Kirurgisten ja FFP2/FFP3 hengityssuojainten uudelleen käyttö - suojaimen kuivaus ainakin 70 tuntia..

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Kirurgisten ja FFP2/FFP3 hengityssuojainten uudelleen käyttö - suojaimen kuivaus ainakin 70 tuntia..
..sisäilmassa eli kolme vuorokautta, mieluiten enemmänkin. Sen jälkeen kirurgista maskia tai FFP2/FFP3 hengityssuojainta voi käyttää uudelleen.

Hengityssuojaimenkin voi kuivata tai keittää

"Kuonokoppamaiset FFP2-hengityssuojaimet ovat Harlin mielestä tarpeellisia lähinnä silloin, kun tarvitaan erityisen huolellista suojautumista.

Tämä koskee esimerkiksi terveydenhoitoalan ammattilaisia ja myös koronan riskiryhmäläisiä.

FFP2-luokan hengityssuojain voi olla kalliimpi kuin kirurginen maski. Kirurgisen maskin kappalehinta on halvimmillaan muutamia kymmeniä senttejä, FFP2-suojain maksaa halvimmillaan noin 60 senttiä kappaleelta.

Myös FFP2-hengityssuojainta voi Harlinin mukaan käyttää uudelleen puhdistamisen jälkeen.

Yksi mahdollisuus on suojaimen kuivatus. Suojaimeen tarttunut koronavirus saattaa pysyä hengissä jopa 70 tuntia, joten suojaimen kuivatusajan pitää olla ainakin kolme vuorokautta, mielellään enemmänkin.

Nopeampi keino on keittämällä puhdistaminen. Suojainta pidetään upoksissa kattilassa kiehuvassa vedessä viisi minuuttia. Pesuainetta ei Harlinin mukaan tarvita. Keittämisen jälkeen suojain huuhdellaan ja kuivataan ilmassa paikassa."
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/258c565e-c5b2-454f-b4f6-54ee584a46e9

Turha heittää maskeja tai varsinkaan hengityssuojaimia pois, vaan paras on antaa niiden kuivata jossain tilassa esim. kylmässä saunassa tai vaatehuoneessa, tilassa jossa niiden päälle ei tule uutta viruskuormaa. Maskeja voi myös keittää, mutta keittäminen huonontaa melko nopeasti suodatustehokkuutta.


Kannattaa käyttää venttiilitöntä FFP2 hengityssuojainta, se suojaa myös ilmassa olevien virusten hengittämiseltä, kirurgiset suojat ja kangasmaskit suojaavat pääosin vain tartuttajan hengityspäästöjen ilmaan pääsyn.

Kirurginen maskikin suodattaisi hyvin, mikäli se saataisiin tiiviisti kasvoille, eli vaikkapa urheiluiluteipillä reunoista tiivistettynä. Muuten sisäänhengityksessä osa ilmasta pääsee sivuvuodon kautta suoraan hengitysteihin ilman suodatusta.

Jos kaikilla on jonkinlainen maski esim. bussissa, ja pidetään 2 metrin turvaväli, tartunnan todennäköisyys on pieni, koska kirurgisen maskin sivuvuoto ja kangasmaskin läpivuoto on hidastanut jo hengityspäästöpartikkelien liike-energiaa ja aerosolipisarat tippuvat noin 0,5 metrin sisällä (VTT:n tutkimus), eli ne eivät pääse laajasti ilmaan vapaasti leviäväksi aerosolipilveksi.

Sen sijaan mikäli osa bussissa olevista ei pidä maskeja, kannattaa itse aina pitää venttiilitöntä FFP2 hengityssuojainta, joka suojaa myös ilmassa olevilta aerosolipisaroilta, ettei niitä kulkeudu hengitysteihin. Kirurgiset maskit ja kangasmaskit eivät estä tehokkaasti ilmassa jo olevien aerosolien pääsyä hengitysteihin sisäänhengityksessä.

Ilman maskia oleva tartuttaja levittää hengityspäästöjensä aerosolipisarapilven bussin ilmaan, josta se nopeasti leviää koko bussiin liikkuen mm. ihmisten sisään- ja uloshengityksen ilmavirtauksien mukana.
 
vierailija
Älkää menkö keittämään/pesemään ffp2-3 suojaimia.
Niiden suojaustaso laskee ja siksi ainoa suositeltava keino on pitää niitä karanteenissa käytön jälkeen muutama vuorokausi ennen uudelleen käyttöönottoa.
Koronavirus ei näytä menevän suomesta ohi hallituksen ala-arvoisen toiminnan vuoksi, joten kannattaa tilata kunnon suojaimia nyt kun niitä on vielä saatavilla.
Tilasin itse 20 kpl ffp2 suojaimia 105 egee posteineen ja niiden avulla selviämme vaimoni kanssa ensi kesään saakka, jolloin tilanne on suomessakin ehkä hieman parempi.
 

Yhteistyössä