Kokemuksia kireän kielijänteen leikkaamisesta?

  • Viestiketjun aloittaja 5 v R-vika
  • Ensimmäinen viesti
5 v R-vika
Lapsi täyttää kohta 6 v, eikä osaa sanoa R-kirjainta. Myös L-kirjain tuli välillä väärin. Puheterapeutti suositteli kielijänteen leikkaamista.

Tekeekö terveyskeskuslääkärit näitä nipsaisuja vai pyydänkö lähetteet erikoislääkärille? Meillä ei ole vakuutusta, joten kunnallisen puolen kautta on homma hoidettava.

Miten lapsen saa pysymään paikoillaan ja pitämään kieltä ylhäällä? Miten toipuminen sujui? Kestikö kauan? Helpottiko puuttuvien äänteiden oppimista nopeasti?
 
Meillä toi tehtiin korvien putkituksen yhteydessä. Lääkäri vaan totes et sit samalla napsastaan kielijänne. Olin vähän ihmeissäni mutta luotin lääkäriin. Toimenpiteen jälkeen sai syödä jätskiä ja sehän oli kivaa :), ostettiin saman tien laatikollinen ettei heti loppunu ja isovelikin pääsi osalliseksi. Ja nukutuksessa tehdään, tai onkohan humautus oikeampi sana, nopeesti virkos nukutuksesta ja normaali elämä jatkui.
Seuraavana päivänä eskariin. Tehtiin yksityisellä.
 
"aapee"
Leikkaista ei normaalisti tehdä nukutuksessa. Terapeutti sanoi, että kieleen laitetaan jotain puuduttavaa ainetta ja sitten vain nipsaistaan saksilla jänne poikki. Se vähän mietityttää, että miten saan lapsen tekemään yhteistyötä.
 
"tintti"
Me olitiin jo menosssa pojan kanssa toimenpiteeseen, jonka olisi tehnyt hammaslääkäri, mutta hän totesi, että ei tarvitse. Ikää oli tuolloin alle 1 v.

Nyt on 5.v., eikä R-kirjainta osaa sanoa. Eli ehkä olisi kuitenkin kannattanut napsasta jo pienenä. Isältään on 6-vuotiaana katkaistu, ilman puudutuksia ja nukutuksia ja sanoi, että varsinaisesti ei satu, mutta on todella inhottava toimenpide. Varsinkin se verenmaku suussa..
 
anc
Pojalta leikattiin kielijänne 3v 7kk iässä. Nipsaus tehtiin sairaalassa nenä/korva/kurkkupolilla. Toimenpiteeseen saa esilääkityksen, eli sen avulla ainakin meillä oli poika ollut rauhallinen. Lapsen ei tarvitse pitää itse kieltä ylhäällä, lääkäri kyllä nostaa ja "ronkkii" kaikki tarvittavat jutut.

Toipuminen oli nopeaa, parina päivänä valitti suuta ja ei syönyt kiinteää ruokaa samalla tavalla kuin normaalisti. Se kielen jumppaaminen on tosi tärkeää (jumppaohjeet saa lääkäriltä viimeistään mukaan) ettei arpikudos jää kovasti kiristämään kieltä.

Meillä toimenpide tehtiin vähän heppoisin perustein, eli kaksi kertaa pojan nähnyt puheterapeutti jankutti aika vimmaisesti että kielijänne pitää leikata. Kun tk-lääkäri arvioi tilanteen sellaiseksi, että vuoden päästä arvioidaan kielijänteen toimivuus uudelleen niin puheterapeutti otti ja soitti vihaisen puhelun sille lääkärille ja yhtäkkiä meillä olikin lähete kurkkupolille "arvioon", jossa kielijänne sitten napsaistiinkin suorilla. Puuttuviin äänteisiin leikkaus ei ole vaikuttanut, nyt kohta 6-vuotiaana S- kirjain on edelleen hieman pehmeä ja 1,5v leikkauksesta R muuttui L:stä sellaiseksi sorahtavammaksi ärräksi, ei ole vieläkään silti ihan täydellinen. L-kirjaimen kanssa ei ole ollut missään vaiheessa ongelmaa.
 
