Kierukan laitosta

Heippa!

Oon menossa huomenna laitattamaan kierukkaa ja joitain kysymyksiä on mielessä askarruttamassa.

Onko tosiaan hormonikierukka auttanut vähentämään kuukautisia?

Milloin kierukan asennuksen jälkeen voi harrastaa seksiä? Luin jostain, että hormonitasapainon asettuminen kestää 3-6kk? vaikuttaako tämä tähän? Siis hormonikierukkahan toimii samalla lailla kuin kuparinenkin eli estää munasolua kiinnittymästä kohtuun?? Eli periaatteessahan kai vaan heti, jos itse kestää?

Hyviä/huonoja puolia/asioita?

Please vastailkaa nopsasti, varmaan se lääkärikin siis kertoo, mutta ajattelin enempi luottaa kanssasisarten kommentteihin. Joitakin kommentteja kävinkin tuosta toisesta viestiketjusta lukemassa, mutta lisää lisää... :)

 
Niin,täällä toinen joka tahtois tietää kierukoista ja niiden hyvistä ja huonoista puolista kun ei oo kokemusta vielä tuosta vekottimesta! Miten ne kierukan langat töksöttää, tuntuuko ne ilkeästi itelle tai kumppanille...
 
MInull eon laitettu kuparikierukka,mut samalla tavalla ne molemmat laitetaan. Eli ei tuntunut laitto oikeastaan ollenkaan. JA jos itsestä tuntuu siltä et voi sattua niin lääkäri suositelllut ottamaan särkylääkettä parituntia ennen operaatiota.
Hormoonikierukka tosiaan voi jopa poistaa kuukautiset kokonaan ja pitäisi vähentää vuotoa sekä kipuja.
Kaipa sitä voi harrastaa heti,mut ylensä kierukka asennetaan kuukautisten aikaan jolloin helpompaa.
Ja niistä langoista. Eli jos ne tuntuu niin kannattaa sit jälkitarkastuksessa puhua asiasta niin lääkäri leikkaa lyhyemmäksi. Tai jos ei jaksa odottaa niin soittaa sit asiasta.
MInulla ei sitä ongelmaa ole ku kohtu niin kaukana/pitkällä.
Muuten kyllä hyvin toiminut. PAljon mukavampi kuin kumilla leikkiminen.
 
Hormonikierukka
Kohdunsisäinen hormoniehkäisin eli Mirena-hormonikierukka (ennen nimellä Levonova) muodostuu muovisesta rungosta ja "käsivarsista" sekä runkoon liitetystä hormonia vapauttavasta sylinteristä. Hormoni on sotkettu muoviin, siitä on noin puolet muovia ja puolet hormonia. Massan päällä on lisäksi hormonin vapautumista rajoittava ja tasoittava muovikelmu. Varresta vapautuu pieniä määriä synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia tasaisia määriä suoraan kohdun limakalvolle. Väistämättä osa hormonista pääsee myös verenkiertoon, mutta ratkaisevasti pienempiä määriä kuin muissa hormonaalisissa menetelmissä. Siksi hormonikierukkaa voidaan käyttää jopa imetysaikana, ei tosin ensisijaisena menetelmänä. Hormonia vapautuu noin 20 mikrogrammaa vuorokaudessa viiden vuoden ajan. On näyttöä, että kierukka toimii tämänkin ajan jälkeen, mutta silti vaihtovälinä pidetään viittä vuotta. Levonova tuli ensimmäisenä maailmassa markkinoille Suomessa vuonna 1990.

Kaikki hormonaaliset ehkäisymenetelmät vähentävät vuodon määrää, mutta hormonikierukalla vaikutus on erityisen selvä paikallisvaikutuksen vuoksi. Sitä voidaan käyttää runsaiden kuukautisten hoitoon, lievittämään kuukautiskipuja sekä osana vaihdevuosihormonikorvaushoitoa. Jos hormonikierukka määrätään sairauden hoitoon, siitä saa Kela-korvauksen. Lisäksi se on miehen sterilisaation ohella varmin ehkäisykeino. Hedelmällisyys palaa kierukasta luovuttua.

Kierukan hormonin vaikutuksesta kohdun limakalvo asettuu lepotilaan. Kohdunkaulan lima sitkistyy, osa ovulaatioista estyy, kierukalla on paikallisvaikutus kohdun limakalvoon sekä haittaa munasolun hedelmöitymistä, tutkimuksissa ei ole löydetty hedelmöityneitä munasoluja. Niukka limakalvo sekä sitkeä kohdunkaulan lima estävät myös tulehduksia tarttumasta sekä leviämästä bakteereiden kasvualustan (kohdun limakalvo) niukkuudesta johtuen. Hormonikierukka suojaa myös kohdunulkoisilta raskauksilta sekä oletettavasti vähentää endometrioosia. Myös myoomien kasvu vähenee tai ne voivat jopa pienentyä. Monet myoomien takia kohdunpoistoleikkausta harkinneet ovat voineet luopua leikkauksesta tai ainakin siirtää sitä.

Niin tavallinen kuparikierukka kuin hormonikierukkakin asennetaan viimeistään 7. päivänä kuukautisten alkamisesta. Tästä on monia etuja: munarakkulan kasvaminen alkaa noin viikon päästä kuukautisten alkamisesta, eikä myöhemmin asennettu kierukka välttämättä pysty estämään ensimmäisen kuun raskautta. Kuukautisten aikana kohdun kaulakanava on väljimmillään eikä nainen ole raskaana.

Kierukan asettamisen hoitaa hommaan koulutettu ihminen. Kierukka viedään "supussa" muovisen asetinputken, kuin pillin, sisällä kohtuun, missä sitä työnnetään asettimesta ulos niin, että kierukka aukeaa normaaliin muotoonsa. Tämä itsessään ei tunnu, mutta kohdunkaulan läpi työntyminen yleensä tuntuu kyllä kuukautiskivun tapaisena kipuna, synnyttämättömillä sattuukin, mutta toimenpide kestää pari-kolme minuuttia ja sitä varten voidaan puuduttaa. Joka tapauksessa voi olla hyvä ottaa pari tulehduskipulääkettä (esim. Burana) noin tuntia ennen toimenpidettä. Kierukka pysyy paikallaan "käsivarsien" avulla. Kierukan langat, joista se aikoinaan poistetaan, tulevat parisen senttiä emättimen puolelle. Yleensä niitä ei tunne normaalissa elämässä eikä yhdynnässä, mutta lääkäri voi myös leikata ne niin lyhyiksi, että ne häviävät kohdun kaulakanavaan. Tällöin poisto vaikeutuu.

Ensimmäisten käyttökuukausien aikana vaivaavat tiputteluvuodot. Ne helpottavat yleensä noin kolmessa kuukaudessa, viimeistään ensimmäisen vuoden lopussa. Kolmasosalla kuukautiset jäävät kokonaan pois. Todennäköisesti nainen ei enää kierukan kanssa tarvitse tamponia eikä sidettä, pelkkä pikkuhousunsuoja riittää. Pillereistä tuttuja sivuvaikutuksia, kuten rintojen arkuutta, päänsärkyä, masennusta, painonvaihtelua tai libidon muuttumista esiintyy parilla prosentilla käyttäjistä. Verisuoniin kohdistuvia muutoksia hormonikierukalla ei ole. Jotkut saavat kasvoihin aknea, joka yleensä häviää ensimmäisen kesän aikana. Tilastojen mukaan alle kymmenen prosenttia keskeyttää kierukan käytön, useimmat vuotohäiriöiden vuoksi.
 

Yhteistyössä