buranan ja Buranareseptin kotiin.

Voihan se olla, että jollakin on ollut isompi operaatio poistaa visurit ylhäältä, mutta minun kokemukseni oli kyllä täysin päinvastainen.

Tämä jutti oli todella peace of cake!!!!!!
 
vierailija
Taisin olla 18v. Ensin puuduttivat sitten lähti hammas. Oli suht nopea operaatio. Työnsivät tamppoonin sinne taakse. Kun pääsin legurista ulos niin räkäsin tamppoonin hittoon ja pistin nortiks.=)

Kyllä siinä muutaman tunnin sössötti ennen kuin puudute lopahti.

Ei ollut mitään kipuja. Mutta väittävät ainakin että vanhemmalla iällä postettuna saattaa kipuilla enemmän.
Sitä hyytymää ei saa ottaa pois. Onneksi tiesin siitä eikä ollut ongelmaa. Taisin olla noin nuori silloin kun otat ne pois
 
vierailija
Vaikea, sivuttain kasvanut, juuret hermoissa ja pitkälti puhkeamaton karieksen runtelema alaviisuri poistettiin 2 viikkoa sitten. Poisto kesti itsessään ehkä 5min, puudutuksineen kaikkineen todella nopea toimenpide, mutta siinä ei paljon kyselty ja katseltu vaan hammaslääkäri vei ja potilas vikisi. Alue ei puutunut ihan kunnolla, joten poisto ja tikkaus tuntui keljulle, mutta henkiin siitäkin jäi. Varmasti joku muu lääkäri olisi siinä vaiheessa lisännyt kiltisti puudutetta.

2 päivää kaikki ok, sitten alkoi todella voimakas jäytävä hermokipu, johon maksimiannoksetkaan paracetamol+ibuprofeeni comboa ei auttanut. No kuiva kuoppahan siellä oli, sitä rassattiin ensin kerran ja täytettiin lääkesienellä. Tämä oli erittäin kivulias, mutta erittäin nopea toimenpide ja tehtiin ilman puudutusta. Kivut helpottivat huomattavasti, mutta paraneminen on hidasta ja kivuista voi laskeskella olevansa vapaa ehkä kuukaudessa?

puolitoista viikkoa poistosta kipu vähän yltyi, rassattiin ja täytettiin uudestaan, nyt sattui jo paljon vähemmän, mutta sieni jäi huonosti ja jouduin uusimaan toimenpiteen seuraavan päivän iltapäivystyksessä. Kuopan pohja alkaa parantua, sillä sieni runnottiin kunnolla paikalleen ja se ei enää tuntunut juuri missään.

Eli tämä on mennyt nyt oikeastaan sen vaikeimman kautta ja kuivan kuopan jäljiltä paraneminen vie kauan, noin puoli vuotta kokonaisuudessaan. Kuoppaa pitää muistaa pitää puhtaana kunnes se sulkeutuu ja lievää särkyä saanee hoitaa parilla buranalla silloin tällöin aikansa. Kyllähän se on ollut väsyttävää ja turhauttavaa ja kipuiluun varsinkin väsyy, mutta tätä "kauhutarinaa" eläneenä niin olen silti poiston kannalla. Henkiin tästäkin jää, sen sijaan mätänevä viisuri olisi joskus taatusti aiheuttanut vaarallisen yleisinfektion.

Riskitekijöitä oli paljon, Hammas oli vaakatasossa, juuret hermossa, osittain luun sisällä, syön e-pillereitä ja olen jo 28-vuotias. Poisto oli invaasiivinen ja alueella on ollut ennen infektiota, joten kuiva kuoppa oli jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Minä en tajunnut, että ne pirulaiset oikeasti kasvattaa juuria näin myöhemmällä iällä, 3 vuotta sitten hammas oli vielä "helpohko" tapaus. Poistakaa ajoissa ja pyytäkää hyvät kirjalliset jälkihoito-ohjeet ja kovan jälkisäryn kanssa päivystykseen, silloin kyse on todennäköisesti kuivasta kuopasta, eli dry socketista eli alveolaarisesta ostiitista, jossa siis poistokuoppaan syntyvä verihyytymä on päässyt hajoamaan/poistumaan tai se ei koskaan kunnolla muodostunutkaan.
Juu, se just
 
vierailija
Taisin olla 18v. Ensin puuduttivat sitten lähti hammas. Oli suht nopea operaatio. Työnsivät tamppoonin sinne taakse. Kun pääsin legurista ulos niin räkäsin tamppoonin hittoon ja pistin nortiks.=)

Kyllä siinä muutaman tunnin sössötti ennen kuin puudute lopahti.

Ei ollut mitään kipuja. Mutta väittävät ainakin että vanhemmalla iällä postettuna saattaa kipuilla enemmän.
Harvemmin tuo itsestään lähtee😉
 

Yhteistyössä