Nimimerkille "siis":
Minun ex-avomieheni tapauksesta voisi varmaan kirjoittaa pienen kirjan, mutta alla muutamia asioita, jotka toivottavasti hiukan valoittavat sitä miten persoonallisuushäiriö hänen kohdallaan ilmeni:
Puolitutuille ja vieraille hän oli mitä hurmaavin ja valloittavin persoona. Hän oli loistava esiintymään ja erittäin sujuvasanainen tilanteessa kuin tilanteessa. Hän oli ulospäinsuuntautunut, huumorintajuinen, hauska, koulutettu ja älykäs. Ulkoisesti hän oli hyvin puoleensavetävä ja tiesi hyvin miten ihmiset (ja etenkin naiset) valloitetaan. Hän onnistui tekemään hyvin positiivisin vaikutuksen kaikkiin puolituttuihin ja vieraisiin ihmisiin. Ulkopuolisen silmin hän siis oli mitä upein aviomies/isäehdokas.
Totuus oli kuitenkin hyvin toisenlainen...
Hän oli taitava ja häikäilemätön valehtelija, joka ei tuntenut tunnontuskia tai huonoa omaatuntoa mistään teoistaan. Ihmiset olivat hänelle pelkkiä pelinappuloita, joita hän käytti itsekkäästi omien tavoitteittensa saavuttamiseen. Hän ei pystynyt tuntemaan minkäänlaista katumusta tai häpeää. Eikä hän liioin pystynyt tuntemaan myötätuntoa tai empatiaa muita ihmisiä kohtaan. Koulu- ja työelämässä hän keplotteli itsensä aina vastuista irti ja suoritti velvollisuutensa pienimmällä mahdollisella panostuksella. Vaikka todelliset tulokset olivat hyvin pieniä, hän onnistui saamaan ne näyttämään (esim. puhumalla/valehtelemalla) paljon paremmilta kuin mitä ne oikeasti olivat. Lisäksi hän oli hyvin agressiivinen ja saattoi menettää malttinsa hyvin pienestäkin syytä.
Parisuhteessamme ongelmat näkyivät luottamuksen ja kahdenvälisen kunnioituksen puutteena. Jouduin elämään koko ajan hyvin varautuneestii. Kotonakaan en pystynyt rentoutumaan, koska jokaista liikettä ja tekoa piti miettiä ja varoa etukäteen. Esim. tiskirätin jättäminen väärään paikkaan tai maidon läikkyminen lasista saattoivat aiheuttaa hänessä hyvin vihamielisen reaktion. Koskaan ei voinut tietää etukäteen mikä laukaisisi seuraavan raivokohtauksen. Riitamme johtivat hyvin harvoin väkivaltaan, mutta pelkäsin sitä aina, koska mies käyttäytyi niin agressiivisesti eikä tuntunut täysin hallitsevan itseään. Myös luottamuksen puute ja jatkuvat valehtelut saivat suuren mittaluokan riitoja aikaiseksi.
Ns. "hyvät hetket" suhteessamme olivat erittäin hyviä, mutta niiden määrä väheni jatkuvasti suhteen edetessä. Muistot hyvistä hetkistämme ja ehkä tietynlainen läheisriippuvaisuuteni aiheuttivat sen, että en pystynyt lopettamaan suhdetta ajoissa, vaikka tiesin sen olevan tuhoontuomittu. Suhteen pitkittyminen kuitenkin teki lähdöstä koko ajan vaikeampaa. Joitakin kertoja kokeilimme eroa, mutta päädyimme aina uudelleen yhteen. Vasta muuttoni toiselle paikkakunnalle teki erosta lopullisen.
Minun tapauksessani eropäätöstä ehkä auttoi se, että olin jo lapsuudessani seurannut vanhempieni #&%?$!***stä liittoa ja päättänyt hyvin nuorena, etten itse ryhdy samaan. Jostain syystä kuitenkin päädyin itsekin luonnehäiriöisen ihmisen lähelle ja tulevaisuuteni alkoi näyttämään silmissäni hyvin paljon samalta kuin vanhempieni liitto. Halusin itselleni toisenlaisen tulevaisuuden ja lapsilleni kunnon isän. Niinpä minulle ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin lähteä suhteesta. Yksinjääminen ei ollut helppoa, mutta hetkeäkään ei ole tarvinnut päätöstä katua.
Neuvoni kaikille samankaltaisessa tilanteessa oleville, eroa pohtiville, on seuraava. Älä usko kumppanisi muuttumiseen. Avioliitto tai lapsen tekeminen ei muuta suhdettanne parempaan suuntaan. (Ne vain vaikeuttavat sen lopettamista!) Mieti, tyydytkö saamaasi kohteluun ja nykyiseen elämääsi vai toivotko elämältäsi jotain parempaa? Ja muista, mitä pitempään suhteessasi olet, sitä vaikeammaksi siitä lähteminen muodostuu.
Minun kohdallani ratkaisu oli harvinaisen selvä, kun mietin tulevien lasteni elämää. Luonnehäiriöinen isä ja helve**nen lapsuus? Ei kiitos.
Voimia kaikille! :hug:
Ps. Kirjoittaja on siis sama "vieras", joka jätti edellisen tekstin klo 10:20. Muutin nimimerkkiä, jotta mahdolliset tulevat viittaukset olisivat helpompia tehdä. =)