"aapee"
Meillä puheterapeutti näki heti ensimmäisellä kerralla, että lapsen kielijänne on lyhyt. Minullakin se on lyhyt, muttei ihan niin lyhyt kuin lapsella. Opin aikoinani puhumaan ihan normaalisti. Sen sijaan isä oppi ärrän vasta noin 10 vuotiaana puheterapiassa.

Lapsen kielen kärki tulee sydämenmuotoiseksi, kun nostaa kieltä ylöspäin, eikä hän saa kielen kärkeä suppuun teräväksi.
 
"idamariia"
Meidän tytöltä leikattiin kireä kielijänne viime kesänä tytön ollessa 4v. Katkaisun teki ihan hammaslääkäri. Puudutus olisi ollut mahdollinen, mutta meidän tyttö ei sitä halunnut.Ensin hammaslääkäri otti muutamia kuvia, koska tytöllä oli poikkeuksellisen kireä kielijänne, tämä vaihe kesti pisimpään. Kolme nipsaisua hammaslääkäri teki, ja koko toimenpide kesti suunnilleen puolisen minuuttia. Tyttö oli huippu reipas ja heti toimenpiteen jälkeen tyttö valitsi tarran, kiitti ja lähti sisarustensa luo. Illalla vähän valitti kipua, mutta jäätelö auttoi. Ei edes särkylääkettä tarvittu.
Se siis todellakin on aivan pieni ja helppo operaatio, itsekin pelkäsin sitä tosi paljon etukäteen. Tyttö oppi nyt talvella sitten hienosti r-kirjaimen, joten operaatiosta oli selkeästi hyötyä.
 
ok
Meillä leikattiin kanssa synnytyssairaalan kotiinlähtötarkastuksessa. Lääkäri sanoi että on kireä, että voitais leikata. Nips ja tippa sokeria vauvan suuhun, ettei itketä.
 
"maria"
Meidän tytöltä leikattiin kielijänne 6-vuotiaana korvapolilla paikallispuudutuksessa.Ei ollu mikään kamala juttu.Suihkutettava puudutusaine ja naps.Kylmää juotavaa ja syötävää.Eikä mitään jumppajuttuja tarvittu.Tyttö oli käynyt yli puoli vuotta puheterapiassa opettelemassa ärrää ja myös ällän sanoi väärin.Edistystä ei juuri tapahtunut.Käytettii sitten yksityisellä korvalääkärillä korvatulehduksen jälkitarkastuksessa ja asia tuli siellä jotenkin puheeksi tutun korvalääkärin kanssa.Tämä sanoi heti että kielijänne on senverran kireä että noiden kirjaimien oppiminen onkin aika mahdotonta ellei kielijännettä leikata.Laittoi samantien lähetteen sairaalaan ja oli itse vielä tekemässä toimenpiteen polilla kun oli sairaalan lääkäri myös.Sitä en tullut kysyneeksi miksei toimenpidettä voitu tehdä yksityisellä lääkäriasemalla.Vakuutus meillä on.Kotiin pääsi heti toimenpiteen jälkeen.Vähän aikaa aristi suutaan ja panadolia annettiin yöksi.Nopeasti parani eikä mitään jälkivuotoa ollut.Ja sekä ärrän että sen ällän oppi nopeasti sanomaan tuon jälkeen.Ihmettelen vain miksei meidän puheterapeutti asiaa huomannut.Eli rohkeasti vaan hakemaan apua eikä kannata pelätä!
 
"woo"
Minulta leikatiin joskus 5-6-vuotiaana, enkä juurikaan muista siitä mitään, ainakaan nukutusta siinä ei ollut.

Pari vuotta puheterapiaa ja hyvin löytyi kaikki äänteet.
 

Yhteistyössä